Frumosul artistic este una din valorile culturii omenești, alături de valoarea economică și teoretică, politică, morală și religioasă. Printre cele dintâi preocupări ale unui sistem de estetică stă și definiția valorii estetice, în sine însăși și în raport cu celelalte valori cu care se întrunește în unitatea culturii.
Tudor Vianu în Estetica
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi și următoarele:
- citate despre valoare
- citate despre estetică
- citate despre religie
- citate despre politică
- citate despre moralitate
- citate despre frumusețe
- citate despre cultură
- citate despre artă
Citate similare
- estetică
- Estetica este știința frumosului artistic.
definiție celebră de Tudor Vianu
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi citate de Tudor Vianu despre estetică, citate despre știință, citate de Tudor Vianu despre frumusețe sau citate de Tudor Vianu despre artă
Bibliotecile ca manifestări sunt produse ale unor profunde necesități culturale ale popoarelor de elită care la rândul lor constituie cele mai puternice și indispensabile instrumente pentru înaintarea și răspândirea culturii, care la rândul ei a dat dovadă că temelia de existență a unui neam și țară este nu numai prosperitatea economică, ci și lumina pe care o dă cultura...
citat din Aurel Filimon
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi și citate despre lumină, citate despre superlative, citate despre existență sau citate despre biblioteci
Valoarea artistică este din ambele aceste puncte de vedere reprezentarea unui scop. Este imposibil, însă, să definim un scop, fără ca în același timp să nu-l propunem. De altfel, nu numai estetica, dar și logica și morala se găsesc în situația de a debuta prin definiția normalizatoare a obiectului lor, a adevărului și binelui.
Tudor Vianu în Estetica
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre timp, citate despre logică, citate despre imposibilitate, citate despre debut sau citate despre adevăr
Este foarte greu să definești și să corelezi valențele dreptății, ele fiind de natură filozofică, juridică, politică, militară, economică, estetică, socială, religioasă, individuală și, în special, de conjunctură; toate definesc ipocrizia umană în aflarea adevărului.
Ioan Teodosiu-Ioniță
Adăugat de Ioan Teodosiu-Ioniță
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre natură, citate despre fățărnicie, citate despre filozofie, citate despre dreptate sau citate despre armată
Valoarea estetică se întrupează într-un anumit bun tangibil, care este opera de artă și care poate fi descris în însușirile particulare ale structurii lui. Opera de artă este produsul unei anumite activități creatoare care produce o serie de reacții subiective în relația cu privitorul. Creația artistică și sentimentele puse în mișcare de artă sunt alte două probleme esențiale într-o cercetare legată de estetica științifică. Sistemul esteticii se constituie din multiplicitatea analizei si considerațiilor asupra acestor patru aspecte ale problemei.
Tudor Vianu în Estetica
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate de Tudor Vianu despre valoare, citate despre mișcare sau citate despre cercetare
În procesul de transmitere a culturii umane, oamenii întotdeauna încearcă să duplice, să dea mai departe generației următoare deprinderile și valorile părinților dar această încercare eșuează pentru că procesul de transmitere a culturii se face prin învățare, nu prin genetică.
citat din Gregory Bateson
Adăugat de Tone Monica
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre învățătură sau citate despre genetică
Mintea lui Eminescu lucrează cu ideea originilor lumii, a infinitului, a creației, adică cu cele mai înalte concepte făurite de rațiunea omului. Printre acestea, ideea eternității stăpânește mintea sa într-asemenea măsură, încât una din atitudinile cele mai obișnuite ale poeziei sale este considerarea lucrurilor în perspectiva eternității. Este, în toată poezia lui Eminescu, o considerare a lucrurilor foarte de sus și foarte de departe, dintr-un punct de vedere care rușinează orice îngustime a mintii, orice egoism limitat. Marea superioritate intelectuală a poetului este una din formale cele mai izbitoare ale manifestării lui și aceea care explică prestigiul atât de covârșitor al operei sale.
citat celebru din Tudor Vianu
Adăugat de Ania Vișan
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre poezie, citate de Tudor Vianu despre poezie, citate despre înălțime, citate despre rușine, citate despre limite, citate despre infinit sau citate despre Mihai Eminescu
Putem, astfel, spune ce este un animal, dar nu ceea ce trebuie el să fie. Nu putem defini, însă, frumosul artistic fără a nu arăta ce trebuie el să devină pentru artistul care îl creează sau pentru amatorul care îl realizează subiectiv.
Tudor Vianu în Estetica
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre zoologie, citate despre devenire sau citate despre animale
Stilul unui scriitor este ansamblul notațiilor pe care el le adauga expresiilor sale tranzitive si prin care comunicarea sa dobândește un fel de a fi subiectiv, împreună cu interesul propriu-zis artistic.
citat celebru din Tudor Vianu
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre scriitori sau citate despre informații
Bubuiturile date crizei
La criza economică,
Fără nicio șovăială,
I-am dat una... politică
Și-i mai trăznim una... morală!
epigramă de Sever Purcia
Adăugat de Sever Purcia
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe epigrame despre criză, citate de Sever Purcia despre criză, epigrame despre politică sau epigrame despre moralitate
Omului vanitos îi este inaccesibilă obiectivitatea, întotdeauna el îi subevaluează pe ceilalți în raport cu sine. Mândria este una din cele mai sumbre expresii ale orbirii spirituale.
Dyonysios Farasiotis în Marii inițiați ai Indiei și Părintele Paisie
Adăugat de Cody
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre mândrie
Ignorăm cunoașterea culturii când ne gândim la educație. Ignorăm aerul pe care îl respirăm până când nu devine rarefiat ori viciat. Cunoașterea culturii este oxigenul relațiilor sociale.
citat din E.D. Hirsch, Jr.
Adăugat de Lorena Fota
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre oxigen, citate despre educație, citate despre cunoaștere sau citate despre aer
Acceptarea normelor ar presupune, însă, un neajuns și pentru artistul creator. Epocile care au crezut în norme au produs artiști pedanți, lipsiți de avânt și fantezie, sau au stânjenit pe adevărații creatori, care au trebuit să se smulgă de sub puterea lor. Începând cu Immanuel Kant, geniul artistic a fost mereu conceput ca o putere a naturii, lucrând cu o spontaneitate pe care conduita, în raport cu normele, nu poate decât s-o altereze.
Tudor Vianu în Estetica
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre genialitate sau citate despre Immanuel Kant
În esența sa, femeia este o ființă accesibilă numai la valorile vitale ale Erosului și complet inaccesibilă la valorile suprapuse sau deviate ale acestor valori vitale.
Emil Cioran în Pe culmile disperării (1934)
Adăugat de Lucian Velea
Comentează! | Votează! | Copiază!
Spune-ți părerea!
Vezi mai multe citate despre femei, citate de Emil Cioran despre femei sau citate despre erotism
După cum, ca ființe biologice, nu putem exista decât prin adaptările întregii filogeneze, care ne-a dotat cu organele, aparatele și funcțiunile noastre, tot astfel nu putem participa la munca de cultură de azi decât pornind de la nenumăratele câștiguri intelectuale și morale, adunate de-a lungul secolelor și mileniilor. Există o filogeneză a culturii.
citat clasic din Tudor Vianu
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate de Tudor Vianu despre existență, citate de Tudor Vianu despre timp, citate despre prezent sau citate despre biologie
Cel dintâi capitol din credo-ul meu este, că săvârșești o crimă împotriva culturii, dacă te împodobești cu ea din lux și nu o asimilezi din necesitate organică.
aforism celebru de Lucian Blaga din Pietre pentru templul meu (1920)
Adăugat de Cabiaglia Savin
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe aforisme despre lux sau aforisme despre cultură
Aforismul este calea prin care unii vor să intre în istoria culturii pe scurtătură.
aforism celebru de Corneliu Vadim Tudor
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Spune-ți părerea!
40 de aforiști reuniți într-o colecție memorabilă
Vezi detalii despre o antologie de referință!
Vezi mai multe aforisme despre scurtături, aforisme despre istorie, citate de Corneliu Vadim Tudor despre istorie sau aforisme despre aforisme
Singurul criteriu de apreciere a valorii este valoarea însăși.
citat din Aurelian Silvestru
Adăugat de Valentish
Comentează! | Votează! | Copiază!
Dante Alighieri, reprezintă valoarea culturii italiene configurate în cel mai mare număr de aspecte ale realității,
în renașterea unor noi forțe și o adâncire a triumfului frumuseții divine.
citat din Camelia Oprița (25 martie 2018)
Adăugat de Ilaria D'Angelo
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi și următoarele:
- citate de Camelia Oprița despre valoare
- citate de Camelia Oprița despre superlative
- citate despre realitate
- citate de Camelia Oprița despre realitate
- citate despre numere
- citate de Camelia Oprița despre frumusețe
- citate despre forță
- citate de Camelia Oprița despre forță
- citate de Camelia Oprița despre cultură
Rațiunea pură conține deci, ce e drept, nu în folosirea ei speculativă, dar totuși într-o anumită folosire practică, anume cea morală, principii ale posibilității experienței, anume ale unor astfel de acțiuni care, fiind conforme cu regulile morale, ar putea fi întâlnite în istoria omului. Căci din moment ce ea ordonă că astfel de acțiuni trebuie să se întâmple, ele trebuie să se și poată întâmpla, și trebuie deci să fie posibilă o specie particulară de unitate sistematică, anume cea morală, pe când unitatea sistematică a naturii n-a putut fi demonstrată prin principii speculative ale rațiunii, căci rațiunea are în adevăr cauzalitate în raport cu libertatea în genere, dar nu în raport cu întreaga natură, iar principiile morale ale rațiunii pot produce în adevăr acțiuni libere, dar nu legi ale naturii. Prin urmare, principiile rațiunii pure în folosirea ei practică, dar mai ales în cea morală, au realitate obiectivă.
Immanuel Kant în Critica rațiunii pure
Adăugat de Avramescu Norvegia - Elena
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre principii, citate despre posibilitate, citate despre libertate, citate despre legi sau citate despre istorie