- minte
- Mintea este sursa din care lumea prinde viață. În minte formăm identități, creăm mituri și fabricăm iluzii. În minte valorile sunt făurite, principiile sunt modelate și libertatea este cunoscută.
definiție de Alan Clements în Instinctul libertății
Adăugat de Lucian Velea
Comentează! | Votează! | Copiază!
Citate similare
Experiența directă înseamnă extincția experimentatorului. Pentru minte asta este ca și cum i-ai trage un glonț în cap. Ori tocmai asta este, ca în momentul în care mori înainte de a muri, vezi că tu ești viața veșnică. Faptul de A-FI sau EU-SUNT este Conștiința, în care apare gândul, iar gândul încearcă să croiască o minte. A cui minte? Mintea mea. Ce este mintea mea? O căruță de gânduri trecute, viitoare, și așa mai departe. Toate acestea sunt doar efemeritate învățată.
citat din Atmaji Maharaj
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
I: Ce este iluzia? A. M: Credința mintii ca ești liber de ea este iluzia. I: Ce este libertatea? A. M: Eliberarea de minte cu toate "alegerile" sau credințele ei despre "libertate" este Libertatea. I: Este libertatea o stare a minții? A. M: Absolut nu, libertatea este de minte, nu pentru minte, de gând, nu pentru gând, de "eu", nu pentru "eu". I: Atunci cine se mai bucură de libertate dacă nu mai este "eu"-l? A. M: Libertatea este bucurie, fericire în ea însăși fără subiect și fără obiect. Când conștiința se recunoaște pe sine ca și conștiință explozia de fericire care are loc este definită drept ananda-beatitudine nețărmurită fără formă. I: Este libertatea o stare trecătoare? A. M: Cu siguranță nu, libertatea este liberă atât de stările trecătoare cât și de cele aparent netrecătoare. Ea este dincolo de orice așteptare sau dualitate.
citat din Atmaji Maharaj
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Fiecare om/persoană este victima propriei lui minți. Așa că iată de ce afirmă "iluminații de imagine cu pupilele fixe" că și pe Maharaj îl mânca mintea pentru că pe ei îi devorează și atâta timp cât bântui în minte îți va fi imposibil în primul rând să vezi că ea nu există, darmite că Maharaj nu a trecut niciodată pe acolo. Sri Nisargadatta spunea: "Dacă locul ți-e în minte vei crede că și eu sunt prizonier acolo!" Odată recunoscută libertatea vei vedea că toți o suntem, doar Libertatea e reală.
citat din Atmaji Maharaj
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Puterea minții vine din liniștea și limpezimea ei. O minte liniștită este o minte puternică și care poate deschide ușa puterii sufletului. Nu îți poți manifesta puterea dacă mintea îți este tulburată. Și orice putere care se manifestă fără a avea mintea limpede, este una care dărâmă și nu ca una care zidește.
aforism de Cînepă Ștefan din Dumnezeu este lumina conștiinței noastre, Temnița Minții
Adăugat de cinepa
Comentează! | Votează! | Copiază!
40 de aforiști reuniți într-o colecție memorabilă
Vezi detalii despre o antologie de referință!
Afectează cu adevărat Viața felul în care mintea mea vede viața și felul în care mintea mea prescrie rețeta despre viață? Și viața, domn'le, nu, nu vrea să meargă după ea, pur și simplu, viața asta e o răzvrătită, nu vrea să se ducă după minte! Dar dacă este exact invers și mintea ar trebui să curgă odată cu fluxul Vieții și nu viața să trudească la minte? Ar putea mintea ta să precizeze care este locul potrivit al Aceluia care este Incomensurabil prin El Însuși? Unde anume va găsi El un loc potrivit? Care este locul potrivit al Infinitului? Dacă El este Totul din Întreg, are El o micuță parte care să spună: "Ăsta e locul meu potrivit!?" Este doar realizarea faptului că lucrurile curg în Existență într-un mod desăvârșit! Ești chiar în locul care trebuie, în minutul care trebuie, în spațiul care trebuie, nu e nimic altceva de adăugat acestui moment. Toate lucrurile pe care noi le reușim sunt efemere. Ce anume este Absolut în tot ceea ce este efemer?
Atmaji Maharaj în EL te așteaptă AICI din Veșnicia Veșniciei!
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
În esență, nu există nicio minte de pe acest pământ care să accepte lucrurile așa cum sunt. Mintea este neliniștea însăși și mintea este esența schimbării.
citat din Atmaji Maharaj
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
- educație
- Am primit educație într-un sat românesc. Și sunt mândru de asta. Eu numesc educație cei șapte ani de-acasă - vârsta până la care, în mintea și sufletul unui copil pătrund valorile și principiile de viață pe care, conștient sau inconștient, le va urma tot restul existenței sale.
definiție de Constantin Pavel
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Participă la discuție!
Puterea mentală este cea pe care trebuie să ne bazăm, indiferent de circumstanțele care ne înconjoară. Unii oameni sunt mai puternici la nivel mental decât alții, însă vestea bună este că puterea mentală poate fi dobândită - exact la fel ca și puterea fizică. Ce înseamnă să ai o minte puternică? O minte puternică are capacitatea de a opri gândurile care îi induc frică și neputință și se focalizează pe a înlătura obstacolele din calea obiectivelor. Credințele limitative sunt identificate și înlăturate, rând pe rând, prin dialog interior. O minte puternică are ca și caracteristici curajul, încrederea în propriile resurse, capacitatea de a persevera în ciuda dificultăților, determinarea, ambiția și controlul. A fi în control înseamnă să ai capacitatea de a te automotiva și de a influența direcția și rezultatele pe care le obții în viață. A fi în control presupune să ai certitudinea că poți să-ți autodetermini existența în loc să aștepți pasiv orice îți pune în cale viața. Dacă ai o minte care se mulțumește cu mediocritatea, să nu fii surprins de rezultatele pe care le obții în viață. A-ți întări mintea este un obiectiv pe care trebuie să-l ai în vedere mereu de-a lungul vieții. Dacă te focusezi constant pe a avea o minte puternică, la un moment dat vei deveni o persoană puternică, iar puterea va face parte din identitatea ta.
citat din Ursula Yvonne Sandner
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Fetelor, domnilor; oare de ce încearcă din răsputeri coana minte să vă convingă că "ea a depășit mintea" și să îmi spună și mie cu o convingere naivă și de-a dreptul hilară o astfel de cacealma? Expresii de genul: "În momentul acela am văzut îngerii, în orgasmul ăla de 5 zile încontinuu am fost tot timpul dincolo de minte, am trăit o adevărată revelație, mintea nu mai era doar Isus, se scremea, curajul e de dincolo de minte ca și un pârț sănătos, când am luat matrahoasca, când am luat ciuperci cu vrăji și vrăjitoare, etc, etc." Absolut toate aceste IDEI SUNT BANALE GÂNDURI DIN MINTE. Mintea aude la Maharaj de moartea minții sau a transcende mintea și imediat se gândește; "Ia să vedem noi, oare când am transcens noi mintea?"
citat din Atmaji Maharaj
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Mintea care caută dominare asupra semenilor săi este o minte competitivă; iar mintea competitivă sigur nu este o minte creativă. Pentru a stăpâni mediul și destinul tău, nu este deloc necesar să stăpânești sau să-ți conduci semenii, căci adevărat este că atunci când te arunci în lupta pentru un loc mai înalt, începi să fii cucerit de soartă și de mediu, iar încercarea ta de a deveni mai bogat va deveni o chestiune de șansă și speculație.
Wallace D. Wattles în Știința de a deveni bogat
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
Cum se obține pacea? Aceasta este starea noastră naturală. "Mintea" obstrucționează pacea înnăscută/nativă. Investigația noastră e doar în "minte". Investighează "mintea"; și ea va dispărea. Nu există nici o entitate cu denumirea de "minte". Din cauza apariției "gândurilor", presupunem/ne imaginăm ceva din care ele încep. Apoi denumim acel ceva "minte". Când verificăm să vedem cine este, nu există așa ceva precum "mintea". După ce mintea a dispărut, se va constata că pacea rămâne eternă. Implică-te în "prezentul" viu. "Viitorul" va avea grijă de el însuși. Nu îți fă griji în privința "viitorului". Când Atma-vichara (auto-investigarea) încetează, loka-vichara (investigarea lumii) îi ia locul. (râsete în sală). Implică-te în investigarea Sinelui și non-sinele va dispărea. Aceasta este auto-investigarea SINELUI. Cuvântul "SINE" este echivalent cu "minte", "corp", "om", "individ", "Supremul" și toate celelalte.
citat din Ramana Maharshi
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Minte la indigo
Nu e cu- "A fost odat' "
și nici cu "de n-ar fi",
căci este zi de zi
și zău!- m-a încântat.
Ea, nouăzeci de ani,
el, nu-i decât un puști
de-ți vine să-l deguști
iar eu... sunt dintre fani.
Cum am aflat de ei?
Păi, nu mai știu nici eu!
dar îi tot văd, mereu,
zburând ca niște zmei
la piață, în Obor,
sau la vreun magazin,
de-mi vine să mă-nchin,
dar, cum să spun: i-ador!
Nu se feresc defel
de lumea dimprejur,
și sunt convins, vă jur:
la minte sunt la fel.
poezie satirică de Daniel Vișan-Dimitriu din Parfum... vesel
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Proza este mintea mea. Poezia este inima mea. Fără minte sunt șchiop. Fără inimă sunt orb.
Sri Chinmoy în Arise! Awake! Thoughts Of A Yogi (1972)
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Mintea este un dar prețios de la Dumnezeu care este destinată să călăuzească sufletul omului la cele bune și plăcute Lui. Mintea este în suflet, iar sufletul este în trup. În minte este cuvântul, iar cuvântul este este sluga minții, căci ce voiește mintea, aceia tâlcuiește cuvântul.
Aurel Roșca
Adăugat de Aurel Roșca
Comentează! | Votează! | Copiază!
Mintea
Minte, minte ce mă minte,
Jurăminte pe morminte,
Minte, minte ce mă minți,
Cu uitare de părinți.
Și mă plimbi prin cea stihie,
Pe cap fără pălărie,
Mereu faci câte-un ocol,
Te dă numele de gol.
Îmi tulburi simțirea toată,
Inima o faci uitată,
De mă duce cal în trap,
Fără căciulă pe cap.
Minte ești trebuincioasă,
Ochiul minții când te-apasă,
Să îmi duci pasul pe loc,
Cu izvor și cu noroc.
Altfel ești o tulburare
Și mereu amăgitoare,
Doar magia din descânt,
Mă coboară pe pământ.
Tu mă judeci că un jude,
Pe drum de duhuri zălude,
Minte, minte, hoață rea,
Ai gonit iubirea mea.
poezie de Augustin Jianu
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Pentru că pe orice cale, în orice religie, în orice sistem, prin orice guru de mâna a doua (guru făcut de minte, și învățăturile ei moarte spirituale ce habar nu are cine și ce e), preot, școală spirituală, etc, etc,. tendința ta fundamentală nu este să te regăsești pe tine, ci să aperi sistemul, interesele lui meschine și mai ales imaginea gurului, "a școlii". Nu ați observat încă asta? Tot ceea ce caută mintea este o imagine cât mai spirituală pentru ea, nu ca să te eliberezi de ea! Libertatea reală începe cu libertatea față de gând, indiferent dacă "e al tău" sau a lui Gogu din deal. Atâta timp cât slujești la minte și interesele ei personale/"universalizate" te afli în sclavie.
citat din Atmaji Maharaj
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Pentru că pe orice cale, în orice religie, în orice sistem, prin orice guru de mâna a doua (guru făcut de minte, și învățăturile ei moarte spirituale ce habar nu are cine și ce e), preot, școală spirituală, etc, etc. tendința ta fundamentală nu este să te regăsești pe tine, ci să aperi sistemul, interesele lui meschine și mai ales imaginea gurului, "a școlii". Nu ați observat încă asta? Tot ceea ce caută mintea este o imagine cât mai spirituală pentru ea, nu ca să te eliberezi de ea? Libertatea reală începe cu libertatea față de gând, indiferent dacă "e al tău" sau a lui Gogu din deal. Atâta timp cât slujești la minte și interesele ei personale/"universalizate" te afli în sclavie.
citat din Atmaji Maharaj
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Noțiunile de minte conștientă, minte subconștientă și minte supraconștientă sunt elementele cheie ale procesului de dezvoltare personală.
Herbert Harris în Cele 12 legi universale ale succesului
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
Lecții din care omul învață
Chiar dacă uneori este bine să și plângi,
important este să-ți ștergi lacrimile
și să privești cu încredere în viitor.
Să zâmbești și să simți dragostea celor din jur.
E drept că în viață, omul are și de pierdut,
că este nevoit să plângă,
dar trebuie să aibă și puterea să se ridice.
Să nu abandoneze lupta cu greutățile vieții.
Ele sunt lecții din care omul trebuie să învețe.
Să învețe cum să le depășească,
cum să le evite.
Numai astfel va putea să-și recunoască propriile greșeli.
Va învăța că necazurile pot fi depășite, nu bocite.
Va trebui să țină minte că
de iubire nu faci paradă
chiar de-o întâlnești pe stradă.
Să țină minte că în viață trebuie să fii curajos,
nu fricos, altfel, tot ce faci iese pe dos.
Toate acestea sunt lecții care te învață
cum să reușești în viață.
poezie de Dumitru Delcă (august 2017)
Adăugat de Dumitru Delcă
Comentează! | Votează! | Copiază!
Dacă acumulezi resentimente și, după aceea, îți negi acele resentimente, acest fel de iertare nu este dragoste. Un om care iubește nu este stăpânit de dușmănie și este indiferent față de astfel de lucruri. Simpatia, iertarea, relația de posesivitate, gelozia și frica, aceste simțăminte nu sunt dragoste. Ele nu sunt izolate de minte, nu-i așa? Atâta timp cât mintea este arbitrul, nu există dragoste, căci mintea arbitrează numai prin posesivitate și arbitrarea sa este doar posesivă în tot felul de forme. Mintea nu numai că poate corupe dragostea, ea nu poate da naștere dragostei, nu poate dărui frumuseste. Poți scrie un poem despre dragoste, dar asta nu este dragoste.
citat celebru din Krishnamurti
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!