Proiectul unei istorii a informaticii în țara noastră, evident, este de mare complexitate din cauza multitudinii de instituții și de orientări științifice implicate, nu în ultimul rând, și din cauza întrepătrunderii și interacției cu matematica, biologia, chimia sau fizica, de exemplu (a se vedea "At the intersection of computer science with biology, chemistry and physics - in memory of Solomon Marcus
Gheorghe Păun în 100 Romanian Authors in Theoretical Computer Science", eds. S. Cojocaru, Gh. Păun, D. Vaida, Ed. Aca
Adăugat de Marin Vlada
Comentează! | Votează! | Copiază!
Citate similare
Sufăr fizic din cauza bolii, iar metafizic datorită iubirii. Vai de biologia trupului meu! Vai de chimia sufletului meu!
aforism de Constantin Ardeleanu
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
40 de aforiști reuniți într-o colecție memorabilă
Vezi detalii despre o antologie de referință!
Partea II - Pionieri ai informaticii românești de la Facultatea de Matematică (inclusiv cercetători/programatori de la Centrul de Calcul al Universității din București (CCUB), fondat de Grigore C. Moisil (1906-1973), în anul 1962), Universitatea din București (discipoli ai acad. Grigore C. Moisil și ai acad. Solomon Marcus):
12. Virgil Emil Căzănescu, un teoretician al fundamentelor informaticii; 13. Nicolae Popoviciu, matematician, un pionier al informaticii românești; 14. Gheorghe Păun, un matematician-informatician inițiator al modelului de Membrane Computing: P systems; 15. Cristian Calude, un discipol al acad. Solomon Marcus cu contribuții în teoria algoritmică a informației și calcul cuantic;
16. Horia Georgescu, promotor al limbajelor și tehnicilor de programare; 17. Adrian Atanasiu, un teoretician al limbajelor formale, criptografiei formale și prelucrării limbajului natural; 18. George Georgescu, un profesor de logici fuzzy și de teoria combinatorică; 19. Alexandru Mateescu, un matematician al limbajele formale și al structurilor matematice discrete; 20. Ileana Popescu, un formator al generațiilor de informaticieni; 21. Tudor Bălănescu, Șerban Gavrilă, Marian Gheorghe, Radu Nicolescu, Liviu Sofonea: abordare pragmatică și formalizată a metodologiilor de programare;
22. Ioan Roșca, un matematician expert în metode numerice și metoda elementului finit;
Marin Vlada în proiectul ROINFO Romanian Informatics 2018-2022 (mai 2021)
Adăugat de Marin Vlada
Comentează! | Votează! | Copiază!
Nu orice lucru care constituie un început este și cauza; astfel punctul este începutul liniei, dar nu e cauza ei; clipa e începutul acțiunii, nu și cauza ei; punctul de plecare al unei mișcări e începutul, dar nu și cauza ei.
citat celebru din Giordano Bruno
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Eu încerc să arăt publicului că biologia, chimia, fizica, astrofizica înseamnă ce este viața. Nu este un subiect separat pentru care trebuie să fii tras într-un colț pentru a fi învățat despre el.
citat din Neil deGrasse Tyson
Adăugat de Catalin Popescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Din cauza unui cui, potcoava nu a fost pusă. Din cauza unei potcoave, câmpul nu a fost arat. Din cauza câmpului nearat, o familei a murit de foame.
autor necunoscut/anonim
Adăugat de andrei
Comentează! | Votează! | Copiază!
Partea IV - Pionieri ai informaticii românești de la Facultatea de Matematică (inclusiv cercetători/programatori de la Centrul de Calcul al Universității din București (CCUB), fondat de Grigore C. Moisil (1906-1973), în anul 1962), Universitatea din București (discipoli ai acad. Grigore C. Moisil și ai acad. Solomon Marcus): 32. Matei Bogdan, inginer-informatician, formator al generațiilor de informaticieni; 33. Maria Lovin, inginer-informatician, pionier al informaticii românești; 34. Victorina Panaite, matematician-informatician, pionier al informaticii românești; 35. Dorin Panaite, inginer-informatician, pionier al informaticii românești; 36. Elena-Liliana Popescu, un formator al generațiilor de informaticieni; 37. Mihail Cherciu, un formator al generațiilor de informaticieni; 38. Paul Radovici-Mărculescu, matematicianinformatician; 39. Mircea Adam, un formator al generațiilor de informaticieni; 40. Rodica-Florentina Niculescu, matematician-informatician; 41. Gheorghe Petrescu, matematician-informatician; 42. Petre Preoteasa, matematician-informatician; 43. Constantina Ioan, matematician-informatician.
Marin Vlada în proiectul ROINFO Romanian Informatics 2018-2022 (mai 2021)
Adăugat de Marin Vlada
Comentează! | Votează! | Copiază!
Partea I - Pionieri ai informaticii românești de la Facultatea de Matematică (inclusiv cercetători/programatori de la Centrul de Calcul al Universității din București (CCUB), fondat de Grigore C. Moisil (1906-1973), în anul 1962), Universitatea din București (discipoli ai acad. Grigore C. Moisil și ai acad. Solomon Marcus):
1. Leon Livovschi, un pionier al informaticii românești și colaborator apropiat al acad. Gr. C. Moisil; 2. Constantin P. Popovici, colaborator al acad. Gr. C. Moisil și unul din primii profesori de informatică; 3. Stelian Niculescu, unul din primii informaticieni români; 4. Dragoș Vaida: matematica și informatica, în consonanță; 5. Ion Văduva, dezvoltator al CCUB fondat de Gr. C. Moisil, un inițiator și dezvoltator de cercetări în simularea stochastic; 6. Sergiu Rudeanu, un teoretician în algebră universală, algebră booleană, programarea pseudo-booleană ; 7. Un discipol al lui Gr. C. Moisil: Luminița State; 8. Octavian Bâscă, un pionier al informaticii românești ; 9. Nicolae Țăndăreanu, un pionier al informaticii românești; 10. Emil N. Perjeriu, destinul unui geometru informatician; 11. Ioan Tomescu, creator al școlii românești de teoria grafurilor;
Marin Vlada în Volumul III, cap. 6, proiectul ROINFO Romanian Informatics 2018-2022 (mai 2021)
Adăugat de Marin Vlada
Comentează! | Votează! | Copiază!
Cine îți spune că ești "schizofrenic, paranoic sau "normal", gândul, nu i așa? Atunci doar renunță la gând și întreaga lume iluzorie creată de el se va nărui. Odată ce nu te mai asociezi cu gândul vei vedea direct, nemijlocit de el, că Viața Are grijă de Viață și nu gândul sau "știința" lui. Când nu te mai asociezi cu gândul=Frica, Conștiința care Vindecă din interior va fi infinit mai mare decât toată chimia, fizica, biologia, medicina etc. care pretind că te vindecă din exterior.
citat din Atmaji Maharaj
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Adresez chemarea comunității științifice din țara noastră, care ne-a dat armele nucleare, să își folosească marile talente acum pentru cauza omenirii și a păcii mondiale; să ne dea mijloacele de a face armele nucleare neputincioase și depășite.
citat clasic din Ronald Reagan
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Să fim cu luare-aminte la purtarea noastră, să nu fie necuviincioasă, ci să trăim cu cumințenie și atenție. Să nu facem ceva fără ascultare și binecuvântare. Un vapor nu se scufundă numai din cauza unei rupturi mari, ci și din cauza mai multor crăpături mici. Așa și greșelile mici, când se repetă, devin o greutate mare și ne scufundă sufletul.
Părintele Efrem Athonitul în Despre credință și mântuire (2003)
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
La noi, suprarealismul este confundat cu "modernismul" în genere (cuvânt vag și foarte primitor) ale cărui acțiuni au scăzut în ultimul timp, iar majoritatea "suprarealiștilor" noștri nu sunt decât niște dadaiști mai mult sau mai puțin aprinși. Ar fi păcat ca o mișcare deosebită fundamental de dadaism ca și de cubism, să cadă concomitent cu aceste mișcări, nu din cauza unor vicii imaginare, cât din cauza unei confuzii.
citat din Dolfi Trost
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Numim punct ceea ce nu are părți. Numim dreaptă ceea ce nu are grosime. Uite, domne, cât de frumoasă poate să fie matematica. De ce nu mi-am dat eu seama în atâția ani? Înseamnă că matematica asta trăiește o dramă, dacă natura ei reală este ținută ascunsă atâta vreme, dacă nu poate să comunice.
citat din Solomon Marcus
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Informatica și IT&C (Tehnologia Informației și a Comunicațiilor) Computing, sunt domeniile cu cele mai spectaculoase evoluții în ultimii 80-85 de ani, prin impactul pe care l-au avut asupra celorlalte domenii științifice, tehnice, economice, sociale etc., asupra societății omenești, în general. Azi, ne întrebăm dacă tinerii au posibilitatea să afle despre eforturile și rolul oamenilor de știință din România în acest efort internațional, încă de la începutul apariției informaticii și utilizării calculatoarelor electronice în lume. Foarte rar găsim astfel de aspecte în manualele școlare sau în cursurile universitare.
Solomon Marcus în proiectul ROINFO Romanian Informatics 2018-2022 (mai 2021)
Adăugat de Marin Vlada
Comentează! | Votează! | Copiază!
Destinul este cauza a tot ce-i în lume; destinul este cauza care ține lumea laolaltă și tot el este cauza despărțirii tuturor ființelor.
în Ramayana
Adăugat de MG
Comentează! | Votează! | Copiază!
Chimia stă la baza științei. Pe de o parte, ajută biologia și furnizează explicatii pentru procesele vieții. Pe de altă parte, se combină cu fizica și găsește explicații pentru fenomenele chimice în procesele și particulele fundamentale ale universului.
citat din P.W. Atkins
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
Evenimentele istorice majore un război mondial, de exemplu împing înainte tehnologia, fizica, matematica, sociologia, politologia... Nu întotdeauna și istoria.
aforism de Gelu Negrea din Secretul lui Don Juan - 1001 aforisme (2010)
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Un alt defect al sistemului educațional este inflația de diplome. Diplomele de doctor nu fac excepție, iar politicienii se numără printre cei care le râvnesc cel mai tare. Au fost perioade în care oamenii politici vânau decorații, dar titlurile științifice reprezintă o chestiune mai recentă.
citat clasic din Solomon Marcus
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Așa cum nu se poate vindeca o boală decât dacă i se cunoaște cauza, la fel trebuie acționat și cu relele politice. Desigur, sunt îngrijite doar manifestările exterioare ale unei boli, acelea care izbesc privirea și sunt mai ușor de deosebit și de descoperit decât cauza adâncă. Și de aici motivul pentru care atâția oameni nu ajung nicicând să distingă efectele exterioare și le confundă chiar cu cauza lor; ei preferă chiar să nege prezența unei asemenea cauze.
Adolf Hitler în Mein Kampf
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Pensionar de rând...
La rând la unt, la rând la lapte
La rând, dar mai puțin, la carte
La rând la condică la șapte
Vreau ultimul la rând... la moarte!
epigramă de Gheorghe Gurău (2010)
Adăugat de Gheorghe Gurău
Comentează! | Votează! | Copiază!
Definiția gravitației
Din cauza gravitației nu pot pleca săgețile plopilor,
din cauza gravitației ziua se întoarce în noapte,
din cauza gravitației ne întoarcem și noi în pământ.
poezie celebră de Octavian Paler
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!