Adaugă un citat | Citate la întâmplare | Votează! | Votate recent | Adăugate recent | Comentarii recente | Top general

John Steinbeck

Și eu asta cred (extras)

Și eu asta cred:
că mintea liberă, exploratoare a omului
este cel mai valoros lucru din lume.

Și eu pentru asta aș lupta:
pentru libertatea minții de-a alege drumul pe care-l vrea.
Și eu aș lupta împotriva:
oricărei idei, religii, guvernări care limitează sau distruge individul.
Asta-i ceea ce sunt și ceea ce vreau.

Pot înțelege de ce un sistem construit după un șablon
trebuie să lupte pentru a elimina libertatea de gândire,
pentru c-acesta, prin cercetare, subminează un asemenea sistem.
Înțeleg, desigur, și urăsc asta.

Și voi lupta împotriva oricărui sistem
pentru a salvgarda singurul lucru care ne separă de animale.
Dacă aura spiritului poate fi ucisă, suntem pierduți.

poezie clasică de , traducere de Petru Dimofte
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "John Steinbeck: Novels 1942-1952: The Moon Is Down / Cannery Row / The Pearl / East of Eden Hardcover" de John Steinbeck este disponibilă pentru comandă online cu o mare reducere de preț, la -164.99- 102.99 lei.

Citate similare

Lupta omului împotriva propriului destin este cel puțin amuzantă, dacă nu chiar ridicolă. Nu poți lupta împotriva unui "dat", împotriva a ceva ce trebuie în mod necesar se înfăptuiască. Lupta însăși este predestinată, ea face parte din scenariu. Nu înțeleg prin asta adoptarea unei atitudini defetiste, de abandon și resemnare în fața fatalității. Doar "fatalitatea", înțeleasă ca finalitate obligatorie, puțin se sinchisește de strădania omului de a i se opune, strădanie care nu reprezintă altceva decât o etapă intermediară în drumul cu o singură direcție. E un fel de luptă a destinului cu sine însuși, din care tot el iese învingător.

(5 septembrie 2012)
Adăugat de Mihail MataringaSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
comentariiA fost scris un comentariu până acum.
Spune-ți părerea!
Alan Watts

Dacă specia umană va dezvolta un sistem nervos electronic, înafara corpurilor oamenilor, astfel dându-ne tuturor o singură minte și un singur trup global, acest lucru este aproape exact ceea ce s-a întâmplat în organizarea celulelor care ne compun corpurile. Noi am făcut asta deja... Dacă totul se va termina cu rasa umană care nu va lăsa nici o urmă despre ea însăși în univers decât un sistem de tipare electronice, de ce ar trebui să ne deranjeze acest lucru? Pentru exact asta suntem și acum!

citat din
Adăugat de Catalin PopescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Cosmologia voioasa" de Alan Watts este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -26.00- 24.70 lei.

Fiecare sistem social încearcă să-i facă pe oameni se conformeze și să susțină acel sistem. Acest lucru este valabil pentru comunism, socialism, piața liberă sau orice alt tip de civilizație. Dacă nu îți solicită loialitatea ei nu pot să-și păstreze civilizația integră. Așa , ceea ce fac ei este să te învețe lucruri care să susțină sistemul existent. Noi nu sprijinim un sistem consacrat. TVP vorbește despre un sistem emergent într-o stare de schimbare continuă. Astfel încât, pregătim întotdeauna oamenii pentru următoarele schimbări care vor veni mai departe. Astfel încât, oamenii nu se mai agațe de trecut.

citat din
Adăugat de Catalin PopescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

voi spune un lucru care vă va îmbogăți pentru totdeauna. Sunt două lupte pe care trebuie să le duci, lupta cu lumea interioară și lupta cu lumea exterioară... trebuie să creezi un contact intenționat între aceste două lumi, după care poți cristaliza informația din cea de-a treia lume, lumea sufletului.

citat clasic din
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Încercarea de a crea Liniște, produce și mai mult zgomot, pentru că Liniștea nu poate fi creată. Liniștea există deja, liberă de orice formă de sunet sau de zgomot. Dacă încerci creezi Liniște, astupi realitatea cu o dorință și creezi rezistență la ceea ce este, iar această rezistență determină apariția blocajelor sonore, din simplul motiv opunerea la ceea ce este, te face prizonierul realității asupra căreia acționezi cu rezistență. În clipele de zgomot, lupta contra zgomotului nu este calea către Liniște, pentru că elementul pe care îl condamni, prosperă în realitatea ta, din simplul motiv energia pe care tu o investești în lupta contra lui, reprezintă o hrană pentru el. Ceea ce condamni își va mări ponderea prezenței în realitatea ta, deoarece chiar tu alimentezi energetic această prezență. Prin lupta împotriva zgomotului, devii una cu lupta și devii prizonier în captivitatea zgomotului, întrucât la Liniște nu se ajunge prin război. La Liniște se ajunge prin Sine. Adică, prin Liniște. Deci, nu poți ajunge la Liniște prin zgomot, ci prin Liniște.

în Întoarcerea la Liniște, Liniștea, Partea I
Adăugat de George Aurelian StochițoiuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Intoarcerea la liniste" de Cătălin Manea este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -20.00- 11.99 lei.
Emile Zola

Cu ajutorul lui Claude Lantier vreau să pictez lupta artistului împotriva naturii, efortul creatorului în opera de artă, efort făcut din sânge și din lacrimi, pentru a se dărui pe sine, pentru a da viață: mereu în lupta cu adevărul, mereu învins, ca în lupta cu îngerul.

citat celebru din
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "The Beast within" de Emile Zola este disponibilă pentru comandă online cu o mare reducere de preț, la -68.00- 24.99 lei.

Puterea va fi definitivă ca rezultând pentru orice societate, din necesitatea de a lupta împotriva entropiei care o amenință cu dezordinea - așa cum aceasta amenință orice sistem.

în Antropologia politică
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Cea mai puternică lecție pe care o pot da pentru fiul meu e aceeași ca pentru fiica mea: cum fie ceea ce își dorește fie. Și cel mai bun mod de a face asta este ca eu să fiu ceea ce sunt și să sper el va învăța din asta nu cum fie ca mine, ceea ce imposibil, ci cum fie el însuși. Și asta înseamnă te ghidezi după vocea interioară, nu după acele voci aspre și amenințătoare dinăuntru, care te presează fii ceea lumea vrea să fii.

citat din
Adăugat de MicheleflowerbombSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "The Black Unicorn: Poems Paperback" de Audre Lorde este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la -65.99- 55.99 lei.

Pentru că pe orice cale, în orice religie, în orice sistem, prin orice guru de mâna a doua (guru făcut de minte, și învățăturile ei moarte spirituale ce habar nu are cine și ce e), preot, școală spirituală, etc, etc,. tendința ta fundamentală nu este să te regăsești pe tine, ci aperi sistemul, interesele lui meschine și mai ales imaginea gurului, "a școlii". Nu ați observat încă asta? Tot ceea ce caută mintea este o imagine cât mai spirituală pentru ea, nu ca te eliberezi de ea! Libertatea reală începe cu libertatea față de gând, indiferent dacă "e al tău" sau a lui Gogu din deal. Atâta timp cât slujești la minte și interesele ei personale/"universalizate" te afli în sclavie.

citat din
Adăugat de George Aurelian StochițoiuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Pentru că pe orice cale, în orice religie, în orice sistem, prin orice guru de mâna a doua (guru făcut de minte, și învățăturile ei moarte spirituale ce habar nu are cine și ce e), preot, școală spirituală, etc, etc. tendința ta fundamentală nu este să te regăsești pe tine, ci aperi sistemul, interesele lui meschine și mai ales imaginea gurului, "a școlii". Nu ați observat încă asta? Tot ceea ce caută mintea este o imagine cât mai spirituală pentru ea, nu ca te eliberezi de ea? Libertatea reală începe cu libertatea față de gând, indiferent dacă "e al tău" sau a lui Gogu din deal. Atâta timp cât slujești la minte și interesele ei personale/"universalizate" te afli în sclavie.

citat din
Adăugat de George Aurelian StochițoiuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
H.L. Mencken

Problema cu lupta pentru libertatea oamenilor este că ne petrecem majoritatea timpului apărând ticăloși. Legile tiranice sunt în primul rând îndreptate împotriva ticăloșilor, și dacă trebuie oprită, tirania trebuie oprită la început.

aforism clasic de
Adăugat de Dana GurăuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiEste disponibil și textul în engleză.
Antologia aforismului românesc contemporan
cumpărăturiAntologia aforismului românesc contemporan, ediția a II-a
40 de aforiști reuniți într-o colecție memorabilă
Vezi detalii despre o antologie de referință!

Frumusețea ghidează mintea umană și o ține într-o iluzie până la moarte fără ca nimeni să-și dea seama. Este cea mai mare forță lăsată pe pământ pentru a crea o preocupare omului și pentru a munci pentru ea toată viața. Frumusețea ne ghidează toată existența prin fiecare lucru care-l facem. Orice lucru care îl creăm sau îl admirăm trebuie să fie "frumos" pentru noi. Și când distrugem, facem asta pentru că am pierdut acest frumos, pentru a-l readuce înapoi.

în Mintea conduce lumea (iulie 2013)
Adăugat de Iustinian CruceanuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

A aloca bani pentru lupta împotriva corupției e cam același lucru cu alocarea de băutură pentru combaterea alcoolismului.

autor necunoscut/anonim
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Omul de știință are multă experiență cu ignoranța, cu îndoiala și cu nesiguranța, și această experiență este de o foarte mare importanță, cred eu. Când un om de știință nu știe răspunsul la o problemă, el este ignorant. Când are o presimțire despre care ar putea fi rezultatul, el este nesigur. Și atunci când este al naibii de sigur despre care urmează fie rezultatul, el încă are câteva îndoieli. Noi am aflat că este de o importanță capitală pentru a putea progresa, ca noi să ne recunoaștem ignoranța și să lăsăm loc pentru îndoială. Cunoașterea științifică este un corp de enunțuri de diferite grade de certitudine - unele destul de nesigure, unele aproape sigure, nici unele absolut sigure. În prezent, noi oamenii de știință suntem obișnuiți cu asta, și se înțelege de la sine că este perfect consistent fii nesigur, că este posibil trăiești și să nu știi. Dar nu știu dacă toată lumea realizează acest lucru este adevărat. Libertatea noastră de a ne îndoi s-a născut din lupta împotriva autorităților în zilele timpurii ale științei. A fost o luptă foarte puternică și profundă: permiteți-ne să punem întrebări, să ne îndoim, nu fim siguri. Eu cred că este important ca noi nu uităm această luptă și astfel fie posibil pierdem ceea ce am câștigat.

citat din
Adăugat de Cătălin PopescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Six Not-So-Easy Pieces: Einstein's Relativity Symmetry and Space-Time Paperback" de Richard P. Feynman este disponibilă pentru comandă online cu o considerabilă reducere de preț, la -65.99- 39.99 lei.

Sam: Hei, Mirosilă! N-o lua prea mult înainte.
Frodo: De ce faci asta?
Sam: Ce?
Frodo: Îi pui porecle, te iei mereu de el.
Sam: Pentru ... pentru că așa este el, domnule Frodo. Nu știe decât mintă și să trădeze. El vrea Inelul; e singurul lucru de care îi pasă.
Frodo: Habar nu ai cum l-a distrus... cum încă îl mai distruge. Sam, vreau să-l ajut.
Sam: De ce?
Frodo: Pentru că trebuie să cred că își poate reveni.
Sam: Nu îl poți salva, domnule Frodo.
Frodo (își pierde cumpătul): Ce știi tu despre asta? Nimic!... Iartă-mă, Sam. Nu știu de ce am spus asta.
Sam: Eu știu. Din cauza Inelului. Nu-ți poți lua ochii de la el, te-am văzut. Nu mânânci. Abia dacă dormi. A pus stăpânire pe tine, domnule Frodo. Trebuie să i te împotrivești.
Frodo: Sam, știu ce am de făcut. Inelul mi-a fost încredințat mie. Este povara mea, numai a mea! (Se îndepărtează în grabă.)
Sam: Tu auzi ce spui? Nu îți dai seama cu cine începi semeni?

replici din filmul artistic Stăpânul inelelor: Cele două turnuri, scenariu de , după J.R.R. Tolkien (5 decembrie 2002)
Adăugat de Anamaria LicuriciSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Karl Popper

Între Adevăr și Ființa reală, adevărul este o valoare, căci Ființa este mai bună decât Neființa. Aceasta din urmă nu este pur și simplu Nimicul, ea este o potențialitate și o amenințare pentru Ființă -distrugerea. Lupta pentru adevăr este o luptă împotriva distrugerii, pentru salvarea Ființei(efort care apare el însuși ca fiind distructiv dacă asaltează realitatea existentă ca "neadevărată"). Întrucât lupta pentru adevăr "salvează"realitatea de distrugere, adevărul angajează existența umană. El este proiectul eminamente uman. Dacă omul a învățat vadă și să cunoască ceea ce realmente este, el va acționa în concordanță cu adevărul.

citat clasic din
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Claude Levi-Strauss

Cei vechi au construit un sistem și, începând din momentul în care a fost construit, acest sistem s-a dovedit a fi funcțional și fecund. În definitiv, orice sistem este funcțional și fecund, căci omul nu poate gândi decât cu ajutorul sistemelor. Astrologia a fost un sistem măreț, deoarece a ajutat omul gândescă timp de milenii.

citat din
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Myth and Meaning: Cracking the Code of Culture Paperback" de Claude Levi-Strauss este disponibilă pentru comandă online la 53.99 lei.
Sergiu Celibidache

Spiritul liber aude cum libertatea este dobândită prin echilibrul contrastelor. Numai libertatea poate înțelege libertatea. Libertate, a fi liber, a se elibera pe sine – sunt unul și același lucru. Sunt unul și același lucru pentru fiecare dualitate de acțiuni eliminatoare ale spiritului liber, atunci când sunetului îi reușește devină muzică.

în Despre fenomenologia muzicală
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Te poți opri în orice secundă. Trebuie îți fie clar următorul lucru: dacă Acum, în clipa asta, moartea ar veni, Sinele trebuie să fie mai fulgerător decât moartea, ca te poată lua. (Moartea vine și pleacă, dar Sinele este Eternul care rămâne. Chiar și moartea moare în El.).. Mori pentru minte, mori pentru lume! Cât de responsabil este Infinitul? Totul se întâmplă în El. Dă drumul inclusiv acestei idei de responsabilitate (doar te-ai zidit în ea.) Este un construct al minții. Sinele nu este nici responsabil, nici iresponsabil, dar atât responsabilitatea, cât și iresponsabilitatea apar în El. Dacă dai drumul inclusiv la această idee ce mai rămâne? Pentru toate aceste idei te pun în așteptare. Ele spun tu nu ești, dar tu ești deja Sinele. Tot ceea ce trebuie să faci este să vezi niciuna din ideile pe care mintea ți le servește ca fiind Sinele, nu este Sinele. Atâta timp cât te crezi mintea care caută Sinele ești în eroare. Doar rămâi în Liniștea neasociată gândirii, pentru că în momentul în care ai spus " știi", deja te-ai asociat gândului cunoașterii. Rămâi Liniștea neasociată cuvintelor, gândurilor. Rămâi Liniștea în care toate cuvintele, lucrurile se contopesc! Dacă ar fi Acum, în momentul acesta, alegi între tine și Dumnezeu, pe cine ai alege?

în Te poți opri în orice secundă - Discuție cu Atmaji
Adăugat de George Aurelian StochițoiuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Cornelia Georgescu

Lucian: Asta-i bine, Nis, fiindcă, știi, n-am de gând -ți tolerez comportamentul incontrolabil la infinit; odată și odată tot voi fi nevoit iau măsuri împotriva ta și n-aș vrea să se întâmple asta... Pentru că trebuie să fim uniți! Aici, pe planeta asta, oricât ar fi ea de primitoare, noi suntem singurii de pe Terra și nu trebuie să ne certăm între noi sub nici un motiv! Trebuie fim uniți; v-am mai spus de atâtea ori... Nu-mi place tot repet același lucru mereu, dar mă văd silit procedez astfel, vă amintesc de această mare dorință a mea, unicul lucru pe care vi l-am cerut de la bun început, de când suntem împreună. De ce nu vreți mă înțelegeți? De ce mă faceți mereu vă tot repet acest lucru și să mă enervez de fiecare dată? Ar fi mai simplu dacă ați încerca măcar, nu -mi dați mie ascultare, ci doar mă înțelegeți, atâta tot! Ah; sunteți de-a dreptul imposibili!

replică din romanul Proxima, Partea a-II-a: "Planeta Proxima" de (2009)
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Căutare

Căutări recente | Top căutări | Info

Fani pe Facebook