Adaugă un citat | Citate la întâmplare | Votează! | Votate recent | Adăugate recent | Comentarii recente | Top general

Lenin

Prin clase înțelegem mari grupuri de oameni care se deosebesc între ele după locul pe care-l ocupă într-un anumit sistem de producție socială istoricește determinat, după raportul lor (de cele mai multe ori formulat și consfințit prin legi) față de mijloacele de producție, după rolul lor în organizarea socială a muncii și, deci, după modul de obținere și după mărimea acelei părți din avuția socială de care dispun ele. Clasele sunt grupuri de oameni dintre care un grup își poate însuși munca altuia datorită locului diferit pe care îl ocupă într-un anumit sistem de economie socială.

în Marea inițiativă
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Citate similare

programare socială
Programarea socială este educația pe care o primim de la părinți, școală și mass-media, care ne împinge spre statutul de oaie, ca indivizi, și de turmă, ca grup, în loc să ne ajute să devenim ființe libere și independente.

definiție de în Descoperă-ți vocația
Adăugat de MicheleflowerbombSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Karl Marx

În producția socială a vieții lor, oamenii intră în relații determinate, necesare, independente de voința lor - relații de producție -, care corespund unei trepte de dezvoltare determinate a forțelor lor de producție materiale. Totalitatea acestor relații de producție constituie structura economică a societății, baza reală pe care se înalță o suprastructură juridică și politică și căreia îi corespund forme determinate ale conștiinței sociale.

în Contribuții la critica economiei politice (ianuarie 1859)
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Insemnari despre romani" de Karl Marx este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -9.63- 7.99 lei.
Lev Tolstoi

Una din cele mai nefaste rătăciri ale celor ce vor să-și îmbunătățească viața e părerea că există o ordine, o rânduire socială în care oamenilor le poate fi mai bine decât in oricare alta. Lupta cronică a partidelor, păturilor sociale care formează aparența ordinii, toate astea sunt doar amăgiri care aduc cu ele un nou rău fiindcă îi distrag pe oameni de la singura preocupare ce ar duce la o mai bună rânduire socială: lucrul oamenilor asupra lor înșiși.

în Despre Dumnezeu și om din jurnalul ultimilor ani
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba rusă. Dacă îl găsești, îl poți adăuga la Ru.Citatepedia.net. Dacă există deja, ne poți semnala pagina, ca să creăm legătura.
cumpărăturiCartea "Set Anna Karenina" de Lev Tolstoi este disponibilă pentru comandă online cu o considerabilă reducere de preț, la -69.90- 34.99 lei.
Carl Sagan

Istoria umană poate fi privită ca pe o conștientizare care încet începe să răsară, că noi suntem membrii unui grup mai mare. Inițial loialitățile noastre erau doar pentru noi și familia noastră imediată, după aceea, pentru grupurile rătăcitoare de vânători-culegători, apoi pentru triburi, așezări mici, orașe-state și apoi pentru națiuni. Am lărgit cercul celor pe care îi iubim. Acum, noi am organizat ceea ce sunt modest descrise drept super-puteri, care includ grupuri de oameni din medii etnice și culturale divergente care într-un anume sens lucrează, împreună - cu siguranță o experiență de umanizare și formare a caracterului. Dacă vrem să supraviețuim, loialitățile noastre trebuie extinse în continuare, pentru a include întreaga comunitatea umană, întregul Pământ. Mulți dintre cei care conduc națiunile vor considera această idee ca fiind dezagreabilă. Ei se vor teme să își piardă puterea. Vom auzi multe despre trădare și lipsă de loialitate. Statele-națiune bogate vor fi nevoite să își împartă bogăția cu cele sărace. Dar alegerea, după cum a spus odată H. G. Wells într-un context diferit, este clară: UNIVERSUL sau NIMIC.

în Cosmos
Adăugat de Catalin PopescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiEste disponibil și textul în engleză.
cumpărăturiCartea "The Dragons of Eden: Speculations on the Evolution of Human Intelligence Paperback" de Carl Sagan este disponibilă pentru comandă online la 32.99 lei.

Fiecare om își ocupă locul de drept în lume, care se definește prin raporturile cu oamenii din jur, și nu printr-o condiție socială moștenită. Un om limitat va fi considerat ca atare indiferent de cât de bogat este. Puterea este în mâinile celor care au ca și argument forța inteligenței și a rațiunii.


Adăugat de Marius TorokSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Starea socială

Sunt în neamul omenesc
Unii ce au cap de vită,
pe Schiller de-l citesc
Zic că-s oameni de elită...

epigramă de , traducere de Florea Ștefănescu
Adăugat de Gheorghe CulicovschiSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Karl Marx

În faza superioară a societății comuniste, după ce va dispărea subordonarea înrobitoare a indivizilor față de diviziunea muncii și, o dată cu ea, opoziția dintre munca intelectuală și munca fizică; când munca va înceta să mai fie numai un mijloc de existență și va deveni ea însăși prima necesitate vitală; când, alături de dezvoltarea multilaterală a indivizilor, vor crește și forțele de producție, iar toate izvoarele avuției colective vor țâșni ca un torent - abia atunci limitele înguste ale dreptului burghez vor putea fi cu totul depășite și societatea va putea înscrie pe stindardele ei: de la fiecare după capacități, fiecăruia după nevoi!

în Critica Programului de la Gotha (1875)
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Un lucru foarte interesant în programarea socială, poate ai observat, în momentul în care un om este nonconformist, în momentul în care un om încearcă să-și exprime personalitatea într-un anumit fel, vine cu un păr colorat sau vine cu o haină mai ciudată sau are un comportament mai ciudat, această programare socială i-a făcut pe oameni în așa fel încât a format o armată întreagă care să sară să îl atace pe omul care vrea să iasă din turmă, pe omul care vrea să se diferențieze, să fie nonconformist prin orice, prin aspect, prin comportament, prin valori, prin dorințe, prin visuri. Așadar, în momentul în care vei dori să fii altfel, să faci ceva, să-ți descoperi talentul, vei vedea că de la părinți la anturaj vor sări toți pe tine, agresiv, chiar te vor jigni, te vor umili sau cel puțin vor încerca să facă lucrul acesta. Este important să fii puternic în interior și să nu te lași jignit și umilit de remarcile lor pentru că atunci când vei reuși, vei deveni un exemplu pentru toți cei din jur pentru că așa este în viață. Parcă Ghandi spunea că la început toți ignoră ideea, apoi toți râd de ea apoi la sfârșit tu câștigi. În ideea că într-adevăr așteaptă-te la toată opoziția din lume când vei porni pe acest drum al tău care este drumul tău propriu, vocația ta chemarea ta.

citat din
Adăugat de George Aurelian StochițoiuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Dimitrie Gusti

Politica și etica nu se ocupă, ca științele sociale particulare și sociologice, de lumea socială așa cum este ea în mod necesar; politica și etica se ocupă de lumea socială așa cum ea ar trebui să fie... Științele sociale, Sociologia, Politica, Etica formează o serie riguros logică, fiecare știință este o consecință logică a celei care o precedă. Sociologia nu e posibilă fără rezultatele științelor sociale particulare... Politica se fondează pe sociologie... Etica este știința normativă cea mai înaltă care închide seria științelor sociale explicative și normative.

în Cursul de istorie a filosofiei grecești, etică și sociologie (1910)
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Karl Marx

Progresul societății se poate măsura cu exactitate după poziția socială a sexului frumos – inclusiv cele urâte.

citat din
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

■"Avem nevoie de oameni de stat, de șefi de stat care să tragă natural societatea după ei, și nu de politicieni care să mențină sau să adâncească mizeria moral-umană în societate, divizarea, controlul, sărăcirea și alienarea socială."■
☆Adrian Ibiș

în Cartea "Cugetări. Mari oameni de stat", Editura Pansofia, 2013 (2013)
Adăugat de Adrian IbișSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Alfred Adler
simțire socială
A vedea cu ochii altuia, a auzi cu urechile altuia, a simți cu inima altcuiva. În acest moment, aceasta mi se pare cea mai corespunzătoare definiție a ceea ce numim simțire socială.

definiție celebră de
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Caracterul nevrotic" de Alfred Adler este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -49.00- 29.99 lei.
psihologie socială
Psihologia socială este știința conflictului între individ și societate.

definiție de în Psihologia socială sau mașina de fabricat zei
Adăugat de Lucian VeleaSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Psihologie sociala" de Serge Moscovici este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -42.00- 31.99 lei.
Gheorghe Ionescu

În opinia mea personală și neinfluențată de nici o filosofie, omenirea a degenerat. De la Giganții legendelor preantichității, la pigmeii cu origine socială sănătoasă, sunt nu mii, ci milioane de ani, timp în care amestecul brutal al populațiilor și tendința de exterminare socială și națională au dat progenituri din ce în ce mai degenerate fizic și intelectual, dar cu pretenții din ce în ce mai mari.

citat din
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Titu Maiorescu

Să năzuim către o viață nouă, plină de prospețime! Să contopim știința cu viața reală, să evadăm din celulele înăbușitoare ale contemplării abstracte! Iată stindardul științei actuale, iată vocația ei socială! Iar filozofia, mai mult decât oricare altă îndeletnicire, are datoria să țină seama de această vocație socială. Căci dintre toate relațiile, cele mai nobile sunt cele ce se țes între oameni; Iubirea fiind relația cea mai perfectă, pentru că este și cea mai sublimă, universală și puternică, putem afirma că filozofia, care etimologic înseamnă "iubirea de știință" este în esență știința iubirii.

în Considerații filozofice (1860)
Adăugat de Avramescu Norvegia ElenaSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba română.
cumpărăturiCartea "O cercetare critica" de Titu Maiorescu este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -21.19- 16.99 lei.

Normativitatea este inerentă vieții spirituale. Viața socială este o emanațiune a spiritului omenesc. De aceea viața socială este implicit încercuită în norme. Rigurozitatea logică a acestor norme se accentuează cu cât viața socială, evoluând, se depărtează de circumstanțele pur animale în care a luat naștere și se pătrunde mai mult de influențele pe care le suferă de la nevoia de normativitate inerentă spiritului.

citat clasic din
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

M-aș defini mai degrabă ca un autor în viață decât ca autor contemporan. Lucrările mele vorbesc de cele mai multe ori despre oameni care au o puternică legătură cu pământul pe care trăiesc. Un alt element cheie este Sudul, văzut nu ca loc geografic, ci ca dimensiune socială de care oricine poate aparține, fie că trăiește la Viena sau în Tunis. Un Sud locuit de oameni defavorizați care își revendică dreptul lor de a trăi.

citat din
Adăugat de MicheleflowerbombSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

■"Avem nevoie de oameni de stat, de șefi de stat care să tragă societatea după ei, și nu de politicieni care să mențină sau să adâncească mizeria moral-umană în societate, divizarea, sărăcirea, grotescul și alienarea socială.
Avem numeroase exemple în apropierea noastră, dar și la mare depărtare."■
☆Adrian Ibiș

în Cartea "Cugetări. Mari oameni de stat", Editura Pansofia, 2013 (2013)
Adăugat de Adrian IbișSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Fiecare dintre noi va fi judecat cândva după standardele sale de viată, și nu după cum a trăit; după ceea ce oferim și nu după avuția noastră; după simpla noastră bunătate și nu după măreția noastră aparentă.

citat din
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Alvin Toffler

Astăzi numeroși profesori sunt stânjeniți când li se amintește că tot felul de valori sunt transmise elevilor, dacă nu prin manuale, măcar prin diverse elemente ca: locul ocupat în clasă, clopoțelul școlii, segregația după vârstă, deosebirile de clasă socială, autoritatea profesorului, faptul însuși că elevii se află într-o școală, și nu în sânul comunității. Toate detaliile de felul acesta transmit mesaje nevorbite elevului, modelându-i atitudinile și părerile.

în Șocul viitorului, Unificarea tehnicilor
Adăugat de Homo NovusSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "The Third Wave: The Classic Study of Tomorrow Paperback" de Alvin Toffler este disponibilă pentru comandă online la 36.99 lei.

Căutare

Căutări recente | Top căutări | Info

Fani pe Facebook

 
Citatepedia se îmbunătățește și prin votare. Nu uita să dai cel puțin un vot/zi. Durează doar câteva secunde!