Adaugă un citat | Citate la întâmplare | Votează! | Votate recent | Adăugate recent | Comentarii recente | Top general

Necunoașterea a ceva mai bun nu ușurează suferința unui animal. Dorințele sale fundamentale rămân, iar frustrarea acelor dorințe neîmplinite alcătuiesc cea mai mare parte a suferinței lor. Sunt atât de multe exemple: vaca de lapte căreia nu i se permite să-și crească vițelul, găina din cuștile din ferme care nu va păși sau întinde aripile niciodată, purceaua care nu își poate construi niciodată un culcuș sau să râme după mâncare în resturi, etc. În cele din urmă, noi împiedicăm dorința fundamentală a animalelor - de a trăi.

citat din
Adăugat de Corneliu Tocan, Ph.D., M.Sc.Semnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Citate similare

Elie Wiesel

Suferința care vine din nevoi nesatisfăcute (spre deosebire de cea provocată de dorințe neîmplinite) este probabil cea mai gravă suferință. Aceia care suferă din cauza unor nevoi de bază nesatisfăcute rareori suferă din cauza lipsei unui scop. Scopul lor este clar: supraviețuirea zilnică. Dacă nevoile de bază sunt satisfăcute într-un mod echilibrat, atunci suferința are legătură mai degrabă cu dorințele neîmplinite. Dacă ai nevoie de ceva, atunci cel puțin vei fi sătul temporar dacă nevoia respectivă este satisfăcută. Dar dacă dorești ceva, atunci nu te vei simți sătul prin împlinirea dorinței respective. Pur și simplu vei vrea altceva și vei suferi din nou din această cauză.

citat din
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Night Paperback" de Elie Wiesel este disponibilă pentru comandă online la 40.99 lei.

Pare curios că știm atât de multe despre oi, și atât de puțin despre acele animale care le depășesc ca și greutate pe hectar cu un factor de zece sau de o sută, și faptul că noi nu investigăm aceste chestiuni mult mai serios. Cele mai durabile producții ar putea fi viermii sau omizile mai degrabă de cât oile; putem converti aceste invertebrate în ceva util prin a le da de mâncare la păsări sau la pești. Nu putem da greș prin a încuraja dezvoltarea unei vieți complexe în soluri, de la rădăcini și micoriză la cârtițe și râme, și în a ne gândi la moduri în care viața din sol ne poate asista la a ne produce recolta, acestea devenind și ele recoltă.

citat din
Adăugat de Catalin PopescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Vocația ta este ascunsă în spatele celei mai mari frustrări ale tale. Secretul este rezolvi frustrarea pentru tine și se va naște ceva extraordinar din asta. În primul rând, tu vei deveni o persoană extraordinară pentru că ai rezolvat cea mai mare problemă a vieții tale. Apoi, se va naște în mod natural în tine dorința de a-i ajuta pe alții depășească problema pe care și tu ai avut-o. Nu vei mai putea rămâne impasibil și apatic niciodată atunci când vei vedea un alt om suferind ceea ce ai suferit și tu pentru că îți va reaminti de suferința ta. Unul din motivele pentru care oamenii nu își descoperă vocația și se pierd pe drum e că uită. Uită al dracului de repede suferințele cele mai profunde și vor le uite, le îngroape, le amorțească, neștiind că tocmai în suferințe este ascunsă comoara. Călătoria eroului ne spune că la sfârșitul drumului eroul se întoarce și oferă din darul dobândit și celorlalți. Cuvântul pasiune ne spune că pasiunea este suferință cu sens, adică exact frustrarea ta cea mai mare căreia îi găsești sensul. Cu alte cuvinte, îmbrățișează domeniul care îți provoacă cea mai mare suferință și caută toate sensurile posibile. Când vei răspunde la întrebarea "pentru ce anume sunt dispus îndur orice suferință", îți vei descoperi vocația.

citat din
Adăugat de George Aurelian StochițoiuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Carl Gustav Jung

nu uităm că foarte puțini oameni sunt artiști ai vieții, că arta de a trăi este cea mai nobilă și cea mai rară dintre arte. Să golești toată cupa cu grație - cui îi reușește oare asta? Așa încât, mulți oameni rămân cu viața în mare parte netrăită - de multe ori chiar cu posibilități pe care nu le-ar fi putut trăi nici cu cea mai mare bunăvoință - și astfel ajung în pragul bătrâneții cu năzuințe neîmplinite, care, fără voia lor, le întorc privirile îndărăt.

în Puterea sufletului
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Opere complete. Vol. 16: Practica psihoterapiei" de Carl Gustav Jung este disponibilă pentru comandă online cu o considerabilă reducere de preț, la -59.00- 35.99 lei.

De ce obiectivele sunt una și dorințele sunt alta? Pentru că diferența dintre cele două elemente este atât de mare încât dacă o stăpânești poți mult mai ușor -ți atingi obiectivele. O dorință de a ta poate să devină un obiectiv, dar de cele mai multe ori ea rămâne la nivelul de dorință și nu este niciodată împlinită. O dorință compensează o lipsă la nivel emoțional. În schimb obiectivele le poți avea doar după ce în realitate ți-ai rezolvat problemele emoționale. Până când nu ești complet vindecat din punct de vedere emoțional, obiectivele pe care le ai sunt dorințe deghizate. Adică vin din anumite insatisfacții emoționale și noi pornim la drum cu speranța că atingând acel obiectiv, ne vindecăm emoțional sufletul. O dorință poate să devină un obiectiv, dar atunci când ea rămâne de cele mai multe ori la nivel de dorință ea nu este îndeplinită măcar.

citat din
Adăugat de George Aurelian StochițoiuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Jose Ortega y Gasset

În realitatea vieții sufletești, cuvântul este un complex de înțelesuri și de simțiri care nu există niciodată singuratice, ci sunt totdeauna legate cu înțelesurile și simțirile din alte cuvinte și alcătuiesc astfel între ele țesătura cea trainică a personalității unui individ, ca și a unui popor. Această țesătură este mai întinsă sau mai restrânsă, mai îndesată sau mai pe deasupra, după cum este și firea individului; dar totdeauna este împletită din mai multe ițe ale spiritului omenesc, și din când în când se ivesc încrucișări de fire, care pot pune în mișcare țesătura întreagă, și cu un simplu cuvânt se deschide adâncimea adâncimilor sufletești. Vorbește ca te cunosc! Vorbește ca te văd!

în Revolta maselor
Adăugat de Avramescu Norvegia ElenaSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba spaniolă. Dacă îl găsești, îl poți adăuga la Es.Citatepedia.net. Dacă există deja, ne poți semnala pagina, ca să creăm legătura.

Niciodată să nu mai privești indiferent suferința altuia și niciodată să nu mai crezi că ești prea mic sau slab oferi ceva aproapelui tău. Da, mulți sunt răi și sălbăticiți dar asta doar pentru că nu e nimeni care să îi învețe iubirea, compasiunea și plăcerea de a oferi. Nu e nimeni care să îi învețe trăiască, nu doar supraviețuiască. Și în afară de noi, nu va apărea nimeni care să ne învețe ceva, dacă noi înșine nu o facem cu pasiunea și entuziasm. "A trăi înseamnă a construi poduri peste râuri care seacă". G. Benn. Poate că munca noastră se va nărui și tot ce am construit ziua se va dărâma noaptea însă noi ne vom lupta pentru viața noastră "cu dragoste de ea, cu dor" pentru că doar așa putem sfida răul de care suntem înconjurați. Să nu uităm că o singură lumânare poate aduce lumină într-o cameră plină de întuneric.

citat din
Adăugat de George Aurelian StochițoiuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Fenomenul OM

Văd prea des cum unii oameni, deși sunt în libertate,
Se transformă-n animale triste și însingurate.
Au nevoie găsească un motiv de a trăi,
se lupte, răzbată chinul fiecărei zi.
De pe urma libertății suferința e mai mare
Decât dacă ar trăi prizonieri într-o-nchisoare.
Să fi OM e lucru mare, drama lui monumentală,
Este chiar o tragedie drama existențială.
Brusc și cu intensitate unii tin în astă viață
Monopolul suferinței, fără urmă de speranță.
Mai există alții care, doar puțin au depășit
Existența de moluscă, vierme, șarpe pripășit.
Pentru-aceștia e normal dorească, admire
Fenomenul OM, desigur, pentru ei în devenire.
Însă acei care-au trăit fenomenul omenesc,
Și-ar dori orice fie, numai OM nu mai doresc.
Pacă-ar vrea să se transforme într-un mugur drept spre soare,
Într-o gâză anonimă, fluture plăpând sau floare.
Chiar și animal de pradă, prin păduri rătăcească,
Uneori ar vrea fie, nu făptură omenească.
Și cu-n fel de frenezie plini de vrajă trăiască
Alte stări cu alte simțuri, mai puțin cea omenească.
Și ca niște arabescuri toate formele vitale,
Rând pe rând le încerce în procese naturale.
După ce-ar parcurge drumul de la animal la pom,
S-ar trezi în el dorința să mai redevină OM.
Diferența este clară: omul, poate fi neom,
Animalul, niciodată n-o fie OM sau pom.

poezie de din Jurnal cu aromă de pamflet
Adăugat de Mariana DobrinSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Jim Rohn

Cea mai mare parte dintre noi nu trăim o transformare cataclismică uriașă. Nu, pentru cea mai mare pane dintre noi schimbarea apare ca un proces evolutiv de schimbări aproape imperceptibile. Pur și simplu continuăm sa ne înghiontim în direcția bună, formând unul sau două obiceiuri mai bune ici, colo, până ce, în cele din urmă, realizăm că ne-am învârtit în cerc o mare parte din viață.

în 7 Strategii pentru obținerea bogăției și fericirii
Adăugat de MicheleflowerbombSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "7 strategii pentru obtinerea bogatiei si fericirii" de Jim Rohn este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -35.00- 24.99 lei.
Sigmund Freud

Adultul, în ceea ce-l privește, a dobândit facultatea de a face această distincție. El a înțeles că este inutil să-și formuleze dorințe și știe din experiență că este mai bine să-și înăbușe dorințele până în momentul în care, pe căi ocolite și grație împrejurărilor mai favorabile, acestora li se va permite satisfacția. Rezultă că în somnul adultului realizarea directă a dorințelor apare rareori, poate chiar niciodată, și că visul adultului, care ni se pare de tip infantil, se relevă la examinare ca o problemă infinit mai complicată.

în Interpretarea viselor
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Pachet Opere Esentiale Sigmund Freud 11 volume" de Sigmund Freud este disponibilă pentru comandă online cu o mare reducere de preț, la -499.00- 299.99 lei.
Dostoievski

Există două feluri de joc - jocul de gentlemen și celălalt joc, de plebeu, cupid, pe care-l practică tot soiul de lepădături. Aici există o diferență riguroasă - și cât de josnic e în fond această diferențiere! Un gentleman, de pildă, poate să pună o miză de cinci, sau zece ludovici, rareori mai mult, de altfel, poate să pună și o mie de franci dacă-i foarte bogat, dar numai de dragul jocului, de dragul distracției, numai ca urmărească procesul câștigului sau pierderii; însă nu trebuie -l intereseze defel câștigul în sine. Dacă a câștigat, își poate permite, de pildă râdă cu glas tare, comunice cuiva dintre cei din jur părerea sa, poate chiar să mai pună o dată și să mai dubleze, dar numai din pură curiozitate, ca să-și urmărească șansa, facă combinații, și nu din dorința plebee de a câștiga... Lepădăturile joacă într-adevăr foarte murdar. Ba chiar accept ideea, că aici, în jurul mesei, se petrec multe hoții din cele mai ordinare. Crupierii, care stau la capetele mesei, urmăresc mizele și plătesc, au teribil de mult de lucru. Ce mai lepădături! În cea mai mare parte sunt francezi.

în Jucătorul (1991)
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba rusă. Dacă îl găsești, îl poți adăuga la Ru.Citatepedia.net. Dacă există deja, ne poți semnala pagina, ca să creăm legătura.
cumpărăturiCartea "Le Joueur" de Dostoievski este disponibilă pentru comandă online cu o considerabilă reducere de preț, la -59.72- 32.99 lei.

Uciderea a șase milioane de oameni este cea mai mare crimă comisă în istorie împotriva unui popor lipsit de mijloace de apărare. Aceasta nu se poate ascunde sau uita. Cu tot respectul pentru sensibilitatea unora sau altora, trebuie povestim în fiecare zi și cu orice ocazie despre sistemul de ucidere în masă a deținuților de la Auschwitz și din alte lagăre. A tăcea înseamnă a aproba, a trata cu indiferență, a ierta. Nu se poate, stimați cititori, nici aprobăm, nici înțelegem și cu atât mai puțin iertăm. Am fost victimele unui masacru cumplit. Istoria trecută, prezentă sau viitoare trebuie ia act și să spună răspicat celor de acum și celor ce vin după noi, că Holocaustul este o pată de rușine pe obrazul unui veac, care se declara civilizat, și ea nu va putea fi spălată niciodată, în ciuda trecerii timpului sau a negaționiștilor, care răsar din tenebre, luând apărarea unor criminali de cea mai joasă speță.

în Auschwitz, țara morții: eu nu pot să uit și nu pot să iert (2011)
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba română.

Fericirea vine din interiorul nostru, ea este reprezentată de cele mai multe ori de zâmbet. Eu, când zâmbesc, devin un soare pentru cei din jurul meu, care sunt luminați de toată bucuria emanata din adâncul ființei mele, razele fericirii lăuntrice pătrund până în inimile lor și topesc chiar și cele mai înghețate inimi, ajungând până la urmă, atât de calde, încât ardă orice urmă a urei și suferinței.

în Propria mea minte genială :) (11 mai 2016)
Adăugat de Maxim DanielaSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Adina-Cristinela Ghinescu

Cea mai mare dramă, care poate exista în cele mai diferite forme, nu o reprezintă pe ea în sine, cât mai ales motivele care au generat-o, iar acestea nu pot fi identificate niciodată în adevărul lor de la bun început.

aforism de din Pentru suflet - Colecție de citate și aforisme
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba română.
Antologia aforismului românesc contemporan
cumpărăturiAntologia aforismului românesc contemporan, ediția a II-a
40 de aforiști reuniți într-o colecție memorabilă
Vezi detalii despre o antologie de referință!

La o carte, originea nu este indiferentă, nici destinația, poate mai ales destinația. Cartea, în înfățișarea căreia transpiră câte ceva din preferințele sufletești a celui care a scris-o sau în înfățișarea căreia se manifestă dorința de a fi pe placul cititorului, este în tot cazul mai interesantă decât cartea rece, turnată după un model uniform. Este mai interesantă, fiindcă își îndeplinește mai bine scopul.

citat din
Adăugat de MicheleflowerbombSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Puterea Sufleteasca. Editia definitiva" de Constantin Rădulescu-Motru este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -26.14- 19.99 lei.
etică
Etica constă în întregime mai întâi din îndemnuri împotriva nestăpânirii poftelor și patimilor, apoi din recomandarea regulilor de viață. Este fără de seamăn demnitatea ei, fără de seamăn folosința ei care se întinde tot atât cât viața omului, căci nimeni într-ale sale sau în viața publică, în timpul liber sau în treburi, în pace sau în război, în mulțime sau singur, n-ar putea săvârși ceva bun decât sub îndrumarea acesteia.

definiție de
Adăugat de Lucian VeleaSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Există câțiva oameni, foarte puțini, cărora chiar le pasă de tine. Îi poți identifica după faptul că ei sunt acolo când tu ești cea mai proastă variantă a ta posibilă. Oameni care rămân lângă tine cu iubire și compasiune chiar când nu ai nimic de oferit. Oameni care nu s-ar da înapoi te șteargă la cur dacă ai fi paralizat. Poate e mama sau tata, poate fratele sau sora, poate iubitul sau iubita SAU cel mai bun prieten sau prietenă. Oricare ar fi, identifică-i și pune-ți poza lor la vedere ca să nu uiți că ai comite cel mai mare păcat îți bați joc de ei, chiar dacă ei te-ar iubi și atunci. Natura umană are câteva contradicții. Una din ele este că îi tratăm cel mai prost pe cei care ne iubesc cel mai mult.

citat din
Adăugat de George Aurelian StochițoiuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Toate organismele vii iau naștere din părinți, cu care sunt asemănători; își caută hrană, pe seama căreia cresc și trăiesc, cu ajutorul unei sensibilități speciale față de excitanții din mediu (fizici, chimici, biologici); desfac hrana ingerată în nutrienți mai simpli: glucoză, aminoacizi, acizi grași, glicerină, pe care îi absorb în protoplasma celulelor lor, unde își construiesc, cu ajutorul unui cod genetic specific, proteinele, glucidele și grăsimile lor; cu acestea își alcătuiesc structurile protoplasmatice, în interiorul cărora se petrec toate reacțiile de degradare și de sinteză, realizate cu ajutorul unor enzime; elimină la exterior produșii toxici sau neutili ce rămân în urma acestor reacții metabolice; se mișcă, cu ajutorul unor formațiuni contractile; se reproduc la o anumită vârstă prin schimb de material ereditar; mor după un anumit timp de viață, caracteristic fiecăruia.

în Unitatea lumii vii
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Speranța este dorința omului ca măcar o parte din ceea ce dorește să i se întâmple se va și întâmpla cu adevărat. El știe că, de cele mai multe ori, visele sale nu se vor împlini niciodată, așa că speranța sa se orientează spre acele obiective care au șanse reale de a fi îndeplinite.

(10 aprilie 2013)
Adăugat de Mihail MataringaSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
comentariiA fost scris un comentariu până acum.
Spune-ți părerea!

Dorința este o pasiune ambivalentă, putând să se manifeste atât în sensul năzuinței către dobândirea în viitor a binelui, cât și al celei pentru înlăturarea unui rău. Din acest punct de vedere nu poate exista o pasiune opusă dorinței, ci doar cel mult "dorințe pozitive"sau "dorințe negative". Așa se face că unele dorințe, cele elaborate în condiții în care sufletul aspiră către suprimarea unui rău, sunt însoțite de ură, de teamă și de tristețe, sentimente altminteri incompatibile cu optimismul subiacent acestei pasiuni.

citat din
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Căutare

Căutări recente | Top căutări | Info

Fani pe Facebook