Dacă tânjești după o utopie, dorința ta se îndreaptă, de fapt, către o armonie individuală și socială. Această armonie nu a existat niciodată, întotdeauna a fost un haos. Societatea a fost împărțită în diferite culturi, în diferite religii, în diferite națiuni - toate având drept fundament diverse superstiții. Nici una din aceste împărțiri nu e valabilă. Ele arată însă că omul este divizat în el însuși, iar acestea sunt proiecțiile conflictului său interior. Omul nu are unitate lăuntrică și, prin urmare, nu este în stare să creeze o societate, o umanitate unică, nici în afara lui. Cauza nu se găsește în exterior. Exteriorul este doar o reflectare a ființei sale lăuntrice.
Osho în Viața este aici și acum
Adăugat de Andreea Trifu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi și următoarele:
- citate despre țări
- citate de Osho despre țări
- citate despre superstiții
- citate despre religie
- citate de Osho despre religie
- citate despre națiuni
- citate de Osho despre națiuni
- citate despre existență
- citate de Osho despre existență
- citate despre dorințe
- citate de Osho despre dorințe
- citate despre cultură
Citate similare
Și abia după ce încep munca de dezvoltare personală pentru că vor să obțină aceste lucruri din exterior, își dau seama că, de fapt, tot ceea ce contează se află în interior. Adevărul e că tot ce ai în exterior este o reflectare fidelă, o oglindă, a ceea ce ai în interior. Dacă în interior e confuzie, agitație și dramă, în exterior e la fel. Dacă în interior e sărăcie, în exterior e la fel. Dacă interiorul este guvernat de toane și indisciplină, exteriorul tău ține de noroc sau ghinion. În aceste lecții despre bani, scopul meu este să-ți descoperi și valorifici comoara interioară care apoi se va reflecta și în exterior. Vei avea bani mai mult decât ai nevoie și culmea, atunci când îi vei avea nu îi vei mai considera importanți pentru că ai înțeles că totul în viață pornește din interior.
Pera Novacovici în Alfa - Printre greutăți spre stele, Experiment: Fabrica de Bani
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi și următoarele:
- citate despre viață
- citate despre sărăcie
- citate despre noroc
- citate despre lecții
- citate despre ghinion
- citate despre fidelitate
- citate despre dezvoltare
- citate despre comori
- citate despre ceea ce contează
- lecții de engleză
Omul este tragic datorită naturii sale ambivalente, care îl face să aparțină celor două universuri și să nu se mulțumească doar cu unul din ele. În spatele omului natural (și includ sub această denumire omul social) se ascunde un altul, pe care îl voi numi transcendental. Acest om transcendental este omul interior, a cărui existență se situează în afara obiectivării. Lui îi aparține tot ceea ce, în ființă, n-a fost aruncat la periferie, tot ceea ce nu este alienat sau determinat în exterior; tot ceea ce este, în el, un simptom al apartenenței sale la împărăția libertății. E inexact și convențional să numim aceasta natura omului, chiar adăugând epitetul corectiv "superioară", căci libertatea nu este "natura", spiritul nu este natura, e o realitate de o altă specie... Omul transcendental se situează în afara distincției subiect-obiect.
citat clasic din Nikolai Berdiaev
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi citate despre natură, citate despre libertate, citate de Nikolai Berdiaev despre libertate, citate despre tragedie, citate despre realitate, citate despre mulțumire sau citate de Nikolai Berdiaev despre existență
Omul, în nemărginita sa imaginație și simțire, conștientizează realitatea cu sufletul și spiritul său. El este o oglindă a realității imediate. El este și o reflectare a nostalgiei vieții, bucuriei sau durerii trecute. Omul în comparații evolutive corectează și pune pe trepte diferite frumosul. El îl încadreză în ceea ce numim artă trecută, prezentă și viitoare, sub toate formele ei.
Viorel Muha (februarie 2008)
Adăugat de Viorel Muha
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi și citate despre suflet, citate despre imaginație, citate despre frumusețe, citate despre evoluție, citate despre durere, citate despre bucurie sau citate despre artă
Aproape toate controversele sunt cauzate de către oamenii care confundă nivelele diferite de abstractizare, sau prin a presupune că două obiecte sunt identice atunci când acestea sunt diferite. Controversele sunt aproape întotdeauna despre confuzia verbală, nu despre realitate.
citat din Alfred Korzybski
Adăugat de Catalin Popescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
- om (vezi și ființă umană)
- Omul este creație unică, spirit din suflarea Domnului pentru care a fost dat pământului ca omul la rândul lui să fie în armonie cu cerul și pământul; să fie izvor de înțelepciune după voia Creatorului în relația cu viața.
definiție de Camelia Oprița în Enigmele sufletului
Adăugat de Camelia Oprița
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre înțelepciune, citate de Camelia Oprița despre înțelepciune, citate de Camelia Oprița despre viață, citate despre Pământ sau citate de Camelia Oprița despre Pământ
Ador să cunosc lutul uman! Omul, cu bizareriile sale, e fascinant iar eu l-am tânjit din pruncie! Poarta către lume m-a chemat către ea, prin diferite pretexte (șanse, neșanse)! Dar știu precis că, cifrul ei secret am fost eu însămi!
Iulia Mirancea (14 septembrie 2014)
Adăugat de Iulia Mirancea
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre secrete, citate despre lut, citate despre cunoaștere sau citate despre copilărie
Exigența fundamentală a lui Socrate în ceea ce privește eticul este ca omul nu doar să pară că este drept, sau bun sau posesorul unor virtuți, ci să fie și în fapt astfel, și anume în orice condiții, indiferent dacă există în preajmă alți oameni care să-I poată sau nu judeca, vedea, auzi, pedepsi ori răsplăti. Interiorul omului, prin urmare, trebuie să fie coerent și conform cu exteriorul său, fără fisuri sau clivaje între înăuntru și în afară, între gând, spusă și faptă, astfel încât omul, din punct de vedere etic, să reprezinte un întreg, un tot unitar. Opusul integrismului etic - condamnat de Socrate - va fi desigur "dualismul etic", a cărui regulă pretinde în exclusivitate respectul exterior al unui cod moral, fără Însă să aspire la a cere gândului neexprimat sau sentimentului interior conformarea cu fapta.
Andrei Cornea în Când Socrate nu are dreptate, IX. Testul Gyges
Adăugat de Silvia Velea
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre gânduri, citate despre răsplată, citate despre respect, citate despre etică sau citate despre Socrate
Căsătoria este instituția care poate să polizeze, până la armonie, două "roci" cu însușiri diferite. Dar și reciproca poate fi valabilă.
aforism de Vasile Ghica din În ghearele râsului vol. II (2015)
Adăugat de Vasile Ghica
Comentează! | Votează! | Copiază!
40 de aforiști reuniți într-o colecție memorabilă
Vezi detalii despre o antologie de referință!
Vezi mai multe aforisme despre roci, aforisme despre căsătorie sau Ne poți propune o poezie de dragoste?
Nu exsită printre contopiri nici una care să fi produs un sens nou din condensarea elementelor sale; acestea sunt puse în evidență de cea mai simplă analiză. Modificările și înlocuirile trimit, asemenea cuvântului de spirit, la o formulă curentă și familiară, însă ele nu exprimă prin ele însele nimic altceva, de regulă nimic valabil sau interesant. Prin urmare, pentru aceste "cuvinte de spirit" este valabilă dar prima concepere: ele sunt nonsensuri. Astfel de producții, care s-au îndepărtat de una din caracteristicele esențiale ale cuvântului de spirit, pot fi numite spirite nereușite, sau pur și simplu li se poate refuza calitatea de cuvânt de spirit.
Sigmund Freud în Eseuri de psihanaliză aplicată
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre cuvinte, citate de Sigmund Freud despre cuvinte, citate despre superlative, citate de Sigmund Freud despre superlative, citate despre calități sau citate de Sigmund Freud despre calități
Omul este o carte unică. Nu se lasă prinsă în mână și răsfoită de către oricine. El este autorul care se deschide și se lasă citit în fața cui dorește, arată paginile pe care le dorește, când dorește. El spune și se auto-comentează. Iar aceste cărți, se știe, sunt toate diverse, fiecare scrise într-un singur exemplar. Aceste documente umane își arată secretul lor doar în fața acelora care stau în fața lor în liniște și cu modestie.
citat din Giuseppe Colombero
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre cărți sau citate despre modestie
Formele prin care marea Virtute se vădește pe acest pământ nu sunt decât emanații ale lui Tao. Iată care îi este firea: nelimitată și de neconceput, Haos, nedeslușire! În mijloc sunt forme! Nedeslușire, Haos. În mijloc sunt ființe! Taină, întuneric! În sine este o inefabilă enigmă. Această esență este adevărul ultim. În el însuși se găsește mărturia definitivă a eternității și a Adevărului Ultim. Din vremurile arhaice ale lumii până în zilele noastre, numele nu i s-a stins și nu i se va stinge niciodată. Este poarta prin care vin în lume toate ființele și se îndreaptă către lumină. Cum știm totul despre ivirea tuturor ființelor? Știm aceasta prin Tao.
Lao Tse în Tao Te King, 21
Adăugat de Lucian Velea
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre adevăr, citate de Lao Tse despre adevăr, citate despre întuneric, citate de Lao Tse despre întuneric, citate despre zile, citate despre timp, citate de Lao Tse despre timp, citate despre lumină, citate de Lao Tse despre lumină sau citate despre limite
Mă voi limita să afirm că este greu de acceptat că Nicolae Iorga, Octavian Goga și Gheorghe Brătianu s-au regăsit solidari în denigrarea lui Nicolae Titulescu, în "războiul" pentru scoaterea acestuia din viața politică. Desigur, rațiunile de ordin general și particular au fost diferite de la caz la caz, după cum la fel de diferite au fost și mijloacele de acțiune.
George G. Potra în Nicolae Iorga - Nicolae Titulescu: interferențe (2011)
Adăugat de Dan Costinaș
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre solidaritate, citate despre război, citate despre politică, citate despre Octavian Goga, citate despre Nicolae Titulescu, citate despre Nicolae Iorga sau citate despre Nicolae
Cele asemănătoare și cele de același fel nu au nevoie de armonie, cele însă neasemănătoare, de obârșii diferite și inegal așezate sunt în chip necesar cuprinse într-o astfel de armonie grație căreia pot dura în univers.
citat din Filolaos din Crotona
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
Rezonanța reunită a sunetului de bază și a familiei sale, născută involuntar din om, nu există în lumea pe care el o denumește naiv "natură". Omul creează condiții astfel încât acestea să apară. Împrumută, fură cosmosului această singură manifestare, care, fără el, nici nu există. Însă nu pentru mult timp. Până și sunetului unic îi va fi reamintită originea sa și îi va fi rechemată neîntârziat. Până și acesta dispare. Și el trebuie să ia loc în masa materiei inerte din care a fost smuls. Efectele secundare, pe care el le-a dezvăluit, nu sunt altceva decât puncte diferite, de oprire, clar delimitate, pe calea dispariției sale finale.
Sergiu Celibidache în Despre fenomenologia muzicală
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre sunet, citate despre spațiul cosmic, citate despre naștere, citate despre naivitate, citate despre familie sau citate despre astronomie
Idealismul este o lumină unică și ea aparține omului, iar omul trebuie să aparțină acestei lumini pentru a fi într-o unitate și armonie perfectă numită lumina pură.
aforism de Ștefan Radu Mușat din Cafeaua fără ghicitoare (2011)
Adăugat de Alina Niculescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe aforisme despre lumină, citate de Ștefan Radu Mușat despre lumină, aforisme despre perfecțiune sau citate de Ștefan Radu Mușat despre perfecțiune
Îi cunosc pe oameni și de aceea vă spun că Isus Cristos nu este un om. Oamenii superficiali văd o asemănare între Cristos și întemeietorii de imperii, sau dumnezeii altor religii. Această asemănare nu există. Între creștinism și celelalte religii este o distanță infinită... Totul în Cristos mă surprinde. Spiritul său mă intimidează și voința sa mă uimește. Între El și oricine altcineva din această lume nu există nici un termen de comparație posibil. El este într-adevăr o ființă prin sine însuși. Ideile sale, sentimentele sale, adevărul pe care El îl vestește, felul său de a convinge, nu pot fi explicate nici prin organizare omenească, nici prin natura lucrurilor... Eu caut în zadar în istorie pentru a găsi pe cineva asemănător cu Isus Cristos sau ceva comparabil cu Evanghelia. Nici Istoria, nici Omenirea, nici secolele, nici natura, nu-mi oferă ceva care să poată să-mi permită să-L explic.
citat celebru din Napoleon Bonaparte
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre creștinism, citate despre istorie, citate despre Iisus Hristos, citate despre superficialitate, citate despre posibilitate sau citate despre idei
Tata este eroul copilăriei mele. Tata a trăit două vieți, una înainte de comunism, alta după comunism; două vieți complet diferite. A fost un om care a avut un cult pentru succes și care vedea că dintr-odată toată această credință a lui în realizarea individuală s-a neantizat. A pierdut totul cu seninătate.
citat din Dinu Patriciu
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre tată, citate despre succes, citate despre eroism sau citate despre comunism
Realitatea este relativă (poem postmodernist)
Văd cum pașii mei de zăpadă dispar în
zăpadă. Frigul îi înghite. Umezeala tresare
pe nea, mai umedă decât orice tresărire.
Sunt cu mult mai mult implicată într-o întindere
ascuțită dată de absența zăpezii decât am fost
vreodată. Am uitat că exist. Încerc să-mi amintesc.
Un nor își clatină albul a ploaie. Nimic nu plouă
exteriorul, universul, sensul ploii este întotdeauna
spre interior. Trebuie să se claine mai întâi,
ca să devină ploaie. Copacii simt, cu exactitate,
acest lucru, pentru că ei, cu siguranță, sunt existenți.
Mai mult decât atât, copacii înțeleg de ce sunt existenți.
Ei așteaptă ploaia, chiar dacă grindina le poate rupe
crengile. Când îi bate frigul după ploaie, ramurile lor
lucioase îngheață. Vreau pașii mei înapoi, așa precum
vreau să aud, din nou, cântecul care se cânta odinioară
în aceeași cafenea, chiar dacă mai am și acum o pată
de cafea pe pantof. Iau acel taxi, care nu mă poate duce
niciunde, dar șoferul știe să conducă în prima ploaie,
care cade peste stratul de zăpadă. De fapt, această
zăpadă este existentă, până când este dizolvată de
ploaie. Eu pot fi existentă atâta timp cât nu mi-e frig
și această ploaie nu este nicidecum una tropicală,
iar eu n-am fost niciodată mai indiferentă ca acum.
Cineva sau ceva merge nestingherit drept înainte.
E corpul meu. E ceva, care nu are nici început și nici
sfârșit. Este mișcarea, care pierde caracteristica timpului.
Ploaia și zăpada au nevoie de timp pentru a dovedi că
au personalitați similare și aparențe diferite. Timpul este
existent. Eu nu pot fi existentă într-un timp diferit. Eu nu pot
deveni existentă a doua oară.
poezie de Marieta Măglaș din Antologie de poezii
Adăugat de Marieta Măglaș
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe poezii despre ploaie, poezii despre zăpadă, poezii despre timp, poezii despre muzică, poezii despre devenire, poezii despre crengi, poezii despre cafea, poezii despre încălțăminte sau poezii despre început
Șoarecii și capcanele sunt lucruri diferite, au funcții diferite și scopuri așijderea (la drept vorbind, toate acestea sunt mult mai lesne de definit în cazul capcanelor decât în cazul șoarecilor: capcanele sunt făcute ca să-i țină pe șoareci în ele și acesta-i unicul lor scop, în timp ce funcțiile și scopurile șoarecilor îmi sunt necunoscute).
Ioan Petru Culianu în Pergamentul diafan
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Comportamentul exterior al omului este mecanic. Este supus impulsului aplicat lui de către comportamentul sinelui interior, iar obiceiurile vechi ale sinelui interior continuă până ce sunt înlocuite de unele noi. Este proprietatea exclusivă a celui de-al doilea om, sau omului interior, pe care el o oferă sinelui său exterior ceva similar propriei sale realități de a fi. Orice schimbare în comportamentul sinelui interior va rezulta în schimbări exterioare corespunzătoare.
citat din Neville Goddard
Adăugat de Adriana Pleșca
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre schimbare