Caracteristicile unei păsări solitare sunt cinci: prima, este că ea zboară către cele mai înalte înălțimi; a doua, că ea nu suferă după vreo companie, nici măcar după vreuna dintre semenele sale; a treia, că ea își ațintește fără încetare ciocul spre tăriile cerului; a patra, ca nu are o culoare definita; a cincea, că ea cântă foarte duios.
citat din Sfântul Ioan al Crucii
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Spune-ți părerea!
Vezi citate despre înălțime, citate despre zbor, citate despre superlative, citate despre singurătate, citate despre păsări sau citate despre muzică
Citate similare
Prima companie pe care am înființat-o a dat faliment în stil răsunător. A doua a eșuat mai puțin, dar tot a eșuat. Și a treia a eșuat, dar nu atât de tare. Mi-am revenit repede. A patra companie s-a ținut bine. Nu a avut performanțe extraordinare, dar s-a menținut pe linia de plutire. A cincea a fost PAYPAL.
citat din Max Levchin
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
Au fost odată șapte rațe. Prima era șchioapă, a doua era chioară, a treia avea ciocul strâmb, a patra avea o aripă mai lungă decât cealaltă, a cincea era cam jumulită de pene, a șasea n-avea coadă, iar a șaptea era nițel cam surdă. Dar ce-are a face?
începutul de la Povestea celor șapte rațe de Vladimir Colin
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi și citate despre rațe sau citate despre aripi
Fericirea cuprinde cinci părți. O parte este a lua hotărâri bune; a doua este a avea simțuri bune și sănătate trupească; a treia este reușita în ceea ce întreprinzi; a patra este reputația printre oameni și a cincea, abundența de bani și a bunurilor folositoare pentru viață.
citat celebru din Platon
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi și următoarele:
- citate despre viață
- citate de Platon despre viață
- citate despre sănătate
- citate de Platon despre sănătate
- citate despre simțuri
- citate despre reputație
- citate despre fericire
- citate de Platon despre fericire
- citate despre bani
- citate de Platon despre bani
Fericirea cuprinde cinci părți. O parte este a lua hotărâri bune; a doua este a avea simțuri bune și sănătate trupească; a treia este reușita în ceea ce întreprinzi; a patra este reputația printre oameni; iar a cincea abundența banilor și a bunurilor folositoare pentru viață.
citat celebru din Platon
Adăugat de MG
Comentează! | Votează! | Copiază!
Dintre cele cinci scrisori trimise de Eminescu, prima este considerată a treia. În "Scrisoarea a treia" se desfășoară bătălia de la Rovinari.
perlă din examen
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre scrisori, citate despre război sau citate despre Mihai Eminescu
Red (după ce a aflat că Hyde este eliberat condiționat): Eliberare condiționată? Nu-i așa că e drăguț? Știi cum își tratează Rusia infractorii? La prima abatere, cinci ani în Siberia! La a doua abatere, zece ani! Și ascultă-mă pe mine, nu mai există o a treia abatere!
replică din filmul serial Anii '70
Adăugat de Anamaria Licurici
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre timp, citate despre existență sau citate despre Rusia
Frunze care cad (noiembrie 1915)
Azi, în trecere
Prin nemișcarea însorită a după-amiezii,
Priveam cum cad din copaci frunze cafenii...
Nu bătea vântul pentru a le răsuci și înălța spre cer,
Iar ele, vălurind tăcut,
Cădeau, fulgi de zăpadă,
Ștergând și îndepărtând amiaza;
Și mă plimbam agale,
Și mă gândeam la acele frunze curajoase
Care zăceau acolo ofilite
Fără să fi fost atinse de viscolul anilor sau de vreo epidemie,
Împrăștiate în toată frumusețea lor
Ca niște fulgi de nea căzuți pe pământul Flandrei.
* Cele cinci bătălii din Flandra în timpul primului război mondial:
- ( 19 octombrie 22 noiembrie 1914) prima bătălie de la Ypres;
- (21 aprilie 25 mai 1915) a doua bătălie de la Ypres;
- (11 iulie 10 noiembrie 1917 bătălia de la Passchendaele, a treia bătălie de la Ypres;
- (9 29 aprilie 1918) bătălia de la Lys, a patra bătălie de la Ypres;
- (28 septembrie 2 octombrie 1918) - a cincea bătălie de la Ypres.
poezie de Margaret Postgate Cole, traducere de Petru Dimofte
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi și următoarele:
- poezii despre război
- poezii despre timp
- poezii despre zăpadă
- poezii despre vânt
- poezii despre viscol
- poezii despre tăcere
- poezii despre prezent
- poezii despre miezul zilei
- poezii despre frunze
Tyler Durden: Bine ați venit la Sala de lupte. Prima regulă a Sălii de lupte e: nu se vorbește despre Sala de lupte. A doua regulă a Sălii de lupte e: NU se vorbește despre Sala de lupte! A treia regulă a Sălii de lupte: dacă cineva strigă "Stop!", nu mai reacționează sau se dă bătut, lupta se termină. A patra regulă: doar două persoane într-o luptă. A cincea regulă: luptele au loc pe rând, băieți. A șasea regulă: luptele sunt cu pumnul gol, fără cămașă, fără pantofi, fără arme. A șaptea regulă: luptele vor continua atât cât va fi nevoie. Și a opta și ultima regulă: dacă e prima dată când vii la Sala de lupte, trebuie să te lupți.
replici din filmul artistic Fight Club - Sala de lupte, scenariu de Jim Uhls, după Chuck Palahniuk (15 octombrie 1999)
Adăugat de Diana Maftei
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre încălțăminte sau citate despre vorbire
În frunzișul roșu sunet de chitară
În frunzișul roșu sunet de chitară
Al fetelor păr galben bate în vânt
La gard stă Florii-Soarelui veșmânt.
Trece prin nori de aur un car de vară.
În umbre maronii muți odihnesc
Bătrâni îmbrățișați prostește.
Orfanul rugăciuni rostește
În galben ton de muște ce roiesc.
Femeile mai spală la pârâu,
Iar hainele mai flutură pe sfoară.
Micuța ce-mi plăcu odinioară
Se-ntoarce-n seara gri prin grâu.
Vrăbii din linul cer se prăbușesc
În găuri verzi de putregai.
Flămândul e-nșelat de trai,
Miros de pâine, mirodenii-l ocolesc.
Comentarii
Așa cum se întâmplă adesea în lirica lui Trakl, acest text numește pe loc un program istoric esențial de poezie: "O cântare însoțită de liră să fie". Lira sună aici - mai modern ca o "chitară". Folcloric, ne-am putea gândi la cerul îndrăgostiților, care, precum se spune, este plin de viori.
La Trakl se aude "în frunzișul roșu sunet de chitară". Frunzele ar putea avea culorile toamnei, de asemenea floarea soarelui care înflorește până în luna octombrie.
Patru imagini sunt unite în prima strofă după așa-numitul "stil bine dobândit" al lui Trakl (după scrisoarea către Erhard Buschbeck din iulie 1910): frunzișul roșu cu chitare, părul galben al fetelor, un gard cu floarea-soarelui, carul de aur în nori.
Marcant este faptul că toate cele patru imagini sunt puternic colorate, roșu și galben / auriu. În cea de-a doua strofă, accentul culorilor este în mod semnificativ slăbit și schimbat în galben și maroniu.
Cea de-a treia strofă este "decolorată" într-o "seară gri" și a patra strofă pomenește doar de "găuri verzi de putregai". Culoarea este astfel redusă drastic și se deplasează de la zona de lumină spre întuneric.
Ceea ce se întâmplă la nivelul culorilor are o corespondență clară în personalul imagisticii. În prima strofă apar "fete". În cea de-a doua strofă, "bătrânii" și "orfanul" apar împreună iar aceștia corespund "femeilor" și "micuței" din a treia strofă. Cea de-a patra strofă numește un "flămând" care poate fi interpretat ca o contrapartidă "fetelor" din prima strofă, în măsura în care poemul este ca o oglindire a structurii strofelor.
Imaginea-oglindă arată, de exemplu, faptul că prima și a patra strofă ridică vederea spre cer, aer, miros, mișcare. A doua și a treia strofă sunt situate pe pământ, la umbră, lângă pârâu, în miros.
poezie clasică de Georg Trakl din Versuri - traducere, prefață și comentarii de Christian W. Schenk, traducere de Christian W. Schenk
Adăugat de Hyperion
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe poezii despre poezie, poezii despre culori, poezii despre vestimentație, poezii despre seară, poezii despre păr blond, poezii despre păr, poezii despre flori, poezii despre femei, poezii despre chitară, Ne poți propune o poezie de dragoste? sau Ai o scrisoare de dragoste frumoasă?
Aristocrația are trei ere succesive. Prima este a superiorității, apoi vin privilegiile și în sfârșit, vanitățile. După ce trece de prima eră, degenerează în a doua și moare în a treia.
citat clasic din Chateaubriand
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre sfârșit sau citate despre moarte
Prima cupă ține de sete, a doua aduce bucurie, a treia, desfătare, iar a patra, nebunie.
citat din Anacharsis
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre nebunie sau citate despre bucurie
Zmeul spuse mă-sei, dară ea nici acum nu putea să crează că este băiat. În cele mai de pe urmă, zmeoaica se vorbi cu fiul său să mai facă o-ncercare; zise fiului său să ducă pe Făt-Frumos în cămara cu armele, să-l îmbie să-și aleagă ceva de acolo și, de va alege vreo armă din cele împodobite cu nestimate, să știe de bună-seamă că ea este fată. După prânz, zmeul duse pe Făt-Frumos în cămara cu armele. Aci erau rânduite cu meșteșug tot felul de arme: unele împodobite cu nestimate, altele numai așa, fără podoabe. Fata împăratului, după ce se uită și cercetă mai toate armele, își alese o sabie cam ruginită, dară cu fierul ce se încovoia de se făcea covrig. Apoi spuse zmeului și mumei sale că a doua zi vrea să plece. Când auzi muma zmeului ce fel de armă își alese, se da de ceasul morții că nu putea descoperi adevărul. Ea spuse fiului său că, deși pare că este băiat după apucăturile lui, dară este fată, și încă de cele mai prefăcute. Dacă văzu că n-are încotro, merseră la grajd și-i dederă pe Galben-de-soare. Și după ce-și luă rămas bun, fata împăratului își cătă de drum.
Petre Ispirescu în Ileana Simziana
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate de Petre Ispirescu despre vorbire, citate de Petre Ispirescu despre superlative, citate de Petre Ispirescu despre moarte, citate despre fier, citate de Petre Ispirescu despre fier, citate despre ceas, citate de Petre Ispirescu despre ceas, citate despre adevăr, citate de Petre Ispirescu despre adevăr, citate despre Făt-Frumos sau citate de Petre Ispirescu despre Făt-Frumos
Fără niciun scrupul aș lansa axioma că două oglinzi puse una în fața celeilalte reflectă o a treia, a patra, a cincea...
citat din Gherasim Luca
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Viața, bunul cel mai de preț al omului, face ca o ființă să fie unică într-un univers imens, prin caracteristicile sale fizice și psihice. Ea este flacăra ce aprinde spiritul uman, acel spirit ce se poate înălța, prin aspirațiile sale, la cotele cele mai înalte.
Ecaterina Chifu în Reflecții / Reflexions
Adăugat de Ecaterina Chifu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre foc
72
sălbatice (la prima) fiare au rostit vorbe umane
- după ce-am terminat a doua oară, pietrele cântau ca păsările -
dar O după a treia, stelele și-au spus: liniște șșș
poezie clasică de E.E. Cummings din Poeme erotice (1923), traducere de Dan Sociu
Adăugat de Costel Zăgan
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe poezii despre stele, poezii despre sfârșit sau poezii despre păsări
Copilul și porumbelul
Pe cumpăna de la fântână
S-a oprit un porumbel.
A vrut o clipă să rămână,
Să mai răsufle nițel.
Când am vrut să-i dau din mână
Mâncare la porumbel,
A poposit la fântână
Și o cioară lângă el.
Era neagră și urâtă.
Porumbelul, alb, frumos.
Am zvârlit cu o ciosvârtă
Ca să dărâm cioara jos.
Și cioara și porumbelul
De mine s-au speriat.
Și, după cum le este felul,
În zbor lin s-au avântat.
Cioara s-a dus spre pădure,
Porumbelul către sat.
N-au putut ca să îndure
Legea ce le-am aplicat.
După păsări m-am uitat
Cum flutură aripile.
Așa de iute au zburat,
Precum zboară clipele.
Porumbelul s-a-ndreptat
Spre un nor mare, pufos.
Eu după el am oftat
Și m-am tăvălit pe jos.
Aș fi vrut să zbor cu el
În înaltul cerului,
Dar nu sunt un porumbel.
Sunt fiul pivnicerului.
poezie de Dumitru Delcă (29 septembrie 2012)
Adăugat de Dumitru Delcă
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe poezii despre zbor, poezii despre porumbei, poezii despre ciori, poezii despre sperieturi, poezii despre sat, poezii despre păduri, poezii despre negru sau poezii despre mâncare
Centura de siguranță
de la o vreme încoace
toate se precipită
Soarele spre fața nevăzută a planetei
râurile spre evaporare
mușuroaiele de mașini către centrele de casare
insectele către tălpile trecătorilor
componentele materiei spre reciclare
oamenii, ca niște navetiști ursuzi
între entuziasm și disperare
către capătul de linie
al sângelui
toate se grăbesc spre nicăieri
cu o viteză pe care nici măcar electrozii
nu ar putea-o percepe
toate aleargă cu o nerăbdare haotică
spre puncte imaginare
spre fatale găuri negre
nu mai există nici măcar o particulă statică
nu mai există levitație nici măcar în vise
nu mai există ochi de cer care nu a fost angrenat
de inerția goanei după efemer
toate accelerează inconștient spre destrămare
spre o inevitabilă ciocnire
de trecut
poemul acesta
este centura mea de siguranță...
poezie de Gabriel Petru Băețan
Adăugat de Gabriel Petru Băețan
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe poezii despre viteză, poezii despre visare, poezii despre trecut, poezii despre sânge, poezii despre siguranță, poezii despre râuri, poezii despre planete sau poezii despre particule
Viețile omenești sunt flăcări ce se desfașoară fiecare-n felul ei și cele mai multe se sting fără ca să rămână vreo urmă după ele.
citat celebru din Ioan Slavici
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate de Ioan Slavici despre viață sau citate de Ioan Slavici despre foc
Nimeni dintre cei vii nu poate cunoaște mai bine voia lui Dumnezeu cu privire la faptele sale decât numai cel ce își dorește sincer, din toată inima să lucreze în toate după voia lui Dumnezeu.
Sfântul Ioan Maximovici în Iliotropionul sau acordul dintre voia omului și voia lui Dumnezeu (2012)
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre sinceritate, citate despre religie, citate despre inimă, citate despre dorințe, citate despre cunoaștere sau citate despre Dumnezeu
Eu cred că există o clipă în viața lumii când toți oamenii se gândesc la mama lor. Chiar și morții. Fiica la mamă, mama la mamă, bunica la mamă, până se ajunge la o singură mamă. Una imensă. Ce liniște trebuie să fie atunci pe lume! În momentul acela, daca ar striga cineva «Ajutor!» eu cred că ar fi auzit pe întreg pământul. Dacă aș avea o sticlă goală, aș scrie un bilet și l-aș lansa pe mare. «Mamă», aș scrie, «mi s-a întâmplat o mare nenorocire. Mai naște-mă o dată!» Prima viață nu prea mi-a ieșit. Cui nu i se întâmplă să nu poată trăi după pofta inimii? Dar poate a doua oară. Dacă nici a doua oară, poate a treia oară. Și dacă nici a treia oară, poate a patra oară. Poate a zecea oară. Tu nu te speria, mamă, numai dintr-atâta. Și naște-mă mereu! Ne scapă mereu câte ceva în viață. De aceea trebuie să ne naștem mereu.
citat celebru din Marin Sorescu
Adăugat de MG
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre mamă, citate despre sperieturi, citate despre poftă, citate despre naștere sau citate despre ajutor