Iubite domnule Slavici,
Prin poșta de astăzi am trimis o scrisoare d-lui librariu Socec, poftindu-l să ni răspundă dacă binevoiește a primi în desfacere cărți didactice de ale noastre: Metoda nouă, Învățătorul copiilor, Regulele limbei române de Maiorescu etc., dându-i, de la mie înainte, rabat de 35% pe bani gata și portul pe socoteala d-sale.
Noi am ave plăcere să facem și această negustorie (deși nu-i vro pricopsală), gândindu-ne la mulțimea ce s-ar pute trece, mai ales că chiar acum suntem la corectura coalei I, ediț. XVI și am pute trage cu înlesnire un număr și mai mare de exemplare.
Vă rog dar, în puterea prieteșugului, dragă d-le Slavici, abateți-vă, în treacăt, pe la Socec, întrați în vorbă cu el despre această afacere, stăruiți să ne răspundă ori da ori ba și totodată comunicați-mi și dv. rezultatul.
Ion Creangă în Scrisoare către I. Slavici
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Citate similare
Avea dreptate Sfredeluș: nu-i a bine să umble cu bani agonisiți pe nedrept. Sosit acasă, Tașcă s-a ținut de vorbă: a făcut socoteala și a despărțit cinstit ceea ce e al fetei de ceea ce e al lui.
finalul de la Hanul ciorilor de Ioan Slavici
Adăugat de Dan Costinaș
Comentează! | Votează! | Copiază!
Stimate frate Slaviciu, chiar acuma scriu în dugheana unui negustoriu cinstit din Iași, anume Nicolai Ioan, de care aș dori să avem macar vro zece mii în Iași; dar unde-s? Domnul Nicolai Ioan mi-a spus că să-i trămiteți deocamdată vro două trei sute de broșuri și după desfacere banii sunt siguri; dacă nu mă credeți, vă puteți încredința de la prieteni moldoveni, cari sunt în București, despre onorabilitatea d-lui Nicolai Ioan. Adresa: Nicolai Ioan, Iași, Strada Mare.
Vă salut cu drag și vă așteptăm de aniversara "Junimei". Salutări d-lui Eminesc[u]. Arătați, vă rog, respectele mele d-lui Maiorescu și la toată familia. Iară d-voastră personal vă mulțemesc de mii de ori și vă rog a mai povățui pe copilul meu, care știu că vă supără din când în când.
Ion Creangă în Scrisori
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Dobrogea asta e țară românească și nu este. Peste tot, când tai o oaie și o pui în tigaie, pute a seu de te dă cu crăcii în sus. În Dobrogea, oaia nu pute, domnule, pentru că crește o iarbă specială acolo.
Fănuș Neagu în Îngerul a strigat
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Leneșul nemulțumit
Mult îi place să impute,
Lui "ceva tot timpu-i pute";
Nu-și dă seama, chiar defel:
Pute... locul de sub el!
epigramă de Ștefan-Cornel Rodean (2007)
Adăugat de Ștefan-Cornel Rodean
Comentează! | Votează! | Copiază!
E greu, e foarte greu când ai voi să-i grăiești cuiva o vorbă, care-ți vine din fundul inimii și nu poți; e însă mai greu când simți că numai această vorbă poate să alunge gândul rău pe care și-l face despre tine un om la care ții.
Ioan Slavici în Moara cu noroc
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Eu m-am dus apoi la școlile cele mari din oraș, iară când m-am întors, peste un an, acasă, Huțu era tot mare, dar îmi părea mai puțin strașnic. Nu-i vorbă, și acum zicea Tatăl nostru, cânta chiar în strană și citea Apostolul în biserică, și acum purta pe Mili, ba chiar și pe Linică cea mică în brațe; el cu toate acestea îmi părea cam prost, ba câteodată chiar grozav de prost. Dar tot țineam la el, fiindcă era băiat domol și intra totdeauna în voile mele. Dacă însă acum Huțu îmi părea mie grozav de prost, eu îi păream lui grozav de înțelept.
citat celebru din Ioan Slavici
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Orice privilegiu religios, deci inclusiv monopolul unei biserici privilegiate, ar trebui să fie complet abrogat. În cazul în care un număr de persoane sau chiar o mare majoritate s-ar considera obligați să îndeplinească îndatoriri religioase, această îndatorire ar trebui să fie lăsată la latitudinea lor ca o afacere pur personală.
Bruno Bauer în Problema evreiască
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Lucian: Vă ascult, domnule Stancu!
Virgil: Desigur. Îmi dau seama că te întrebi de ce ți-am solicitat o întâlnire între patru ochi și am să te lămuresc de îndată. Bineînțeles, înainte de ceremonie, nu știam că vei fi comandantul și te felicit pentru numirea în această funcție. De asemenea, felicitările mele pentru această superbă navă spațială; știu că e mai mult capodopera ta.
Lucian: Vă mulțumesc, domnule.
Virgil: N-ai pentru ce, dar îți spun că această numire în funcția de comandant nu schimbă cu nimic situația.
Lucian: Despre ce situație este vorba, domnule? La ce vă referiți?
Virgil: În primul rând, să nu-ți închipui că fiica mea, Lia, ar avea vreun amestec; ea habar n-are de intenția mea de a-ți vorbi.
Lucian: Înțeleg; însă nici n-am susținut că fiica dumneavoastră ar fi cumva implicată. Presupun că dacă ar fi, ar participa la această discuție, deci, ar fi prezentă, doar nu există motive s-o înlăturați.
Virgil: Bineînțeles, însă am considerat că ar fi mai bine ca ea să nu fie prezentă. Și hai să nu mai tot ocolim subiectul, pentru că n-are rost să prelungim prea mult discuția. Am să încerc să fiu cât mai direct posibil.
Lucian: Chiar vă rog, domnule; nici mie nu-mi plac ocolișurile.
Virgil: Foarte bine. Deci, sper să înțelegi că nu de la fiica mea, însă am aflat despre tine că ai fi...
Lucian: Un mare Don Juan.
Virgil: Întocmai.
Lucian: Mda... Se pare că nu pot scăpa pe nicăieri de această "faimă" cu care m-am ales și care mă urmărește...
replici din romanul Proxima, Partea I: "O misiune specială" de Cornelia Georgescu
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Început...
Infern sau paradis, nu știu cum să-l numesc...
Mi-o spun în gând de fiecare dată,
Când las în urmă tot ce-i "nebunesc"
Și părăsesc această lume fermecată!
Această lume, creată împreună
Și despre care, știm doar noi.
Această lume, atât de "nebună",
Unde ne refugiem când nu mai vrem să știm de voi.
Este o lume magică, dar totodată,
Atât de egoistă; poate chiar pătată.
Căci doar pentru un singur scop a fost creată:
Să transformăm "inevitabilul" în artă.
Și deși suntem doi, în lumea noastră,
Cuvântul "noi", devine singular!
Ca să-nțelegi cât e de extraordinară
Pasiunea, când e sentimentul clar.
Păcat că suntem nevoiți,
Să ținem totul numai pentru noi.
Doar nu credeați că suntem diferiți
Când vine vorba de-al vostru "noroi".
Nu, nicidecum! Doar nu degeaba
Am ales drumul cel mai rău privit!
Drumul, în care nu e simplă "treaba",
Dar cu finalul cel mai fericit!
poezie de Andrei Ș.L. Evelin (2018)
Adăugat de Andrei Ș.L. Evelin
Comentează! | Votează! | Copiază!
Poate credeți că universul este agitat? Treceți prin deșertul nopții și observați stelele de pe cer. Această acțiune ar trebui să răspundă la întrebare.
citat din Lao Tse
Adăugat de Doina Maria Tudor
Comentează! | Votează! | Copiază!
Cântec măiastru
această Poezie nu-i a mea,
ea aparține ploilor de vară
și serilor târzii de caramea,
și stelelor căzute într-o doară,
această Poezie a fost prunc
în pîntecele cupei de lumină,
cu verbele în ea dacă arunc,
revendicată este orice vină,
această Poezie-a existat
de dinaintea devenirii noastre,
deci nu-i a mea, deși mi-am încrustat
în suflet cuibul păsării măiastre.
poezie de Dana Ene
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Dacă soția dă telefon soțului la serviciu, acesta să nu-i răspundă răstit: "Lasă-mă, n-am timp acum!", vorbindu-i cu asprime. Ci să-i spună: "Iubito, am treabă acum, însă te voi suna eu puțin mai târziu". Când soția va înțelege și se va convinge că soțul o iubește, atunci devine de bunăvoie așternut picioarelor lui, gata de orice jertfă.
citat din Părintele Iosif Vatopedinul
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
Și e bine știut că, mai ales cu protopopul, preoții trebuie să nu facă multă vorbă. Decât vorbele, la protopopi, darurile au mai mult înțeles.
citat clasic din nuvela Popa Tanda de Ioan Slavici
Adăugat de Avramescu Norvegia Elena
Comentează! | Votează! | Copiază!
Mintea evită Adevărul prin etichetare, prin conceptualizare. A recunoaște mai întâi această Simplitate, această Pace non-duală dinaintea gândirii, Starea pe care o aveai înainte să-ți apară primul gând. E chiar Acum, chiar Aici cu tine. Doar pare acoperită de gânduri.
citat din Atmaji Maharaj
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Alex vrusese să răspundă înainte ca directorul să rostească "domnișoara Petra Nețoiu", dar nu reușise; acum era sigur că secretul lui fusese aflat de toți colegii, care nu vor aștepta mult să râdă de el. "Eh; paguba asta să fie..." își zise Alex în gând, iar cu voce tare îl aprobă pe director. Alex se emoționă și nu zise nimic; cuvintele directorului îl impresionară... Chiar era el atât de important?! N-ar fi crezut... Din nou își ținea capul plecat, rușinat, din cauza celor petrecute. Nici nu dorea să-și imagineze cum ar fi reacționat directorul dacă în locul lui s-ar fi aflat Lucian, preferatul dânsului, deși era puțin probabil ca indivizii să fi reușit să-l captureze pe colegul său; acesta era descurcăreț, chiar dacă nu era fost campion mondial, ca tânărul informatician.
citat din romanul Proxima, Partea I: "O misiune specială" de Cornelia Georgescu
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Dacă veți continua să spuneți: "Nu am destui bani ca să-mi cumpăr această mașină, să fac această călătorie în America, să stau în această casă sau să am acest palton de blană", atunci puteți fi siguri că subconștientul se va supune ordinelor voastre și veți trece prin viață fără să vă bucurați de toate lucrurile pe care le doriți.
Joseph Murphy în Puterea Extraordinară a subconștientului tău
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
Nu-i mărturisi niciodată persoanei iubite despre o infidelitate; vei fi aspru răsplatit pentru această bataie de cap. Deși nimănui nu-i place să fie înșelat, îi place și mai puțin să nu fie înșelat.
citat din Ninon de Lenclos
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Scrisoare către bunicul meu, învățătorul Marin Păunescu
"Tu să te ții de carte, măi băiete" (M.P.)
N-am apucat, iubite tată-mare,
Să-ți scriu, altundeva și altcândva
Deși, probabil, tot ce-am scris în viață,
Este răspunsul meu pe adresa ta.
Te rog să-mi ierți această tutuială,
Dar a mă mai preface este greu
Și-atunci când m-adresez cu "tu" înseamnă
Că te tratez ca și pe Dumnezeu.
Învățătorul meu cel mai de seamă
Ai fost și ești și cred c-ai să rămâi,
Tot ce-am aflat în viață de la tine
E și acum temeiul meu dintâi.
Și după viața ta de dascăl tragic,
Nici pensie nu ai avut în sat,
Pe patul morții te-a găsit scrisoarea
Și pensia, zadarnic, ți-au mai dat.
Dar mi-ai lăsat o moștenire sfântă,
Ca să mă bucur până la sfârșit,
Această biată limbă românească,
De-al cărei duh m-am învinovățit.
Mi-a mai rămas o urmă de la tine
Pe care ați ascuns-o în pământ,
E sabia din frontul vieții tale
De la Mărăști, rănitul nostru sfânt.
Ai fost un liberal până la moarte,
Dar trebuie să afli faptul prost
C-ai tăi trădează dreptul limbii noastre
Și iau în glumă jertfa care-ați fost.
Nu ți-am urmat ideea și credința,
Dar azi, când țara-i bună de spital,
Îmi vine să-mi iau gândul, tată mare,
Și să devin cu forța liberal.
S-a dezechilibrat această țară
Și limba ei s-a pervertit grozav,
Încât, în plină libertate, iată,
Românul a ajuns un simplu sclav.
Îți mulțumesc de limpedea fântână
Pe care mi-ai făcut-o între vii,
Dar s-a surpat și nu opresc nici boii,
Că ea ni-i viața, trebuie să știi.
În rest, sunt toate rele, tată mare,
Țăranilor le este tot mai greu,
Că uite, în această lume hoață,
Mereu e-n alte sate Dumnezeu.
poezie celebră de Adrian Păunescu din Rugă pentru părinți (a două ediție, adăugită) (ianuarie 1998)
Adăugat de Ion Bogdan
Comentează! | Votează! | Copiază!
Participă la discuție!
Mihai: Domnule director, dar uniformele noastre? Ar trebui să le purtăm mereu în timpul misiunii? Și-n acest caz, doar acestea pe care le avem, nu ne-ar fi deloc de ajuns; s-ar deteriora...
Traian: Tinere, bineînțeles că nu veți avea doar aceste uniforme; pe acestea le-ați primit acum, ca să vă deosebiți de restul angajaților Institutului. Dar pentru misiune, se va asigura, pentru fiecare dintre voi, cu toate accesoriile necesare, un număr de 500 de uniforme, identice cu acestea, pe care le veți depozita în navă în zilele următoare. Nu știu dacă le veți purta mereu, dar ar fi de preferat, pentru a lăsa măcar impresia unui echipaj serios, să le purtați în majoritatea timpului, cu excepția sărbătorilor legale, a zilelor voastre onomastice, a sfârșiturilor de săptămână, sâmbăta și duminica, sau cum veți considera voi, după un program pe care-l veți stabili de comun acord, împreună cu comandantul vostru. Bineînțeles, nu veți dormi în uniforme, iar în scopul acesta, vi se vor asigura și pijamale, în număr de 500, pentru fiecare; acestea nu vor fi identice vi le puteți alege. Dar am spus că despre aprovizionare nu vom vorbi în această ședință, deci, vom stabili exact cu altă ocazie tot ce este necesar, chiar și în cazul obiectelor vestimentare. Pentru uniforme însă, s-a dat deja comanda, iar când vor fi gata, vor fi aduse și urcate la bord. Veți avea, deci, destule uniforme; 501 pentru fiecare, cu acestea pe care le purtați acum. Și ar fi de preferat să păstrăți cel puțin câte un rând de uniforme nou-nouțe, pentru fiecare, pentru momentul întoarcerii; ar putea fi acestea de acum, sau altele, dintre celelalte 500...
Mihai: Am înțeles.
Maria: 500 de uniforme pentru fiecare? Uau...
Traian: Dacă voi credeți că nu vă vor fi de ajuns, spuneți doar și vom mări imediat comanda.
Nistor: Cum să nu ne ajungă, dom' director?
Traian: Bine. Deci, am lămurit și această situație.
replici din romanul Proxima, Partea I: "O misiune specială" de Cornelia Georgescu
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Kabbalah în ebraică înseamnă "recepție". După cum certifică numele său, Kabbalah ne învață cum să primim. Având o atitudine corectă față de realitate, este posibil să experimentăm plăcere nesfârșită. Această plăcere nesfârșită nu este furnizată de sex, hrană, o mașină nouă, o casă mare, sau altă plăcere lumească, trecătoare. În schimb, provine de la acele delicii care ne umplu cu o asemenea încântare minunată, încât am transcende orice senzație de timp, pentru a le primi.
Michael Laitman în Kabbalah - Știința și semnificația vieții
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!