Adaugă un citat | Citate la întâmplare | Votează! | Votate recent | Adăugate recent | Comentarii recente | Top general

Comedia lui Beaumarchais, intitulată "Bărbierul din Sevilla" sau "Precauțiunea inutilă", se prezintă sub forma redusă de dramă comică, sub titlul "Almaviva" sau "Precauțiunea inutilă", datorită sentimentului de venerație și respect nutrite de autorul muzicii prezente fată de celebrul Paisiello, care a prelucrat mai de mult subiectul sub titlul său original. Chemat să-și asume aceeași grea sarcină, spre a nu da cumva impresia că intenționează să rivalizeze cu nemuritorul autor care l-a precedat, maestrul Gioachino Rossini a cerut în mod lămurit ca "Bărbierul din Sevilla" să fie din nou versificat în întregime, adăugându-i-se câteva situații inedite, spre a prilejui compunerea unor piese muzicale reclamate de gustul modern pentru teatru, atât de schimbat față de epoca în care renumitul Paisiello și-a scris opera. Unele deosebiri între țesătura prezentei drame și aceea a comediei franceze, mai sus amintite, se datorează necesității introducerii în subiect a corurilor, atât pentru că ele corespund gustului modern, cât și pentru că sunt indispensabile efectului muzical în teatrele de mare amploare. Fără acest concurs de împrejurări, autorul nu s-ar fi încumetat să aducă nici cea mai neînsemnată schimbare producției franceze, consacrate mai de mult prin aplauzele teatrelor din toată Europa.

în Caiet de sală, Avertisment
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Citate similare

Ludwig van Beethoven

"Bărbierul din Sevilla" (de Rossini) este o admirabilă operă bufă... Va fi cântată atâta timp cât va exista operă italiană.

citat clasic din
Adăugat de MicheleflowerbombSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Symphonies Nos. 5 6 and 7 in Full Score Paperback" de Ludwig van Beethoven este disponibilă pentru comandă online la 83.99 lei.
Ludwig van Beethoven

Ah, Rossini. Deci tu ești compozitorul Bărbierului din Sevilla. Te felicit. Va fi jucat atât timp cât va exista opera italiană. Nu încerca niciodată scrii altceva, doar opera buffa.

în corespondență cu Gioacchino Rossini (1822)
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Gioachino Rossini

Întotdeauna aștept seara dinaintea premierei ca să scriu uvertura. Nimic nu-mi îmboldește inspirația mai tare decât un copist așteptând înfrigurat partitura și un impresar în anticameră, smulgându-și disperat părul din cap. Uvertura la Othello am scris-o într-o cămăruță a Palatului Barbaia, unde mă închisese unul dintre cei mai nesuferiți și cheli regizori. Uvertura la Coțofana hoață am scris-o cu o zi înainte de premieră, în podul Operei La Scala unde fusesem încarcerat de director și păzit de patru mașiniști fioroși. Cât despre Bărbierul din Sevilla, am găsit cea mai grozavă soluție: nici măcar nu m-am obosit să-i scriu o uvertura, am luat una gata făcută, destinată Elisabetei, regina d'Inghilterra. Publicul a fost foarte mulțumit.

citat din
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba italiană. Dacă îl găsești, îl poți adăuga la It.Citatepedia.net. Dacă există deja, ne poți semnala pagina, ca să creăm legătura.
Ernest Hemingway

Într-o scriere, lucrurile nu pot fi deslușite imediat, și autorul este norocos dacă se întâmplă așa; în cele din urmă însă, ele devin destul de clare, atât prin ele însele, cât și datorită gradului de alchimie pe care autorul îl deține, îl va fi suferit sau îl va fi uitat.

citat celebru din (1954)
Adăugat de Dan CostinașSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
comentariiAu fost scrise 2 comentarii până acum.
Participă la discuție!
în alte limbiTextul original este scris în limba engleză. Dacă îl găsești, îl poți adăuga la Citatepedia.com. Dacă există deja, ne poți semnala pagina, ca să creăm legătura.
cumpărăturiCartea "The Complete Short Stories of Ernest Hemingway Hardcover" de Ernest Hemingway este disponibilă pentru comandă online cu o mare reducere de preț, la -145.99- 87.99 lei.
Nicolae Tonitza

Artistul modern, spre deosebire de cel din trecut, este scriitorul unei lumi ce se prăvale într-o vertiginoasă și necontenită frământare, o lume mult mai vastă și mai complexă decât lumea pe care au contemplat-o înaintașii noștri. De aceea, în locul linișitii de odinioară, artistul modern pune mai multă înfrigurare, mult mai multă încordare de voință în surprinderea și redarea acestui fantastic caleidoscop al lumii actuale. Și cum aspectele ce i se prezintă și îl preocupă sunt infinite, el le cuprinde într-o privire repede de ansamblu, traducându-le în forme cât mai simple, mai limpezi, mai cuprinzătoare, mai sintetice.

citat clasic din
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Goethe

Tot ce ne înconjoară este ori un element în care trăim, ori o unealtă de care ne slujim. Cu cât ne oprim mai mult la ele, cu cât suntem mai atenți asupra lor și le prețuim mai mult, cu atât slăbește în noi sentimentul valorii proprii și sentimentul sociabilității. Oamenii care se ocupă prea mult de grădini, clădiri, haine, podoabe sau alte bunuri sunt mai puțin sociabili și mai puțin plăcuți; ei îi pierd din vedere pe oameni, pe care nu-i ușor să-i bucuri și să-i aduni la un loc. Nu vedem acest lucru și în teatru? Un actor bun ne face uităm repede sărăcia decorurilor și, dimpotrivă, un teatru cu cât e mai frumos cu atât ne face ne simțim mai tare lipsa unor actori de valoare.

în Anii de ucenicie ai lui Wilhelm Meister
Adăugat de Jenica Ramona NituSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba germană. Dacă îl găsești, îl poți adăuga la De.Citatepedia.net. Dacă există deja, ne poți semnala pagina, ca să creăm legătura.

Creatura rațională este legată prin dragoste de Creatorul ei și doar legătura dragostei îi aduce împreună cu atât mai fericit cu cât este mai puternică. De aceea, pentru a fi din ambele părți o unitate nedespărțită și o înțelegere perfectă, este dublu nodul făcut din dragostea de Dumnezeu și dragostea pentru aproapele, astfel încât prin dragostea de Dumnezeu toate să fie atașate de unul singur, iar prin dragostea de aproapele toate devină între ele una, pentru ca ceea ce fiecare nu ar percepe din acest unu la care sunt toate atașate poată fi avut mai deplin și mai desăvârșit în celălalt, prin dragostea față de aproapele, și pentru ca binele tuturor devină în întregime al fiecăruia în parte.

citat din
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Didascalicon. Editie bilingva" de Hugo de Saint-Victor este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -33.67- 25.99 lei.

Lumea online a devenit o platformă de lux pentru cei care nu-și permit luxul de a tăcea și de a mai aștepta atât cât e nevoie pentru a-și face opera cunoscută între cei care o doresc într-adevăr. Există un fel de libertinaj dăunător, căci nimeni nu mai verifică autenticitatea, valoarea, dar și nivelul oricărei propoziții, atâta vreme cât ea e marcată între ghilimele sau înrămată pe o culoare stridentă. "Mă scuzați, nu știu", "Da, vă rog, nu!" și "Ce faci ieri" devin fraze simbol pentru o subcultură la care se aderă cu un singur click, afișându-se apoi în față, datorită algoritmilor de selecție pe cantitate și nu calitate. Nici nu-i de mirare multe opere în trecut au așteptat ani să fie cunoscute. Astăzi ele nici măcar nu mai sunt de dorit, sau în cel mai bun caz, nu pot fi recunoscute, iar dacă sunt recunoscute, trec repede sub simbolul unui fals din autori foarte celebri.

în Rupte din Seu, Lumea fără filtru (2016)
Adăugat de TchobanskySemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Emil Cioran

Iubirea, cu cât e mai intensă și mai concentrată, cu atât se limitează mai mult în întindere, cu atât cere mai mult individualul și unicul. Astfel se întâmplă marile pasiuni descoperă absolutul într-o femeie, care la cea mai redusă analiza de abia își poate salva existența biologică. Unei considerații din afară, iubirea este atât de absurdă, încât ea nu poate fi apreciată decât pentru absurditatea ei. Din acest motiv, asupra iubirii nu se poate vorbi în
considerații, ci numai în mirări.

în Pe culmile disperării (1934)
Adăugat de OverDoseSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Caiete 1957-1972" de Emil Cioran este disponibilă pentru comandă online cu o considerabilă reducere de preț, la -99.00- 74.99 lei.

Balerinii străini vin ca să acumuleze experiență, fiindcă Opera Română este un teatru care are repertoriu. Spre exemplu, teatrele japoneze nu au un repertoriu așa de bogat cum avem în Europa. Probabil și-au găsit un echilibru aici și au rămas. De multe ori mă întreb și eu care sunt motivațiile lor profunde, dar faptul că se lucrează mult și capătă experiență poate fi o explicație. Experiența asta îi duce cu o treaptă mai sus sau în alte companii, care îi plătesc mai bine.

în ziarul Adevărul, interviu (2014)
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Descartes

Mânia în care predomină ura și tristețea nu este atât de vizibilă de la început, decât eventual prin aceea că face pălească fața. Sufletele care sunt mai pline de orgoliu și mai neputincioase se lasă în mai mare măsură cuprinse de acest soi de mânie. Căci jignirile par cu atât mai mari, cu cât orgoliul îi face pe oameni să-și acorde o importanță mai mare, și de asemenea, cu cât acordă ei o mai mare importanță bunurilor de care aceste jigniri îi lipsesc, bunuri cărora li se acordă o importanță cu atât mai mare cu cât oamenii au un suflet mai slab și mai josnic, din cauză că ele depind de alții.

citat clasic din
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba franceză. Dacă îl găsești, îl poți adăuga la Fr.Citatepedia.net. Dacă există deja, ne poți semnala pagina, ca să creăm legătura.

Nimic nu oprește, pentru cazul cînd, așa cum autorul năzuiește, acestei întîie serii îi vor urma altele, și acele mărturii care au însoțit unul sau altul din momentele literare ale acestui laps de timp să fie anexate seriilor ce vor urma. Pentru : temperament prin excelență subiectiv, autorul acestei cărți vrea vadă în culegerea aceasta de cronici literare în primul rînd o serie de mărturii ale unui cetitor, mai mult sau mai puțin în curent cu producția literară contemporană din România.

în Mențiuni critice, O LĂMURIRE - prefața primei ediții (1928)
Adăugat de Dan CostinașSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Există poezii și citate traduse în românește sau într-o altă limbă la care simt că autorul a spus mai mult decât rezultă din forma tradusă, și atunci mă duc la original. Și niciodată nu m-am înșelat.

aforism de din Traduceri și traducători (10 decembrie 2014)
Adăugat de George BudoiSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba română.
Antologia aforismului românesc contemporan
cumpărăturiAntologia aforismului românesc contemporan, ediția a II-a
40 de aforiști reuniți într-o colecție memorabilă
Vezi detalii despre o antologie de referință!

Un gros-plan este echivalentul unei distanțe de 30 de centimetri între actor și spectator. Cât de des se întâmplă asta la teatru? Și când ai spectatorul atât de aproape prin intermediul obiectivului, evident un joc realist este mult mai minimal decât la teatru unde distanța începe de la câțiva metri și crește spre fundul sălii și trebuie vadă ce exprimă fața ta chiar și cei din ultimul rând. Iar în acest caz gesturile vor fi mai largi, vocea mai impozantă și mai penetrantă. Deci, deși este vorba despre aceeași artă a impersonării, mijloacele sunt mai mult sau mai puțin diferite, în funcție de efectul dorit.

citat din
Adăugat de MicheleflowerbombSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Din vremuri străvechi, din trecut și până-n prezent, călăuzindu-se de Legea Junglei, Omenirea merge pe o cale greșită. În loc topească armele și să facă din ele brăzdare, iar Forțele Tinere din întreaga Lume să fie înrolate în Detașamente de Construcții, care să făurească Raiul pe Pământ, ele sunt utilizate pentru distrugerea, pentru nimicirea semenilor. Cursa acerbă a Înarmării sau al cui Buton Atomic este mai mare e o Capcană fatală, din care nu va scăpa din ea teafără, deoarece Înarmarea duce Umanitatea în Impas, spre Întuneric și Pieire, iar Dezarmarea – spre Lumină, Progres și Prosperitate. Păzea! Deci, "A fi sau a nu fi?" – această întrebare shakespeariană depinde de fiecare din noi, dar mai mult, de Conducătorii Lumii pe care îi... alegem.

(6 ianuarie 2018)
Adăugat de Mihai CucereaviiSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Descartes

În ce fel roșim adesea când suntem triști. Se întâmplă adesea să nu pălim când suntem triști, ci dimpotrivă, ne înroșim. Faptul acesta trebuie atribuit celorlalte pasiuni care se asociază cu tristețea, cum sunt iubirea sau dorința, iar uneori și ura. Căci aceste pasiuni, încălzind sau agitând sângele, care vine din ficat, din intestine și din alte părți interne, împing sângele spre inimă și de acolo, prin artera cea mare, spre venele feței, fără ca tristețea, care strânge din toate părțile orificiile inimii, poată împiedica aceasta. Dar, chiar dacă este moderată, tristețea împiedică lesne sângele ajuns în venele feței coboare spre inimă, în timp ce iubirea, dorința sau ura împing spre față alt sânge din părțile interioare. Iată, pentru ce acest sânge, fiind oprit în jurul feței o face roșie, deoarece culoarea sângelui este cu atât mai vizibilă cu cât el curge mai puțin repede, precum și fiindcă astfel se poate aduna în venele feței mai mult ca atunci când orificiile inimii sunt mai deschise, lucru care se întâmplă mai ales când ne este rușine, aceasta fiind compusă din iubire de sine și dintr-o dorință puternică de a evita dezonoarea, ceea ce face ca sângele din părțile interne vine spre inimă, iar apoi prin artere spre față.

citat celebru din
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba franceză. Dacă îl găsești, îl poți adăuga la Fr.Citatepedia.net. Dacă există deja, ne poți semnala pagina, ca să creăm legătura.

Preocuparea omului modern? Se chinuie mențină unele aparențe din frica de a nu mai fi acceptat, dacă își dă voie să fie așa cum el dorește. O enormă cantitate de energie se risipește în această direcție pentru ca, mai apoi, intervină depresiile, angoasele sau nemulțumirile deja mult prea numeroase pentru a mai fi stăpânite. Momentul de trezire nu e tot timpul liniștit și plăcut, însă e benefic. Și suferințele prin care trecem au rolul lor, în cazul în care vă întrebați adesea "de ce mi se întâmplă MIE una ca asta?".

citat din
Adăugat de George Aurelian StochițoiuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Cu cât reflectăm mai mult, cu atât rămânem mai convinși sufletul, departe de a trebui să fie deosebit de corp, nu este decât acest corp însuși, privit din punctul de vedere al unora din funcțiile sale, sau a unor moduri de a fi și de a acționa de care el este capabil, atât timp cât se bucură de viață.

în Sistemul naturii (1957)
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Înainte de Mozart s-au scris multe opere comice, dar prea puține dintre ele prezintă imortanță. Mozart a fost primul compozitor care a făcut ca opera comică să depășească statutul de lucrare distractivă. Și a reușit aceasta, pentru că el însuși era vesel, iubea oamenii și a încercat facă în așa fel încât muzica lui să explice stările sufletești, situațiile, personajele. De aceea e considerat primul psiholog modern al operei.

citat clasic din
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Great Pianists Paperback" de Harold C. Schonberg este disponibilă pentru comandă online la 90.99 lei.
Edith Wharton

Un clasic e un clasic nu pentru faptul că s-ar conforma unor reguli de structură certe sau pentru că s-ar încadra în definiții concrete pe care de altfel autorul probabil că nici nu le-a auzit vreodată. E un clasic datorită prospețimii sale irepresive și eterne.

citat din
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "New York-ul de altadata" de Edith Wharton este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -24.90- 12.99 lei.

Căutare

Căutări recente | Top căutări | Info

Fani pe Facebook