Într-un cuvânt: știința (cercetată critic și îndrumată metodic) este poarta îngustă care duce la doctrina înțelepciunii, dacă prin aceasta nu înțelegem numai ce facem, ci ceea ce trebuie să servească de îndreptar dascălilor, spre a netezi bine și a face cunoscută calea spre înțelepciune, pe care fiecare trebuie să meargă și spre a feri pe alții să apuce pe căi greșite: o știință a cărei depozitară trebuie să rămână totdeauna filosofia, la a cărei cercetare subtilă publicul nu poate participa, dar desigur la doctrinele care, după o asemenea pregătire, pot să-i apară în primul rând destul de clar evidente.
Immanuel Kant în Critica rațiunii practice, Legea fundamentală a rațiunii pure practice (1788)
Adăugat de Avramescu Norvegia - Elena
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi și următoarele:
- citate despre înțelepciune
- citate de Immanuel Kant despre înțelepciune
- citate despre cercetare
- citate de Immanuel Kant despre cercetare
- citate despre greșeli
- citate de Immanuel Kant despre greșeli
- citate despre filozofie
- citate de Immanuel Kant despre filozofie
- citate despre cuvinte
- citate de Immanuel Kant despre cuvinte
Citate similare
Știința (cercetată critic și îndrumată metodic) este poarta îngustă care duce la doctrina înțelepciunii, dacă prin aceasta nu înțelegem numai ce facem, ci ceea ce trebuie să servească de îndreptar dascălilor, spre a netezi bine și a face cunoscută calea spre înțelepciune, pe care fiecare trebuie să meargă și spre a feri pe alții să apuce pe căi greșite: o știință a cărei depozitară trebuie să rămână totdeauna filosofia, la a cărei cercetare subtilă publicul nu poate participa, dar desigur la doctrinele care, după o asemenea pregătire, pot să-i apară în primul rând destul de clar evidente.
Immanuel Kant în Critica rațiunii practice (1788)
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Audioteca Citatepedia
Voce: Michelle Rosenberg
Metafizica este astfel și desăvârșirea oricărei culturi a rațiunii omenești, care este indispensabilă, dacă lăsăm la o parte influența ei, ca știință, asupra unor anumite scopuri determinate. Căci ea consideră rațiunea după elementele și după maximele ei supreme, care trebuie să servească drept bază însăși «posibilității» unor științe și «folosirii» tuturor. Că ea, ca simplă speculație, servește mai mult spre a preveni erori decât spre a extinde cunoașterea, nu-i diminuează valoarea, ci mai curând îi dă demnitate și prestanță prin oficiul de cenzor, care asigură ordinea generală și armonia, ba chiar bunăstarea comunității științifice, împiedicând ca lucrurile ei îndrăznețe și fecunde să se abată de la scopul principal, fericirea universală.
Immanuel Kant în Critica rațiunii pure
Adăugat de Avramescu Norvegia - Elena
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi și următoarele:
- citate despre știință
- citate despre valoare
- citate despre posibilitate
- citate despre perfecțiune
- citate despre metafizică
- citate despre fericire
- citate despre cunoaștere
- citate despre cultură
A fi un dascăl de înțelepciune ar însemna ceva mai mult decât un discipol care încă nu a ajuns destul de departe spre a se conduce pe sine, și cu atât mai puțin pe alții, în așteptarea certă de a atinge un țel atât de înalt; aceasta ar însemna a fi un maestru în cunoașterea înțelepciunii, ceea ce vrea să spună mai mult decât își va atribui lui însuși un om modest.
Immanuel Kant în Critica rațiunii practice, Dialectica rațiunii pure practice (1788)
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Participă la discuție!
Audioteca Citatepedia
Voce: Michelle Rosenberg
Vezi citate despre înălțime, citate despre modestie sau citate de Immanuel Kant despre cunoaștere
A treia întrebare, anume: dacă fac ceea ce trebuie, atunci ce-mi este îngăduit să sper? Este practică și totodată teoretică, astfel încât practicul conduce numai ca un fir călăuzitor la soluționarea problemei teoretice și, când aceasta se înalță, a problemei speculative. Căci toată speranța tinde spre fericire și este pentru practic și pentru legea morală exact același lucru ca știința și legea naturii pentru cunoașterea teoretică a lucrurilor. Speranța ajunge în cele din urmă la concluzia că ceva (care determină ultimul scop posibil) există, fiindcă ceva trebuie să se întâmple, pe când știința ajunge la concluzia că ceva (care acționează în calitate de cauză supremă) există, fiindcă ceva se întâmplă.
Immanuel Kant în Critica rațiunii pure
Adăugat de Avramescu Norvegia - Elena
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi și citate despre natură, citate despre moralitate, citate despre legi, citate despre existență sau citate despre calități
Legislația rațiunii omenești (filosofia) are două obiecte, natura și libertatea, și cuprinde deci atât legea naturii, cât și legea morală, la început în două sisteme diferite iar la sfârșit într-un singur sistem filosofic. Filosofia naturii se raportează la tot ceea ce este, pe când filosofia moravurilor numai la ceea ce trebuie să fie.
Immanuel Kant în Critica rațiunii pure
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Audioteca Citatepedia
Voce: Michelle Rosenberg
Vezi mai multe citate de Immanuel Kant despre natură, citate de Immanuel Kant despre legi, citate despre început, citate de Immanuel Kant despre început, citate despre sfârșit, citate de Immanuel Kant despre sfârșit, citate de Immanuel Kant despre moralitate, citate despre libertate sau citate de Immanuel Kant despre libertate
Când medităm asupra unui obiect trebuie să începem întotdeauna prin a judeca provizoriu, trebuie să presimțim într-un fel oarecare conștiința, care ne este dată parțial prin meditație. Iar când vrem să facem intervenții sau descoperiri trebuie să elaborăm întotdeauna un plan provizoriu; altfel gândurile rătăcesc doar la întâmplare.
Immanuel Kant în Logica generală
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Audioteca Citatepedia
Voce: Michelle Rosenberg
Vezi mai multe citate despre gânduri, citate de Immanuel Kant despre gânduri, citate despre descoperiri, citate despre conștiință sau citate de Immanuel Kant despre conștiință
Fericirea este satisfacerea tuturor înclinărilor noastre (atât extensive, după varietatea lor, cât și intensive, după grad, precum și protensive, după durată). Numesc pragmatică (regula prudenței) legea practică determinată de mobilul fericirii; iar morală o numesc pe aceea, dacă așa ceva există, care nu are alt mobil decât demnitatea de a fi fericit (lege morală).
Cea dintâi sfătuiește ce trebuie să facem, dacă vrem să avem parte de fericire, cea de-a doua ordonă cum trebuie să ne purtăm pentru a fi numai demni de fericire. Cea dintâi se bazează pe principii empirice; căci altfel decât prin experiență eu nu pot ști nici care sunt înclinările ce vor să fie satisfăcute, nici care sunt cauzele naturale ce pot produce satisfacerea lor. A doua face abstracție de înclinările și de mijloacele naturale de a le satisface și consideră numai libertatea unei ființe raționale în genere, și condițiile necesare, fără de care nu ar putea fi armonie, după principii, între această libertate și distribuirea fericirii, și deci ea poate cel puțin să se bazeze pe simple Idei ale rațiunii pure și să fie cunoscută a priori.
Immanuel Kant în Critica rațiunii pure
Adăugat de Avramescu Norvegia - Elena
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre prudență, citate despre principii, citate despre idei sau citate despre diversitate
Teatrul, ceea ce s-a pierdut, este legat de relația cu scopul și cu idealul pentru care faci atâta drum. Dacă cândva aveam o idee romantică, de a încerca sa facem teatru ca pe un fel de aventură, ca și cum am fi pe un vapor care merge spre necunoscut și nu știi cum va fi vremea în timpul acestei călătorii și ce se va întâmpla în timpul acestei călătorii, acum trebuie să știi că drumul pe acest vapor trebuie să-i ducă pe călători "safe". Trebuie să ajungi dincolo și toată lumea trebuie să ajungă cu bine.
citat din Andrei Șerban
Adăugat de Veronica Șerbănoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre teatru, citate despre timp, citate despre romantism, citate despre marină, citate despre idealuri sau Ne poți propune o poezie de dragoste?
Baciul: Turnul trebuie finisat...
Meșterul: Asta nu mai e treaba mea. Probabil se va face prin alte generații. Desigur, lucrarea trebuie finisată. E poarta lumii spre veșnicie. Condiția nemuririi noastre este înălțarea la cer... O promovare. Cât mai departe de pământul din care suntem plămădiți...
replici din piesa de teatru Oile Domnului (Satul electronic), scenariu de Valeriu Butulescu (2001)
Adăugat de A. Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre meșteri sau citate despre Pământ
Fiecare are propria experiență de viață și eu respect asta. Fiecare are valori și convingeri, lucruri care îl ung la suflet și lucruri pe care le disprețuiește. Fiecare are niște preferințe muzicale, culinare, religioase, sexuale, spirituale. Dar cum facem să măsură dacă ne îndreptăm pe calea ce duce spre succes și împlinire? Începe prin a-ți pune întrebări: Cât de bine mă servesc convingerile și preferințele mele? Sunt eu o persoană fericită și împlinită în acest moment? Ce rezultate am avut până acum cu ce știu eu? Care este gradul de adevăr al principiilor care mă ghidează în viață? Am mici succese care să mă încurajeze să continui pe aceeași linie sau trebuie să schimb tot ce știu și ce fac într-un mod profund și fundamental? Dacă nu ai ceea ce vrei în viață, dacă cel puțin nu te îndrepți spre cele mai îndrăznețe visuri și dorințe ale tale, tot ce crezi tu și tot ce știi tu acum, este GREȘIT. Ai eșuat. Dă-i un resest și ia-o de la capăt. Nu e o rușine să accepți o înfrângere cât timp ești decis să câștigi războiul. E rușine să crezi că deții adevărul suprem și viața ta să fie o mizerie.
citat din Pera Novacovici
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre viață, citate despre succes, citate despre adevăr, citate despre înfrângere, citate despre încurajare, citate despre visare sau citate despre superlative
Conducătorul nu poate niciodată să se identifice cu grupul. Dacă o face, nu mai este ceea ce ar trebui să fie. Conducătorul trebuie să meargă pe o frânghie aflată între consimțământul pe care trebuie să-l câștige și controlul pe care trebuie să-l exercite
citat din Vince Lombardi
Adăugat de Liliana Ștefan
Comentează! | Votează! | Copiază!
Trebuie, într-adevăr, să te fi luptat mult cu forțele demonice și negative ale vieții pentru a ajunge la conștiința ireparabilului, care nu face din ireversibilitatea vieții decât o cale spre moarte, o evoluție care nu e, în fond, decât o disoluție. Să poți spune după fiecare experiență de viață: niciodată! - după fiecare întâmplare și după fiecare încercare același
cuvânt, simbol al definitivatului și al ireparabilului, este, desigur, a fi pierdut totul, a fi atât de departe de viață pe cât ești aproape de nimicul în care te aruncă moartea.
Emil Cioran în Pe culmile disperării (1934)
Adăugat de OverDose
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate de Emil Cioran despre viață, citate despre moarte, citate de Emil Cioran despre moarte, citate despre simbolistică, citate despre forță, citate despre evoluție, citate de Emil Cioran despre cuvinte sau citate de Emil Cioran despre conștiință
Prin meditare se înțelege a reflecta sau a gândi metodic. Meditarea trebuie să însoțească orice lectură și orice învățare. Pentru aceasta este necesar ca la început să efectuam cercetări preliminare și după aceea să ne ordonăm gândurile sau să le reunim pe baza unei metode.
Immanuel Kant în Logica generală
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Audioteca Citatepedia
Voce: Michelle Rosenberg
Vezi mai multe citate despre învățătură, citate de Immanuel Kant despre învățătură sau citate despre lectură
Prietenia adevărată nu înseamnă că trebuie să-l schimbi pe cel de lângă tine. Dacă ții la el, îl placi așa cum e, având răbdare; deci să încercăm să-l vedem și să-l înțelegem ca pe omul care ne completează, nu neaparat ca pe cel care face totul numai după cum vrem noi. Dar, pentru a ajunge la o astfel de percepție, trebuie înțelepciune, care mereu are la bază... cea mai mare virtute: RĂBDAREA (care întotdeauna e determinată de DRAGOSTEA ADEVĂRATĂ). Numai cine iubește adevărat poate avea răbdare.
Adina-Cristinela Ghinescu în Pentru suflet - Colecție de citate și aforisme
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate de Adina-Cristinela Ghinescu despre adevăr, citate de Adina-Cristinela Ghinescu despre superlative, citate despre schimbare, citate de Adina-Cristinela Ghinescu despre schimbare, citate despre prietenie adevărată sau citate despre prietenie
Iisus Hristos: Intrați prin poarta cea strâmtă, că largă este poarta și lată este calea care duce la pieire și mulți sunt cei care o află. Și strâmtă este poarta și îngustă este calea care duce la viață și puțini sunt care o află.
replică din Sfânta Evanghelie după Matei, Sfârșitul predicii de pe munte. Judecata semenilor. Puterea rugăciunii. Calea mântuirii și a pierzării. Ferirea de prooroci mincinoși. - 7:13-14 de Sfântul Matei
Adăugat de adrina
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre creștinism, citate de Sfântul Matei despre creștinism, citate despre Iisus Hristos sau citate de Sfântul Matei despre Iisus Hristos
Scopul este cel spre care se tinde. Direcția este ceea ce ne face să ajungem mai ușor la scop. Căci oricine urmărește un scop își conduce acțiunea după el și cine se îndreaptă mai perseverent spre capăt ajunge mai repede. Căci există bunuri spre care nici chiar mai multe mișcări nu produc un avans prea mare, pe când altele aduc cu efort puțin roade bogate. Deci, ceea ce trebuie distins și mai ales este ceea ce este mai util. Căci toate cele mai utile sunt mai bune și fiecare lucrare trebuie judecată după roadele sale. Fiindcă mulți nu au acest discernământ, au depus mult efort și au avansat puțin, pentru că au avut ochiul îndreptat doar exterior, spre înfățișarea lucrării, și nu interior, spre rodul virtuții. În fapt, ei se bucurau mai mult să facă lucruri mari decât să se exerseze în cele folositoare și le-au preferat pe cele prin care puteau fi mai degrabă admirați decât îndreptați.
Hugo de Saint-Victor în Meditații spirituale
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre perseverență, citate despre ochi, citate despre mișcare, citate despre bogăție sau citate despre admirație
Tendința spre acte reprobabile care poate lua o mare amploare, trebuie frânată, iar o astfel de tendință o manifestă cel mai mult omul cuprins de dorință și copilul. Într-adevăr, copii trăiesc sub impulsul dorinței și la ei tendința spre plăcere este foarte pronunțată, iar dacă nu e strunită, încă de la început, ea poate ajunge foarte departe. Căci tendința spre plăcere este insațiabilă, asaltându-l din toate părțile pe cel fără minte, iar actualizarea dorințelor nu face decât să intensifice ceea ce este înnăscut. Și când acestea sunt mari și intense, ele pot anula chiar și judecata. Iată de ce dorințele trebuie să fie moderate și puține la număr și, de asemenea, să nu vină în contradicție cu rațiunea. Pe cel cu un astfel de caracter îl numim disciplinat și stăpânit.
citat celebru din Epictet
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre dorințe, citate despre vinovăție, citate despre plăcere, citate despre numere, citate despre frânare, citate despre copilărie sau citate despre contradicții
Datorită acestei precăderi, pe care filosofia morală o are asupra oricărei alte achiziții a rațiunii, s-a înțeles și la cei vechi totdeauna sub numele de filosof în același timp și în primul rând moralistul; și încă și azi, aparența externă a stăpânirii de sine prin rațiune face ca, printr-o anumită analogie, cineva să fie numit filosof, în ciuda științei lui mărginite.
Immanuel Kant în Critica rațiunii pure
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Audioteca Citatepedia
Voce: Michelle Rosenberg
Vezi mai multe citate de Immanuel Kant despre știință, citate de Immanuel Kant despre timp sau citate despre prezent
Moartea, singura întâlnire la care trebuie să fim prezenți, a cărei dată nu este niciodată cunoscută.
citat din Charlie Chan
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Nemărginită trebuie să fie recunoștința pentru cei care ne-au dat viață. Dragostea lor ne conduce întotdeauna spre mari obiective chiar dacă se lasă așteptate, important e să-i prețuim: este primul pas spre împlinirea noastră.
citat din Camelia Oprița (2020)
Adăugat de IoanIoan
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate de Camelia Oprița despre viață, citate despre recunoștință, citate despre iubire sau citate de Camelia Oprița despre iubire