Eu am fost primul om din lume care a lansat lozinca "Monarhia salvează România", la Paris, în martie 1989. Nimeni nu ştie treaba asta. Eram cu Paul Barbăneagră, prietenul meu cel mai bun în exil, şi cu Victor Roman, cel mai mare sculptor modern după George Apostu, care a fost continuatorul lui Brâncuşi. Într-o dimineaţă de martie, le-am spus că încep să mişte ţările europene, că ar putea cădea comunismul şi numai regele ar putea să ne salveze dacă se întâmplă ceva şi la noi. Atunci am zis "Monarhia salvează România" şi aşa a rămas.
Gheorghe Zamfir în ziarul Adevărul (2 noiembrie 2013)
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!

Citate similare
USR: Uniunea Salvaţi România
Joacă zilnic comedia
Că salvează România.
Când a fost să o salveze,
A fugit de metereze;
Când să-asume guvernarea,
A 'ntors dosul şi spinarea.
pamflet de George Budoi din Politică şi politicieni (4 noiembrie 2019)
Adăugat de George Budoi
Comentează! | Votează! | Copiază!


Monarhia parlamentară îndeplineşte un rol pe care un preşedinte ales nu-l va putea realiza vreodată. Monarhia limitează setea de putere a politicienilor tocmai fiindcă funcţia supremă în Stat este ocupată odată pentru totdeauna.
citat din Max Weber
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!


La sfârşitul lunii Martie, am lichidat datoria externă a ţării noastre care, în 1980, reprezenta peste 11 miliarde de dolari în total. Din 1975 şi pănă în Martie 1989, am plătit cca. 21 miliarde de dolari, din care dobânzile au reprezentat peste 7 miliarde de dolari. În această datorie nu au fost cuprinse şi datoriile pe care le-am avut în ruble, şi care de asemenea au fost achitate demult. Aşadar, suntem independenţi cu adevărat.
Nicolae Ceauşescu în Plenara C.C. P.C.R (14 aprilie 1989)
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!

România este o ţară republicană cu foarte mulţi regi: regele ţiganilor din Alexandria, regele ţiganilor din Ardeal, regele ţiganilor din Banat, regele ţiganilor din Costeşti, regele ţiganilor din Moldova, regele ţiganilor din Muntenia, regele ţiganilor din Oltenia, regele ţiganilor din România, regele ţiganilor din toată România, regele ţiganilor din Sibiu, regele ţiganilor din Strehaia, regele ţiganilor din Teleorman, regele internaţional al ţiganilor, regele ţiganilor internaţionali ş. a.
aforism de George Budoi din România şi Românii (18 august 2018)
Adăugat de George Budoi
Comentează! | Votează! | Copiază!




40 de aforişti reuniţi într-o colecţie memorabilă
Vezi detalii despre o antologie de referinţă!
Securismul salvează liberalismul? Când n-a mai fost ales preşedinte al PNL, trădătorul Călin Popescu Tăriceanu, fiul turnătorului la Securitate Dan Amedeo Lăzărescu, a rupt o bucată din PNL şi a înfiinţat un alt partid, alăturându-se PSD-ului şi plagiatorului Victor Ponta, pretextând că PNL, partidul istoric care a făcut Marea Unire, nu mai reprezintă liberalismul în România. Cei care au plecat cu el erau probabil "băieţi cu ochi albaştri", infiltraţi ca şi el în PNL. Astăzi, la scurt timp după ce n-a mai fost ales preşedinte al PNL, dinozaurul politic Ludovic Orban, fiul lui Imre Orbán, securist de origine maghiară, a spus la fel ca trădătorul Tăriceanu: că PNL nu mai reprezintă liberalismul în România şi că el va înfiinţa un alt partid ca să "salveze liberalismul". Probabil că va fi urmat tot de "băieţi cu ochi albaştri", infiltraţi ca şi el în PNL. E posibil ca cei doi trădători să-şi unească eforturile pentru distrugerea singurului partid istoric care a mai rămas pe scena politică. Pe celelalte le-a distrus PSD-ul, urmaşul PCR-ului. Ţara arde, iar trădătorul Ludovic Orban, în loc să ajute la stingerea incendiului, pune gaz pe foc. Oare de unde primeşte Orban ordinele: din interior, de la Budapesta, sau de la Moscova? Cum a putut preşedintele Klaus Iohannis să numeasă prim-ministru, în 2019, un asemenea individ?
George Budoi în Partidul Naţional Liberal (PNL) în aforisme, epigrame, pamflete şi satire (4 octombrie 2021)
Adăugat de George Budoi
Comentează! | Votează! | Copiază!



După războiul mondial, România, favorizată de o şansă excepţională, a dobândit de la trei state teritorii pe care, după părerea mea, nu le mai poate păstra mult timp din punctul de vedere al politicii de forţă. Alta ar fi fost situaţia dacă România ar fi reuşit să realizeze asimilarea internă a acestor teritorii din punct de vedere etnic şi politic sau dacă slăbiciunea militară a ţărilor vecine ar fi rămas permanentă. Prima alternativă nu s-a putut materializa, iar pe cea de-a doua nu ar putea conta nimeni dintre cei care au cunoştinţă de legile ce guvernează evoluţia naţiunilor. Dacă România este astăzi silită pe calea concesiei să înapoieze teritoriile pe care le-a dobândit, aceasta nu reprezintă altceva decât ceea ce previziunea omenească trebuia să se aştepte a se întâmpla într-o zi. Îmi pare deja un mare câştig faptul că Ungaria - după cum consider că am motive să cred - nu insistă asupra unei definiri strict juridice a revendicărilor ei, ci este gata să le negocieze pe baza unui compromis echitabil.
Adolf Hitler în scrisoare către regele Carol al II-lea (17 iulie 1940)
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!



În România se scrie mult, se scrie bine, poezia are, în spaţiul românesc, o semnificaţie aparte. Scriitorii, după părerea mea, sunt acum mai curaţi, mai frumoşi, mai curajoşi decât înainte de 1989. Ei salvează, cultivă, înnobilează şi înfrumuseţează această lume...
citat din Matei Vişniec
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!


N-am întâlnit în viaţa mea un popor aşa uşor de dus în eroare. Noi nu mai avem puterea de a discerne pentru că suntem stăpâniţi. Am văzut ce spune Rusia despre noi: "România a devenit colonie". Păi, dacă spune Putin treaba asta, ăla nu e nici nebun, nici idiot, nici tembel. Conduce cea mai întinsă ţară de pe pământ. Oriunde întorci Globul, tot vezi Rusia. Eu, când am venit în 1990 din exil, am văzut pe Aeroportul Otopeni scris "Welcome to Romania", "Go here". M-am întrebat: "Păi, unde sunt eu, mă, în România sau în SUA?".
Gheorghe Zamfir în ziarul Adevărul (2 noiembrie 2013)
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!


Monarhia noastră până la Petru cel Mare a avut importanţa sa, poezia sa, într-un cuvânt legitatea sa istorică; dar... a deduce din acest moment istoric drepturile absolute ale monarhiei şi a le aplica vremurilor noastre - vai! nu cumva eu am fost acela care am spus asta?
citat din Vissarion Belinski
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!


Merry (începe să flirteze): Prietene! Ne cunoaştem noi doi de undeva?...
Grivan: N-am avut onoarea, doamnă... Sunt doar un câine...
Merry (fascinată): Rex! Scumpule! Te-ai întors de la şcoala de vară?
Grivan: Numele meu este Grivan, stimată doamnă!
Merry: Ba eşti Rex! Eşti Rex al meu! (Tandră). Ascultă, Rex! Fii rege, dacă poţi! M-am săturat de republicanii aceştia cu pantalonii cârpiţi în fund! (Solemn). Monarhia, salvează România...
Grivan: Şi dumneavoastră faceţi politică?
Merry: Pe mine nu mă interesează politica, ci politicienii...
replici din piesa de teatru Partidul Naţional al lui Tata (Fantezie balcanică), scenariu de Valeriu Butulescu (2010)
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!


Salvează vieţi
De dimineaţă se trezesc
Şi pleacă grăbiţi la muncă.
Prin ei mulţi oameni trăiesc,
A salva vieţi e o poruncă.
Suntem mândri că-i avem
Ne-ajută cu propria viaţă.
Fac zilnic sacrificiu suprem
Fie ploaie, fie ceaţă.
Salvează vieţi zi şi noapte
Aduc pe chipuri fericire.
Rămân "Îngerii cu halate"
Şi muncesc din greu, cu dăruire.
Au o mare responsabilitate,
Acordă primul ajutor.
Ne salvează de la moarte,
Iar uneori vin şi în zbor...
poezie de Alina-Georgiana Drosu (10 iunie 2016)
Adăugat de Alina-Georgiana Drosu
Comentează! | Votează! | Copiază!

Eu nu pot mântui o ţară. Eu aş putea salva un om, care ar putea să salveze şi el un om, care ar putea să salveze şi el un alt om şi tot aşa până când va fi mântuită o ţară, un continent, o lume întreagă. Mâine în zori am putea porni la refacerea Lumii. Se caută un miel. Golgota e în aşteptare.
Traian Vasilcău în Atentat la Veşnicie (2005)
Adăugat de Traian Vasilcău
Comentează! | Votează! | Copiază!

- Lalescu, Traian
- Traian Lalescu a fost un matematician care s-a îndreptat spre domenii şi probleme care chiar atunci se năşteau şi a manifestat o pluralitate de interese matematice fără precedent în România; a fost primul care a reuşit să atragă atenţia ambilor poli ai lumii matematice din acea vreme: Paris şi Goettingen.
definiţie de Solomon Marcus în Un om pentru istorie: Traian Lalescu (2015)
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!



Nistor: Cum merge treaba pe aici?
Mihai: Strună, lungane! Încă un pic şi sunt gata!
Nistor: Deci, ai un astfel de microcip?
Mihai: Încă nu, dar se rezolvă! Treaba e ca şi aranjată! Blondo, du-te s-o prinzi pe micuţa ta prietenă! De restul, mă ocup eu!
Maria: O voi prinde, nu e dificil. Dar să ai grijă cum îi ataşezi microcipul ăla şi mai ales cum umbli cu ea! E foarte mică, fragilă şi delicată. Nici nu poţi să-ţi dai seama cum, dintr-o greşeală, îi poţi rupe vreun picioruş, fără voia ta, dar o poţi răni. N-aş vrea să i se întâmple ceva rău.
Mihai: Voi încerca să fiu cât mai atent cu ea. N-am intenţia să-i fac ceva rău. Vreau doar să te ajut.
Maria: Ştiu asta, dar, după cum ţi-am spus, îi poţi face rău chiar şi neintenţionat.
Mihai: Ascultă, dacă tu consideri că i s-ar putea întâmpla ceva la intervenţia mea, atunci propun să-i pui chiar tu microcipul, doar te pricepi mai bine şi poţi umbla cu mai multă delicateţe decât mine.
Maria: Nu, Mihai, n-aş putea... Las treaba asta în seama ta. De altfel, nu uita că Ema e o femelă, iar tu, un adevărat cavaler, deci... N-ai putea să-i faci ceva rău unei domnişoare, nici chiar dacă aceasta ar fi un păianjen.
Mihai: Ai dreptate. În cazul ăsta, va trebui s-o imobilizezi într-un fel câtva timp, să nu se mişte, ca să nu-i rup ceva... Sau cine ştie ce s-ar putea întâmpla?! Dar promit că voi fi foarte atent şi delicat! E bine aşa, blondo?
Maria: Foarte, campionule! Mă duc s-o prind.
Mihai: Iar eu să pregătesc microcipul. Dar să ştii, Nis, mai am puţin de lucru la calculator, după aceea.
Nistor: Sigur, asule!
replici din romanul Proxima, Partea a-III-a: "Aventuri pe Proxima" de Cornelia Georgescu
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!


Au mai rămas unele state, ca România, care n-a încercat să lupte împotriva Rusiei... Se înţelege că, dacă România nu s-a hotărât să pornească război într-un moment favorabil pentru ea, apoi acum, după ce la noi a fost complet lichidat frontul lui Vranghel, e şi mai puţin probabil ca ea să se încumete să facă acest pas.
citat din Lenin (6 februarie 1921)
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!

Martie
Martie, martie, luna războaielor
De culori explozive, se schimbă hărţile,
O ţară se mută în nord, alta în sud,
Zăpezile şi ranchiunile sub soarele lui martie
s-au risipit, chipie poartă infirmierele,
unele se culcă în patul muribunzilor,
să moară fericiţi, nimfele scot înecaţii-sinucigaşi,
beţivii sunt alăptaţi de neveste cu miere/lapte,
martie, drăgăstosul martie, e o plăcere să mori
în martie, un act de eroism.
poezie de Boris Marian Mehr
Adăugat de Boris Marian Mehr
Comentează! | Votează! | Copiază!


În orice caz, nu se poate ca întreprinderile, chiar la nivel republican, să nu fie sub o îndrumare unitară, sigur, cu multă autonomie, cu multe drepturi. Cu vreo 20 de ani în urmă le-am dat şi noi drepturi foarte multe şi primul lucru pe care l-au făcut a fost să ia credite şi să facă tot felul de investiţii neeconomice. Atunci noi le-am restrâns drepturile şi am gândit că trebuie să ţinem în mână anumite lucruri, deoarece pentru România 11 miliarde de dolari datorie în 1980 constituia o situaţie foarte grea. De altfel trebuie să vă spun că în discuţiile pe care le-am avut atunci cu Brejnev, el mi-a spus de câteva ori: nu te duce să faci datorii. De câteva ori mi-a atras atenţia asupra acestui lucru, însă am greşit, că am dat multe drepturi întreprinderilor şi toţi s-au apucat şi au spus că dacă avem drepturi, atunci să luăm credite din străinătate.
Nicolae Ceauşescu în Dialogul ruso-român; Ceauşescu - Gorbaciov (4 decembrie 1989)
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!

Al vremii bal
Într-un stejar bătrân, uitat de lume,
Am fost ascunşi de bunul Dumnezeu,
Îmbrăţişaţi şi fără de cutume,
Eram doar noi iubite, tu şi eu.
Dar într-o zi când cerul în furie,
A sfârtecat c-un fulger bietul pom
Şi din tristeţea lui, o bucurie
El i-a făcut în taină unui om.
Cu ochiul de artist privi el pomul
Şi ascuntând, el şoapte auzea,
Eram noi doi care voiam ca omul,
Să ne salveze dacă o putea.
Cu drujba lui, cu dalta şi securea
A-ndepărtat încet strat după strat,
Şi-a reuşit să scoată din simţirea
Artistului, un cuplu-mbrăţişat.
Cu ochii vremii am văzut minunea
Ce ne era ascunsă în copac,
Am părăsit adâncul şi genunea
Şi-am devenit doi oameni care tac,
Dar care văd acum minunăţia
Ce-n lumea noastră e ceva banal
Şi nu vedem că-i însăşi bogăţia
Ce ne dată de al vremii bal!
poezie de Aurelia Oancă
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!

Între 1955 şi 1989 noi am trăit în România într-o "Siberie a spiritului" – cine ar putea să nege acest fapt?
Ştefan Augustin Doinaş în Interviu realizat de Daniel Cristea-Enache
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!


E important să avem un secret şi presimţirea a ceva ce nu poate fi cunoscut. Ne umple viaţa cu o nuanţă de impersonal, cu un numinosum. Cine n-a făcut niciodată experienţa acestui lucru a pierdut ceva esenţial. Omul trebuie să simtă că trăieşte într-o lume care este misterioasă într-o anumită privinţă, să simtă că în ea se întâmplă şi lucruri a căror experienţă o poate face, chiar dacă rămân inexplicabile, şi nu numai acelea care se desfăşoară în limitele aşteptărilor. Neaşteptatul şi incredibilul ţin de această lume. Numai atunci viaţa este întreagă. Pentru mine, lumea a fost de la bun început infinit de mare si de insesizabilă.
citat din Carl Gustav Jung
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!

