Omul este tragic datorită naturii sale ambivalente, care îl face să aparțină celor două universuri și să nu se mulțumească doar cu unul din ele. În spatele omului natural (și includ sub această denumire omul social) se ascunde un altul, pe care îl voi numi transcendental. Acest om transcendental este omul interior, a cărui existență se situează în afara obiectivării. Lui îi aparține tot ceea ce, în ființă, n-a fost aruncat la periferie, tot ceea ce nu este alienat sau determinat în exterior; tot ceea ce este, în el, un simptom al apartenenței sale la împărăția libertății. E inexact și convențional să numim aceasta natura omului, chiar adăugând epitetul corectiv "superioară", căci libertatea nu este "natura", spiritul nu este natura, e o realitate de o altă specie... Omul transcendental se situează în afara distincției subiect-obiect.
citat clasic din Nikolai Berdiaev
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi și următoarele:
- citate despre natură
- citate despre libertate
- citate de Nikolai Berdiaev despre libertate
- citate despre tragedie
- citate despre realitate
- citate despre mulțumire
- citate despre existență
- citate de Nikolai Berdiaev despre existență
Citate similare
Lâna de Aur este ceva ce aparține omului, pentru care este infinit de prețioasă. Acest ceva a fost despărțit de om în timpuri străvechi, iar redobândirea sa este legată de invingerea unor forțe înspăimântătoare. Așa stau lucrurile cu elemntul veșnic din sufletul omului: El aparține omului. Dar omul se află separat de elemntul veșnic. Natura sa inferioară îl separă de el. Numai dacă o învinge, dacă o adoarme, omul poate să dobândească iarăși ceea ce este veșnic.
Rudolf Steiner în Creștinismul ca fapt mistic și misteriile Antichității
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi și următoarele:
- citate despre victorie
- citate despre suflet
- citate despre spaimă
- citate despre somn
- citate despre lână
- citate despre infinit
- citate despre forță
- citate despre aur
Dualitatea este o condiție inerentă a vieții. Tot ce există e dublu. Omul este o creatură duală cu principii contrare încastrate în natura lui. Ele se războiesc înlăuntrul lui și prezintă atitudini față de viață ce sunt antagoniste. Acest conflict este căutarea veșnică, războiul din ceruri, lupta nesfârșită a omului tânăr sau interior al imaginației pentru a-și afirma supremația Sa asupra omului bătrân sau exterior al simțului.
citat din Neville Goddard
Adăugat de Adriana Pleșca
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi citate despre viață, citate despre tinerețe, citate despre simțuri, citate despre război, citate despre principii, citate despre imaginație sau citate despre bătrânețe
Omul este constituit din două părți: esență și personalitate. Esența omului este ceea ce este el. Personalitatea omului este "ceea ce nu este el". "Ceea ce nu este el" înseamnă: ceea ce este venit din afară, ceea ce a învățat, sau ceea ce reflectă toate urmele impresiilor exterioare lăsate în memorie și în senzații, toate cuvintele și toate mișcările care i-au fost inoculate, toate aceste sentimente create prin imitație, toate acestea "care nu sunt el", toate alcătuiesc personalitatea.
P.D. Ouspensky în Fragment dintr-o învățătură necunoscută
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi și citate despre învățătură sau citate despre mișcare
- om (vezi și ființă umană)
- Omul nu este doar o ființă finită, cum vrea să afirme gândirea contemporană, ci și o ființă infinită; el este infinitul sub o formă finită, sinteza finitului și a infinitului. Insatisfacția omului în fața finitului, aspirația sa către infinit sunt manifestări ale divinului în om, sunt mărturia omului în ceea ce privește existența lui Dumnezeu și nu doar a lumii.
definiție celebră de Nikolai Berdiaev
Adăugat de Lucian Velea
Comentează! | Votează! | Copiază!
Spune-ți părerea!
Vezi mai multe citate despre religie, citate de Nikolai Berdiaev despre religie, citate despre gânduri, citate despre Dumnezeu sau citate de Nikolai Berdiaev despre Dumnezeu
Omul este cea mai mare greșeală a naturii, pentru că este cea mai agresivă ființă din natură și cea care distruge cel mai mult natura. Dacă omul nu este atent, natura își va repara greșeala...
aforism de George Budoi din Omul și umanitatea în aforisme și epigrame (23 septembrie 2006)
Adăugat de George Budoi
Comentează! | Votează! | Copiază!
40 de aforiști reuniți într-o colecție memorabilă
Vezi detalii despre o antologie de referință!
Vezi mai multe aforisme despre natură, aforisme despre greșeli, aforisme despre violență sau aforisme despre agresiune
în realitatea umană, orice existență care se cheltuiește pentru procurarea celor trebuincioase existenței este deci o existență "neadevărată" și lipsită de libertate. Obiectele muncii nu sunt exteriorizări și confirmări ale realității umane a muncitorului, ci lucruri străine, care aparțin altuia "mărfuri". Datorită acestor realități, în munca înstrăinată existența omului nu este un mijloc pentru autorealizarea lui, ci invers, sinele omului devine un mijloc al simplei lui existențe: pura existență fizică a muncitorului este scopul în slujba căruia este pusă întreaga sa activitate vitală. Ajungem astfel la rezultatul că omul (muncitorul)se mai simte acționând liber doar în funcțiile sale animalice mâncatul, băutul și procrearea sau cel mult și în folosirea locuinței, a podoabelor, etc., pe când în funcțiile sale umane el se simte animal. Ceea ce este animalic devine uman, iar ceea ce e uman devine animalic.
citat din Karl Marx
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre animale, citate despre muncă, citate despre zoologie, citate despre minciună, citate despre fizică sau citate despre devenire
Omul este fericit când poate realiza ceea ce prin natura sa este destinat să realizeze, iar acest lucru înseamnă, dincolo de determinările exterioare, să-și îndeplinească datoria prescrisă de imperativul rațiunii. Esența fericirii este determinată însă de natura actului specific omului în calitate de om, act de natură pur spirituală, constând în activitatea sufletului "conformă cu rațiunea sau nu lipsită de rațiune", îndeplinit la superlativ de omul desăvârșit din punct de vedere intelectual și moral. Dacă contingența ține de neputința formei de a domina materia, omului îi este dat, pentru a realiza în el însuși perfecțiunea, să ordoneze lumea, nu să o nege în favoarea altei lumi.
citat celebru din Aristotel
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre perfecțiune, citate despre fericire, citate despre îndeplinirea datoriei, citate despre superlative, citate despre calități sau citate despre calitate
Există credința că omul, prin acțiunile sale, modifică natura. Într-un anume fel, așa și este. Nu trebuie însă pierdut din vedere faptul că omul, ca și celelalte viețuitoare care populează această planetă, face parte din natură, formând împreună cu ea un tot unitar. Din această perspectivă, natura, prin intermediul celui mai de seamă reprezentant al ei, se modifică singură, ca să folosesc un eufemism. Sau, mai pe șleau spus, se duce de râpă cu bună știință.
Mihail Mataringa (23 decembrie 2012)
Adăugat de Mihail Mataringa
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre știință sau citate despre planete
Guvernământul este necesar nu pentru că omul este, în mod natural, rău..., ci întrucât omul este, prin natura să, mai mult individualist decât social.
citat din Thomas Hobbes
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Cum va izbuti omul să se vadă așa cum l-a format natura, cu toate schimbările pe care le-a suferit alcătuirea lui originară, datorită succesiunii timpului și a bunurilor, și cum va putea să deosebească ceea ce aparține fondului său propriu de ceea ce au adăugat, ori au schimbat la starea lui primitivă, împrejurările și progresele sale?... Sufletul omenesc, modificat în sânul societății datorită unor nenumărate cauze ce se repetau mereu, datorită unei mulțimi de cunoștințe câștigate ori erori, datorită schimbărilor intervenite în constituția corpului și tulburărilor continue provocate de pasiuni, și-a schimbat, ca să zicem așa, înfățișarea în așa măsură încât a devenit aproape de nerecunoscut... Dar atâta timp cât nu cunoaștem defel omul natural, în zadar vrem să determinăm legea pe care a primit-o, sau cea care se potrivește cel mai bine constituției lui. Tot ce putem vedea foarte limpede în legătură cu această lege este că, pentru a fi lege, trebuie în primul rând ca voința celui pe care ei îl obligă să i se poată supune, în mod conștient, apoi, pentru ca această lege să fie naturală; trebuie, de asemenea să vorbească nemijlocit prin glasul naturii.
Jean-Jacques Rousseau în Discurs asupra originii și fundamentelor inegalității dintre oameni (1755)
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre schimbare, citate despre timp, citate despre legi, citate despre vorbire sau citate despre greșeli
Dumnezeu și omul, opuși unul altuia la originea vieții conștiente pe terra, se penetrează reciproc până la a atinge unitatea morală a iubirii, în care Dumnezeu devine interior omului, în care omul devine interior lui Dumnezeu și găsește în Dumnezeu înflorirea întregii sale ființe... Această religie este un germen inepuizabil fecund, inserat ca o grefă în tija vieții umane, pentru a o ridica la o formă superioară.
Louis Auguste Sabatier în Esquisse d'une Philosophie de la Religion
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre reciprocitate, citate despre moralitate, citate despre iubire, citate despre Pământ sau Ne poți propune o poezie de dragoste?
Natura este brută și sălbatică fără mâna omului, și este bine să fie astfel, pentru ca omul să fie constrâns să iasă din starea de natură, inactivă, și s-o prelucreze, și odată cu aceasta, să devină dintr-un simplu produs natural, o ființă liberă și rațională.
citat din Fichte
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
Audioteca Citatepedia
Voce: Michelle Rosenberg
Vezi mai multe citate despre mâini sau citate despre brutalitate
Dacă tânjești după o utopie, dorința ta se îndreaptă, de fapt, către o armonie individuală și socială. Această armonie nu a existat niciodată, întotdeauna a fost un haos. Societatea a fost împărțită în diferite culturi, în diferite religii, în diferite națiuni - toate având drept fundament diverse superstiții. Nici una din aceste împărțiri nu e valabilă. Ele arată însă că omul este divizat în el însuși, iar acestea sunt proiecțiile conflictului său interior. Omul nu are unitate lăuntrică și, prin urmare, nu este în stare să creeze o societate, o umanitate unică, nici în afara lui. Cauza nu se găsește în exterior. Exteriorul este doar o reflectare a ființei sale lăuntrice.
Osho în Viața este aici și acum
Adăugat de Andreea Trifu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre țări, citate de Osho despre țări, citate despre superstiții, citate de Osho despre religie, citate despre națiuni, citate de Osho despre națiuni, citate de Osho despre existență, citate despre dorințe, citate de Osho despre dorințe sau citate despre cultură
Dacă omul acționează cu adevărat prin el insuși, atunci el acționează pornind de la sinele care este natural, rațional și divin, și tocmai atunci își realizează el, în sânul unei necesități care cuprinde întreaga lume, libertatea sa. Important este deci ca omul să asculte de rațiunea din interiorul său. Căci există o lege morală care, ca ordin al rațiunii supreme, poruncește ce se cuvine făcut și interzice ceea ce nu se cuvine făcut. Ea este consonanța dintre daimonul activ în sufletul fiecărui individ și voința a ceea ce domnește in Tot.
citat din Zenon
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre interdicții sau citate despre adevăr
Dacă am cerceta mai bine natura omului, poate că noi am fi mai aproape de adevăr! Căci, în fine, ce este omul? Ce este viața? Omul este o țărână și viața un vânt. El trăiește o zi. Pentru ce să trăiască în necazuri?
Dimitrie Bolintineanu în Elena
Adăugat de scofieldutza
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate de Dimitrie Bolintineanu despre viață, citate despre vânt, citate de Dimitrie Bolintineanu despre vânt, citate de Dimitrie Bolintineanu despre natură, citate despre cercetare sau citate de Dimitrie Bolintineanu despre adevăr
Copiii mici sunt fericiți în mod natural; aceasta este natura lor. Natura soarelui este să strălucească, natura stelelor să lumineze. Iar natura omului constă în a-și realiza visele, dându-le o formă fizică, fără nici un efort și cu cea mai mare ușurință.
Deepak Chopra în Cele șapte legi spirituale ale succesului
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre visare, citate despre stele, citate despre lumină, citate despre copilărie sau citate despre Soare
Nu există niciun lucru care să fie veșnic plăcut, pentru că natura noastră nu este simplă, ci include și un al doilea element, diferit de primul, în virtutea căruia suntem ființe coruptibile, astfel încât, dacă unul dintre aceste două elemente se află în activitate, această activitate este, din perspectiva naturii celuilalt element, contrară naturii; când cele două elemente se află în echilibru, actul ce rezultă nu ni se pare nici plăcut, nici neplăcut. Dacă ar exista o ființă cu o natură simplă, aceeași activitate ar fi pentru ea totdeauna cea mai plăcută. Dar, pentru noi "schimbarea în toate ne este plăcută" din cauza unei laturi rele a naturii noastre; căci, la fel cum omul rău este schimbător, și natura care are nevoie de schimbare este rea, ea nefiind bună pentru că nu este simplă.
citat celebru din Euripide
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate de Euripide despre natură, citate de Euripide despre existență, citate de Euripide despre superlative sau citate despre oameni răi
Liniștea nu înseamnă tăcere. Tăcerea este cuprinsă în Liniște sau tăcerea poate deveni Liniște. În clipele de tăcere, încă mai pot exista războaie interioare - aceasta nu este Liniște, căci nicio urmă de război nu poate exista în Împărăția Liniștii. Tăcerea poate ascunde un vulcan interior, care poate erupe oricând și la exterior. Tocmai de aceea este necesară această conștientizare: tăcerea are potențialul de a deveni Liniște, însă, atâta timp cât încă mai există zgomot interior (conflict interior), tăcerea nu se poate integra în Liniște, căci, în Tărâmul Liniștii, tot ceea ce nu este Liniște nu își poate susține existența. Prin conștientizarea și acceptarea Liniștii de dinaintea zgomotului, conflictul își pierde din forța de existență, iar astfel are loc transcenderea zgomotului și eliberarea de sub efectul războiului interior. Această eliberare poate veni în mod spontan, dacă privirea este păstrată constant asupra fundalului în care se întâmplă ceea ce se întâmplă.
Cătălin Manea în Întoarcerea la Liniște, Liniștea, Partea I
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre tăcere sau citate despre vulcani
Deși pământul și toate creaturile inferioare aparțin tuturor oamenilor în comun, fiecare om are o proprietate, și anume asupra persoanei sale. Iar la aceasta nu are nimeni altcineva dreptul în afara sa. Putem spune că munca trupului său și lucrarea mâinilor sale sunt cu adevărat ale sale. Oricărui lucru pe care îl scoate din starea în care l-a făcut și l-a lăsat natura, el îi adaugă munca sa, și, adăugându-i ceva ce este al său, îl face astfel proprietatea sa. Fiind scos de către om din starea comună în care l-a lăsat natura, lui i se adaugă ceva prin munca acestuia ceea ce exclude dreptul comun al celorlalți oameni.
citat din John Locke
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Caută/află ceea ce erai înainte de "a face", căci tot ceea ce faci tu este deșertăciune, iar timpul o va devora cu o plăcere hulpavă la masa lui. Oare vede un astfel de comediant ieftin când afirmă că: "Pomul se cunoaște după roade iar yoghinul după rezultatele/faptele sale." că înainte de fala deșartă lui "a face" tu trebuie să fii. Orice ființă rătăcită în Mahamaya crede că "ești ceea ce faci", dar oare poți face ceva fără ca să fii mai întâi? Și dacă el ar paraliza și nu ar mai putea "face", oare nu ar continua el să fie? Oare câți dintre voi realizați că doar cumătru" ego este despre "a face" și că doar el crede că ești ceea ce faci, ceea ce ai, ceea ce obții, ceea ce știi, ceea ce poți/posezi/practicii etc.? Caută/află ceea ce erai înainte de "a face". Aceasta este starea ta originară, căci tot ceea ce faci tu este deșertăciune, iar timpul o va devora cu o plăcere hulpavă la masa lui. "A-Fi", asociat cu orice gând care răsare în el este sclavie.
citat din Atmaji Maharaj
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre yoga, citate despre sclavie, citate despre plăcere, citate despre cunoaștere sau citate despre copaci