Liberul-arbitru augustinian marchează existența orientării lăuntrice bazate pe diferențierea noțiunilor de bine și rău. Așadar, cu excepția unor situații în care omul nu percepe însemnătatea complexului de însușiri ce alcătuiesc omenia, cum ar fi cele prezente în cadrul unor boli psihice, se pune problema doar a amplitudinii efortului, și nu a absenței direcției în care acesta ar fi optim îndreptat.
Vlad Stanciulescu în Omenia ca valoare universală (2021)
Adăugat de Vlad Stanciulescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Citate similare
Nu este bine să tindem cu nerăbdare spre cele care nu sunt făcute și nici nu este bine să ne dezgustăm prostește de care sunt făcute. Cel care dorește mereu ceea ce nu face și disprețuiește ceea ce face, nici nu se bucură de cele prezente, nici nu se mulțumește cu viitorul. Căci el abandonează înainte de a desăvârși ceea ce începe și înfăptuiește înainte de vreme ceea ce trebuie început. Așadar, este bine să fii mulțumit de binele propriu și să sporești bunurile prezente cu cele ce vor urma, iar nu să le îndepărtezi în vederea celor viitoare. Căci schimbarea bunurilor este ușurătate, dar practicarea lor este virtute, și căile celor care resping bunurile cele vechi în vederea celor noi și ale celor care urcă de la bunurile inferioare la cele superioare sunt foarte diferite. Căci cine caută schimbarea este greu de mulțumit, așa cum cine vrea să înainteze este plin de zel. Astfel, avansează în chipul cel mai drept cel plin de zel în vederea a ceea ce este optim, fără a fi dezgustat de ceea ce este doar bine, și cine îndură mai întâi ca să ajungă apoi unde vrea la timpul său.
Hugo de Saint-Victor în Meditații spirituale
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Toate elementele care pot fi percepute sunt însușiri corporale, iar simțurile nu pot percepe altceva, fiindcă ele sunt doar puteri răspândite în corpuri, care se împart odată cu împărțirea lor. Prin urmare ele nu percep decât corpuri care, ca și ele, pot fi împărțite. Așadar, fără nici o îndoială că, atunci când percepe un lucru, orice putere fie ea senzitivă sau imaginativă-răspândită într-un lucru ce poate fi împărțit împarte acest lucru după părțile acelei puteri înseși. Orice putere răspândită într-un corp nu percepe decât corpuri sau ceea ce se află înlăuntrul corpurilor.
Avicenna în Cartea Definițiilor
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Firea poporului nostru este, din totdeauna, înclinată spre glumă și ironie, însușiri care provin din înțelepciunea și optimismul său nativ. Întregul nostru folclor subliniază nonsensurile și incompatibilitățile unor situații de viață, chiar atunci când, în trecut, oamenii nu mai aveau alte alternative decât să facă "haz de necaz".
Ion Pătrașcu în revista "Cugetul" (2009)
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Nu putem fi partizanii emasculării totale a autorității statului, în virtutea unor utopii care pun accent pe omnipotența pieței, pe soarta ineluctabilă care face ca economia să funcționeze pe baza unor predicții verificabile matematic, pe fel de fel de moduri de a explica realitatea doar pe baza unor modele hiperraționalizate, dehistorizate și desocializate.
perlă de Adrian Năstase
Adăugat de Lucian Velea
Comentează! | Votează! | Copiază!
Unor judecători
În cadrul strictelor uzanțe,
Atinși de-a gloriei văpaie,
Ei hotărăsc pe cin'să-nalțe
Și respectiv, pe cin' să taie.
epigramă de Gheorghe Penciu din Urmașii lui Cincinat (2004)
Adăugat de Gheorghe Culicovschi
Comentează! | Votează! | Copiază!
Iar înțeleptul...
Teoria darwiniană a evoluției concluzionează:
Schimbarea ( sau devenirea ), nu existența, este esența realității.
Iar înțeleptul, familiarizat și impregnat cu acest mare adevăr,
așteaptă calm moartea care, după știința lui, îl va reduce la neființă;
el are informațiile supreme și-n același timp savurează
bucuria cea mai dulce, aceea că omul are privilegiul experienței.
Pentru el sufletul e doar gazda unor atomi; dac-ar fi subiectul
exclusiv al unor mutații invariabile și inexorabile, n-ar mai fi liber;
datorită naturii lor, atomii sunt înzestrați cu o inițiativă autentică,
iar sufletele noastre cu un fel de libertate.
Universul nu este creat de zei; n-a fost creat pentru noi;
a fost, independent, modelat de hazardul întâlnirii unor atomi,
care, încercând fel de fel de combinații,
au fost forțați să se accepte-n forma lor prezentă.
poezie clasică de Henri Bergson din Filozofia poeziei: Geniul lui Lucretius, traducere de Petru Dimofte
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Nu există nici nemurirea sufletului, nici imaginarele răsplăți eterne în viața de apoi; prin urmare, toate afirmațiile celor care cred în Cristos nu sunt decât deșertăciune, minciună, rătăcire, autoînșelare, șarlatanie și născociri ale minții omenești, bazate doar pe regula unor politicieni potrivit căreia este necesar ca masele populare să nu știe multe din cele ce există într-adevăr, ci, dimpotrivă, să creadă în multe din cele ce nu există.
Jean Meslier în Cugetări despre religie (1964)
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Omul needucat percepe numai fenomenul individual, cel educat parțial percepe regula, iar cel educat - excepția.
citat din Franz Grillparzer
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
Înjosindu-ne existența prin atâtea răutăți, trăim idealist sub teroarea unui imperiu sfânt, care tot caută să echilibreze într-un fel sau altul, marile patimi ale omenirii. Intrând sub incidența unei rațiuni îndoielnice, începi să distingi nebunia măreției. Secretul unor iluzii lăuntrice, aproape că îți scuipă în față dovada vremelniciei.
aforism de Iosif M. Cristian din Decadent în transcendent
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Participă la discuție!
De cele mai multe ori totul înseamnă nimic, cu excepția unor lucruri care înseamnă totul.
citat din Patty Griffin
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
"Inconștient" este un proces pur descriptiv, oarecum nedeterminat, cu alte cuvinte, un termen static; "refulat" este o expresie dinamică, ce ține seama de jocul forțelor psihice; sensul său este că există o tendință de manifestare a tuturor actelor psihice, implicit al celui de conștientizare, dar că ei i se opune o tendință contrară, o rezistență care poate împiedica manifestarea unor părți a acestor acte, printre care și conștientizarea.
Sigmund Freud în Eseuri de psihanaliză aplicată
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Începe să devii conștient de surâsul forțat pe care îl arborezi atunci când te afli în preajma unor persoane antipatice sau ca răspuns la o conversație care nu te interesează. Mușchii care te fac să surâzi ajung curând să obosească. Această oboseală reprezintă expresia fizică a efortului tău de a fi ceea ce crezi că ar trebui să fii.
Colin Turner în Născut pentru succes
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
Puma este, cu excepția unor maimuțe, cel mai jucăuș animal care există.
citat din William Henry Hudson
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
La începuturile tabu-ului încă nu exista o seaprație între sacru și necurat. Chiar de aceea lipsea îndeosebi orice noțiune care să poată fi luată vreodată în sensul opus. Animalul, omul, așezarea umană atinse de tabu sunt demonice, nu sacre și prin urmare, nici necurate în sensul căpătat mai târziu. Tocmai acestei semnificații de demonic, încă indiferentă, având o poziție intermediară, cu care nu este permisă intrarea în contact, i se potrivește mai bine termenul tabu, deoarece reliefează o caracteristică rămasă în cele din urmă pentru totdeauna comună sacrului și necuratului: teama de a le atinge. Dar această suprapunere persistentă a unor caracteristici importante evidențiază în același timp faptul că între cele două domenii a existat o concordanță originară, care mai întâi s-a diferențiat datorită unor condiții noi și care, în final, s-a dezvoltat în elemente contrare.
Sigmund Freud în Totem și Tabu
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Omul este destinat lumii, nu unor tipare strâmte și unor vieți rutiniere și plictisitoare.
Pera Novacovici în Descoperă-ți vocația
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
Cuantumul de afect neexprimat va fi refulat. El va sta la originea unor eventuale simptome isterice, care se vor dezvolta ulterior. Descoperirea făcută de Freud și Breuer privind refularea și rezistența, ca factori care determină abreacția, marchează nașterea psihanalizei.
Jean Pierre Chartier în Introducere în psihanaliza lui Sigmund Freud
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Este necesar să se pună capăt unor activități de dezinformare (Europa Liberă și Vocea Americii) care dăunează colaborării și securității popoarelor. M-aș referi, printre altele, la activitatea unor posturi de radio de pe teritoriile unor țări participante aici.
Nicolae Ceaușescu în Conferința pentru Securitate și Cooperare în Europa (CSCE), Helsinki, 30 iulie - 1 august 1975
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
O cunoaștere lucidă a propriilor aptitudini și limite este foarte utilă, pentru că îți permite să te autoevaluezi realist în situații dificile. Din gama de posibilități personale - psihice, materiale, relaționale, aptitudinale - este bine să conștientizezi pe ce te bazezi cu adevărat, iar în orice împrejurare să remarci latura pozitivă, favorabilă. Paradoxal, dar chiar și în cele mai dificile situații există și o parte favorabilă.
citat din Minola Bratoveanu
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
Într-o societate a oamenilor care trăiesc o viață spirituală, un om cu însușiri morale superioare lor va ajunge în mod firesc să-i influențeze și să-i conducă. În societatea oamenilor care trăiesc numai viața corporală, mireană, inevitabil mereu va ajunge în fruntea lor și-și va exercita puterea omul cu cele mai slabe însușiri morale.
Lev Tolstoi în Despre Dumnezeu și om din jurnalul ultimilor ani
Adăugat de Gabrine94
Comentează! | Votează! | Copiază!
Pune omul în cele mai dificile situații dacă vreai să-l cunoști.
aforism de Victor Rechițian
Adăugat de Victor Rechițian
Comentează! | Votează! | Copiază!
40 de aforiști reuniți într-o colecție memorabilă
Vezi detalii despre o antologie de referință!