Românismul este egalitatea de drepturi pentru toți fiii acestei țări și zidul de care trebuie să-și spargă capetele oricine ar încerca să ne îngenuncheze.
Mihail Stelescu în Cruciada Românismului (1935)
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Citate similare
Românismul este singurul crez care poate anima viața acestei națiuni. Avem un trecut de mare glorie, unic pe continentul european. Suntem coborâtori din ambițiosul Traian și nesupusul Decebal, suntem un popor latin pe pământurile străvechii Dacii și moștenirea noastră de sânge este daco-romană, de aceea nu este cu putință, nu avem voie să fim slugi astăzi, după multele veacuri de lupte purtate pe viață și pe moarte pentru neatârnare, după jertfele și martiriile părinților, bunicilor, străbunicilor și tuturor străbunilor noștri!
Mihail Stelescu în Cruciada Românismului, 22 Noiembrie 1934, p. 2-3) (11 noiembrie 1934)
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Crezul nostru este simplu, modest, poate banal, dar e cel mai sincer și adevărat: românismul. Nu avem pretenția de a-l monopoliza, spunând că noi suntem unșii lui Dumnezeu, ultima speranță, ultima rezervă. Neamul nostru nu are o ultimă rezervă, el are o rezervă continuă, încadrată în ritmul etern al vieții, care curge și se preface spre o țintă necunoscută nouă, dar pe care o dorim bună. Vom scrie, vom gândi, vom lupta pentru acest crez sfânt.
Mihail Stelescu în Cruciada Românismului
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Evey Hammond: Îmi doresc să nu îmi fie teamă tot timpul, dar îmi e.
Sutler: Ce ne trebuie acum este un mesaj clar pentru cetățenii acestei țări. Acest mesaj trebuie să fie regăsit în orice ziar, să fie auzit la orice radio, să fie vizionat la orice televizor... Vreau ca toți să își amintească care este motivul pentru care au nevoie de noi!
replici din filmul artistic V de la Vendetta
Adăugat de Andreea Tanase
Comentează! | Votează! | Copiază!
Willie Stark: Luați aminte, nu eu sunt cel care a câștigat, ci voi. Voința voastră este cea care îmi dă putere și nevoile voastre sunt adevărul meu, iar eu voi trăi pentru acele drepturi și pentru acea voință. Și pe oricine va încerca să mă împiedice să respect acest drept și această voință, îl voi distruge. Îl voi distruge cu mâinile goale, pentru că de acum am forța celor mulți.
replică din filmul artistic Toți oamenii regelui, scenariu de Steven Zaillian, după Robert Penn Warren
Adăugat de Anamaria Licurici
Comentează! | Votează! | Copiază!
Teatrul, ceea ce s-a pierdut, este legat de relația cu scopul și cu idealul pentru care faci atâta drum. Dacă cândva aveam o idee romantică, de a încerca sa facem teatru ca pe un fel de aventură, ca și cum am fi pe un vapor care merge spre necunoscut și nu știi cum va fi vremea în timpul acestei călătorii și ce se va întâmpla în timpul acestei călătorii, acum trebuie să știi că drumul pe acest vapor trebuie să-i ducă pe călători "safe". Trebuie să ajungi dincolo și toată lumea trebuie să ajungă cu bine.
citat din Andrei Șerban
Adăugat de Veronica Șerbănoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Se spune că, într-o țară a bărbaților, femeile sunt decimate, iar cele ce rămân se mănâncă între ele. A răzbi pe căile vieții ca femeie independentă este cel mai dificil lucru, că, deși toți vorbesc de drepturi și de egalitatea șanselor, drepturile sunt pentru cei puternici.
Ecaterina Chifu în Reflecții
Adăugat de Untea Alice
Comentează! | Votează! | Copiază!
Începem a scrie la umbra unei cruci în care credem, pentru un neam pe care nu l-am trădat niciodată, în numele unui românism pentru care am sângerat deseori, fără a regreta o clipă.
Mihail Stelescu în Cruciada Românismului
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Lucrurile bune făcute pentru țară trebuie să pornească de la noi pentru că răul care se abate asupra acestei țări sfârșește odată cu noi.
Ștefan Radu Mușat în Cafeaua fără ghicitoare (2011)
Adăugat de Maria Matei
Comentează! | Votează! | Copiază!
Egalitatea socială vine de la sine atunci când femeia româncă, care nu e inferioară celor din alte țări, se va hotărî să-și arunce orientalismul care i-a ucis nu numai independența voinței, hotărârea energiei, dar și pe cea a judecății.
Eugenia de Reuss-Ianculescu în Drepturile femeii (iulie 1912)
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Mai multe țări au înțeles că egalitatea femeilor este o condiție prealabilă pentru dezvoltare.
citat din Kofi Annan
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Democrația de dreapta proclamă ca adevăr libertatea devenirii ființei umane. Egalitatea este subordonată libertății - democrațiile de dreapta gândesc instituții care să garanteze egalitatea de șanse a fiecărui individ privind libertatea devenirii sale. Dar responsabilitatea gestionării acestei libertăți revine în exclusivitate individului. Democrația de dreapta investește a priori individul cu o înaltă conștiința de sine pusă în slujba societății, libertatea individuală are un singur sens cel social. Egalitatea este în condițiile democrației de dreapta un concept implicit, explicit este conceptul de libertate.
Corneliu Sofronie în Sensuri, Democrația Quo Vadis?
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Nu vom mai fi nici verzi ori albaștri, nu vom fi nici roșii și nici albi, ci vom fi români în gândurile și scrisul nostru, deoarece poți să crezi în ceva fără să porți cămașă colorată, după cum poți să porți cămașă colorată fără să crezi în nimic. Românismul nu constă într-o etichetă și o culoare și apoi de ce mentalitatea de a lega de soarta unor oameni trecători biruința românismului etern!
Mihail Stelescu în Cruciada Românismului
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Mai întâi, va trebui să înțelegem că nimic nu va mai fi ca înainte: epoca în care predecesorii noștri pretindeau asimilarea imigranților, cerându-le să fie exact ca ei, a dispărut cu desăvârșire. Turcii care lucrează acum în Germania vor să devină cetățeni ai acestei țări, însă nu veți reuși niciodată să le explicați de ce trebuie să înceteze să mai fie turci. Civilizația turcă este la fel de veche precum cea germană, ei nu au de ce să le fie rușine. Oamenii nu mai sunt dispuși să-și dea capitalul cultural în schimbul cetățeniei. De aceea, trebuie găsite noi metode de conviețuire.
Zygmunt Bauman în CriticAtac, interviu (3 iunie 2011)
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Am mai spus asta înainte, dar vreau să rămână scris;Sărac într-o țară bogată? Sau bogat într-o țară săracă?
Nu știu dacă purtați mănuși când vorbiți sau scrieți, dar eu, care nu scriu și nu produc știri de ultimă oră pentru case înalte, le voi spune oamenilor cum stau lucrurile în dimensiunea lor reală.
Noi, românii, am privit în jos destul, acum trebuie să redăm mândria și onoarea acestei țări pe care o avem în păstrare.
Trebuie să fim descendenții vrednici ai poporului român pentru că aici stă toată puterea și îndrăzneala noastră. Simțul dreptății și conștiinciozității, sentimentul de înalt respect și dragoste pentru Dumnezeu servesc drept călăuză neamului nostru.
Oricine săvârșește fapte ticăloase și dă cinstea pe rușine nu este demn de poporul român.
Corupția și necinstea nu trebuie să domnească pe pământul sfânt al României noastre și trebuie înlăturate fără nicio considerație.
Camelia Oprița în Să ai libertatea în mâinile tale (3 martie 2011)
Adăugat de Filip Dobrin
Comentează! | Votează! | Copiază!
Nimeni nu are dreptul ca prin lege sau în orice mod să-și stabilească singur drepturile excluzând pe cei care produc plus valoare directă, să-și judece propria cauză, să-și administreze sau să-și aloce drepturi, bunuri materiale și valori pentru sine sau prin/pentru cei care împreună constituie o pătură socială. Privilegiile nu sunt o componentă a democrației!
Viorel Muha (decembrie 2019)
Adăugat de Viorel Muha
Comentează! | Votează! | Copiază!
A fi!
a fi nu înseamnă a tăcea
a exista nu înseamnă a aștepta
să-ți plătească truda cel ce se folosește de ea
a fi nu înseamnă că nu ai drepturi
care să-ți fie de cineva anume date
legiferate ca apoi să-ți fie furate
a fi înseamnă că existența este un drept
și nimănui nimeni nu-i trebuie să-i fie
soarta închisă, supusă și slugă
căci viața este libertate
a fi înseamnă că ai datoria să muncești
nu să cerșești, nici să furi sau să exploatezi cu drepturi strâmbe
pe cel ce liber se naște și pasăre liberă se frânge
oamenii sunt trepte, dar nu ale aceleiași scări
pe care să urce
nemernicii niciunei țări!
poezie de Viorel Muha (octombrie 2017)
Adăugat de Viorel Muha
Comentează! | Votează! | Copiază!
Marea, nepăsătoare față de egalitatea în drepturi, șterge de pe nisip fiecare urmă care nu e a ei.
aforism de Fabrizio Caramagna din Aforismul în Italia. Antologia Premiului "Torino in Sintesi" (septembrie 2011), traducere de Simona Enache
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
40 de aforiști reuniți într-o colecție memorabilă
Vezi detalii despre o antologie de referință!
Naratorul: Pe măsură ce asculta, Tom începea să-și dea seama că acelea nu erau niște povești spuse la întâmplare. Acelea erau povești pe care cineva trebuie mai întâi să merite să le asculte. Putea simți cum zidul dispare. Se întreba dacă mai ajunsese și altcineva până aici. De aceea următoarele șase cuvinte au schimbat totul.
Summer: Nu am mai spus asta nimănui.
Tom: Asta pentru că eu nu sunt chiar oricine.
replici din filmul artistic (500) Days of Summer
Adăugat de Anamaria Licurici
Comentează! | Votează! | Copiază!
În orice caz, nu se poate ca întreprinderile, chiar la nivel republican, să nu fie sub o îndrumare unitară, sigur, cu multă autonomie, cu multe drepturi. Cu vreo 20 de ani în urmă le-am dat și noi drepturi foarte multe și primul lucru pe care l-au făcut a fost să ia credite și să facă tot felul de investiții neeconomice. Atunci noi le-am restrâns drepturile și am gândit că trebuie să ținem în mână anumite lucruri, deoarece pentru România 11 miliarde de dolari datorie în 1980 constituia o situație foarte grea. De altfel trebuie să vă spun că în discuțiile pe care le-am avut atunci cu Brejnev, el mi-a spus de câteva ori: nu te duce să faci datorii. De câteva ori mi-a atras atenția asupra acestui lucru, însă am greșit, că am dat multe drepturi întreprinderilor și toți s-au apucat și au spus că dacă avem drepturi, atunci să luăm credite din străinătate.
Nicolae Ceaușescu în Dialogul ruso-român; Ceaușescu - Gorbaciov (4 decembrie 1989)
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
ELECTORALĂ
Cum toți ne-au zis că vor doar bine
Acestei țări și nu sunt hoți,
Voi merge, sigur, la cabine
Și-am să-i votez cu drag... pe toți.
epigramă de Stelică Romaniuc
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!