Adaugă un citat | Citate la întâmplare | Votează! | Votate recent | Adăugate recent | Comentarii recente | Top general

Dintre toate figurile noastre scriitoricești, nici una nu ispitește mai mult biografia decât aceea a lui Caragiale. Prin originalitatea temperamentului, cât și prin aspectele variate ale existenței, omul sugeră tot atâta, dacă nu mai mult decât însăși opera lui. Ca și Oscar Wilde, scriitorul român ar fi putut spune că și-a pus geniul în viață și numai talentul în operă. Zigzagurile vieții și risipa de spirit verbal, egoismul epicureu, cu înfrângerile suferite, conștiința profesională și cinismul afișat sunt atâtea elemente care fac posibile interpretările unei biografii "literare", ca să nu spunem "romanțate". Caragiale își va găsi, firește, scriitorul de mare talent care să-i învie chipul.

în Viața lui I.L. Caragiale, Prefață (2012)
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Citate similare

Cincinat Pavelescu

S-a zis despre Oscar Wilde, că și-a trăit viața mai mult decât și-a scris-o. Cred adevărata operă a lui Caragiale s-a irosit în conversațiile lui zilnice și în discuțiile cu prietenii, unde își cheltuia c-o dărnicie de nabab resursele unei elocințe fără precedent în marea familie intelectuală a contemporanilor. Nici chiar Titu Maiorescu, a cărui dialectică era strălucită, n-a putut să-l înfrângă în discuțiile animate de la Convorbirile literare.

în Amintiri literare, Ion Luca Caragiale
Adăugat de Dan CostinașSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Calitatea dominantă a lui Caragiale este inteligența. Cultivată, s-ar fi orientat către o disciplină intelectuală de specialitate. Alți contemporani s-au lăsat impresionați de cultura vastă adunată de scriitorul autodidact.

citat clasic din
Adăugat de Dan CostinașSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Oscar Wilde

Mi-am pus tot geniul în viață, în operele mele n-am pus decât talentul.

citat celebru din
Adăugat de Danila MihaelaSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba engleză. Dacă îl găsești, îl poți adăuga la Citatepedia.com. Dacă există deja, ne poți semnala pagina, ca să creăm legătura.
cumpărăturiCartea "The Collected Works of Oscar Wilde" de Oscar Wilde este disponibilă pentru comandă online cu o considerabilă reducere de preț, la doar -49.00- 22.99 lei.
Lev Tolstoi

Da, eu, L. N., eu, scriitorul, eu, cerșetorul, eu, țarul, este o mare rătăcire. De aici vin toate suferințele oamenilor. Există numai Unul și nenumărate manifestări ale Lui, dintre care una este cea pe care o consider sinele meu. Și ar fi bine să nu recunoaștem manifestarea Lui în sinea noastră ca pe "eul" nostru separat, ci simțim în noi acel "EU" și să trăim prin El. Trecem prin cele mai diferite și inevitabile amărăciuni și suferințe dacă trăim în rătăcirea "Eu" este "eul" nostru.

în Despre Dumnezeu și om din jurnalul ultimilor ani
Adăugat de Gabrine94Semnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba rusă. Dacă îl găsești, îl poți adăuga la Ru.Citatepedia.net. Dacă există deja, ne poți semnala pagina, ca să creăm legătura.
cumpărăturiCartea "Set Anna Karenina" de Lev Tolstoi este disponibilă pentru comandă online cu o considerabilă reducere de preț, la -69.90- 34.99 lei.

Fiind un scriitor urban, e normal ca domnul Caragiale să nu fi acordat un loc prea generos descrierilor de natură. Cu toate acestea, felul în care apare natura la Caragiale este într-un chip mai viu decât la scriitorul care i se recunoaște de obicei. Sunt luminișuri neașteptate, nu e un mediu pitoresc, ci mai degrabă unul trecut printr-o senzație organică, mai puțin văzută, ci receptată ca sunet și simț.

în Arta prozatorilor români
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Arthur Schopenhauer

De vreme ce tot ce există și se petrece pentru om nu e prezent imediat decât în conștiința sa și nu se petrece decât pentru aceasta, e evident predispozițiile conștiinței sunt ele însele lucrul cel mai important și că lucrurile depind mult mai mult de ele decât de figurile care apar în ele. Ceea ce un individ posedă pentru sine, ceea ce îl însoțește în singurătate și ceea ce nimeni nu poate să-i ia sau să-i dea, iată ce e mult mai important decât ceea ce posedă sau este în ochii celorlalți. Un om de spirit se simte excelent într-o singurătate totală grație propriilor gânduri și imaginației sale, în timp ce un prost se plictisește chiar dacă își petrece timpul numai în spectacole, serbări și ieșiri în lume. Un caracter bun, blând și moderat poate fi mulțumit în circumstanțe care lasă de dorit, în timp ce un caracter rău și plin de invidie nu va fi mulțumit nici dacă este acoperit de bogății.

în Arta de a fi fericit
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba germană. Dacă îl găsești, îl poți adăuga la De.Citatepedia.net. Dacă există deja, ne poți semnala pagina, ca să creăm legătura.
cumpărăturiCartea "Lumea ca vointa si reprezentare Vol. 1+2" de Arthur Schopenhauer este disponibilă pentru comandă online cu o mare reducere de preț, la -183.03- 137.99 lei.

Cinic: un om care își ia libertatea de a vorbi pe șleau, de a spune lucrurile de la obraz, împotriva convențiilor și ipocriziei sociale, pe care prin cinismul lui le pune la zid. Cel mai ilustru exemplu este Oscar Wilde.

în Dicționarul cinicului (2008)
Adăugat de George BudoiSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba română.
Guy de Maupassant

Scriitorul este și trebuie rămână singurul stăpân, singurul judecător al operei pe care se simte chemat o scrie. Criticilor, confraților săi și publicului le revine sarcina de a judeca dacă a realizat bine sau nu opera pe care și-a propus s-o facă și scriitorul nu are de dat socoteală cititorului decât despre felul cum a executat-o. Dacă-mi vine cheful critic sau contest talentul cuiva, n-o pot face decât privind din punctul de vedere al autorului, pătrunzându-i intențiile cel mai ascunse.

în scrisoare către Francisque Sarcey
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Pierre si Jean Guy de Maupassant" de Guy de Maupassant este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -14.35- 3.99 lei.

Prin refuzul de a se inhiba în fața tabuurilor estetice și sociale din epoca în care a trăit, Caragiale s-a dovedit a fi scriitorul clasic care a avansat cel mai mult în direcția înțelegerii mecanismelor de existență ale unui text literar, dar și în direcția descifrării resorturilor profunde ale specificului nostru național.

citat din
Adăugat de Dan CostinașSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Constantin Noica

În excepționalul omenescului (dar care ar trebui fie regula lui), un om care nu a sfârșit prin a avea un drum de geniu, prin a fi "un element" pentru ceilalți, adică un sens de viață, o valoare specifică, o tonalitate umană, un prototip uman, nu a trăit cu adevărat. Căci spiritul se definește, nu atât prin obiectivările lui în produse, cât prin puterea sa de iradiere și modelare, adică prin elementul pe care-l suscită la viață; astfel încât oamenii adevărați sunt mai mult decât o operă, ei devin un principiu de viață.

în Tratat de ontologie
Adăugat de Avramescu Norvegia ElenaSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Prigoana. Documente ale procesului. 50 de ani de la pronuntarea Sentintei" de Constantin Noica este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la -52.02- 36.99 lei.

Oamenii aceia care știu fie senini, uitând de amarul lor, îmi plac. În seninătatea lor neînvinsă se sprijină întreaga lume. Să știți că nu exista ceva mai de preț, mai trainic, o mai mare și benefică binecuvântare, decât amintirea neînvinselor noastre seninătăți în momentele limită ale vieții, decât bucuria de a ne arăta, în ciuda oricăror mefiențe, chipul nostru luminos. Dacă există o mântuire, atunci beneficiile ei se resimt cu mult înaintea unei eventuale judecăți de apoi; suntem mântuiți aproape zilnic de toate frumusețile sufletului, dintre care cea mai mare este bunătatea. Paradisul, dacă există îndeobște așa ceva, este starea de spirit a oamenilor care nu și-au frânt coloana vertebrală.

citat din
Adăugat de cnnSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Scrisoare catre fiul meu" de Cosmin Neidoni este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -23.10- 16.99 lei.
Nicolae Tonitza

Artistul modern, spre deosebire de cel din trecut, este scriitorul unei lumi ce se prăvale într-o vertiginoasă și necontenită frământare, o lume mult mai vastă și mai complexă decât lumea pe care au contemplat-o înaintașii noștri. De aceea, în locul linișitii de odinioară, artistul modern pune mai multă înfrigurare, mult mai multă încordare de voință în surprinderea și redarea acestui fantastic caleidoscop al lumii actuale. Și cum aspectele ce i se prezintă și îl preocupă sunt infinite, el le cuprinde într-o privire repede de ansamblu, traducându-le în forme cât mai simple, mai limpezi, mai cuprinzătoare, mai sintetice.

citat clasic din
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Ca scriitor obiectiv de educație clasică și ca artist care disociază arta de producător, Caragiale socotea nepotrivit amestecul cercetătorului literar în viața particulară a autorilor. Când i se cereau referințe biografice, în vederea unor studii, opunea refuzuri categorice. Așa i-a răspuns lui Horia Petra-Petrescu care pregătea la Lipsca o teză de doctorat despre opera lui Caragiale: "... mărturisesc că nu-nțeleg. Ce-are a face familia mea, care nu e nobiliară, cu operele mele! Și eu socotesc d-ta despre aceste opere vrei faci un studiu critic de literatură și art㠖 iar nu despre umila mea familie vreunul eraldic."

în Viața lui I.L. Caragiale, Obârșia și ascendenții (2012)
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Dan Puric

De ce a scris Gheorghe Brătianu poporul român e un miracol? De ce nu a spus e un gunoi, cum fac cei de acum, care l-au decapitat și pe Eminescu? Scormonesc vulgaritatea în operele lui ca să-l desacralizeze, -l biologizeze pe scriitorul despre care Cioran spunea că și Buddha ar fi gelos pe biografia lui.

în Fii demn! (2011)
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Despre omul frumos" de Dan Puric este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -21.19- 15.99 lei.
Alexandru Paleologu

De aceea, există la noi, manifestată fie direct, fie disimulat, dar tenace, atâta ostilitate față de Caragiale, abisalul Caragiale, geniul inteligenței radicale, cel mai eficient dintre marii români demascatori ai Prostiei.

în Despre lucrurile cu adevărat importante
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba română.
Ion Luca Caragiale

Doamna Z... una dintre invitate, o văduvă respectabilă, care știe toate câte se petrec în societatea noastră, și chiar mai multe, ne-a afirmat pe drum - "contând, se înțelege, pe discreția noastră" - N..., cum e cam bolnăvicios, și-a făcut testamentul și lasă aproape toată averea sa copilei lui Manolache, pe care o iubește la nebunie. Și toți, firește, am trebuit zicem iarăși: "Mare noroc pe Guvidi!"

finalul de la Om cu noroc de (1890)
Adăugat de Dan CostinașSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba română.
cumpărăturiCartea "Momente" de Ion Luca Caragiale este disponibilă pentru comandă online cu o considerabilă reducere de preț, la -69.36- 48.99 lei.
Oscar Wilde

Talent și geniu

Știu, critica nu mă răsfață
Și-are dreptate, evident:
C-am pus în opere talent,
Iar geniul l-am pus... în viață.

epigramă de din Din epigramiștii lumii (2000), traducere de Aurel Iordache
Adăugat de Gheorghe CulicovschiSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba engleză. Dacă îl găsești, îl poți adăuga la Citatepedia.com. Dacă există deja, ne poți semnala pagina, ca să creăm legătura.

O casă pe care nu o vom găsi niciodată

Nu mai aveam răbdare,
voiam le părăsim cât mai repede casa,
dormim cu iubiți al căror nume
l-am uitat demult, ne-asumăm riscuri
cu mințile și cu trupurile noastre,
trăim în țări
care nu ne-au dorit vreodată
și care nici nu ne-au mulțumit după aceea,
alergând cu furie prin ani
înspre ceva pe care,
într-un final, l-am atins
și care nu-i – nici mai mult, nici mai puțin –
decât certitudinea de a nu le mai auzi
scârțâitul pașilor,
măsurând dușumelele
unei case pe care n-o vom găsi niciodată.

poezie de , traducere de Petru Dimofte
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Border" de Kapka Kassabova este disponibilă pentru comandă online cu o mare reducere de preț, la -95.00- 40.99 lei.

În contra lui Hasdeu pornește lupta Caragiale prin revista sa "Moftul român", care începe la 24 ianuarie 1893, având ca director pe Caragiale și ca prim-redactor pe Anton Bacalbașa. Titlul ales de ei înfățișează meteahna specifică a poporului român, precum au francezii "l'engouement", ungurii "șovinismul", italienii "vendetta".

în Istoria literaturii române (1913)
Adăugat de Dan CostinașSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

În nici una dintre lucrările sale Natura nu și-a arătat originalitatea mai mult decât în cazul insectelor.

citat clasic din
Adăugat de MademoiselleSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Căutare

Căutări recente | Top căutări | Info

Fani pe Facebook