Plăcerea fizică nu este decât o plăcere; poate ceva mai mare decât celelalte, dar, oricum, o plăcere ca oricare alta. Nu reprezintă decât un aspect - și nu cel mai important - al relației pe care o numim iubire. Lucrul esențial este adevărul, încrederea care se stabilește între doi oameni, două suflete, două spirite... cum vrei să-i spui. Că adevărata infidelitate este cea care ascunde infidelitatea fizică. Pentru că lucrul care nu trebuie să existe niciodată între doi oameni, care și-au oferit unul altuia dragostea, este minciuna.
citat clasic din romanul Magicianul de John Fowles
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Participă la discuție!
Citate similare
Când se bazează pe interes, prietenia dispare o dată cu interesul, pentru că cei doi nu erau prieteni unul altuia, ci ai profitului. De aici rezultă că prieteniile bazate pe plăcere sau pe interes sunt posibile și între doi oameni vicioși, și între un om virtuos și unul vicios, și între unul nici virtuos, nici vicios, și oricare altul. Este clar însă că prietenia bazată pe valoarea persoanlă nu este posibilă decât între oameni de virtute, căci oamenii vicioși nu se simt atrași unul de altul decât dacă e vorba de un interes. Dimpotrivă, a avea încredere unul în altul, a nu se nedreptăți niciodată unul pe altul și toate celelalte calități cerute unei adevărate prietenii caracterizează prietenia dintre oamenii virtuoși.
citat celebru din Aristotel
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
- tango
- Iubirea este tango, iar tango-ul este iubire! Da. Este un dans și totuși este cu mult mai mult decât oricare dintre dansuri. Este o conversație între două suflete, două inimi și două trupuri. Este un dans sacru în care intrăm unul cu celălalt, unde atât "masculinul" cât și "femininul" se pot exprima pe deplin și se simt onorate.
definiție de Ilona Glinarsky
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Nimic nu e mai periculos decât intimitatea a două ființe între care nu există repulsie fizică. Prin viața lor independentă și ocupațiile care îi silesc deseori să lase deoparte eticheta, artiștii sunt mai expuși acestor primejdii decât cei care duc o viață așezată și prozaică. Trebuie așadar să le iertăm unele porniri neobișnuite și unele impresii mai inflăcărate. Opinia este de obicei mai îngăduitoare cu cei care rătăcesc în furtună decât cu cei care navighează pe o mare liniștită; ea le cere artiștilor să posede focul sacru și e firesc ca flacăra ce arde pentru desfătarea și entuziasmul publicului să ajungă să-i consume pe ei înșiși.
George Sand în Ea și El
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Spune-ți părerea!
Dragostea fizică nu este cu nimic mai puțin frumoasă decât alte forme de iubire și nici nu poate fi separată de ele. Cei care consideră că dragostea fizică nu este sfântă, o vor trăi ca experiență în felul acesta, nu deoarece așa este ea, ci deoarece așa o percep ei.
Paul Ferrini în Liniștea inimii
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
Dacă cineva își imaginează că un altul își apropie lucrul iubit prin aceeași legătură de amiciție sau printr-una mai strânsă decât aceea prin care și-l câștigase numai pentru el, va fi afectat de ură față de însuși lucrul iubit, și va fi invidios pe celălalt. Această ură față de lucrul iubit, legată de invidie se numește gelozie, care, de aceea, nu este decât o șovăială a sufletului născută dintr-o iubire și, în același timp, dintr-o ură, însoțită de ideea altuia pe care îl invidiem. Apoi, această ură față de lucrul iubit va fi mai mare, în raport cu bucuria de care gelosul obișnuia să fie afectat de iubirea pe care i-o dădea la rândul său lucrul iubit, și de asemenea în raport cu afectul de care era mișcat față de acel cu care își imaginează că lucrul iubit era asociat. Căci, dacă îl ura, prin chiar aceasta va urî lucrul iubit, fiindcă își imaginează că lucrul iubit afectează cu bucurie ceea ce el însuși urăște;și de asemenea pentru că este silit să asocieze imaginea lucrului iubit cu imaginea aceluia pe care-l urăște.
citat celebru din Baruch Spinoza
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Lucrul sensibil are trei semnificații, dintre care pe două le numim simțite prin sine, iar pe unul prin accident. Dintre cele două, unul este propriu fiecărui simț, iar celălalt este comun tuturora. Îl numesc "propriu" pe cel care nu poate fi simțit printr-un alt simț și cu privire la care nu este posibilă eroarea. De exemplu, culoarea pentru ochi, sunetul pentru auz și savoarea pentru gust.
Aristotel în Despre suflet, II, 6
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Maestrul este ușa spre dincolo.
Iar Dincolo există în unitatea organică, în comuniune, în contopirea, în topirea maestrului și a discipolului. Este cea mai înaltă formă de iubire. Este cea mai profundă rugăciune, cea mai profundă recunoștință și cea mai extatică,, experiență,, disponibilă conștiinței umane.
Maestrului îi lipsește ceva când este singur, este ca un ocean, în care nu se topește niciun râu. Un discipol este cu siguranță doar un nimeni fără un maestru. Cu un maestru el devine întreaga existență. Ambii sunt împliniți într-o unitate.
Și pentru că această unire nu este a trupului, nu este a eului, ci a ceea ce este dincolo de minte în tine, este posibil să o atingi și să nu o pierzi niciodată. Dragostea este mereu în sus și în jos, un moment vesel, un alt moment trist, dar dragostea despre care vorbim - iubirea între două spirite, între două ființe - doar începe, nu se termină niciodată.
citat clasic din Osho
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Prietenia bazată pe plăcere prezintă o oarecare similitudine cu prietenia perfectă (căci și oamenii de virtute se agreează unul pe altul); la fel și cea bazată pe utilitate (căci și oamenii de virtute sunt utili unii altora). Și între prietenii din aceste două categorii, prietenia își atinge maximum de durată când ea își oferă unul altuia același lucru (de pildă, plăcerea), și nu numai același, ci și provenind din aceeași sursă (cum este cazul prieteniei dintre oamenii de spirit), ceea ce nu se poate spune și despre relațiile dintre un îndrăgostit și iubitul său. Aceștia din urmă nu-și află plăcerea în aceeași sursă, ci unul o găsește în a-și vedea iubitul, celălalt în atenția cu care este înconjurat de primul. Dar când floarea tinereții se stinge, se stinge adesea și prietenia lor (căci pe de-o parte vederea celui iubit nu mai inspiră plăcere, pe de alta el nu mai este obiectul acelorași atenții). Și totuși, în multe cazuri prietenia lor își păstrează durata, dacă intimitatea i-a făcut să-și iubească unuia altuia caracterul, grație asemănării la care i-a adus.
citat celebru din Aristotel
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Spune-ți părerea!
Este nevoie mare de oameni care urmăresc excelența. De acei oameni pentru care a pune valoare în semeni este mai important decât fluturașul de salariu. De acei oameni care nu pot dormi liniștiți dacă nu au făcut bine ceea ce trebuia făcut. Oameni care să facă ceea ce le place și să le placă ceea ce fac.
citat din Daniel Bota
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Pentru umanitate, întrebarea întrebărilor, problema care se ascunde în spatele celorlalte probleme și care este mult mai interesantă decât toate celelalte, este cea a determinării locului omului în natură și a relației sale cu cosmosul.
citat din T.H. Huxley
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
- plăcere
- Ceea ce numim plăcere este doar o ruptură, un interval între două stări dureroase.
definiție de Sri Nisargadatta Maharaj în Eu sunt acela
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
Judecata unui dușman este adeseori mai justă și mai folositoare decât aceea a unui prieten. La oameni, ura e aproape întotdeauna mai profundă decât iubirea. Privirea celui care urăște este mai pătrunzătoare decât privirile celui ce iubește. Un adevărat prieten este unul și același lucru cu tine însuți. Dar dușmanul tău nu-ți este asemenea ție. Și asta face puterea lui. Ura luminează multe lucruri, care iubirii îi răman necunoscute. Cu cât un om este mai mare, cu atât și dragostea lui este mai mare.
citat celebru din Leonardo da Vinci
Adăugat de Adriana Pleșca
Comentează! | Votează! | Copiază!
Audioteca Citatepedia
Voce: Michelle Rosenberg
Viața nu e posibilă decât între oameni stăpâniți, care își controlează ideile, își verifică sentimentele și își păstrează pentru ei crizele interioare.
Este în mine un personaj care iubește tensiunea, vâltoarea, tumultul marilor vânturi dezlănțuite. Și este un altul care iubește ideile reci, distincțiile precise, rezerva, așteptarea. Între acești doi oameni, acordul e dificil, dar toate eforturile mele personale sunt în căutarea acestui acord, care trebuie încheiat și menținut.
Mihail Sebastian în De două mii de ani
Adăugat de Avramescu Norvegia-Elena
Comentează! | Votează! | Copiază!
Râsul este zi, iar sobrietatea este noapte; un zâmbet este amurgul care plutește delicat între acestea două, cu mult mai fermecător decât oricare din ele.
citat din Henry Ward Beecher
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Dacă ne imaginăm că cineva se bucură de un lucru pe care nu-l poate avea decât unul singur, vom năzui ca el să nu mai fie stăpân pe acel lucru. Vedem deci că natura oamenilor este de cele mai multe ori în așa fel alcătuită, încât ei îi compătimesc pe cei nenorociți și îi invidiază pe cei fericiți, și anume cu o ură cu atât mai mare cu cât ei iubesc mai mult lucrul pe care și-l imaginează în posesia altuia. Mai departe, vedem că aceeași proprietate a naturii omenești și care-i face pe oameni să se compătimească unul pe altul, îi face să fie invidioși și ambițioși. Căci, experiența ne arată că copii, râd sau plâng numai fiindcă îi văd pe alții râzând sau plângând, apoi, ceea ce ei văd că fac alții, doresc să imite numaidecât;în sfârșit, doresc pentru ei tot ceea ce își imaginează că face plăcere altora, fiindcă imaginile lucrurilor, sunt înseși afecțiunile corpului omenesc de cauze externe și este determinat să facă cutare sau cutare lucru.
citat clasic din Baruch Spinoza
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Cerul și iadul sunt două mari poeme care formulează singurele puncte pe care se învârtește existența noastră, bucuria și durerea. Nu reprezintă, oare, cerul, nu va reprezenta el întotdeauna imaginea infinitului sentimentelor noastre, ce nu va fi niciodată zugrăvit decât în amănuntele lui, pentru că fericirea nu este decât una singură? Pe când iadul nu reprezintă, oare, chinurile infinite ale durerilor noastre din care putem face opera poetică, întrucât toate durerile sunt atât de deosebite între ele?
Balzac în Femeia la treizeci de ani
Adăugat de scofieldutza
Comentează! | Votează! | Copiază!
Amintește-ți mereu să spui lucrul care trebuie la momentul potrivit. Și mai greu însă, dar la fel de important, este să te abții de la a spune lucrul nepotrivit în cel mai tentant moment.
citat din Benjamin Franklin
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
Voința, cea care la nevoie te face să strângi din dinți și să înduri suferința, este arma de căpetenie a ucenicului în munca manuală. Dar, contrar a ceea ce se crede de obicei, ea nu are aproape niciun rol în studiu. Inteligența nu poate fi mânată decât de dorință. Pentru ca să existe dorință, trebuie să existe plăcere și bucurie. Inteligența nu crește și nu dă roade decât în bucurie. Bucuria de a învăța este la fel de indispensabilă studiului ca respirația alergătorului. Acolo unde lipsește, nu este vorba despre studioși, ci despre niște biete caricaturi de ucenici care la capătul uceniciei lor nu vor avea nici măcar o meserie.
Simone Weil în Forme de iubire implicită a lui Dumnezeu (2005)
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Diferența care produce plăcere se poate obține și dintr-o singură parte: fie prin intermediul sim-patiei, fie din procesele ce se desfășoară în propriul eu. Aceasta dovedește că între sentimentul de superioritate și plăcerea comică nu există o legătură esențială. O comparație este însă necesară pentru nașterea unei asemenea plăceri, iar ea se realizează între două consumuri de investire ca se succed cu rapiditate și care privesc aceeași performanță; cele două consumuri sunt produse prin sim-patie sau le găsim, fără o astfel de raportare, în propriile noastre procese psihice.
Sigmund Freud în Eseuri de psihanaliză aplicată
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Când vrem să dojenim cu folos și să arătăm altuia că se înșeală, trebuie văzut sub ce latură privește el lucrul, pentru că de obicei el e adevărat sub acea latură, și să-i recunoaștem acest adevăr, dar să-i descoperim latura sub care lucrul este greșit.
Blaise Pascal în Gânduri (Pensées), VII, 34 (1670)
Adăugat de Dan Costinaș
Comentează! | Votează! | Copiază!