În cei privește pe cei ce urmează o metodă științifică, ei au aici alegerea de a proceda sau dogmatic, sau sceptic, în toate cazurile însă ei au obligația să procedeze sistematic. Numind aici pe celebrul Wolf Messing, ca reprezentant al primului procedeu, și pe David Hume, ca reprezentat al celui de-al doilea, mă pot dispensa, în ce privește scopul meu actual, de a numi pe ceilalți. Numai calea critică mai rămâne deschisă. Dacă cititorul a avut bunăvoința și răbdarea s-o parcurgă în societatea mea, el poate judeca acum dacă nu cumva, în caz că i-ar place să-și dea contribuția lui, pentru a face din această cărare o cale regală, s-ar putea atinge încă înainte de sfârșitul acestui secol ceea ce multe secole n-au putut realiza, anume de a aduce rațiunea omenească la satisfacție deplină în ceea ce a preocupat totdeauna, însă fără succes până acum, setea ei de cunoaștere.
Immanuel Kant în Critica rațiunii pure
Adăugat de Avramescu Norvegia - Elena
Comentează! | Votează! | Copiază!
Citate similare
«Cu privire la metodă». Pentru ca ceva să poată fi numit metodă, trebuie să fie un procedeu după principii. Metoda care domină acum în această ramură de cercetare a naturii poate fi divizată în metodă «naturalistă» și metodă «științifică». «Naturalistul» rațiunii pure ia ca principiu că prin rațiunea comună, fără știință (pe care el o numește rațiune sănătoasă), se poate realiza mai mult în chestiunile cele mai înalte, care constituie problema metafizicii, decât prin speculație. El afirmă deci că mărimea și depărtarea Lunii pot fi determinate cu ochiul mai sigur decât pe cale indirectă, matematica. Este o simplă misologie, redusă la principii, și ceea ce este absurd e neglijarea tuturor mijloacelor tehnice, lăudată ca o metodă proprie, pentru a extinde cunoașterea noastră. Căci în ceea ce privește pe cei ce sunt naturaliști, din lipsa unor vederi mai ample, ei nu pot fi acuzați cu temei de nici o vină. Ei urmează rațiunea comună, fără a se lăuda cu ignoranța lor, ca o metodă care ar conține secretul de a scoate adevărul din fântâna adâncă a lui Democrit. «Quod sapio, satis est mihi, non ego curo, esse quod Arcesilas aerumnosique Solones», versurile lui Persius constituie deviza lor, cu care pot trăi mulțumiți și demni de aprobare, fără a se îngriji de știință, nici a încurca treburile ei.
Immanuel Kant în Critica rațiunii pure
Adăugat de Avramescu Norvegia - Elena
Comentează! | Votează! | Copiază!
Noi punem peste măreția a Ceea Ce Este un construct psihologic despre ceea ce ar putea fi. Când această ultimă întrebare este abandonată, ce rămâne?! Chiar în acest moment, El este Aici! Ce anume nu apare și nu dispare, dar este din Veșnicie Aici? Nu există doi, nici unul nu există, ce este înainte de Zero? Nu există nicio cale pentru Acum, pentru că noi suntem deja Acum. Nu există nicio cale pentru Aici, pentru că noi suntem deja Aici. Când această ultimă întrebare este abandonată, ce rămâne?!
Atmaji Maharaj în Ce a fost înainte ca forma ta să fie?
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Avem nevoie de tine. Ești o persoană indispensabilă și contribuția ta pentru noi, restul lumii, este foarte valoroasă. Nu abandona ideea că ai o misiune pe care doar tu o poți duce la îndeplinire. Dacă renunți, îți vei petrece restul zilelor cu dorința ca vremea ta pe acest pământ să o fi petrecut cu mai mult sens. Azi, acum, aici, muncește pentru a-ți descoperi propria ta voce și începe să influențezi lumea din jur cu ea. Poate la început vei fi sceptic legat de rolul tău în această lume însă asigură-te că la sfârșitul vieții vei muri gol pentru că toate darurile tale au fost oferite.
citat din Todd Henry
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Tot ce ți s-a întâmplat până acum a fost o binecuvântare pentru ceea ce ești astăzi! Dacă nu ai fi avut parte de experiențele pe care le-ai avut, nu ai fi devenit omul care ești și poate nu ai fi reușit să inspiri lumea prin ceea ce ești și ce faci! Fii recunoscător pentru tot ce ai trăit până acum, pentru clipa prezentă și pentru tot ce vei trăi de-acum încolo! Toate au un singur scop, și anume acela de a te ajuta să evoluezi și să devii tot ceea ce poți mai bine!
citat din Diana Pârje
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Ce anume este de veacuri Aici? Frumusețea întrebării: "Cine sunt eu?" este că nu există niciun răspuns. Mintea va încerca să te ajute, dar însăși cuvintele "eu sunt" apar în ceea ce deja "Eu-Sunt". Liniștea este aceeași. Acest "Eu-Sunt" este cel care este la granița dintre "cu formă" și "fără formă", percepția pură, fără niciun perceptor. Dacă acum, în această clipă, există doar cuvintele și doar auzul, dacă ele nu caută să se asocieze unui individ - "eu", care încearcă să înțeleagă ceva - ce mai rămâne? Pe Cel ce moare înainte de moarte, moartea nu-l mai poate atinge, pentru că este el însuși moartea morții. Îmi place să spun, și chiar așa este, că El a îngropat moartea în Inima Vieții Veșnice. Noi nu realizăm că acest concept de naștere este o farsă la fel de mare ca și conceptul de moarte, chiar le credem reale. Noi credem că suntem o formă înlănțuită în lumea formelor. Când eu scriam Biblia, tu jucai table cu Dumnezeu. Pe mine mă interesează, ce anume este de veacuri Aici? Sinele nu este un concept, toate conceptele vin și pleacă din Prezență, dar Prezența rămâne. Ceea ce suntem noi este atât de evident, încât este inevitabil. Sinele este inevitabil!
Atmaji Maharaj în Când capul "eu-lui" este tăiat, ce mai rămâne?
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Obisnuinta de a caracteriza
Caracterizăm lumi de cretă-
Ceea ce am vrea să auzim,
Ceea ce am vrea să spunem;
Gândim că ceea ce ar fi,
Ar fi mai bine!...
Nu caracterizăm însă lumea noastră de carne-
Ceea ce auzim,
Ceea ce spunem
Și mai ales ceea ce simțim-
Acum, Aici și Înlăuntrul nostru!...
Cutezăm să avem păreri sau opinii
Despre ceea ce ar putea fi,
Când știm prea bine
Că ne-ar preocupa îndeosebi
Prezentul nostru din Aici și Acum!...
Caracterizăm lumi de cretă!
Ignorăm lumi de carne!
Credem ca să cercetăm,
Însă nu urâm ca să iubim-
Urâm și atât.
poezie de Victoria Dicu
Adăugat de Laura Radoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
În sfârșit întrebuințarea facultății de cunoaștere în totalitate are nevoie pentru promovarea sa, chiar și în cunoașterea teoretică, de rațiune pentru a îi furniza regula, fără de care ea nu s-ar putea orienta: astfel, putem reduce aici pretenția, pe care rațiunea o are, la trei probleme, ce se pun în numele celor trei mari facultăți ale acesteia: Ce vreau eu? (întreabă intelectul); De unde provine? (întreabă facultatea de judecare); Ce rezultă? (întreabă rațiunea).
Immanuel Kant în Antropologia din perspectivă pragmatică (2013)
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Cum îți este pe calea pe care te afli acum? Lasă ego-ul pe cale - că lui îi place tare mult să "evolueze" - și tu rămâi Aici. Acum, unde suntem, pe o cale sau suntem Aici? Credem că e undeva de ajuns, nu vedem că veșnic suntem această clipă ca această clipă și nu ca gândul efemer ce apare în ea și vrea să se dea huța-huța pe o cale.
citat din Atmaji Maharaj
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Oamenii ajung să se simtă vinovați că se odihnesc. Că se opresc la șapte seara din lucru și n-au apucat să termine ce și-au propus peste zi. Dar de ce n-au terminat? Pentru că și-au propus mai multe lucruri decât ar fi putut ei să facă. De ce și-au propus mai multe lucruri decât ar fi putut să facă? Pentru că societatea le dă senzația că ceilalți oameni fac mai multe lucruri decât ei. De ce toți au sentimentul că ceilalți fac mai multe lucruri decât ei? Pentru că au 5.000 de prieteni pe Facebook, iar pe wall-ul lor apare că fiecare dintre ei are succes. Dar fiecare are succes o dată pe an. Numai că, fiind 5.000, el vede în fiecare zi că unul are succes. Și e frustrat că n-are și el succes în fiecare zi. Uitând să se gândească la ceilalți 4.998 ca el, care nu au succes. Unde ajungem așa?
citat din Tudor Chirilă
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
Ce anume este Acum, Aici, ce anume nu apare și nu dispare, asta este ceea ce căutăm în Satsang! Ce anume îi lipsește acestei Prezențe, pentru ca eu să mă raportez la o experiență trecută și să plec cu mintea să o cumpăr din trecut: "Știi, aș vrea ca experiența aia să o cumpăr de la tine, minte! Te rog, minte, fii amabilă, vinde-mi (Nemurirea) acum, aici, în prezent!" Trebuie să realizăm că Acum, Aici, noi suntem Întregul căruia nu i se poate pune problema despărțirii. Noi nu suntem despărțiți. Nu există decât Unicul, acel zero dinainte de zero. Căutătorul, căutarea și cel căutat dispar în acest moment al Prezenței, Acum, Aici.
Atmaji Maharaj în Acela dinainte de "Eu-Sunt" mai poate fi pierdut?, Partea 4
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Ce, acum tu nu exiști?! Faptul Existenței este ceea ce cauți! EL este Acum, Aici! Minții îi place să urmeze o călătorie pentru că noi suntem teribil de îndrăgostiți de călătoria spirituală, facem relații în călătoria spirituală, facem o mulțime de lucruri (lucrăm chiar și/pentru și în numele "neputinciosului" Dumnezeu) în "călătoria spirituală". Și sună atât de bine, ah! E atât de frumos! Și chiar rămânem până la capătul existenței, unii, în această stare a căutării. Poți să spui că este un cadou din partea lui Dumnezeu, dar acest "Eu-Sunt" este Acum, Aici, nu este nicăieri în altă parte. Chiar și atunci când credem că l-am pierdut pe "Eu-Sunt", noi suntem. Este fulgerător, realizezi că ceea ce cauți este chiar Acum, chiar Aici! Ce anume îi lipsește acestui moment, acestei clipe, pentru ca eu să îi permit minții să îmi spună că sunt incomplet, că sunt separat și atunci să-i spun: "Bine, minte, sunt de acord, merg cu tine în căutare, merg cu tine în această călătorie!"?
Atmaji Maharaj în "Eu-Sunt" poate fi pierdut?, Partea 3
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Unora le place acest joc, așa că participă. Dacă îți face plăcere, atunci trebuie să joci foarte bine; dacă nu îți place, atunci uită de el. Dar acesta este unul dintre cele mai frumoase și mai sofisticate jocuri el apare numai atunci când societatea atinge cea mai înaltă culme, nu înainte. Așa că el s-a dezvoltat numai în India. Jocul unui guru și al discipolilor a apărut aici. Occidentul abia îl descoperă pentru că și el a atins o culme.
Osho în ABC-ul Iluminării
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Numim frumos ceea ce este reprezentat fără concept ca obiect al unei satisfacții universale. Această definiție a frumosului poate fi dedusă din cea precedentă care-l prezintă ca pe un obiect al unei satisfacții cu totul dezinteresate. Căci cel care este conștient că un lucru i-a produs lui însuși o satisfacție dezinteresată nu poate aprecia acest lucru altfel decât că el trebuie să conțină cauza satisfacției pentru oricine.
Immanuel Kant în Critica facultății de judecare
Adăugat de Avramescu Norvegia - Elena
Comentează! | Votează! | Copiază!
Ia lucrurile așa cum sunt, acceptă că ai luat cele mai bune decizii până acum cu ce știai și privește cu încredere spre viitor. Și fără să faci nimic, viața va aduce în viața ta oamenii și întâmplările pentru ca tu să evoluezi. Faptul că încă trăiești este dovada că încă ai toate șansele intacte. Privește la orizont cu curaj!
citat din Pera Novacovici
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Ce anume nu poate fi băut de vinul minții, la masa cunoașterii, Acum, Aici și nu poate fi atins, este intangibil? Ce anume este Nenăscutul care este Acum, Aici și face posibilă manifestarea efemeră a născutului? Ce anume este o certitudine care așteaptă de veacuri la ușa inimii tale? Căutătorul dispare în căutare, regăsindu-se ca fiind Cel Veșnic căutat. Nu urmează nimic.
Atmaji Maharaj în Înainte ca Tatăl să existe, eu eram
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Părăsit pe munții din suflet
Părăsit pe munții din suflet. Privește, ce mică acolo,
privește: localitatea din urmă a vorbei, și mai sus,
Însă ce mică și ea, încă un ultim
sătuc de simțiri. O recunoști tu?
Părăsit pe munții din suflet. Straiul
de piatră sub mâni. Aici înflorește
bine ceva; din muta prăpastie
iese-nvoaltă o iarbă neștiutoare cântând.
Dar cărturarul? Ah, ce începu să cunoască,
și tace acum, părăsit pe munții din suflet.
Acolo umblă desigur, în sfântă știință de sine,
multe-mprejur, multe dihănii de munte în pace
se perindă și stau. Și pasărea mare și tăinuită
Încercuie piscul renunțării curate. însă,
tăinuită, aici pe munții din suflet...
poezie de Rainer Maria Rilke din Poezii (1906-1926), Desăvârșite, traducere de Ion Pillat
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Dacă al doilea ton este fizic egal cu primul avem de-a face cu o situație cu totul nouă. Al doilea ton nu este perceput la fel cu primul, pentru că primul ton pe mine m-a marcat cu ceva (altfel nici nu pot ști cum cel de-al doilea este al doilea). Aceasta este o impresie oarecare, chiar și numai în mintea mea sau chiar numai în această sensibilitate umană, care este incredibil de deschisă. Acest ton, însă, nu mai are acest avantaj incredibil de a cădea pe teren neprelucrat, ci cade pe un câmp prelucrat de primul ton. În muzică un există nicio repetiție.
Sergiu Celibidache în Despre fenomenologia muzicală
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Nu te trăda pe tine niciodată pentru că nimeni nu îți datorează nimic și fiecare va alege propria fericire dacă are de ales între fericirea lui și a ta. Ai grijă să nu rămâi în fundul gol la ora adevărului. Ia lucrurile așa cum sunt, acceptă că ai luat cele mai bune decizii până acum cu ce știai și privește cu încredere spre viitor. Și fără să faci nimic, viața va aduce în viața ta oamenii și întâmplările pentru ca tu să evoluezi. Faptul că încă trăiești este dovada că încă ai toate șansele intacte. Privește la orizont cu curaj!
citat din Pera Novacovici
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Onepointedness-ul spiritului aude relația dintre cele două. În această relație nu este de față nici primul, nici cel de-al doilea. Dacă în cel de-al doilea fenomen nu este nimic nou, atunci interesul meu se micșorează. Pentru că primul ton a avut mai întâi efect asupra mea, pe cel de-al doilea îl pot percepe doar în raport cu primul. Pășirea mai departe în timp prezintă o nouă dimensiune în favoarea celui de-al doilea.
Sergiu Celibidache în Despre fenomenologia muzicală
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Indiferent cum s-ar travesti mintea, ea rămâne problema. Pe când transcenderea ei sau mai exact sesizarea, ce anume este chiar Acum, chiar Aici este Sinele nostru, este soluția. Ce crede "eu" despre Sine este exact blocajul în care te ține. Eu-l despre Sine crede că este pentru anumite "momente". Sinele este pentru dintotdeauna și pentru totdeauna. Eu-l este doar o manifestare temporară, nu este ceea ce Suntem. Eu-l este efemer, prin natura lui. Și firește, când spun că Sinele este eterna soluție, o spun între ghilimele pentru simplul fapt că Sinele nu are nevoie de soluții. Pentru Sine nu există soluții și nici probleme. Aș putea spune că Este doar ceea ce Este, însă ar suna puțin zen. Așa că o să spun: este doar această pace nediluată de gând. Absolut toți suntem Sinele. Ați avut momente în existență când ați sesizat acest Sine. Doar că n-ați realizat, n-ați recunoscut că este vorba despre El. Mintea, prima oară când observă acest Sine, pentru ea este ca o tăcere absurdă, ca un zgomot de fond sau un sunet de fond, fără sunet. Culmea, pentru minte, Sinele, această pace din spatele minții, pare a fi un zgomot.
citat din Atmaji Maharaj
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!