Autonomia voinței este unicul principiu al tuturor legilor morale și al datoriilor care le sunt conforme; din contră, orice eteronomie a liberului arbitru nu numai că nu întemeiază nicio obligație, ci mai curând este opusă principiului obligației și moralității voinței. Principiul unic al moralității constă în independența de orice materie a legii (anume de un obiect râvnit) și în același timp totuși în determinarea liberului arbitru de simpla formă legislativă universală de care trebuie să fie capabilă o maximă. Dar această independență este libertate în sens negativ, iar această legislație proprie a rațiunii pure, și ca atare practice, este libertate în sens pozitiv.
Immanuel Kant în Critica rațiunii practice, Legea fundamentală a rațiunii pure practice (1788)
Adăugat de Avramescu Norvegia - Elena
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi și următoarele:
- citate despre principii
- citate de Immanuel Kant despre principii
- citate despre legi
- citate de Immanuel Kant despre legi
- citate despre moralitate
- citate de Immanuel Kant despre moralitate
- citate despre independență
- citate despre timp
- citate de Immanuel Kant despre timp
- citate despre libertate
- citate de Immanuel Kant despre libertate
Citate similare
Legea morală nu exprimă deci altceva decât autonomia rațiunii pure practice, adică a libertății, și această autonomie este însăși condiția formală a tuturor maximelor, singura prin care ele pot fi de acord cu legea practică supremă. Dacă prin urmare materia volițiunii, care nu poate fi altceva decât un obiect al unei râvniri, care este legată, cu legea, intervine în legea practică ca condiție a posibilității acestei legi, de aici rezultă heteronomia liberului arbitru, anume dependența de legea naturală, de a urma vreun impuls sau vreo înclinație, și voința nu-și dă ea însăși legea, ci numai preceptul pentru supunerea rațională la legile patologice; dar maxima, care în chipul acesta nu poate conține în sine niciodată forma universal legislativă, nu numai că nu creează în acest mod nicio obligație, ci este ea însăși contrară principiului unei rațiuni pure practice, prin aceasta contrară deci și simțământului moral, chiar dacă acțiunea care provine din el ar fi conformă legii.
Immanuel Kant în Critica rațiunii practice, Legea fundamentală a rațiunii pure practice (1788)
Adăugat de Avramescu Norvegia - Elena
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi citate despre posibilitate sau citate de Immanuel Kant despre posibilitate
Indiferența nu se extinde numai asupra lucrurilor despre care intelectul nu are nicio cunoștință, ci în general și asupra tuturor acelora pe care nu le descoperă cu o perfectă claritate, în momentul în care voința ia o decizie. Cunoașterea prin intelect trebuie întotdeauna să preceadă determinarea voinței, iar privația care constituie forma erorii există tocmai prin această proastă utilizare a liberului arbitru.
citat clasic din Descartes
Adăugat de Andrei
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi și următoarele:
- citate despre prostie
- citate despre perfecțiune
- citate de Descartes despre perfecțiune
- citate despre indiferență
- citate despre greșeli
- citate de Descartes despre greșeli
- citate despre existență
- citate de Descartes despre existență
- citate despre cunoaștere
- citate de Descartes despre cunoaștere
Dacă deci există un principiu practic suveran și, în ce privește voința omenească, dacă există un imperativ categoric, el trebuie să fie un astfel de principiu încât din reprezentarea a ceea ce este în mod necesar scop pentru oricine, fiindcă este scop în sine, să constituie un principiu obiectiv al voinței, prin urmare care poate servi ca lege practică universală. Fundamentul acestui principiu este: natura rațională există ca scop în sine. Astfel își reprezintă omul în mod necesar propria lui existență și în acest sens el este un principiu subiectiv al acțiunilor omenești. Dar la fel își reprezintă și orice altă ființă rațională existența ei în virtutea aceluiași principiu rațional care este valabil și pentru mine; deci el este în același timp un principiu obiectiv, din care, ca dintr-un principiu practic suveran, trebuie să poată fi deduse toate legile voinței. Imperativul practic va fi deci următorul: acționează astfel ca să folosești umanitatea atât în persoana ta, cât și în persoana oricui altuia totdeauna în același timp ca scop, iar niciodată ca mijloc.
Immanuel Kant în Întemeierea metafizicii moravurilor
Adăugat de Avramescu Norvegia - Elena
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi și citate de Immanuel Kant despre existență, citate despre natură sau citate de Immanuel Kant despre natură
Dacă admitem existența liberului arbitru fiecare acțiune umană este un miracol inexplicabil, un efect fără cauză. Iar dacă încercăm să ne reprezentăm această libertate de indiferență ne vom convinge în scurt timp că în prezența unei asemenea noțiuni rațiunea este complet paralizată: înseși formele înțelegerii o resping cu oroare, căci principiul rațiunii suficiente, principiul determinării universale și al dependenței reciproce a fenomenelor constituie forma cea mai generală a înțelegerii noastre, care, datorită diversităților obiectelor pe care le consideră, adoptă, la rândul ei, aspecte extrem de diferite.
citat din Lucilo Vanini
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre superlative sau citate despre reciprocitate
Numesc lumea, întrucât ar fi conformă tuturor legilor morale (cum de altfel ea poate fi, potrivit libertății ființelor raționale, și cum trebuie să fie, potrivit legilor necesare ale moralității), o lume morală. Ea este gândită numai ca lume inteligibilă, întrucât aici se face abstracție de toate condițiile (scopurile) și chiar de toate obstacolele moralității (slăbiciune sau corupție a naturii omenești).
Immanuel Kant în Critica rațiunii pure
Adăugat de Avramescu Norvegia - Elena
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre obstacole sau citate despre corupție
Principiul fundamental al moralității
Principiul fundamental al moralității este acela că binele constă în menținerea, promovarea și îmbunătățirea vieții, iar distrugerea, vătămarea și limitarea vieții este răul.
citat din Albert Schweitzer
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre viață sau citate despre bine și rău
Această universalitate nu poate rezulta însă nici din concepte, deoarece nu există o trecere de la concepte la sentimentul de plăcere și neplăcere (cu excepția legilor pure practice care conțin însă un interes, dar care nu este legat de judecata de gust pură). Prin urmare, cu judecata de gust trebuie asociată, având conștiința caracterului ei total dezinteresat, o pretenție de valabilitate pentru toți, care nu este o universalitate referitoare la obiecte, cu alte cuvinte, judecății de gust îi este proprie pretenția de universalitate subiectivă.
Immanuel Kant în Critica facultății de judecare
Adăugat de Avramescu Norvegia - Elena
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre plăcere, citate despre neplăcere, citate despre cuvinte, citate de Immanuel Kant despre cuvinte, citate despre conștiință sau citate de Immanuel Kant despre conștiință
Principiile practice sunt judecăți care cuprind o determinare universală a voinței, căreia îi sunt subordonate mai multe reguli practice. Ele sunt subiective sau maxime, când condiția este considerată de către subiect ca valabilă numai pentru voința lui; dar sunt obiective sau legi practice, când condiția e recunoscută ca obiectivă, adică valabilă pentru voința oricărei ființe raționale.
Immanuel Kant în Critica rațiunii practice, Legea fundamentală a rațiunii pure practice (1788)
Adăugat de Avramescu Norvegia - Elena
Comentează! | Votează! | Copiază!
În orice obligație există o datorie; dar nu orice datorie este o obligație. Pentru a fi o obligație în sens tehnic, trebuie ca datoria să fie o legătură de drept, care implică sancțiunea statală.
antimetabolă clasică de Jean Carbonnier în Drept civil, Obligațiile (1956)
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Doar omul, în scurta sa existență pe pământ, are libertatea de a examina, de a cunoaște, de a critica și de a crea. În această libertate sălășluiește superioritatea sa față de forțele care străbat viața. El este unicul organism în termeni de materie și energie, spațiu și timp, care este mânat de un scop conștient. Rațiunea este caracteristica sa și principiul său.
citat din Ruth Nanda Anshen
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre spațiu și timp, citate despre forță sau citate despre energie
Rațiunea pură conține deci, ce e drept, nu în folosirea ei speculativă, dar totuși într-o anumită folosire practică, anume cea morală, principii ale posibilității experienței, anume ale unor astfel de acțiuni care, fiind conforme cu regulile morale, ar putea fi întâlnite în istoria omului. Căci din moment ce ea ordonă că astfel de acțiuni trebuie să se întâmple, ele trebuie să se și poată întâmpla, și trebuie deci să fie posibilă o specie particulară de unitate sistematică, anume cea morală, pe când unitatea sistematică a naturii n-a putut fi demonstrată prin principii speculative ale rațiunii, căci rațiunea are în adevăr cauzalitate în raport cu libertatea în genere, dar nu în raport cu întreaga natură, iar principiile morale ale rațiunii pot produce în adevăr acțiuni libere, dar nu legi ale naturii. Prin urmare, principiile rațiunii pure în folosirea ei practică, dar mai ales în cea morală, au realitate obiectivă.
Immanuel Kant în Critica rațiunii pure
Adăugat de Avramescu Norvegia - Elena
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre realitate, citate despre istorie sau citate despre adevăr
Conceptul de datorie reclamă deci acțiunii în chip obiectiv acordul cu legea, iar maximei ei îi reclamă subiectiv respect pentru lege, ca fiind unicul mod de determinare a voinței prin lege. Pe aceasta se bazează diferența între conștiința de a fi acționat conform datoriei sau de a fi acționat din datorie, adică din respect pentru lege; primul mod de a acționa (legalitatea) este posibil și atunci când numai înclinațiile ar fi fost principiile determinante ale voinței, dar cel de-al doilea (moralitatea), valoarea morală, trebuie să fie situată exclusiv în aceea că acțiunea are loc din datorie, adică numai de dragul legii.
Immanuel Kant în Critica rațiunii practice, Legea fundamentală a rațiunii pure practice (1788)
Adăugat de Avramescu Norvegia - Elena
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre valoare, citate despre respect sau citate despre publicitate
Nu cred că avem predestinare, pentru simplu motiv că dacă am avea predestinare. A crede în predestinare este opacitate, înseamnă că nu-ți mai iei răspunderea actelor tale, fiindcă nu mai ești tu implicat. Ori întreaga noastră morală, și întreaga teologie este bazată pe ideea liberului arbitru. Liberul arbitru înseamnă nepredestinare.
Constantin Bălăceanu-Stolnici în interviu
Adăugat de Veronica Șerbănoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Spune-ți părerea!
Vezi mai multe citate despre responsabilitate sau citate despre religie
Acționează astfel încât maxima voinței tale să poată oricând valora în același timp ca principiu al unei legislații universale.
Immanuel Kant în Critica rațiunii practice, Legea fundamentală a rațiunii pure practice
Adăugat de Avramescu Norvegia - Elena
Comentează! | Votează! | Copiază!
- incertitudine
- Incertitudinea este doar un alt nume dat liberului arbitru.
definiție de Ioan Gyuri Pascu în În căutarea armoniei
Adăugat de Lucian Velea
Comentează! | Votează! | Copiază!
Acționează în așa fel încât maxima voinței tale să poată servi oricând în același timp ca principiu al unei legiferări generale.
citat celebru din Immanuel Kant
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Audioteca Citatepedia
Voce: Michelle Rosenberg
Regula judecății supusă legilor rațiunii pure practice este următoarea: Întreabă-te pe tine însuți, dacă acțiunea pe care o plănuiești, presupunând că ar trebui să se întâmple după o lege a naturii din care tu însuți ai face parte, ai putea s-o consideri posibilă prin voința ta? În realitate, conform acestei reguli judecă fiecare dacă acțiunile sunt moral bune sau rele.
Immanuel Kant în Critica rațiunii practice, Despre tipica judecății pure practice (1788)
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Audioteca Citatepedia
Voce: Michelle Rosenberg
Moartea dogmei este nașterea moralității.
citat celebru din Immanuel Kant
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Audioteca Citatepedia
Voce: Michelle Rosenberg
Vezi mai multe citate despre naștere sau citate despre moarte
Prima întrebare este pur speculativă. Am epuizat (cum îmi închipui) toate răspunsurile ei posibile și, în sfârșit, am găsit pe acela cu care rațiunea trebuie, desigur, să se mulțumească și, dacă nu e vorba de domeniul practic, are și motiv să fie mulțumită; dar am rămas tot atât de departe de cele două mari scopuri spre care era îndreptată propriu-zis această întreagă străduință a rațiunii pure, ca și când, din comoditate, am fi renunțat chiar de la început la această muncă. Dacă este vorba deci de cunoaștere, atât cel puțin este cert și hotărât, că niciodată nu vom avea parte de ea cu privire la cele două probleme.
Immanuel Kant în Critica rațiunii pure
Adăugat de Avramescu Norvegia - Elena
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre mulțumire, citate despre început, citate de Immanuel Kant despre început, citate despre sfârșit, citate de Immanuel Kant despre sfârșit, citate despre muncă sau citate de Immanuel Kant despre cunoaștere
Legea universală a justiției este să acționăm în exterior în așa fel încât folosirea liberă a voinței noastre să fie compatibilă cu libertatea oricui, potrivit unei legi universale.
citat celebru din Immanuel Kant
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre justiție