(...) că mai nainte de o sută cinci ani după Hristos, noi Rumânii nu lăcuiam aici; Partiea noastră era Italiea, și orașul nostru Roma, de la care ne au rămas și numele Rumâni, au Romani.
Țara Rumânească cu cele după la spatele ei împreună, se numea Dacie, căci era lăcuită de niște oameni foarte barbari și sălbăticoși ce se zicea Daci. Craiul acestora anume Decebal, fiind de aciași natură cu suppușii săi, mai totdeauna bântuia vecinatele Nații ce se stăpânea de Romani. (...)
Marele Traian însă, văzând că locurile ei sânt foarte frumoase și roditoare, râdică o mulțime de case au familii întregi de la Roma, și le făcu să vie a se așeza cu lăcuința pe ele. Asfelu de băjenii mari și vecinice se zic Collonii. Adintâiu Collonie de Romani, cum a trecut în Daciea, s-a așezat la județul ce se anumit după numele lor Romanați și un Prințu de viță împărătească anume Caracal, pe care luaseră cu dânșii de la Roma ca să le fie cârmuitor, a zidit orașul Caracalul. Altă Collonie mare ce-a lăcuit partea aceea unde acum se numește Moldova, a descălecat în locul ce se zice Roman, iarăși de la numele lor de Romani. Toată lipsa Dacilor acum era plinită cu Romani; Țara lor nu mai avea pentru ce să se mai zică Dacie căci se lăcuia de biruitori; aceștia o numea după numele lor Rumâniea.
Grigorie Pleșoianu în Cele dintâiu cunoștințe pentru trebuința copiilor care încep a citi, Idee repede despre istoriea Rumânilor (1828)
Adăugat de MG
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi și următoarele:
- citate despre țări
- citate despre trecut
- citate despre timp
- citate despre oraș
- citate despre natură
- citate despre frumusețe
- citate despre familie
- citate despre creștinism
- citate despre Roma
Citate similare
Nu pot să înțeleg la români mania lor de a se lăuda că sunt urmași ai coloniștilor romani, știind foarte bine că în Dacia nu au venit romani, nici măcar italici, ci legiuni de mercenari recrutați din toate provinciile estice ale imperiului, chiar și administrația introdusă de cuceritori avea aceeași obârșie. Voi, românii, sunteți daci și pe aceștia ar trebui să-i cunoască românii mai bine și să se laude cu ei, pentru că acest popor a avut o cultură spirituală și morală înaltă
citat din Emmanuel de Martone
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi citate despre laudă, citate despre România, citate despre înălțime, citate despre moralitate, citate despre cunoaștere sau citate despre cultură
Roma, romani, romei, români etc. Când cercul romanității părea închis, vin romii cu romanțele lor, să ne strice romantismul.
calambur aforistic de Valeriu Butulescu din Maculator existențial (2017)
Adăugat de alejandro
Comentează! | Votează! | Copiază!
40 de aforiști reuniți într-o colecție memorabilă
Vezi detalii despre o antologie de referință!
Vezi și aforisme despre Roma, aforisme despre romantism, aforisme despre România sau Ne poți propune o poezie de dragoste?
Moldova s-a schimbat în 16 ani din talpă până în vârf: limbă, haine, obiceiuri, până și numele, nu mai suntem moldoveni, ci romani.
citat celebru din Alecu Russo
Adăugat de Simona E
Comentează! | Votează! | Copiază!
Participă la discuție!
Vezi mai multe citate despre Moldova, citate despre vestimentație, citate de Alecu Russo despre timp sau citate despre schimbare
Continuitate
Cum filozofii cugetară,
La greci, romani, n-a fost un fum;
Gândirea lor era plenară,
Că ea rezistă și acum.
epigramă de Dan Căpruciu din Cuget, deci exist, dar nu mai rezist (2005)
Adăugat de Gheorghe Culicovschi
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe epigrame despre filozofie, epigrame despre gânduri, citate de Dan Căpruciu despre gânduri, epigrame despre fum sau epigrame despre Grecia
Numele cel mai adevărat, autentic, de la primul descălecat prin Traian este rumân sau romanus, care nume acest popor l-a păstrat întotdeuna între dânșii și îndată după descălecat și după pustiire, cum s-a spus, și după al doilea descălecat, până astăzi, același nume este dat deobște muntenilor și moldovenilor și celor ce locuiesc în țara Transilvaniei. Rumân este un nume schimbat în curgerea anilor din roman; și astăzi când întreb pe cineva dacă știe moldovenește, spun: știi rumânește aproape ca: scis romanice. Un alt nume ei înșiși nu au primit între dânșii niciodată.
în Cronica Țărilor Moldovei și Munteniei (Cronica Polonă) (19 iunie 1673)
Adăugat de Vladimir Potlog
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre superlative, citate despre prezent, citate despre adevăr sau citate despre Transilvania
Acești volohi nu sunt nici romani, nici bulgari, nici wolsche, ci VLAHI (RUMUNI), urmași ai marii și străvechii seminții de popoare a tracilor, dacilor și geților, care și acum își au limba lor proprie și cu toate asupririle, locuiesc în Valachia, Moldova, Transilvania și Ungaria în număr de milioane.
citat din Ludwig Schlozer
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre numere, citate despre Ungaria sau citate despre Bulgaria
Războaiele nu se mai poartă în numele suveranului care trebuie apărat, ci în numele existenței tuturor; populații întregi sunt puse să se omoare între ele în numele necesității lor de a trăi. Masacrele au devenit vitale.
Michel Foucault în Istoria sexualității (1976)
Adăugat de Homo Novus
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre viață, citate despre război, citate despre populație, citate despre existență, citate despre devenire sau citate despre apărare
8 aprilie - Ziua Internațională a Romilor - QED (Ceea ce trebuia demonstrat - lat.)
Se confirmă axioma
Veche de atâția ani:
"Drumurile duc la Roma!",
D-aia-i plină de... romani.
epigramă de Stelică Romaniuc
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe epigrame despre timp, citate de Stelică Romaniuc despre timp, epigrame despre internațional sau epigrame despre Roma
Amu cică era odată într-o țară un crai, care avea trei feciori. Și craiul acela mai avea un frate mai mare, care era împărat într-o altă țară, mai depărtată. Și împăratul, fratele craiului, se numea Verde-împărat; și împăratul Verde nu avea feciori, ci numai fete. Mulți ani trecură la mijloc de când acești frați nu mai avură prilej a se întâlni amândoi. Iară verii, adică feciorii craiului și fetele împăratului, nu se văzuse niciodată de când erau ei. Și așa veni împrejurarea de nici împăratul Verde nu cunoștea nepoții săi, nici craiul nepoatele sale: pentru că țara în care împărățea fratele cel mai mare era tocmai la o margine a pământului, și crăia istuilalt la o altă margine.
Ion Creangă în Povestea lui Harap-Alb
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre verde, citate despre vară, citate de Ion Creangă despre timp, citate de Ion Creangă despre superlative sau citate despre fete
Filozofii și plugarii
Cu-ai săi sfetnici de la curte craiul s-a pornit odată,
Ca să facă p-o câmpie o plimbare-ndătinata.
Sfetnicii, nouă la număr, povesteau, și fiecare
Înșira câte-o legendă, câte-un basm ori o întâmplare;
Craiul însă, dus pe gânduri, n-asculta vorbele lor,
Ci, tăcut, își păzea drumul călărind încetișor.
Sfetnicii, dacă văzură cum că craiul mereu tace
Îl lăsară-n draga voie, să gândească orice-i place,
Iară între ei se-ntinse ciorobor și mare sfat:
Cine este oare-n lume omul cel mai învățat?
După o dispută lungă, după sfaturi fără nume,
După ce critică totul, ce este și nu-i pe lume,
Aduc la conclus, în fine, pe acest rotund pământ
Cei mai înțelepți în toate dânșii sânt. Ah, dânșii sânt!
Cum? S-ocupă din juneță numai cu filozofie;
Logica-i o jucărie pentru mințile lor! Fie,
Că știința-i vastă, însă ei în degetul cel mic
O posedă toată; în fine, nu e pe lume nimic
Lucru ne-nțeles de dânșii; toate, toate-s bagatele:
Știu de-a rostul pe Sofocle, tot așa pe Aristotele;
Fiecare dintre dânșii, chiar pe când era copil,
Citea din Homer, din Plato, din Ovidiu și Virgil!
Se pricep la Corpus juris, la Pandecte. Ce mai vrei?
Chiar și-n știința lui Pliniu nu poți să găsești ca ei!
.........................................................
poezie celebră de George Coșbuc
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi și următoarele:
- poezii despre filozofie
- poezii despre tăcere
- poezii despre superlative
- poezii despre sfaturi
- poezii despre țărani
- poezii despre înțelepciune
- poezii despre învățătură
- poezii despre numere
- poezii despre jucării
Lia: Domnul To Kuny se numește... Victor?! Zău?! Frumos nume! Dar de ce ești sigur că acesta ar fi numele dânsului?
Lucian: Păi... Sunt foarte sigur! Vezi tu, săptămâna asta, mai exact luni, dar și în alte zile, am fost la marele supercomputer și am avut o "conversație" destul de interesantă cu acesta; bizară, dar deosebit de interesantă.
Lia: Tu și supercomputerul Proximei?! Nu mai spune, se miră ea, amuzată. N-aș crede! Poate Mihăiță, nu tu...
Lucian: Păi, da... Ți se pare ciudat?! Tot ce se poate să fie ciudat. Pentru că și mie mi s-a părut astfel, mai ales că mi-a plăcut. Mi-a plăcut să colaborez cu supercomputerul. A fost foarte interesant. Tocmai de aceea am întârziat destul de serios în compania lui, cu mult după miezul nopții, aproape în fiecare zi, săptămâna trecută. La un moment dat însă, nu ți-aș putea spune cum anume s-a întâmplat, pentru că nici mie nu mi-am explicat încă, însă, după cum ziceam, supercomputerul mi-a afișat acest mesaj: "Pe suprafața Proximei a sosit o navă spațială de pe Terra, cu trei persoane la bord." Acesta era mesajul, deci, era clar că nu putea fi vorba despre nava noastră, "Pacifis". Mi-am dat imediat seama cine ar putea fi cele trei persoane în cauză. Cine altcineva, dacă nu cei trei membri ai familiei Kuny?! Asta era clar! Deci, supercomputerul a confirmat bănuielile mele, pentru că eu am susținut de la bun început că ei trei nu sunt localnici. Oricum, mai departe, cu greu am reușit să aflu și alte lucruri legate de acest eveniment, de la supercomputer. Anume, data terestră la care acea navă a ajuns aici. Și era vorba despre duminică, 4 februarie 2080. Însă supercomputerul nu a binevoit să-mi afișeze numele persoanelor de la bordul navei, în schimb mi-a confirmat faptul că la bordul ei se aflase o persoană cu inițialele P. V., adică, după cum mi-am amintit mai târziu, Preda Victor, alias, actualmente, To Kuny. Și singura informație utilă pe care am mai reușit s-o aflu de la supercomputer a fost denumirea navei cu care au sosit cei trei aici, pe Proxima, anume "Vulturul"!
replici din romanul Proxima, Partea a-IV-a: "Adio, Proxima!" de Cornelia Georgescu
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre început, citate despre zile, citate despre zborul spațial, citate despre vulturi, citate despre săptămâni, citate despre noapte sau citate despre nave spațiale
Absurdități
pe afara copiii se jucau fericiți
capul tău era mingea lor
se rostogolea pe niște scări
fără vreo logică anume
durerea mea era sclipitoare
cerul era o aeroambulanță
îngerii cu demersul lor isagogic
ieșeau dintr-o biblie cu
micromotor și creau o lume
forma mea de viață te striga
tot mai tare mai tare
o căprioară îmi tresălta
sub cămașă căci fugeam după
tine fugeam după capul tău
pe niște scări ca pe niște pagini
de carte copii plîngeau
după mingea lor măi copii
veți crește mari și voi veți crește
și nu veți avea scăpare
mingea aia nu era un cap
era o anarhie aveți grijă
de capurile voastre
nu le împrăștiați nu le lăsați
să vă sară să vă doară
să se rostogolească pe scări
pe-afară zidarii unei toamne violet
ieșiți din capul acela
ca dintr-o ladă cu arme
mă reconstruiesc migălos indolent
și încet îmi scot unghii din carne
poezie de Silvia Goteanschii
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe poezii despre îngeri, poezii despre viață, poezii despre toamnă, poezii despre logică, poezii despre fericire, poezii despre durere, poezii despre cărți, poezii despre creștinism sau poezii despre creștere
Despre scaderea natalitatii la romani
De saracie, chiar si barza
Fugi in strainatate;
Sa fie asta cauza
Scaderii la natalitate?
epigramă de Alexandru Truță
Adăugat de Alexandru Truță
Comentează! | Votează! | Copiază!
Prin clase înțelegem mari grupuri de oameni care se deosebesc între ele după locul pe care-l ocupă într-un anumit sistem de producție socială istoricește determinat, după raportul lor (de cele mai multe ori formulat și consfințit prin legi) față de mijloacele de producție, după rolul lor în organizarea socială a muncii și, deci, după modul de obținere și după mărimea acelei părți din avuția socială de care dispun ele. Clasele sunt grupuri de oameni dintre care un grup își poate însuși munca altuia datorită locului diferit pe care îl ocupă într-un anumit sistem de economie socială.
Lenin în Marea inițiativă
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre producție sau citate despre legi
Marele rău făcut de romani e distrugerea puternicului stat dac. După care se retrag în pripă, lăsând dacii la mâna migratorilor.
aforism de Valeriu Butulescu din Maculator existențial (2017)
Adăugat de alejandro
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe aforisme despre mâini
Întrebare: Ce trebuie să luăm aminte despre Moldova?
Răspuns: 1). Precum Ardeal, așa și aceasta are îndestulare de vin, pământul gras, heleștee, bivoli și munți îmbogățiți cu aur și argint, așijderea păduri, pomăt mult, de tot felul de dobitoace și mulțime de miere, cai turcești și rumânești. Lungimea este de 35 de mile și lățimea de 28. Mai demult această țară se numea Dakie Ripensască (sau Alpest rasască), după aceea, de la multe feluri de neamuri, se numea Gepidia și Goția, iar de unguri Kumania. Partea despre miază-noapte, pentru apa Moldovei și muntele Ceahlăului, anume Moldova, iar partea despre amiază-zi, anume Valahia de peste munți, care, până la anul 1449, da bir ungurilor, iar apoi dă turcului, pe fieștecare an: 58.000 galbeni italienești, cai 500 și șoimi 300. (...)
4). Locul cel dintâi în Moldova se numește Iaș sau Eș, care este Mitropolia a tot Principatul, aproape de apa Prutului, ce se numea mai demult Hierasum, unde este curtea Prințului, pentru care însuși Traian împăratul în cărțile sale face arătare că ar fi zidită înainte de nașterea lui Hristos, pentru locuirea comisului romanilor și a străjilor lui, în care curte se numără 16.000 de odăi. (...)
5). Iașul a luat nume de la străjile romanilor, ce se chemau iaziges și de la șanțul cel de bătaie, întru care oraș este scaunul arhiepiscopiei.
Amfilohie Hotinul în De obște gheografie pe limba moldovenească scoasă de pe geografia lui Buffier, Despre Moldova (1795)
Adăugat de MG
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre munți, citate despre Turcia, citate despre păduri, citate despre naștere sau citate despre miere
De la o vreme încoace, însă, văzură că dau îndărăt. Unde până aci era bilșugul în casa lor, acum ajunseră negustori grei ca fulgul pe apă, cum se zice. Cu toate acestea, perechea de oameni nici nu se gândea a cârti împotriva lui Dumnezeu. Ea era mulțumită că dobândise copil, și alt nimic. Mai trecu ce trecu și amândoi bătrânii dară ortul popii, rămâind în urma lor casa toacă și o sărăcie lucie. Copilul se alese cu cotoșmanul. După ce văzu că nu mai are de nici unele, și nici părinți, se puse pe un plâns de-ți era mai mare jalea de dânsul.
Petre Ispirescu în Cotoșman năzdrăvanu
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre copilărie, citate despre sărăcie, citate despre religie, citate despre plâns, citate despre mulțumire, citate despre moarte, citate despre comerț, citate despre bătrânețe sau citate despre apă
La 5 ani, într-o zi de mai, am părăsit casa noastră pentru totdeauna. Din cauza datoriilor, bunica mea a pierdut-o. I-a fost luată și dărâmată. Azi locul unde a fost casa e o bucată din ograda unei biserici. Ne-am dus la țară, unde tatăl meu, în tovărășie cu un frate al mamei și cu altă rudă, au luat în arendă o moșioară. Țin minte această primă călătorie a mea (căci călătoria ce am făcut-o când eram de jumătate de an, într-o iarnă, de la TârguFrumos, unde m-am născut, la Roman, nu o pot pune la socoteală). Stăteam pe scăunașul trăsurii, iar mama mea cu bunica mea în fund. Tatăl meu nu știu: era pe capră, ori nu era cu noi. Era frumos, era soare. Întâiași dată am trecut prin păduri. Călătoream în altă planetă. Am ajuns la Poiana lui Iurașcu, moșia noastră, pe la 5-6 seara. Acolo ploua. Într-o grădină mare, după ploaie, cântau zeci de cuci. Era casa proprietăresei, o cucoană bătrână, care fusese de multe ori cu trăsura la Paris. Am stat în casa aceea mai multă vreme. O puternică impresie mi-au făcut niște pui de cucuveică care avea cuibul sub streașina casei boierești. Cucoana aceasta avea o fiică, Eleonora, o femeie foarte frumoasă, care, la rândul ei, avea două fete de vreo 16-18 ani.
Garabet Ibrăileanu în Amintiri din copilărie și adolescență (31 iulie 1911)
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre ploaie, citate despre mamă, citate despre seară, citate despre sat sau citate despre rude
Însă după cum e rușinos să nu cunoști numele florilor și arborilor mai de seamă, după cum nu ți-e dat să nu poți deosebi un leu de un hipopotam, după cum trebuie să știi să-ți explici o mulțime de fenomene ale naturei, tot așa e cu totul necesar să cunoști cel puțin principalele constelații, cu principalele lor stele.
Victor Anestin în Cum să înveți stelele
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre stele, citate de Victor Anestin despre stele, citate despre rușine, citate despre lei, citate de Victor Anestin despre lei, citate despre flori, citate de Victor Anestin despre cunoaștere, citate despre copaci, citate despre constelații sau citate de Victor Anestin despre constelații
Victor Ziegler: Cine crezi că erau acei oameni? Nu erau niște simpli oameni. Daca ți-aș spune numele lor... nu, nu am de gând să îți spun numele lor... dar, dacă aș face-o, nu cred că ai mai putea să dormi la noapte.
replică din filmul artistic Cu ochii larg închiși
Adăugat de Andreea Tanase
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre somn sau citate despre gânduri