Care sunt ipotezele? Nu fiecare receptor poate să înlăture și să îndepărteze ceea ce funcționează ca voal colorat între conștiința sa curată și realitate. Cerul poate să fie albastru și să rămână mereu astfel și, totuși, ceață și nori pot să existe între. Dar fiecăruia îi este dată posibilitatea sfântă să înlăture ceea ce atârnă între și să își elibereze perspectiva. Acel "atât, cât și" al limbii nu se găsește la acel "astfel și nu altfel" al tonului muzical. Dacă sunetul apare schimbat, acest fapt poate fi cauzat doar de starea diferită a degradării influențate de ego degradarea percepției noastre, care plutește între conștiința curată și realitatea pură.
Sergiu Celibidache în Despre fenomenologia muzicală
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi și următoarele:
- citate despre realitate
- citate despre sunet
- citate despre sfinți
- citate despre sfințenie
- citate despre schimbare
- citate despre posibilitate
- citate despre nori
- citate despre muzică
- citate despre existență
Citate similare
Esența universului afectiv uman este dată de relațiile dintre acum, între ceea ce a trecut și ceea ce va veni. Argumentările active care marchează motivele de mișcare a emoțiilor și sentimentelor ivite în lumea afectivă sunt reprezentate de această legătură dublă "acum", între viitor și trecut. O astfel de coardă se împarte la mijloc, imediat după se împarte la doi: apare octava; se împarte în trei: apare cvinta; se împarte în patru, în cinci, în zece, în o sută până când, pentru percepția umană, se atinge starea de liniște din care a fost smulsă.
Sergiu Celibidache în Despre fenomenologia muzicală
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi citate despre viitor, citate despre trecut sau citate despre mișcare
Ce se mișcă? Materia crudă substanțială: o coardă, o masă de aer sau de metal. Știm că totul este mișcare. Dacă sunetul este mișcare, atunci ce diferențiază sunetul, care poate deveni muzică, de celelalte mișcări? Structura sa specifică este de neînlocuit, care îi stă la bază: vibrațiile egale și constante. Pentru o anumită unitate de timp, același număr de vibrații: aceasta este esența tonului muzical.
Sergiu Celibidache în Despre fenomenologia muzicală
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi și citate despre timp, citate despre numere, citate despre devenire sau citate despre aer
Recunosc că între caracterul confuz al visului manifest și starea de refulare a ideilor latente altfel zis repulsia resimțită luând cunoștință de aceste idei există o relație de la cauză la efect. Conchid că dacă visul este confuz, el este astfel din necesitatea de a nu trăda anumite idei latente pe care conștiința le dezaprobă. Astfel se explică acțiunea de deformare, care pentru vis este o adevărată deghizare.
Sigmund Freud în Interpretarea viselor
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi și următoarele:
- citate despre visare
- citate de Sigmund Freud despre visare
- citate despre idei
- citate de Sigmund Freud despre idei
- citate despre trădare
- citate despre repulsie
- citate de Sigmund Freud despre existență
- citate despre conștiință
- citate de Sigmund Freud despre conștiință
- citate despre adevăr
- citate de Sigmund Freud despre adevăr
Această incredibilă combinație între mintea infinită și tăcută, pe de o parte, și mintea individuală, dinamică și activă, pe de altă parte, reprezintă acel echilibru între tăcere și mișcare care poate crea tot ceea ce vă doriți.
Deepak Chopra în Cele șapte legi spirituale ale succesului
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre tăcere sau citate despre dorințe
Singura unitate primordială înainte de tot și de toate, care nu se poate diviza în veci dar care găzduiește toate diviziunile de vis numite "forme" este CONȘTIINȚA/SINELE. Faptul tău de "A-Fi" și faptul de "A-Fi" al unui vierme este exact una și aceiași Conștiință, este Viața. Ceea ce nu are formă, ceea ce e Real, ceea ce nu se schimbă, nu se naște și nu moare, ceea ce e infinit, ceea ce e veșnic perfect, ca ce nu cunoaște timpul, este atemporal ESTE CONȘTIINȚA! Tot ceea ce se schimbă, se naște și moare, involuează și evoluează este efemerul, iluzia și nu conștiința. Ceea ce ești/suntem este CONȘTIINȚA și nu forma efemeră ce apare în ea, aceasta este hrană, este iluzie.
citat din Atmaji Maharaj
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre viermi, citate despre viață, citate despre perfecțiune, citate despre naștere sau citate despre moarte
Sinele nu Te poate părăsi. Conștiința Pură nu Te poate părăsi. Orice altceva te va părăsi. Dar Conștiința Pură este Ceea Ce Ești.
citat din Mooji
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Omul a creat tonul care vibrează constant, l-a înălțat din adâncul inert al lumii sale înconjurătoare de materie crudă la lumina conștiinței sale sau, poate, l-a coborât din sfera divină. În orice caz: l-a creat. El lasă să vibreze o lungime elastică între două puncte fixe, suflă printr-un tub de bambus sau printr-un os tibian golit, înzestrat cu găuri, și întemeiază, astfel, fără a avea vreo idee în această privință, ipotezele sub care poate să depășească condițiile sale "întru acum".
Sergiu Celibidache în Despre fenomenologia muzicală
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre lumină, citate despre lungime sau citate despre depășire
A gândi - verbul Gemenilor. Și e adevărat, gândirea devine tot mai tiranică între compartimentele psihicului meu. Acum e o gândire fără substanță, sau care își e sieși substanță. Gândesc așa cum imaginam în adolescență: vedeam imagini, dar ele nu formau o lume. Poate că, la fel ca atunci, dar în planul meditației, în câțiva ani am să reușesc să devin, dintr-un om care gândește, un gânditor. Dacă aș duce o anume viață, dacă nu aș trăi în paradox și ipocrizie, știu că ar fi așa. Sunt între paliere, poate între poezie și mistică, magie, iluminare, plenitudine, distrugere. Sau între ficțiune și realitate (dar cea adevărată, nu cea din jur).
Mircea Cărtărescu în Jurnal I (1990-1996) (2005)
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre gânduri, citate despre verb, citate despre promisiuni sau citate despre poezie
Poate că nu știi dar viața este despre iubire
restul sunt doar agrafe de prins dovezile
în dosare cu pereți și acareturi
sau pe câmpii cu flori și fluturi
și
poate că trebuia să subliniez asta mai demult
viața este și despre muzică
care e tot o formă de iubire
ceva mai curată
poate un pic mai universală
chiar și poezia este despre iubire
uneori și despre partea mai întunecată a iubirii
poate că nu știi
dar până și războaiele se fac din iubire și ură
toate crimele
toate nedreptățile
sunt doar conseciințe colaterale ale iubirii
mi-ai tot spus că nu pot iubi pe toată lumea
că am de ales între zi și noapte
între soare și lună
între alfa și omega
și eu ca un nebun tot încerc imposibilul
punând în agrafe zi de zi toate dovezile
uitând să mă iubesc
tocmai pe mine
poezie de Tudor Gheorghe Calotescu
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe poezii despre iubire, poezii despre întuneric, poezii despre viață, poezii despre timp, poezii despre război, poezii despre poezie, poezii despre noapte, poezii despre nebunie, poezii despre muzică sau Ne poți propune o poezie de dragoste?
Momentul exact al trecerii de la viață la moarte trebuie să fie fascinant. Omul se află într-o stare de tranziție, suspendat între vremelnicie și eternitate, aproape mort dar încă viu, aproape de ceilalți și totuși atât de departe de lumea pe care este pe cale să o părăsească. Numai Dumnezeu poate ști cu adevărat ce se petrece în acel moment, căci El împarte în egală măsură atât existența cât și non-existența ființelor umane pe acest pământ.
Mihail Mataringa (16 februarie 2013)
Adăugat de Mihail Mataringa
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre religie sau citate despre Dumnezeu
Nu trăim o viață, suntem Viața! Nu trăim o realitate, suntem unica realitate. Nu suntem un trăitor, nici un căutător, nici un făcător. Nu ne mișcăm între polurile dualității, suntem NON-DUALITATEA. Nu suntem o formă, suntem Non-forma în care toate formele apar și dispar. Viața nu posedă o minte. Mintea e doar o adunătura de gânduri. Noi nu suntem gândul ce străbate viața. Suntem Viața neatinsă de gând, ce nu cunoaște mintea și dualitatea, separarea. Mintea observă doar forme despărțite de spațiu gol/nimic. Însă ceea ce definește ea ca nimic e chiar oceanul în care forma apare și dispare. Mintea cataloghează ca real doar forma; doar peștii din ocean, și spune despre ocean că este un Nimic, ceva nefolositor și nereal. Elimină oceanul și păstrează doar peștii. Apoi numește asta realitate și cercetarea ei o numește cunoaștere. De aceea adevărata realitate pe care o suntem, nu o poate cunoaște și nici persoana nu poate cunoaște Realitatea și Adevărul, însă le suntem chiar acum, chiar aici! Căutăm să cunoaștem ceea ce nu poate fi cunoscut căci doar separarea e cunoscută, doar trecerea, doar ceea ce apare și dispare, iar Noi nu suntem ceea ce apare și dispare, ci eternitatea neatinsă de timp în care totul apare și dispare. Eternul martor, tăcut, plin de pace, nemișcat.
citat din Atmaji Maharaj
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre cunoaștere, citate despre ocean, citate despre spațiu și timp sau citate despre pești
Metoda științifică este o amplificare/extindere a bunului simț, exercitat cu o hotărâre deosebit de fermă pentru a nu persista în eroarea la care ne-ar putea duce acțiunile mâinii sau minții. Ca și alte procese exploratorii, poate să devină un dialog între fapt și fantezie, între ceea ce este și ceea ce e posibil, între ce ar putea fi adevărat din ceea este așa de fapt. Scopul investigației științifice nu este să adune un bagaj de informații faptice, nici să construiască o imagine totalitariană a Legilor Naturii în care fiecare eveniment care nu este obligatoriu, este interzis. Eu cred mai mult că este o structură articulată de credințe justificabile despre Natură. Începe ca o povestire despre o Lume Posibilă - o povestire pe care o inventăm și o critcăm și o modificăm pe măsură ce înaintăm, așa că se va termina prin a fi ceva despre viața reală.
citat din Peter B. Medawar
Adăugat de Sagittarius
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre știință, citate despre natură, citate despre mâini, citate despre legi, citate despre inventatori, citate despre interdicții sau citate despre informații
O căsnicie bună este aceea în care fiecare îi încredințează celuilalt rolul de paznic al solitudinii sale. Odată ce este acceptată realitatea că până și între ființele omenești cele mai apropiate continuă să existe distațe infinite, poate înflori o conviețuire, doar dacă cei doi izbutesc să iubească depărtarea dintre ei, care îi îngăduie fiecăruia să-l vadă pe celălalt integral și profilat pe un orizont vast.
citat din Rainer Maria Rilke
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre superlative, citate despre singurătate, citate despre iubire, citate despre flori sau citate despre căsătorie
Inconștientul este asemănător cu un cerc mare care ar include conștiința ca pe un cerc mai mic. Nu poate exista fapt de conștiință fără o preparație inconștientă, în timp ce inconștientul se poate lipsi de stadiul conștient, având totuși o valoare psihică. Inconștientul este psihicul însuși în realitatea esențială. Natura sa intimă este la fel de necunoscută ca și aceea a realității exterioare, iar conștiința se informează despre el într-un fel atât de incomplet ca și organele noastre de simț despre lumea exterioară.
Sigmund Freud în Psihologia vieții cotidiene
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate de Sigmund Freud despre realitate, citate despre valoare, citate de Sigmund Freud despre valoare, citate de Sigmund Freud despre timp, citate de Sigmund Freud despre natură sau citate de Sigmund Freud despre informații
Tonul îl atinge pe om direct și inevitabil și evocă reflexe libere, necondiționate, neținând cont de niciun fel de determinare specific individuală (rasă, gen, situație socială, vârstă). Pentru acest scop, el percepe, atunci când ipotezele sunt astfel reunite, o echivalență apropiată și de neconfigurat în lumea atinsă de afect a subiectului receptor.
Sergiu Celibidache în Despre fenomenologia muzicală
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre vârstă sau citate despre libertate
Există o dispută bazată pe lingvistică între religie și literatură, așa cum e între politică și literatură. Totuși nu e doar o dispută între două contrarii. Deoarece, în timp ce religia caută să privilegieze o limbă în defavoarea celorlalte, un set de valori în defavoarea tuturor celorlalte, un text în fața celorlalte, romanul s-a referit mereu la modul în care limbi, valori și narațiuni diferite se află în conflict, și la relațiile nestatornice între ele, care sunt relații de putere. Romanul nu încearcă să stabilească un limbaj privilegiat, ci insistă asupra libertății de portretizare și analiză a luptei între cei ce aspiră la astfel de privilegii.
Salman Rushdie în Nu e nimic sacru? (1990)
Adăugat de Andreea Banciu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre politică, citate despre literatură sau citate despre lingvistică
- inspirație
- Inspirația este fundamentul artelor, în genere. Ea este exact ca impulsul electric care stârnește fulgerul între doi poli. În momentul în care tensiunea între doi poli se creează, fulgerul apare. Fără fulger nu poate să existe fulger.
definiție celebră de Nichita Stănescu
Adăugat de Eva
Comentează! | Votează! | Copiază!
Audioteca Citatepedia
Voce: Nichita Stănescu
Vezi mai multe citate de Nichita Stănescu despre existență, citate despre electricitate, citate despre artă sau citate de Nichita Stănescu despre artă
Gând 10
Inspirația este fundamentul artelor în genere, ea
este exact ca impulsul electric care stârnește
fulgerul între doi poli. În momentul în care
tensiunea între doi poli se creează, fulgerul apare.
Fără fulger nu poate să existe fulger.
poezie celebră de Nichita Stănescu
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe poezii despre gânduri, citate de Nichita Stănescu despre gânduri, poezii despre existență, poezii despre electricitate sau poezii despre artă
Sau poate că ceea ce mintea numește fals drept "apariția așa-zișilor cunoscători" este doar propria înțelepciune perenă a inimii? Pentru că doar ea este singura care nu apare și nu dispare fiind așa cum bine zici "ceea ce este". Altfel ar fi o contradicție duală pentru că noi nu suntem eticheta minții de/ca "ființe umane", nu apărem, nu dispărem, nu ne naștem, nu murim. Toate aceste dualități nu aparțin de "ceea ce este", ci doar de efemeritatea visului numit corp-minte. Doar mintea crede că "așa-zișii cunoscători" mai exact înțelepții sunt despărțiți de propria noastră inimă, când în fapt ei sunt unica noastră inimă non-duală. În afara falsei idei a "ego"-ului că "eu sunt forma" unde altundeva mai există despărțire, separare? Mintea creează iluzia formei și induce falsul sentiment al separării ce nici măcar dragostea nu-l mai poate aboli,. dar imediat ce am depășit limitarea numită "mintea mea" noi vedem că așa cum aerul unește toate formele între ele. Spiritul unic din care ele se nasc și dispar îl suntem noi toți.
citat din Atmaji Maharaj
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre înțelepciune sau citate despre inimă
Întregul, necondiționatul nu se pot găsi decât dincolo de viața unui Eu închis între limitele persoanei empirice, fizice, practice, morale sau intelectuale. Astfel, în principiu, numai ce transportă în afara unei astfel de vieți și unui astfel de Eu, ceea ce creează în ele o criză, ceea ce le insuflă o forță mai mare, ceea ce deplasează centrul sinelui propriu dincolo de el însuși cu riscul ca acesta, dacă e necesar, să aibă loc într-un mod problematic, catastrofic sau distructiv numai așa ceva poate eventual deschide drumul către o regiune superioară.
Julius Evola în Metafizica sexului (2002)
Adăugat de Magia Feminina
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre transporturi, citate despre principii, citate despre moralitate, citate despre limite, citate despre forță sau citate despre criză