Prin diverse metode, omul încearcă să scape de "eu". A auzit că "eu" este problema, că "eu" este dușmanul și se apucă de treabă. Nu știe cine este acest "eu", dar vrea să scape de el. Evident, eșuează lamentabil. Cu cât încearcă mai mult, cu atât devine mai frustrat. Puțini sunt cei care înțeleg că nu poți scăpa de ceva până când nu îl vezi. Și mai puțini înțeleg că "eu" pe care pretind că îl au, nu este al lor. Ceea ce consideră a fi "eu" este un puzzle construit din piese împrumutate. Sunt cioburi adunate de ici-de colo, unite prin asumare și identificare, formând un "eu" fracturat și scindat. Un "eu" în care cioburile sunt în continuu conflict pentru că nu aparțin nimănui și aparțin tuturor. În aceste condiții, cum poți scăpa de el? E ca și cum ai lupta cu umbrele. Pentru a "scăpa" de "eu" este necesar ca acesta să devină evident, clar, cristalizat. Omul trebuie să știe ce este al său și ce nu, ce e împrumutat și ce e propria sa creație. Trebuie să devină egoist, să își consolideze și să își lustruiască în mod conștient "eu-l", până când îi observă toate componentele și fațetele. Abia când "eu" este solid, conturat, personal, abia atunci omul poate renunța de bunăvoie la el.
citat din Paul Avram
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi citate despre devenire sau citate despre dușmănie
Citate similare
E ușor să spui "Hai să fim fericiți!", "Viața merită trăită!", "Lasă mintea deoparte și trăiește!", "Trăiește prezentul, fii acum!". Problema este că dincolo de acestea stă mintea, în care omul trăiește 24/24/7. Dacă în prima clipă mintea poate fi surprinsă, în a doua, va relua controlul. Puțini sunt cei într-atât de copți încât să rămână în tăcerea primei clipe. Pentru majoritatea nu se întâmplă. În acel moment, când mintea revine, omul dă nas în nas cu propria realitate: suferința e în el și nu poate scăpa de ea cu sloganuri și promisiuni. Atunci se naște întrebarea firească: "Cum?" Cu alte cuvinte, îndemnurile care nu sunt urmate de o soluție, sunt doar propagandă.
citat din Paul Avram
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi și următoarele:
- citate despre viață
- citate despre tăcere
- citate despre suferință
- citate despre realitate
- citate despre promisiuni
- citate despre prezent
- citate despre naștere
- citate despre fericire
- citate despre cuvinte
"Nu te da bătut. Nu renunța. Rezistă, luptă și vei învinge." Da, merge la exterior, dar cum omul este una cu mintea sa, efectul se propagă și la interior. Cu cât insistă mai mult în afară, cu atât se îmbolnăvește înăuntru. Când vine vânt puternic, totul, de la firul ierbii și până la arborii cei mai înalți, se încovoaie. În acest mod rezistă. Se adaptează, se pliază, se apleacă atunci când este cazul. Dacă stai însă precum muntele, efectul este eroziunea.
citat din Paul Avram
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi și citate despre înălțime, citate despre vânt, citate despre victorie, citate despre superlative, citate despre munți, citate despre copaci sau citate despre boală
Când din interior răsare ceva ce nu îți place, nu fugi și nu lupta. Nu vei scăpa nici prin fugă si nici prin luptă, pentru că oriunde te vei duce, starea te va urma. Este în tine, se hrănește cu energia ta. Cu cât fugi sau lupți mai mult, cu atât va deveni mai puternică. Fă invers, fă jocul tău, nu al minții. Ajut-o să se consume, să ardă mai repede. Dacă e furie, fii furios intenționat. Dacă e tristețe, fii trist intenționat. Dacă este dispreț, la fel. Accelerează în mod conștient starea până se consumă. Dacă te va bufni râsul, să nu te mire.
citat din Paul Avram
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre tristețe, citate despre furie, citate despre viteză, citate despre râs, citate despre nuntă, citate despre jocuri sau citate despre energie
De aceea spun că rolul unui maestru nu e de a-ți pune în cârcă noi bagaje, de data asta despre Advaita Vedanta: "Vai, am auzit că eu sunt Viața veșnică, sunt Acela care îngrop moartea în inima Vieții veșnice." Nu, nu este despre asta. Este de a scăpa de orice fel de bagaj, dă totul jos din spinare, pentru că așa este, cum am mai spus, nu ești cum e Sisif. Ești ca și cum duci în spate întregul munte Himalaya. Frumos e TOTUL; ce Prezență, nu e frumoasă?! Are ea nevoie de constructe psihologice? Toate constructele psihologice pe care le-ai acumulat de la vârsta de un an - când ai început să ai acest sentiment al separării, că până atunci el nu exista - și până în acest moment, când auzi aceste cuvinte, toate pot să fie date jos chiar Acum, chiar Aici. Nu te poți adresa minții într-un Satsang, eu vorbesc direct Conștiinței/Sinelui, de aceea tot ceea ce rămâne este Prezența sacră, TĂCEREA.
Atmaji Maharaj în EL este Aici de la începutul veacurilor și găzduiește în EL toate veșniciile, Partea 3
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre frumusețe, citate despre început, citate despre vârstă, citate despre vorbire, citate despre psihologie sau citate despre moarte
Relații conflictuale, situații neplăcute care tind să se repete, "ghinioane", suferință... Te-ai gândit vreodată că poate nu ceilalți sau viața sunt de vină pentru ceea ce trăiești tu, ci că tu - prin gândurile, comportamentele, atitudinile și alegerile tale - ești cauza tuturor întâmplărilor din viața ta? Pe cât de ușor este să dai vina pe alții, pe atât de inutil este să faci asta. Problemele cu care te confrunți sunt o modalitate prin care viața încearcă să te facă să conștientizezi că nu faci bine ceva, că este necesar să schimbi ceva la felul în care gândești, trăiești, alegi și acționezi. Lecțiile au tendința să se repete până le înveți. Odată învățate acele lecții, evoluezi și mergi mai departe. Dacă simți ca te învârti cumva în cerc, că istoria se tot repetă, ar fi benefic să analizezi care este contribuția ta la situațiile cu care te confrunți în viața ta. Conștientizare, asumare și apoi schimbarea care pornește din interior - aceasta este calea prin care poți să depășești problemele. Lupta cu ceilalți sau cu viața nu îți vor aduce liniștea interioară și înțelepciunea pe care, cu siguranță, le meriți și le dorești.
citat din Ursula Yvonne Sandner
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi și următoarele:
- citate despre învățătură
- citate despre vinovăție
- citate despre schimbare
- citate despre lecții
- citate despre înțelepciune
- citate despre învinovățire
- citate despre siguranță
- lecții de engleză
Religia formală este necesară în acest moment al evoluției omului dintr-un singur motiv: frica. Dacă se spune că fără religie ar fi anarhie, este adevărat doar din acest punct de vedere. Cât timp omul este posedat de frică, se comportă violent, și în acest context, evident că este nevoie de bici pedeapsa "divină" și legală - pentru a-l ține sub control. Din momentul în care omul devine conștient, se eliberează automat de toate condiționările care îl țin în întuneric și implicit, de frică. Când acest lucru este realizat, omul înțelege instant că totul este pentru el și în favoarea sa, și că nu are nevoie nici de pastor și nici de bici pentru a trăi. În acea clipă ar realiza ceva extrem de important: ar înțelege că nu el are nevoie de religia formală, ci că de fapt, religia formala are nevoie de el pentru a menține lucrurile în mișcare și pentru a păstra paradigma pe care ea însăși a creat-o. Fără contribuția inconștientă a omului, această paradigmă, bazată în totalitate pe frică și pe manipulare, ar cădea precum un castel de nisip.
Paul Avram în Detox sufletesc - religia formală
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre religie, citate despre frică, citate despre întuneric, citate despre violență, citate despre timp, citate despre nisip, citate despre mișcare sau citate despre evoluție
Violența care își face simțită prezența tot mai mult în școlile noastre este de asemenea un prilej să vorbim mai mult despre blândețe, despre cine este Hristos și ce vrea El să ne spună, spre ce ne îndrumă El. De aici trebuie să pornim. Oamenii lăsați în status nascendi sunt agresivi și consideră legitim ca, dacă cineva le-a făcut ceva rău, să răspundă și ei cu asupra de măsură. Acesta este omul natural. Îndreptarea, combaterea omului natural chiar din școală este nu doar benefică, ci imperios necesară. Nu mai vorbesc despre abordarea subiectelor delicate pe tema sexualității pe care libertatea prost înțeleasă le pune în altă lumină, total distorsionată față de cum sunt ele de fapt. Pe toate trebuie să le punem în lumina care să nu distrugă viziunea religioasă asupra omului.
Aurel Romila în ziarul Lumina, articolul "De ce pentru studiul religiei în școală?" (14 decembrie 2014)
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre lumină, citate despre școală, citate despre viziune, citate despre sex, citate despre prostie, citate despre libertate sau Ne poți propune o poezie de dragoste?
Eu sunt pescarul
Eu sunt pescarul.
Nu este vorba de ceea ce fac,
Ci de ceea ce sunt.
Pescuitul nu este o evadare,
Este ceva căruia îi aparțin,
Ceva unde trebuie să fiu.
Nu este locul unde mă duc,
Ci o călătorie pe viață.
Este trecătoarea pe care mi-a arătat-o tatăl meu.
Trecătoarea pe care și eu o voi arăta altora.
Odată ce înțelegi asta
Vei ști cine sunt,
Iar noi vom pescui împreună
Chiar și atunci când suntem departe unul de altul.
poezie de autor necunoscut/anonim (S.U.A.), traducere de Petru Dimofte
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe poezii despre pescuit sau poezii despre viață
Minciuna
Este greu să ieși din minciună
În care trăiești de atâta timp,
Dacă nu vezi gratiile.
Însă este și mai greu să le vezi
Dacă ești legat la ochi.
Sa încerci să ieși din închisoare
Fără să-ți fi eliberat ochii
Și a înțelege locul în care te afli
Va avea întotdeauna același rezultat:
Te întorci de unde ai plecat.
Pentru a ieși din cușcă
Este necesar ca înainte de toate
Să devii onest cu tine însuți.
Onestitatea este primul pas
Prin care te poți elibera.
Al doilea,
Este să vezi lucrurile așa cum sunt,
Fără să judeci ceea ce apare.
Iar al treilea,
Să treci dincolo de alegeri,
Acceptând totul așa cum este,
Fără proiecții și așteptări.
poezie de Paul Avram
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe poezii despre minciună, poezii despre timp sau poezii despre devenire
Creatura rațională este legată prin dragoste de Creatorul ei și doar legătura dragostei îi aduce împreună cu atât mai fericit cu cât este mai puternică. De aceea, pentru a fi din ambele părți o unitate nedespărțită și o înțelegere perfectă, este dublu nodul făcut din dragostea de Dumnezeu și dragostea pentru aproapele, astfel încât prin dragostea de Dumnezeu toate să fie atașate de unul singur, iar prin dragostea de aproapele toate să devină între ele una, pentru ca ceea ce fiecare nu ar percepe din acest unu la care sunt toate atașate să poată fi avut mai deplin și mai desăvârșit în celălalt, prin dragostea față de aproapele, și pentru ca binele tuturor să devină în întregime al fiecăruia în parte.
citat din Hugo de Saint-Victor
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre iubire, citate despre perfecțiune sau citate despre Dumnezeu
Omul care nu știe, dar nu știe că nu știe, este periculos - să te ferești de el; Omul care nu știe, dar știe că nu știe, este neputincios - ajuta-l, învață-l să știe; Omul care știe, dar nu știe că știe, este adormit - trezește-l; Omul care știe și știe că știe, este înțelept - urmează-l!
proverbe sanscrite
Adăugat de Adriana Pleșca
Comentează! | Votează! | Copiază!
Participă la discuție!
Audioteca Citatepedia
Voce: Michelle Rosenberg
Vezi mai multe proverbe despre înțelepciune, proverbe despre somn sau proverbe despre pericole
Dacă deci există un principiu practic suveran și, în ce privește voința omenească, dacă există un imperativ categoric, el trebuie să fie un astfel de principiu încât din reprezentarea a ceea ce este în mod necesar scop pentru oricine, fiindcă este scop în sine, să constituie un principiu obiectiv al voinței, prin urmare care poate servi ca lege practică universală. Fundamentul acestui principiu este: natura rațională există ca scop în sine. Astfel își reprezintă omul în mod necesar propria lui existență și în acest sens el este un principiu subiectiv al acțiunilor omenești. Dar la fel își reprezintă și orice altă ființă rațională existența ei în virtutea aceluiași principiu rațional care este valabil și pentru mine; deci el este în același timp un principiu obiectiv, din care, ca dintr-un principiu practic suveran, trebuie să poată fi deduse toate legile voinței. Imperativul practic va fi deci următorul: acționează astfel ca să folosești umanitatea atât în persoana ta, cât și în persoana oricui altuia totdeauna în același timp ca scop, iar niciodată ca mijloc.
Immanuel Kant în Întemeierea metafizicii moravurilor
Adăugat de Avramescu Norvegia - Elena
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre existență, citate de Immanuel Kant despre existență, citate despre legi, citate de Immanuel Kant despre legi, citate de Immanuel Kant despre timp, citate despre principii, citate de Immanuel Kant despre principii, citate despre natură sau citate de Immanuel Kant despre natură
Fie că dăm vina pe noroc, fie pe destin, fie pe "crucea" pe care o purtăm, toate acestea sunt doar metode de a scăpa de responsabilitate. Credem că dacă altcineva sau altceva este responsabil pentru fericirea sau nefericirea noastră, nu ne mai simțim vinovați pentru ceea ce se întâmplă în propria viață. Dar singurul vinovat sunt eu pentru tot ce mi se întâmplă. Norocul este doar o scuză a celor care nu vor sau nu știu ce să facă, cum să acționeze.
citat din Marius Simion
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre responsabilitate, citate despre noroc, citate despre nefericire sau citate despre cruce
"Nu ai ce să faci ca să fii fericit. Ești fericit doar dacă ai acest noroc. E destinul, nu ai nicio putere tu." Sunt oameni care cred că fericirea este doar un noroc, că nu poți face nimic dacă destinul tău este unul trist. Fie că dăm vina pe noroc, fie pe destin, fie pe "crucea" pe care o purtăm, toate acestea sunt doar metode de a scăpa de responsabilitate. Credem că dacă altcineva sau altceva este responsabil pentru fericirea sau nefericirea noastră, nu ne mai simțim vinovați pentru ceea ce se întâmplă în propria viață.
citat din Marius Simion
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Ceea ce e absurd la cei care cer simplă libertate pentru buna dezvoltare a omului e că își închipuie a ști ce este omul; când de fapt omul e ceva care se definește neîncetat. - Sânt de partea celui care NU știe. El are sorți să capete ceva.
citat celebru din Constantin Noica
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate de Constantin Noica despre libertate, citate despre dezvoltare, citate despre absurd sau citate de Constantin Noica despre absurd
De ce obiectivele sunt una și dorințele sunt alta? Pentru că diferența dintre cele două elemente este atât de mare încât dacă o stăpânești poți mult mai ușor să-ți atingi obiectivele. O dorință de a ta poate să devină un obiectiv, dar de cele mai multe ori ea rămâne la nivelul de dorință și nu este niciodată împlinită. O dorință compensează o lipsă la nivel emoțional. În schimb obiectivele le poți avea doar după ce în realitate ți-ai rezolvat problemele emoționale. Până când nu ești complet vindecat din punct de vedere emoțional, obiectivele pe care le ai sunt dorințe deghizate. Adică vin din anumite insatisfacții emoționale și noi pornim la drum cu speranța că atingând acel obiectiv, ne vindecăm emoțional sufletul. O dorință poate să devină un obiectiv, dar atunci când ea rămâne de cele mai multe ori la nivel de dorință ea nu este îndeplinită măcar.
citat din Marius Simion
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre dorințe, citate despre suflet sau citate despre compensații
Guvernământul este necesar nu pentru că omul este, în mod natural, rău..., ci întrucât omul este, prin natura să, mai mult individualist decât social.
citat din Thomas Hobbes
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Plictisindu-se de Natural, omul s-a decis să își găsească de lucru. Așa a împărțit lumea în superior și inferior, inventând păcatul și virtutea. Mai mult, a inventat și atribuit responsabilități: virtuțile îi aparțin lui Dumnezeu, iar păcatele Diavolului. Pentru ca munca să fie completă, a pus pe hârtie totul, lăsând moștenire pentru generații povești despre cum să fugi de Diavol și cum să îi faci pe plac Domnului. Când a aflat ce a făcut omul, Dumnezeu, care era singur, a decis că trebuie să facă ceva în această privință. A ajuns la concluzia că acesta merită să fie pedepsit, dar nu pentru păcate. Pentru acestea, a zis, omul se pedepsește singur destul. Așadar, a hotărât să îl pedepsească doar pentru scornelile pe care le-a inventat despre El. PS: E doar o poveste.
citat din Paul Avram
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre draci, citate despre moștenire, citate despre inventatori sau citate despre hârtie
Dincolo de ce se vede, este adevărata realitate și una din legile acestei realități spune că înainte să ai ceva, trebuie să devii ceva. Înainte de a avea bani, trebuie să devii omul capabil să înțeleagă ce sunt banii, să înțelegi principiile după care funcționează banii, cum circulă ei și cum te poți poziționa astfel încât să devii un om prosper. Înainte de a avea iubire, trebuie să devii omul capabil să ofere și să primescă iubire, să înțelegi principiile de funcționare a iubirii, cum anume relaționează oamenii între ei, care este sursa iubirii și rolul ei în viața noastră. Înainte de a avea succes, reputație, obiecte materiale, înainte de a trăi stările sufletești dorite, e nevoie să înțelegi ce sunt ele, cum funcționează, cum poți tu să le obții. Deci, secretul este că pentru tot ceea ce se vede, trebuie să dezvolți ceva ce nu se vede. Cel puțin nu dacă privești doar cu simțul vizual, cel mai superficial dintre toate simțurile cu care am fost dotați.
citat din Pera Novacovici
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre simțuri, citate despre bani, citate despre superficialitate sau citate despre succes
Omul cu adevărat superior este omul prudent atunci când chibzuiește, pentru că analizează toate riscurile posibile, dar care este cutezător când trebuie să acționeze.
citat celebru din Herodot
Adăugat de Corneliu Tocan, Ph.D., M.Sc.
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre prudență, citate despre posibilitate sau citate despre adevăr