Adaugă un citat | Citate la întâmplare | Votează! | Votate recent | Adăugate recent | Comentarii recente | Top general

Elena Malec

Musaca de vinete

Gheorghe, Yannis, Mustafa,
toți mănâncă musaca
și la sat și-n capitală,
musacaua orientală
e vestită și-i stă bine,
cu uleiuri de măsline,
rumenită la cuptor,
un meniu ispititor.
Vinete mai mari de ai
în bucăți, felii le tai
și prăjești în mult ulei
de măsline, dacă vrei,
separat într-o tigaie
carnea pui să se înmoaie,
orișice carne tocată,
cu piper condimentată,
ceapă multă, usturoi
numai un cățel sau doi,
la final presari nucșoară
și verdeața necesară
și în vas de lut mai mare
pui un strat din fiecare
vinete și tocatură,
pătrunjel, o legătură,
roșii coapte în felioare
și de vrei să-i dai savoare,
torni o lingură sau două,
de oțet, o modă nouă,
cu balsamic de Modena,
afli-acum de la Elena,
acest oțet renumit
dă un gust deosebit.
Deci lași totul la cuptor
până când îmbătător
un miros ca un balsam
rupt din sânul lui Avram,
te anunță negreșit
că e gata ce-ai gătit,
musacaua ta, pe scurt,
e-un deliciu cu iaurt.

poezie de din Bucate Rimate
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba română.

Citate similare

Elena Malec

Ciorba de salată

Vine vara călduroasă,
o ciorbiță răcoroasă,
chiar de gură lăudată,
e ciorbica de salată.
Kaiser, șuncă sau costiță,
tare bune-s la ciorbiță
și mai pui și un ardei,
ceapă verde dacă vrei,
usturoi, mărar, salată,
supă de pui concentrată,
nu vegeta, delicat,
îi strici gustul, e păcat!
Separat faci o omletă,
c-o aromă mai cochetă,
de nucșoară rasă bine,
super, află de la mine,
când pufoasă, rumenită,
în bucăți e ciopârțită,
o amesteci în ciorbică,
uite-așa, la o adică,
ai o ciorbă ca-n povești,
pentru fețe boierești.
Mai călduță sau mai rece,
s-o mănânce s-or întrece,
două porții sau mai mult,
bine dreasă cu iaurt,
de se bat nebuni la gură,
secretul? afumătură

poezie de din Bucate Rimate
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba română.
Elena Malec

Pe foc

ciorba de pui chinezească

să tai ghimbirul felioare
și trei căței de usturoi,
cum ai putea descrie oare,
parfumul dragostei în doi,
prin aburii de pui grăsan,
picuri uleiul de susan
și morcovii căliți cu ceapa
ardeiul, țelina și prazul
îi umpli imediat cu apa
sărată dacă este cazul,
ciorbița astfel ticluită
arată bine, aurită,
cum n-ai uitat să pui o urmă
din praful galben de curcumă
și puiul lăfăind în zeamă
îl vei acri de bună seamă
nu cu oțet, ci cu lămâie,
zemoasă, verde sau gălbuie
și sosul soia după gust
(care, desigur, nu-i îngust),
orez de pui mai spre sfârșit
sau fideluță, ai ghicit,
vei bucura pe orișicine
chiar prin republici florentine,
o ciorbă ca un cântec tandru,
cu frunze verzi de coriandru
ornând un bol, o farfurie,
pe scurt, nu ciorbă, poezie.

poezie de
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba română.
Elena Malec

Bame cu pui

din Egipt originară,
astă plantă milenară,
bamya, okra sau gombo,
Cuba-i spune quimbombó,
peste tot ai s-o găsești,
din Calcutta la Ploiești,
Venezuela, Camerun,
toți cunosc un lucru bun;
preparată-n feluri zeci,
curry, supă sau ghiveci,
foarte mică sau normală,
plantă chiar medicinală,
bamea place orișicui,
mie mai ales cu pui.
Cu codițele scurtate,
bamele sunt înmuiate
în oțet cu apă rece,
jumătate ceas când trece,
speli, strecori și pregătești
bamele să le gătești.
Puiul crud tăiat frumos,
chiar și în bucăți cu os,
îl prăjești într-un ceaun,
eu și ceapa o mai pun,
aurite, rumenite,
și de sare potrivite,
sting cu supă sau cu apă
și să fiarbă las -nceapă;
bamele ce-am rezervat
pun, apoi și sos tomat,
mărar proaspăt și piper,
acum pot pe mesager
mă lafăi cam un ceas
sau cu mâța la taifas,
punem țara la cale,
când mirosul de prin oale
negreșit ne-a biruit,
roșii cherry-am pregătit

și le pun dea culoare
bamelor, dar și savoare.
Circa încă-un sfert de ceas,
sosul scadă îl las.
cât prepar în salatieră,
castraveți de pepinieră,
cu mărar și vinegretă
și-apoi fac o pirueta,
când la masă te poftesc
la acest fel românesc.

poezie de din Bucate Rimate
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba română.

Plachia de doradă

Nu e pește ca dorada,
Cum ne spune și balada;
Carnea-i fină și gustoasă,
Este un regal la masă.

Oase are doar puține
Și-s ușor de scos ‒ reține!
Pe-o plachie de doradă,
Aș da mulți, mulți bani, grămadă.

O plachie e divină
Și e demnă de-o regină.
La cuptor, iasă bine,
Pui doradă și măsline,

Roșii, ceapă, usturoi,
Busuioc, ardei, apoi
Sare, cimbru și piper,
Pui ulei, lămâie, "fler",

Capere și rozmarin,
Și-un pahar de alb sec vin;
Se coc toate împreună
Și-apoi ținte: poftă bună!

Merge bine cu-o Fetească
Albă, veche, românească,
Ce-i făcută la Cotnari
De vierii legendari.

poezie de din Peștii, pescarii și pescuitul în aforisme, epigrame, poezii, pamflete și satire (11 februarie 2021)
Adăugat de George BudoiSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba română.

Stufatul tradițional de miel

E-o mâncare românească,
Cu origine grecească;
Un stufat, spun isihaști,
E specific pentru Paști.

După al măicuței sfat,
O mâncare de stufat
Se gătește la cuptor,
La un foc domol, ușor,

Din cărniță de mieluț
Sau din cea de berbecuț,
Verde usturoi tocat,
Ceapă verde (deodat'),

Bulion, piper, verdeață,
Din grădină sau din piață.
Carnea-ntâi se rumenește
La tigaie, țărănește;

Se călește usturoiul,
Ceapa (nu contează soiul),
Stingi cu un pahar de vin,
Alb și sec, ușor și fin,

De exemplu Sauvignon,
Pui piper și bulion,
Sare și le fierbi un pic,
Trei minute, la tipic.

Apoi, fără de zăbavă,
Pui cărnița într-o tavă,
Sosul cald și cu mărarul,
Cum ne-nvață bucătarul,

Și bagi tava la cuptor,
La foc mic, la foc ușor.
După treizeci de minute,
Este gata, nu mai iute.

M-a-nvățat a mea măicuță,
Că-i bun cú mămăliguță.
Recunosc că un regat
Eu aș da pentr-un stufat!

poezie de din Mâncarea în aforisme, epigrame, poezii, pamflete și satire (1 mai 2016)
Adăugat de George BudoiSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba română.
Elena Malec

Piept de vită cu castraveți murați

iată vă voi spune-acum
c-acest preparat străbun,
autentic românesc,
cam pe la Crăciun gătesc;
nu cunosc la alte nații,
noi de patru generații
l-am păstrat ca favorit
și vă spun cum e gătit.
Carnea care se pretează,
după gusturi mai variază,
porc sau rață, piept de vită,
carnea cea mai nimerită
e, știți și voi, mai grasă,
grăsimea care își lasă
castraveții o rețin
și le dă un gust divin.
Deci bucățile de vită,
de mărime potrivită,
se prăjesc cu ceapa-n oală,
asta nu-i mare scofală;
castraveții desărați,
frumos în bucăți tăiați,
se adaugă și ei,
boabe de piper de vrei,
mărar proaspăt sau uscat,
și-un pahar de sos tomat,
apă chiar mai multicică,
faci și flacăra mai mică
și-un capac de folosești
timpul economisești
și va fierbe mai cu spor
sau dai oala la cuptor.
Dup-un ceas și jumătate,
cu papilele-asaltate
de ispititorul sos,
servești felul delicios
și răsfeți al tău palat
cu gustul catifelat.

poezie de din Bucate Rimate
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba română.

Vinete

la cuptor ar face iubita mea
dacă aș avea așa ceva
însă n-am cuptor
se gândește poetul
cu markerul în mână
e același poet care se întreba:
dacă face parte din stirpea borges?
trage o foaie deseneze o poezie
despre iubita lui care bagă
vinete la cuptor și venin
în viața lui bine lucrat
cu markerul parcă ar fi cuțit
trage câteva linii ample
iubita lui seamănă cu o vânătă
merită s-o coacă la cuptor?

poezie de
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Surâsul iernii din bazar

Dacă te-ar vedea motanii s-ar masturba cu mingea de mohair,
sânii tăi linși de raze sângerează,
am erecție când urcă liftul cu trupul tău
de carne macră în care îmi apune sufletul,
vreau -ți trag de cercei și tu să te deschizi
asemenea unei conserve de ton,
sucul tău să se scurgă pe masa rece din bucătărie,
sare și piper pe unghiile tale dulci.
O farfurie albă cu două sfârcuri vinete
pline de ulei de măsline
așteaptă o limbă sensibilă și aspră,
în cuptor pe tava veche un ciolan în bere plânge,
băieții stau sub geamuri cu penisurile flască
și își masează anusurile,
vine iarna și totul se strânge,
totul devine greu, ochii lăcrimează
ca și cum nimic nu mai există.

poezie de
Adăugat de George Cătălin CudalbuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Elena Malec

Conopidă picantă

conopida de iubești,
de la mine ai să primești,
o rețetă elegantă,
aspectuoasă și picantă.
Snițele sau antricoate,
mititei și-alte bucate,
hălci uriașe de friptură,
toate cer o garnitură
și aceasta-i o minune,
orișicine îți va spune,
cât ții carnea pe grătar,
musafirii toți la bar,
în doi timpi și trei mișcări,
mai ales la sărbători,
vei avea o garnitură,
ce ți se topește-n gură.
Îți voi spune cum faci:
conopida o desfaci,
frumușel în buchețele,
mijlocii sau mititele
și o opărești oleacă,
nu prea mult, nu se treacă,
separat într-un castron,
treci mujdeiul prin tifon,
pui lămâie, sos picant
și o pastă din Levant,
pasta de susan prăjit,
sos tahina e numit
și amesteci totul bine,
după mode levantine,
răstorni asta-n sosiere,
tragi pe dreapta, bei o bere,
apoi iei de pe grătare,
pui, purcel sau vrăbioare,
le așezi pe un platou,
pui un disc c-un vechi tangou,
iar apoi scoți garnitura,
decorezi frumos friptura,
torni din sos, pui pătrunjel
și servești c-un păhărel
din recolta de mai an,
pe meseană și mesean.

poezie de din Bucate Rimate
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba română.
Elena Malec

* * *

pisicuțe, motănei,
facem toți cozonăcei,
și, desigur, dacă vrei,
un masaj cu un ulei
parfumat, din flori de tei,
de stă-n coadă și Grivei,
doar cotoiul lui Andrei,
e, se pare, dintre-acei
care fac doar ce vor ei,
nu cotoi, ci-un pui de bei
cu-o fixație pe femei,
dar nu d-alea de doi lei,
de la rude din Bombay
și-a adus un soi de-ardei
și trage pe nas cât trei,
cântă numai Siboney,
a fost la Camaguey,
și-n Cuba, ca Hemingway,
din cele două Corei
și-a adus doi porumbei,
face vrăji de-amor cu ei,
da-ntr-o vineri pe la trei,
ce mai, l-a găsit Andrei
aprins tot, scuipând scântei
sau semințe dacă vrei,
din pârdalnicul de-ardei,
nu-i mai arde de femei,
a revenit în bordei
și nu are alt temei,
decât ceară mamey
și-alte fructe ca un gay.

poezie de din Trei feline cu buline
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba română.

Pizza, my love!

Ești cumva un om normal
Și-ți dorești fii uimit?
Vrei fii tu mai special,
Să faci ceva mai diferit?
Atunci e clar ce tre' faci
Ca tu, cel vechi, nu mai fie...
M-asculți pe mine, deci tu taci,
Du-te in bucătărie!

Te pui și faci un blat frumos,
Rotund, moale și pufos,
Și-apoi începi să pui pe el
Bunătați de fiecare fel.
Întâi pui suc de roșii dulci,
Întinzi și-apeși intre-n blat,
Va deveni gustos și bun,
O fie aromat.
Puțin salam și multă șuncă,
Doar nu suntem la regim,
Puțin curaj, puțină muncă
Și la sfârșit o să zâmbim.
Dar gata nu mai fii cioban,
Destulă carne că nu mai este,
Fi un pic și italian
Și pune mozarella peste.
La sfârșit punem usor
Deasupra, 3-4 măsline,
Se pun așa pentru decor,
Dar se și mănâncă bine.
Acum bagi totul în cuptor
Și așteptăm în jur de-o oră,
Dar timpul trece mai ușor,
E o ficțiune, de unde oră?
Deci oprește-l repede, nu sta
Că ia toată munca foc.
Și așa te poți distra,
E amuzant, e ca un joc.

Asta a fost rețeta mea
Care sigur te va schimba,
Și ca să fie știută-n lume,
Va trebui să-i dau un nume:

Deci param pam pam și-un strop de Sprite,
Te declar with all my might,
Înfometat from down to above,
Am -ți spun..."Pizza, my love"!

Ești cumva un om special
Și mănânci acum o pizza?
Te bucuri nu ești normal
Ca restul lumii fără pizza?
Atunci e clar ce tre' faci
Să nu rămâi doar cititor...
M-asculți pe mine, deci tu taci,
Adu-i o pizza la autor!

poezie de
Adăugat de Andrei TudoraSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Eschil

Dacă torni ulei și oțet în același vas, poți spui cele două elemente sunt "dușmani", nu "prieteni".

citat din
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Ciorbă de tranziție

Pui ceapă, morcov, pui cartof,
Sare la gust, ardei destui,
Pui pătrunjel și ou, dar of!
Bun ar fi fost să pui și-un pui.

epigramă de din săptămânalul "Amprenta" din Buzău (24 ianuarie 2004)
Adăugat de Gheorghe CulicovschiSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Rostul tuturor lucrurilor

Nici oțetul nu e miere,
Nici lămâile nu-s mere,
Însă, știe și un prost,
Toate au pe lume-un rost.

Într-un ceai nu pui, monșer,
Sare, usturoi, piper,
Hrean, boia, ulei, muștar,
Nici oțet, ridichi, mărar.

Nu se pune niciodată
Usturoi în înghețată,
Și, desigur, nu se poate
Înghețată cu tomate.

Din cartofi nu faci compot
Și nici ceai din antricot;
Nu pui ceapă-n ciocolată
Și nici miere în salată.

Cum se știe, condimente
Punem doar în alimente,
Dar, cum știe fiecare,
Nu le punem la-ntâmplare;

Nu se pun așa,-ntr-o doară,
Ci-i o artă culinară,
Care le armonizează
Și mâncarea-nnobilează.

poezie de din Mâncarea în aforisme, epigrame, poezii, pamflete și satire (21 iunie 2021)
Adăugat de George BudoiSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba română.

Totul este beat. Beat, beat. Muzică globalizată. Există bucăți de piese, ritmuri prefabricate. Sunt ca o pizza de-a gata pe care o iei și o pui în cuptor și ai făcut o masă pentru prieteni. N-are gust și o poate face și vecinul de la etajul doi, dar ce contează?

citat din
Adăugat de MicheleflowerbombSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Exercitii de echilibru" de Tudor Chirilă este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -34.95- 24.99 lei.

Pastrama

Preparatul românesc
Despre care vă vorbesc,
Fără multă vorbăraie,
Prin tradiție-i de oaie.

Însă, chiar de-i diferită,
Se mai face și din vită,
Capră, gâscă, porc, curcan,
Sau din carne de șoldan.

Carnea crudă e sărată
Și din plin condimentată;
Se afumă-apoi cu drag
La un fum din lemn de fag.

La grătar sau la tigaie,
Précum o făcea mamaie,
Sau ca frigărui pe băț,
O pastramă-i un răsfăț.

E-o mâncare țărănească
Pentru-o masă boierească.
Eu vă spun pe scurt și frust,
Merge excelent cu must:

Dacă mustul e-năsprit,
E chiar nemaipomenit;
Îl bei pân' te cherchelești,
De uiți și cum te numești.

poezie de din Mâncarea în aforisme, epigrame, poezii, pamflete și satire (6 iulie 2021)
Adăugat de George BudoiSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba română.
Elena Malec

Meniu de Sf. Valentin

cum mă plâng mereu de stres,
oalele s-au înțeles
m-ajute c-un meniu,
rapid, simplu și candriu,
cu sufleu, kebab și vin
pentru Sf. Valentin
și-o șarlotă vanilată,
nu voiam s-o facem lată
și am copt vreo doi ardei,
am făcut și un mujdei,
la kebab ca garnitură,
fără mare tevatură,
dovleceii-am feliat,
dar la deget m-am tăiat
și-a curs sânge puțintel,
cât un sfert de păharel,
ouă am bătut, apoi,
cu sare de usturoi
și sufleu-am dat de zor,
să se coacă la cuptor.
Între timp eu mi-am turnat,
limoncello aromat,
de sufleu am cam uitat
și-ntr-o rară dispoziție
învingând o superstiție,
chiar pe facebook am intrat,
pe un grup de bunătăți,
unde mulți din străinătăți,
dar și cei de pe-aici
tot postează șunci și mici,
pâine, torturi și copane,
totul e de milioane
și-i zice Savori urbane.
Laikuri, wow și inimioare,
am tot dat la fiecare,
comentariul nu știu cui,
mi-a reamintit de pui,
parcă făceam frigărui
sau, mă rog, ceva kebab,
poftim, un cuvânt arab,
limoncello-mi torn din nou
și mai sparg ou după ou,
pentru crema delicată
de șarlotă vanilată.
Acum chiar că e târziu,
de sufleu nici nu mai știu,
pe facebook ies de pe chat,
văd unul m-a blocat,
umplu iarăși păhărelul,
dar la ușă-i iubițelul,
cu bomboane și cu flori,
așa-i el de sărbători,
ne pupăm, schimbăm cadouri,
scot anșoaua în rulori
și dau fuga la cuptor,
când un fum înțepător
mă izbește drept în față,
vai de mama ei de viață,
mă întorc la frigărui,
care-mi par cam amărui,
prea uscate, tuciurii,
toate astea-s mărturii,
azi nu a fost fie
punem de-o sindrofie,
dar el zice elegant
- Mergem la restaurant.

poezie de
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba română.

Unei frumoase studente, care își arată superbii sâni goi pe la baza tricoului mult prea scurt

Așa ceva n-am văzut,
De când mama m-a făcut:
Sâni de-o frumusețe rară,
Par doi pui de căprioară,

Doi pui gemeni, blânzi, divini,
Ce pasc iarbă printre crini.
Sânii tăi când i-am văzut,
Două zile am zăcut:

N-am zăcut de vreo durere,
Am zăcut de-așa plăcere.
Dacă tot vrei să-i expui,
Ăl tricou de ce-l mai pui?

pamflet de din Învățământul, profesorii, studenții și elevii în aforisme, epigrame, madrigale, poezii, pamflete (7 iulie 2023)
Adăugat de George BudoiSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba română.
Elena Malec

luna lui Cuptor -
bolborosește gemul
pe focul iute

haiku de
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba română.

Rețetă

Pui la fiert, bine spălate,
Niște pulpe dezosate,
Cu puțin praf de Vegeta
Și iei spuma cu paleta.

Mai adaugi sare fină,
Două linguri de făină,
Piper negru, boia iute,
Foi de dafin (nu prea multe).

Mai apoi se pregătește
Usturoiul (se zdrobește)
Și, ca să termini cu toate,
Pui și pasta de tomate.

Lași la foc scadă sosul,
Mai amesteci, simți mirosul,
Pui deasupra pătrunjelul
Și e gata ostropelul.

poezie de (13 iunie 2022)
Adăugat de Octavian CocoșSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Căutare

Căutări recente | Top căutări | Info

Fani pe Facebook

 
Citatepedia se îmbunătățește și prin votare. Nu uita să dai cel puțin un vot/zi. Durează doar câteva secunde!