Am afirmat că adevăratul fondator al tuturor statelor mari, mijlocii și mici, libere și independente care există azi pe firmamentul politic al lumii este poporul român, prin Ștefan cel Mare. Și cum sunt om de știință, pot să susțin convingător această afirmație prin cifre.
Dan Begu în Umanitatea și pacea (2006)
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Citate similare
Armata lui Ștefan cel Mare a fost mică, dar geniul lui militar a fost colosal, fiind considerat, de către cronicarul polonez Jan Dlugosz un geniu militar mai mare decât Alexandru Macedon și Iuliu Cezar. Fără prezența lui Ștefan cel Mare pe firmamentul politic al lumii, n-ar mai exista astăzi popoare de origine latină, anglo-germană sau slavă, în general, creștine.
Dan Begu în Umanitatea și pacea (2006)
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Principiul naționalităților este o inovație politică a veacului nostru, pe care noi, popoarele mici, nu o putem aplauda cu prisos. Acestei inovațiuni, inspirate de cea mai înaltă echitate din partea statelor mari, se datorește existența statelor mici deja independente. Astfel, fizionomia unei importante regiuni a continentului s-a schimbat într-o jumătate de secul ca prin minune.
începutul de la Politică și cultură de Ion Luca Caragiale
Adăugat de Dan Costinaș
Comentează! | Votează! | Copiază!
Definiția pe care psihanaliza o dă psihicului arată că acesta se compune din procese care aparțin domeniilor sentimentului, gândirii și voinței. Psihanaliza trebuie, de altminteri, să afirme că există o gândire inconștientă și o voință inconștientă. Dar prin această definiție și prin această afirmație ea își îndepărtează de la început orice simpatie din partea adepților unei științe reci și își atrage bănuiala de a nu fi decât o știință esoterică și fantastică și care ar voi să opereze în tenebre și să pescuiască în apă tulbure.
Sigmund Freud în Introducere în psihanaliză
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
■"Prin Globalizare nu înțelegem un proces mondial integrativ de tip neocolonialist prin care Centrii de Putere ai Lumii [statele puternic dezvoltate, entitățile oligarhice și corporatiste private, armate și servicii secrete de informații private; organizații suprastatale politice și militare] ocupă fără război țările de pe mapamond din punct de vedere economic, politic, financiar, cultural-educațional, tehnologic și militar.
Prin Globalizare înțelegem un proces internațional excepțional care asigură integrarea democratică mondială a statelor lumii și fluxurile masive de bunuri, tehnologii, știință, capitaluri financiare, mobilitatea forței de muncă, a ideilor și produselor culturale, sportive, artistice, ecologice."■
Adrian Ibiș
Adrian Ibiș în Cartea "Intelligence. Studii de securitate", Editura Pansofia, 2012 (2012)
Adăugat de Adrian Ibiș
Comentează! | Votează! | Copiază!
Secole de-a rândul, magia, religia și știința au dus o luptă surdă pentru a-și susține și impune, fiecare, adevărurile ei, străduindu-se, din răsputeri, să nu vadă decât ceea ce le diferenția și le îndepărta una de alta. Oricât de paradoxal ar putea fi, datorită nivelului actual al științei, se pare că a venit, în sfârșit, vremea în care cele trei surori să caute cu bunăvoință și bunăcredință marile adevăruri pe care le proclamă și le susțin. În fața alchimistului, cufundat în opera sa, se desfășoară demonstrația unității lumii spirituale și a lumii materiale. Oamenii de știință contemporani au repetat această experiență cu oarecare succes, dar există și voci autorizate, care susțin că, din punct de vedere științific, acest lucru este imposibil. Neîndoielnic rămâne însă faptul că un mare număr de adepți acordau mai mare importanță transmutației de ordin spiritual care se opera chiar în persoana lor.
Tilia Linden în Pelerini la porțile luminii
Adăugat de Cristian Muresanu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Teoria relativității a lui Einstein a arătat că noțiuni ca spațiul si timpul, care anterior păreau independente și absolute, sunt de fapt întrepătrunse și relative. Eistein a arătat că și alte proprietăți fizice ale lumii în care trăim se întrepătrund în mod neașteptat. Faimoasa lui ecuație oferă unul dintre cele mai importante exemple în acest sens. Prin ea, Einstein a arătat că energia (E) și masa (m) unui obiect nu sunt concept independente; putem determina energia, cunoscând masa (înmulțind-o pe ultima cu pătratul vitezei luminii), sau putem determina masa, cunoscând energia (prin împărțirea ultimei la pătratul vitezei luminii). Cu alte cuvinte, energia și masa, precum dolarul și euro, sunt valute convertibile. Dar, spre deosebire de cazul banilor, rata de schimb, egală cu viteza luminii la pătrat este și va fi mereu fixă. Cum această rată de schimb e atât de mare (viteza luminii la pătrat), atunci un obiect de masă mică poate produce multă energie.
Brian Greene în Universul elegant
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
În această dimineață, poporul american este onorat să-l aibă ca oaspete pe un mare lider al unei mari țări. Președintele Ceaușescu vine din România alături de soția sa, Elena și este o mare plăcere pentru mine să-i întâmpin aici. Este a patra vizită a Președintelui Ceaușescu în Statele Unite ale Americii și precedesorii mei s-au onorat vizitând, la rândul lor, român.
Jimmy Carter în Vizita Lui Ceaușescu ,Aprilie 1978, în SUA
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Globalizarea în general și Fondul Monetar în particular au acționat spre binele statelor bogate, mai ales al Statelor Unite (care au drept de veto în adoptarea deciziilor FMI), și în detrimentul statelor sărace; prăpastia dintre bogați și săraci s-a adâncit prin globalizare.
George Ritzer în Globalizarea nimicului
Adăugat de Homo Novus
Comentează! | Votează! | Copiază!
Mărturisesc că îmi este drag PNȚCD prin faptul că cinstește Legile Cerești. Dar și prin luminoasa memorie a marelui Poet Ioan Alexandru, de care a avut și va avea nevoie Poporul Român.
citat celebru din Grigore Vieru (24 noiembrie 2008)
Adăugat de Liviu Petrina
Comentează! | Votează! | Copiază!
O ultimă realitate relativă există ca finalitate pentru oricine, ca o ultimă secvență din lanțul viului sau a conștiinței existenței fiecăruia. Repetabilitate se poate să existe, dar nu identică. Această constatare se face poziționat față de entitățile mici sau mari, toate acestea în interacțiune reciprocă și inegală. Egalitate nu există și nici echilibru încă. Pentru ce este "infinit" de mic sau "infinit" de mare, luate împreună, există un "ultim" final la care se va ajunge, prin repetabilitate de începuturi și sfârșituri pentru întreaga materie universală cu tot ce cuprinde aceasta, inclusiv cu conștiințele care se pot autoconstata până la marea perfectibilitate.
Viorel Muha (iunie 2008)
Adăugat de Viorel Muha
Comentează! | Votează! | Copiază!
Formele prin care marea Virtute se vădește pe acest pământ nu sunt decât emanații ale lui Tao. Iată care îi este firea: nelimitată și de neconceput, Haos, nedeslușire! În mijloc sunt forme! Nedeslușire, Haos. În mijloc sunt ființe! Taină, întuneric! În sine este o inefabilă enigmă. Această esență este adevărul ultim. În el însuși se găsește mărturia definitivă a eternității și a Adevărului Ultim. Din vremurile arhaice ale lumii până în zilele noastre, numele nu i s-a stins și nu i se va stinge niciodată. Este poarta prin care vin în lume toate ființele și se îndreaptă către lumină. Cum știm totul despre ivirea tuturor ființelor? Știm aceasta prin Tao.
Lao Tse în Tao Te King, 21
Adăugat de Lucian Velea
Comentează! | Votează! | Copiază!
Modul științific de formare a conceptelor diferă de cel folosit în viața noastră de toate zilele, dar nu în mod fundamental, ci doar prin definirea mai precisă a conceptelor și prin determinarea mai precisă a consecințelor, prin alegerea meticuloasă și sistematică a materialului experimental și printr-o mai mare economie logică. Prin aceasta din urmă înțelegem efortul de reducere a tuturor conceptelor și corelațiilor la un număr cât mai mic cu putință de concepte de bază și axiome independente din punct de vedere logic.
Albert Einstein în Cum văd eu lumea
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
- Ștefan cel Mare
- Ștefan cel Mare era și mușatin și basarab și dacă avem în vedere că era al șaptelea copil al mamei sale nu ne mai mirăm că a fost, cum spun cronicarii polonezi Jan Dlugosz și Jan Strikovski, un geniu militar mai mare chiar decât Alexandru Macedon și Iulian Cezar. Aceste aprecieri vin din partea unor străini de neam și pe deasupra catolici, încât nu avem niciun dubiu asupra obiectivității lor.
definiție de Dan Begu în Umanitatea și pacea (2006)
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Cât despre palazzo-uri, tocmai ele sunt cele care reflectă lipsa de personalitate a ideii, întreaga esență negativă a perioadei petersburgheze, de la început și până la sfârșit. În acest sens, nu mai există un oraș care să-i semene; din punct de vedere arhitectonic, Petersburgul este reflectarea tuturor arhitecturilor lumii, a tuturor perioadelor și modelor; totul a fost împrumutat treptat și toate împrumuturile au fost deformate într-o manieră specifică. În aceste clădiri, poți citi ca într-o carte toate fluctuațiile de idei mari și mici, care, sistematic sau subit, au venit la noi din Europa, învingându-ne și subjugându-ne treptat.
Dostoievski în Jurnal de scriitor (1873)
Adăugat de Iorgu Ioan
Comentează! | Votează! | Copiază!
Cum să definim regula asociațiilor libere? Este vorba de un procedeu care constă în a exprima fără discriminare toate gândurile care îți trec prin cap. Există diferite moduri de a utiliza asociațiile libere: aceea pusă la punct de Freud și cele dezvoltate de alți psihologi.
Jean Pierre Chartier în Introducere în psihanaliza lui Sigmund Freud
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Cel mai mare dușman al poporului român este chiar poporul român.
Sorin Olariu
Adăugat de Sorin Olariu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Există printre realitățile care ne stau în față, unele în puterea noastră și altele independente de voința și puterea noastră. Țin de noi părerea, impulsurile, dorința, aversiunea, într-un cuvânt, tot ceea ce reprezintă propria activitate. Sunt în afara voinței noastre trupul, faima, forța de conducător, într-un cuvânt tot ceea ce nu constituie treburi specifice nouă. Cele ce depind de noi sunt libere prin esența și natura lor și nu pot fi oprite sau frânate de vreun obstacol. Cele asupra cărora nu avem nici o putere sunt lipsite de vlagă, supuse robiei, șovăielnice în fața piedicilor și la cheremul unor voințe străine. Prin urmare, amintește-ți că, dacă socotești libere pe cele care, prin natura lor, sunt roabe, dacă vei considera drept proprii pe cele străine de tine, te vei poticni în fața obstacolelor, vei fi frământat, mâhnit și vei cârti împotriva zeilor și a oamenilor. Dimpotrivă, însă, dacă socotești drept ale tale, numai cele ce-ți aparțin și străine de tine, cum de fapt și sunt, pe cele din afara ta, nimeni nu va putea vreodată să te constrângă, nimeni și nimic nu-ți va sta piedică, nu vei învinovăți pe nimeni, nu vei cârti împotriva nimănui, nicicând nu vei avea dușmani, niciodată nu te vei lăsa doborât de ceea ce este dăunător.
Epictet în Manual și Fragmente
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Căsnicia perfectă nu există. Și aici nu mă refer la definiție, ci la starea de fapt: nimeni nu are căsnicia perfectă. Întotdeauna vor există nemulțumiri, certuri, frustrări. Nemulțumiri mici sau mari, certuri mici sau mari, frustrări mici sau mari. Și dimensiunea ăstora depinde de tine și de perechea ta. Cât timp imperfecțiunile sunt mai mici și mai puține decât cele bune ești pe plus, vezi-ți de treabă ta și îngrijește-ți familia.
citat din Cabral Ibacka
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
Eu nu mă spăl de poporul meu...
Doamne, apără poporul român.
Ai grijă de el și
apără-l!
El este al tău
cu blândețea lui de miel
și cu răbdarea lui de taur
cu omenia lui
de floare de zăpadă
ce se vede pe geam, Doamne,
pe fereastră și pe libertate!
Doamne!
poporul meu nu se spală de mine!
Eu nu mă spăl
de poporul meu!
Dacă-mi vine alt miros
decât mirosul lui,
mă spăl pe mâini
numai de propriile mele mâini
și mă las legat
de boarea de zăpadă
a poporului meu.
Mărul se poate spăla
numai de măr,
de pomul mărului nu! De pom nu!
Apără, Doamne, poporul român
și nu te spăla de el!
Pe maica mea
care m-a născut pe mine
am dăruit-o poporului român.
Dăruiește-ți, Doamne,
pe maica Ta, care te-a născut pe Tine,
poporului român!
poezie celebră de Nichita Stănescu
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Există credința că omul, prin acțiunile sale, modifică natura. Într-un anume fel, așa și este. Nu trebuie însă pierdut din vedere faptul că omul, ca și celelalte viețuitoare care populează această planetă, face parte din natură, formând împreună cu ea un tot unitar. Din această perspectivă, natura, prin intermediul celui mai de seamă reprezentant al ei, se modifică singură, ca să folosesc un eufemism. Sau, mai pe șleau spus, se duce de râpă cu bună știință.
Mihail Mataringa (23 decembrie 2012)
Adăugat de Mihail Mataringa
Comentează! | Votează! | Copiază!