Starea prietenului meu era minunată. Retrăirile sale îi creau o bucurie dusă până la extaz. Am încercat chiar senzația că făcea o punte peste timp, astfel încât senzațiile sale căpătau forma, intensitatea și lumina de atunci, din anii adolescenței, de aceea i-am lăsat libere gândurile și manifestările, fără să intuiesc spre ce deznodământ se îndreaptă.
Sava Ionescu în Visuri spulberate (1998)
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Citate similare
Deși pământul și toate creaturile inferioare aparțin tuturor oamenilor în comun, fiecare om are o proprietate, și anume asupra persoanei sale. Iar la aceasta nu are nimeni altcineva dreptul în afara sa. Putem spune că munca trupului său și lucrarea mâinilor sale sunt cu adevărat ale sale. Oricărui lucru pe care îl scoate din starea în care l-a făcut și l-a lăsat natura, el îi adaugă munca sa, și, adăugându-i ceva ce este al său, îl face astfel proprietatea sa. Fiind scos de către om din starea comună în care l-a lăsat natura, lui i se adaugă ceva prin munca acestuia ceea ce exclude dreptul comun al celorlalți oameni.
citat din John Locke
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Dacă nu-L putem înțelege pe Dumnezeu în operele sale vizibile, cum am putea atunci să pătrundem în gândurile sale de neconceput, care dau ființă acestor opere? Dacă nu-L putem înțelege în creațiile sale obiective, cum am putea să-L înțelegem în aspectele sale subiective și în procesele de creație?
Edgar Allan Poe în Opere alese
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Rezonanța reunită a sunetului de bază și a familiei sale, născută involuntar din om, nu există în lumea pe care el o denumește naiv "natură". Omul creează condiții astfel încât acestea să apară. Împrumută, fură cosmosului această singură manifestare, care, fără el, nici nu există. Însă nu pentru mult timp. Până și sunetului unic îi va fi reamintită originea sa și îi va fi rechemată neîntârziat. Până și acesta dispare. Și el trebuie să ia loc în masa materiei inerte din care a fost smuls. Efectele secundare, pe care el le-a dezvăluit, nu sunt altceva decât puncte diferite, de oprire, clar delimitate, pe calea dispariției sale finale.
Sergiu Celibidache în Despre fenomenologia muzicală
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
În cursul unei psihanalize crește nu doar curajul bolnavului, ci, pentru a spune astfel, și al bolii sale. Ea își permite expresii mai clare. Și pentru a lăsa limbajul metaforic, putem să spunem că lucrurile se petrec probabil astfel: bolnavul care, până atunci, se depărta speriat de percepția internă a producțiilor sale morbide, le acordă acum atenție și învață să le cunoască mai clar și mai detaliat.
Sigmund Freud în Omul cu șobolani
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
* * *
Aceasta sunt eu...
mă privesc în oglindă
și mă redescopăr; eu...
chiar dacă anii au trecut
sufletul încă zburdă,
de parcă refuză zborul timpului,
rămânând în sfera adolescenței;
un suflet pur, inocent,
la fel ca al unui copil...
de aceea ochii mă trădează:
în ei licăre lumina
ascunsă adânc în suflet;
lumina a mii și mii de stele,
un întreg Univers...
poezie de Cornelia Georgescu
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Gândurile înțeleptului sunt totdeauna înaintea acțiunilor sale; dar cel fără minte le pune, de obicei, la coada tuturor întreprinderilor sale.
citat clasic din Oxenstierna
Adăugat de Corneliu Tocan, Ph.D., M.Sc.
Comentează! | Votează! | Copiază!
Spune-ți părerea!
Gândurile înțeleptului sunt întotdeauna înaintea acțiunilor sale, dar cel fără minte le pune, de obicei, la coada tuturor întreprinderilor sale.
citat din Oxenstierna
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Mentalul conștient este asemenea unui căpitan de vapor care stă pe puntea navei. El dirijează toate manevrele și dă ordine oamenilor aflați în sala motoarelor care, la rândul lor, controlează toate cazanele, instrumentele etc. Mecanicii nu știu încotro se îndreaptă nava, dar se supun ordinelor pe care le primesc. Ei pot chiar să facă astfel încât nava să eșueze pe stânci, dacă omul de pe punte, servindu-se în mod greșit de compas și sectant, le dă indicații eronate. Mecanicii i se supun în mod automat, pentru că el este comandantul. Căpitanul este stăpân pe navă și ordinele sale sunt executate întocmai. Tot astfel, mentalul conștient este căpitanul navei care este constituită din ființa, anturajul și toate afacerile voastre.
Joseph Murphy în Puterea Extraordinară a subconștientului tău
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
Cașalotul
Am văzut o piesă în care
Toată lumea spunea - Liniștește-te,
Pierdeai un picior îndrum spre serviciu,
O splină, acolo, un portmoneu, liniștește-te,
Nevastă, amantă, amantul amantei, liniștește-te,
Un copil părăsit, sfâșiat de câini, lăsat fără bani de la Guvern,
O femeie cu toate organele extirpate, liniștește-te,
În acest timp, pe punte, doi filosofi, prieteni de ai mei,
Discutau absorbiți de abstract și amănunt,
Starea națiunii, nici n-au observat că un cașalot
i-a răpit de pe punte, în spațiu închis discuțiile devin mai acute,
mai la obiect, astfel că doi Iona se aflau
în același leviathan- cașalot, cu Marin Sorescu alături,
au revenit pe punte privind cum școala lor filosofică
se scufundă, Păcat, spuse unul,
Noapte bună, celălalt, iar Marin Sorescu
mi-a povestit toată-ntâmplarea.
poezie de Boris Marian Mehr
Adăugat de Boris Marian Mehr
Comentează! | Votează! | Copiază!
Adio era semnul și legea naturii sale, strălucirea predestinării sale, marca trecerii sale prin lume; de aceea îl purta ca pe un nimb, nu din indiscreție, ci din solidaritate cu invizibilul.
Emil Cioran în Exerciții de admirație, capitolul "Ea nu era de aici"
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
E rostuit așa ca dragostea cuprinsă în inima unui tată să fie împărțită deopotrivă pentru fiecare dintre odraslele lui. De aceea adânc s-a întristat împăratul afând vrerea mult frumoasei sale fete. Cu câte vorbe, meșteșugit alcătuite, n-a încercat împăratul să-i întoarne Cătălinei gândurile. Dar aceasta nu s-a lăsat înduplecată cu nici un chip. Pentru a-și scuti tatăl de povara alegerii, Lăcrămioara hotărî să fie după voia Cătălinei.
Virgil Chiriac în Lacrimile Lăcrămioarei
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Pentru individ în general, o perspectivă reală de reușită în acțiunile sale, perspectiva unei mai bune stări, o dragoste împlinită, un sistem de deprinderi moderate care să-i asigure un minimum de satisfacție, sunt tot atâtea elemente sau condiții ale unei fericiri, care nu e bucurie, nici extaz, ci echilibrul personalității umane, rod al manifestărilor sale.
citat din Nicola Abbagnano
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
Omul a creat tonul care vibrează constant, l-a înălțat din adâncul inert al lumii sale înconjurătoare de materie crudă la lumina conștiinței sale sau, poate, l-a coborât din sfera divină. În orice caz: l-a creat. El lasă să vibreze o lungime elastică între două puncte fixe, suflă printr-un tub de bambus sau printr-un os tibian golit, înzestrat cu găuri, și întemeiază, astfel, fără a avea vreo idee în această privință, ipotezele sub care poate să depășească condițiile sale "întru acum".
Sergiu Celibidache în Despre fenomenologia muzicală
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Profesorul-instructor Eugen Manea, rămas pe moment, până ce-și va primi noii elevi, fără elevi, se urcă la volanul mașinii sale și porni spre ieșirea din Institut, făcându-i semn cu mâna prietenului său, directorul. Acesta îl conduse cu privirea atât cât mai reuși să-l zărească, apoi se opri în dreptul mașinii sale albastre. N-o atinse, pentru că s-ar fi declanșat alarma și n-o putea opri. Ce ciudat! Se simțea ca un străin în fața propriei sale mașini. Se obișnuise să-l vadă pe Lucian la volan; acum, desigur, băiatul se afla la comanda propriei sale nave spațiale, într-o misiune mai mult decât importantă... Totul fusese bine pregătit, pus la punct, deci, n-aveau cum să dea greș, n-aveau cum să nu reușească. Directorul se mai calmă; avea încredere în acei tineri... Lăsă mașina albastră acolo, stingheră; probabil vreodată îi va face alte chei, dacă intenționa s-o mai folosească... Porni agale, cu pași mărunți, spre sediul principal al Institutului, unica sa casă.
citat din romanul Proxima, Partea I: "O misiune specială" de Cornelia Georgescu
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Omul este un animal intelectual și de aceea este într-o eternă contradicție cu sine însuși. Simțurile sale sunt localizate în el, ideile sale ajung până la capătul universului, așa că omul este mereu rupt, sfâșiat între acestea două, fără nicio posibilitate ca să fie altfel.
citat clasic din William Hazlitt
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
Unde cad anii când se duc?
Unde cad anii când se duc, în noi, în cer sau în pământ?
Am început sămi frământ visele sub scara ce urcă spre cer.
Poate vor fi șifonate.
Poate vor ieși din chenar, dar cu siguranță îmi vor umple gândurile.
Mari și năstrușnice.
Fără să le poată muta cineva de sus în jos, de la est la vest.
Nu știu unde se duc când toate rămân departe, așa cum sunt, până ziua întâlnește moartea.
Cine stie?
Simt ceva! Parcă este adierea unei mâini peste genele care sau contopit pentru o secundă în amfiteatrul gândurilor.
Teribilă treabă cu anii. Cu gândurile. Cu visele...
Și totuși, unde cad anii când se duc, în noi, în cer sau în pământ?
poezie de David Ionel Romulus
Adăugat de dory58
Comentează! | Votează! | Copiază!
Contraste
M-am aplecat peste balustrada timpului,
căutam rămășițele din viața mea,
îmi scăpaseră din mână,
atunci când am vrut să-l salut pe Mâine
și se împrăștiaseră printre gândurile mele netunse,
cât de greu o să-mi fie să le găsesc
în hățișul din creierul meu,
în livada unde am lăsat literele libere,
să pască, înainte de a le transforma
în fluturi de iubire.
Poate încolțesc și or să crească mari,
astfel încât zilnic să pot călca
în picioare trecutul,
să pășesc doar pe cateva vise,
din alea mai neprietenoase,
bătute cu piroaie de vânt,
așa, într-o cărare ce duce spre tine.
M-am aplecat să ascund temerile
ce au încolțit în mine,
nu voiam să le vezi,
să mă simți că am trecut,
ar fi fost ca atunci când nu
mi-aș mai aparține
și încă nu vreau să mă pierd,
nu vreau să mă pierd de tot,
nu vreau...
Rămân aplecat peste balustrada timpului,
poate reușesc să culeg
câteva rămășițe din viața ta,
aș mai acoperi din golurile din mine,
aș putea pășii pe trecutul altcuiva,
lăsând piroaiele mele de vânt
să înțelenească,
să acopere cu verde cărarea
pe care voi călca în călătoria
spre sufletul tău.
poezie de Mihail Coandă (7 octombrie 2016, Rîpa, Motru)
Adăugat de dory58
Comentează! | Votează! | Copiază!
De la începuturile sale și până spre epoca modernă și contemporană, bătaia fusese ridicată la rangul de metodă de instruire și educare a copiilor și adolescenților, fie ei chiar de regi, împărați, nobili sau din alte pături sociale, după cum reiese din documentele vremii și mărturiile subiecților deveniți... oameni de literatură.
Gheorghe Ionescu în Didacticiada (2005)
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Astfel se stinse în al optulea lustru de viață cel mai mare poet, pe care l-a ivit și-l va ivi vreodată, poate, pământul românesc. Ape vor seca în albie și peste locul îngropării sale va răsări pădure sau cetate, și câte o stea va veșteji pe cer în depărtări, până când acest pământ să-și strângă toate sevele și să le ridice în țeava subțire a altui crin de tăria parfumurilor sale.
citat celebru din George Călinescu
Adăugat de MG
Comentează! | Votează! | Copiază!
Cristalul prietenului meu
Cristalul
Din inima prietenului
Pe care îl caut,
Este blând strălucitor
Și pur, transparent
Și viu!
Petalele inimii sale
Sunt diafane
Și lasă să treacă lumina
Cristalului
Din miezul inimii
Nestânjenită prin ele.
Ba chiar dându-i
Un mic avânt
Cu o ușoară bătaie de aripă
Străvezie.
Dar ceea ce face inima
Prietenului pe care îl caut
Cu totul și cu totul
De neprețuit,
Este că din miezul ei de cristal
Izvorăște o lumină-cristal vie
Care crește ușor
În lamelașe diafan-cristaline
Ca cea mai fină lamelă
De apă cristalină!
Și aceste lamelașe transparente
Sunt apoi ajutate
De mișcările petalelor diafane
Ale inimii
Să se răspândească,
În bucățele mai mari sau mai mici,
Care se desprind de la sine
Din izvorul necontenit,
Peste tot în lume,
Pentru a fi găsite
De inimile care le caută.
Căci ele sunt germenii
Care s-ar dori crescuți
În fiecare inimă de om.
Cristalul viu,
Care mereu din sine însuși,
Mereu transparent și curat,
Ca Lumina Soarelui,
Va crește în inimile oamenilor
În eternitate!
Și eu mi-am dat seama
Că el este prietenul meu,
Numai când am simțit,
Cum prin vorbele lui,
A ajuns în inima mea
Un mic germene
Din cristalul care crește
Și se dăruiește
Din inima lui
Orișicui
Care vrea să-l primească
Și să-l îngrijească
Astfel ca să crească!
poezie de Agenor Crișan
Adăugat de Daniela Lazar
Comentează! | Votează! | Copiază!