Adaugă un citat | Citate la întâmplare | Votează! | Votate recent | Adăugate recent | Comentarii recente | Top general

Dreptul la diferență sau, mai pretențios spus, respectul alterității ar putea să fie reclamat de orice slugă a securiștilor. Admit că nu știu cum să mă port cu acești colegi de specie. Nu îndrăznesc să-i iert, pentru că, iertarea fiind un act personal, nimeni nu are dreptul să ierte în numele altora, al victimelor, în primul rând. Ar fi imoral. Nu merită să-i urâm, pentru că nu merită să cădem atât de jos. Nici să le plângem de milă nu este cazul; nu suntem la fel de sentimentali ca ei. Autorilor atâtor vagoane de delațiuni, care au contribuit cu succes la aruncarea în închisorile politice a milioane de cetățeni onești, la moartea în detenție a sute de mii, la răspândirea fricii în toate structurile sociale, la destrămarea familiilor, la terorizarea populației și la o mulțime de ticăloșii mărunte, nu le-ar strica puțin dispreț.

în Tortura, pe înțelesul tuturor (2001)
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Citate similare

Deoarece o specie e mai inteligentă decât alta îi dă dreptul să închidă sau să tortureze specii mai puțin inteligente? Are dreptul un individ excepțional de inteligent exploateze altul mai puțin inteligent din propria-i specie? A spune că are dreptul e a spune ca fasciștii cel puternic are dreptul să abuzeze și să exploateze pe cel slab - cel mai tare are dreptate, iar cei puternici și fără milă vor moșteni pământul.

citat din
Adăugat de Corneliu Tocan, Ph.D., M.Sc.Semnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Theodore Roosevelt

Un om care a fost destul de generos să-și verse sângele pentru țară merită apoi un tratament corect. Nimeni nu are dreptul la mai mult, și nimeni nu va avea mai puțin de atât.

în discurs la Springfield, Illinois (4 iulie 1903)
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba engleză. Dacă îl găsești, îl poți adăuga la Citatepedia.com. Dacă există deja, ne poți semnala pagina, ca să creăm legătura.
cumpărăturiCartea "The Strenuous Life: Essays and Addresses Paperback" de Theodore Roosevelt este disponibilă pentru comandă online la numai 20.99 lei.

Omul merită să fie iubit numai pentru că este chipul lui Dumnezeu. Nu are importanță nici dacă este bun sau rău, virtuos sau păcătos. Omul merită să fie iubit pentru ceea ce este. Hristos a iubit și S-a jertfit pentru oameni păcătoși, destrăbălați: "N-am venit chem pe cei drepți, ci pe păcătoși la pocăință". (Marcu 2, 17). În acest fel trebuie să-i iubim pe toți, fără deosebire.

citat din
Adăugat de MicheleflowerbombSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Viata, slujba, paraclisul si acatistul Parintelui Paisie Aghioritul" de Paisie Aghioritul este disponibilă pentru comandă online la numai 6.00 lei.

Cum -l iert pe cel care mi-a făcut un rău? Nu mă răzbun, în compensație, dar e de-a dreptul imoral să nu îmi rezerv măcar dreptul de a-l disprețui.

aforism de
Adăugat de Veronica ȘerbănoiuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Antologia aforismului românesc contemporan
cumpărăturiAntologia aforismului românesc contemporan, ediția a II-a
40 de aforiști reuniți într-o colecție memorabilă
Vezi detalii despre o antologie de referință!
Guy de Maupassant

Să contești unui scriitor dreptul de a face o operă poetică sau realistă înseamnă -l silești să-și schimbe temperamentul, să-i tăgăduiești originalitatea, să nu-i îngădui se slujească de ochii și de inteligența cu care l-a dăruit natura. A-l învinui vede lucrurile urâte sau frumoase, mărunte sau epice, fermecătoare sau sinistre înseamnă -l învinuiești că este așa cum este și că nu are o viziune la fel cu a noastră. Să-i lăsăm libertatea de a înțelege, de a observa, de a plăsmui după cum îi va plăcea, cu condiția să fie un artist adevărat.

citat clasic din
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Pierre si Jean Guy de Maupassant" de Guy de Maupassant este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -14.35- 3.99 lei.
Viorel Muha

Nimeni nu are dreptul să devină opozabil și să decidă în virtutea puterii a unei autorități, administrative, juridice sau politice, în numele unor legi de drept fundamental, a unor legi constituționale, a unor legi organice și legi ordinare, legi strâmbe, legi care nu mai corespund cu realitatea, legi care-s împotriva realității, adevărului și libertății unui anumit moment dat! Nimeni nu are dreptul de a ascunde adevărul, de a limita libertatea unei majorități în numele unei minorități, nedrepte, precum nici aceea a unei minorități în numele unei majorități, la fel de nedrepte. Adevărul care împreună cu realitatea sunt în permanentă schimbare, trebuie prevaleze!

(noiembrie 2015)
Adăugat de Viorel MuhaSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Carl Sagan

Nici o civilizație nu poate în nici un mod supraviețui, pentru a putea ajunge la faza de călătorii interstelare, fără își limiteze numerele. Orice societate cu o explozie a populației semnificativă va fi obligată își dedice toate energiile și abilitățile sale tehnologice pentru a hrăni și a îngriji populația de pe planeta sa natală. Aceasta este o concluzie foarte puternică și nu este în nici un caz bazată pe idiosincraziile unei anumite civilizații. Pe orice planetă, indiferent de biologia sau sistemul său social, o creștere exponențială a populației va înghiți toate resursele. Dimpotrivă, orice civilizație care se angajează în explorări interstelare serioase și colonizare trebuie exercite o creștere a populației egală cu 0 sau ceva foarte aproape de aceasta pentru multe generații.

citat celebru din
Adăugat de Catalin PopescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiEste disponibil și textul în engleză.
cumpărăturiCartea "The Dragons of Eden: Speculations on the Evolution of Human Intelligence Paperback" de Carl Sagan este disponibilă pentru comandă online la 32.99 lei.

Avem dreptul să iubim toamna

Și noi avem dreptul să iubim ultimele zile de toamnă și să-întrebăm:
Mai este loc pe câmp pentru-o nouă toamnă,-n care să locuim precum cărbunii?
O toamnă care să-și scalde frunzele în aur.
Doar dacă-am fi frunzele unui smochin sau chiar ale unui fir de iarbă
și-am putea sesiza cum un anotimp se trece-n altul!
Doar dacă noi n-am fi spus niciodată adio unor principii
și dacă ne-am fi-întrebat părinții de ce-au fugit din fața unei arme.
Fie-ne dat -aflăm în numele Domnului și-n poezie îndurare!
Avem dreptul să-încălzim nopțile femeilor frumoase – și să vorbim despre cum
am putea scurta nopțile celor doi străini care-așteaptă să le intre Nordul în compas.
E toamnă. Avem dreptul să mirosim aromele toamnei și să-i cerem nopții vise.
Oare visul se-îmbolnăvește-asemeni visătorilor? Toamnă. Toamnă.
Se poate naște-un popor pe ghilotină?
Avem dreptul de-a muri în felul în care vrem.
Fie ca pământul însuși se-ascundă-n urechea unui bob de grâu!

poezie de , traducere de Petru Dimofte
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "In the Presence of Absence Paperback" de Mahmoud Darwish este disponibilă pentru comandă online la 73.99 lei.
Cornelia Georgescu

13, o cifră deloc plăcută de părinții acestor tineri, nu datorită superstițiilor legate de acest număr, ci din cu totul alte motive. Cum ar putea să se împace cu gândul unei despărțiri îndelungate, de cel puțin 13 ani și cum să accepte atât de ușor acest gând? Nu li se părea deloc posibil. Evident, tot cu acest gen de probleme se confruntau momentan și părinții tânărului informatician. Dar el habar n-avea! Ochii lui albaștri scăpărau de bucurie. Își invită colegul în camera lui, să-i arate cei doi roboți și computerul despre care vorbise. Matematicianul ar fi refuzat, dar nu vru să-i strice tânărului buna dispoziție. Urcă deci cu acesta până în camera lui, deși nu-și putea da părerea în legătură cu roboții, nici cu computerul, nu pentru că nu s-ar fi priceput chiar deloc, ci mai mult pentru că nu-l prea interesa acest aspect, îi era indiferent ce roboți sau ce computere vor fi la bordul navei în cursul misiunii. Totuși, văzând roboții, îi plăcură, cel puțin în privința aspectului; i se părură nostimi. Cât despre eficiență, rămânea afle în curând, deși pe el personal nu-l prea interesa acest amănunt; nu el va lucra mai mult cu roboții sau computerele, ci chiar Mihai, fiind informaticianul. Cât despre computer, i se păru absolut la fel ca oricare altul, nu putea sesiza nici un fel de diferență, deși probabil acestea, normal, existau.

citat din romanul Proxima, Partea I: "O misiune specială" de
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Privește adânc în ochii oricărui animal și pentru un moment fă schimb de locuri, viața lui ți se va părea la fel de prețioasă ca a ta și tu ai deveni la fel de vulnerabil ca el. Acum zâmbește dacă tu crezi că toate animalele merită respectul și protecția noastră, pentru că, într-un fel, ei sunt noi și noi suntem ei.

citat din
Adăugat de Corneliu Tocan, Ph.D., M.Sc.Semnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Uciderea a șase milioane de oameni este cea mai mare crimă comisă în istorie împotriva unui popor lipsit de mijloace de apărare. Aceasta nu se poate ascunde sau uita. Cu tot respectul pentru sensibilitatea unora sau altora, trebuie povestim în fiecare zi și cu orice ocazie despre sistemul de ucidere în masă a deținuților de la Auschwitz și din alte lagăre. A tăcea înseamnă a aproba, a trata cu indiferență, a ierta. Nu se poate, stimați cititori, nici aprobăm, nici înțelegem și cu atât mai puțin să iertăm. Am fost victimele unui masacru cumplit. Istoria trecută, prezentă sau viitoare trebuie ia act și să spună răspicat celor de acum și celor ce vin după noi, Holocaustul este o pată de rușine pe obrazul unui veac, care se declara civilizat, și ea nu va putea fi spălată niciodată, în ciuda trecerii timpului sau a negaționiștilor, care răsar din tenebre, luând apărarea unor criminali de cea mai joasă speță.

în Auschwitz, țara morții: eu nu pot să uit și nu pot să iert (2011)
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba română.
Arthur C. Clarke

Să presupunem ești un extraterestru inteligent, interesat numai de adevărurile verificabile. Descoperi o specie care s-a divizat în mii – ba nu, de acum trebuie să fie milioane – de mici grupări tribale care păstrează o incredibilă varietate de credințe despre originea Universului și a felului în care trebuie se poarte în el. Deși multe dintre aceste grupări au idei în comun, chiar și atunci când părțile care coincid acoperă 99%, restul de 1% este suficient pentru a-i face se ucidă și să se tortureze reciproc, din cauza câtorva chestiuni triviale legate de doctrină, total lipsite de sens pentru cineva din afară. Cum caracterizezi un asemenea comportament irațional? Lucretius a pus punctul pe i atunci când a spus că religia este produsul secundar al fricii – o reacție la un Univers misterios și adesea ostil. Pentru cea mai mare parte a preistoriei umane s-ar putea să fi fost un rău necesar, dar de ce a fost atât de mult rău, mai mult decât era necesar, și cum de a mai supraviețuit atunci când n-a mai fost necesar?... Oare a omorâ oameni în numele Domnului nu este o definiție destul de bună pentru nebunie?

în 3001: Odiseea Finală
Adăugat de Catalin PopescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "The Collected Stories of Arthur C. Clarke Paperback" de Arthur C. Clarke este disponibilă pentru comandă online cu o mare reducere de preț, la -123.99- 69.74 lei.
Adolf Hitler

În cazul în care natura nu dorește ca indivizii mai slabi se unească cu cei mai puternici, ea dorește cu atât mai puțin ca o rasă superioară se îmbine cu una inferioară, deoarece toate eforturile ei de sute și mii de ani, pentru a creea un stadiu evolutiv mai bun, s-ar putea dovedi inutile.

în Mein Kampf
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
comentariiAu fost scrise 2 comentarii până acum.
Participă la discuție!
cumpărăturiCartea "Mein Kampf: The Official 1939 Edition Hardcover" de Adolf Hitler este disponibilă pentru comandă online la 155.99 lei.

E ceva faci față unui întreg sistem corupt, -l bagi în panică, -l vezi cum, pentru a se salva, calcă în picioare toate principiile, toate normele morale, cum cuvântul dat cu câteva clipe în urmă nu mai are nici o valoare, cum și-l schimbă la fel de ușor cum îți întorci privirea în stânga și-n dreapta, vezi cum adevărul spus de tine este răstălmăcit și schimonosit după chipul și asemănarea lor... Chiar dacă te copleșesc prin numărul și necinstea lor, merită să-i înfrunți!

în În Țara lui Invers (1 februarie 2008)
Adăugat de George BudoiSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba română.

În primul rând trebuie meriți fii iubit. Iar apoi... să-i alegi pe cei care merită să te iubească.

citat din (26 septembrie 2012)
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Femeia cu parul rosu" de Maria Dimian este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -26.25- 18.99 lei.

Eu cred iubirea, ca și banii, "nu au vârste". Poți iubi și poți fi iubit la orice vârstă, la fel cum înveți valoarea banului la orice vârstă și îi meriți, la fel, la orice vârstă: la una mai înaintată, la fel ca și la una mai tânără. Oricine are dreptul să fie bogat, așa cum cu toții avem dreptul la iubire.

în Maeștri din cotidian (2015)
Adăugat de Doina PostolachiSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba română.
cumpărăturiCartea "Ambroise" de Doina Postolachi este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -28.00- 26.60 lei.

Îți dau dreptul să nu fii de-acord cu mine atâta timp cât nu trebuie să admit asta

Odinioră, aveam dreptul de a protesta;
asta înainte de-a deveni atât de corecți politic.
Acum avem doar dreptul de-a fi ofensați
și dați peste cap de orice spunem.
Bărbații nu mai pot complimenta femeile apropo de formele lor
și suntem adesea priviți cu suspiciune
când spunem ne place părul lor.

E imposibil în aceste zile vorbim despre religie,
ca și cum Dumnezeu ne-ar fi spurcat gura.
Orice frază e o blasfemie pentru delicatele noastre urechi.
Și dacă dorim n-ajungem în iad, mai bine
ne ferim din calea răului.

Indivizii și grupările speciale de interese
decid azi cine este înăuntru și cine înafară.
Săptămâna asta palestinienii, cealaltă israelienii,
dar nimic nu este stabilit clar, pentru că babilonia este singurul mod
prin care Agenda Globală își poate face drum.

poezie de , traducere de Petru Dimofte
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Nicolae Iorga

Pentru cei ce nu mă cunosc, sunt omul care, niciodată, n-am cerut nimic. Țara are dreptul să ceară de la noi orice, dar noi nu avem dreptul să-i cerem nimic.

citat celebru din
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba română.
cumpărăturiCartea "Istoria romanilor Vol. 1" de Nicolae Iorga este disponibilă pentru comandă online cu o considerabilă reducere de preț, la -84.00- 54.99 lei.

Doar pentru că obișnuiesc scot anumite realități mai puțin plăcute la lumină, nu înseamnă că o fac pentru a judeca pe cineva. În primul rând, o fac pentru că așa este bine, fiindcă știu că pot face și altora un bine prin această atitudine. Iar în al doilea rând, o fac pentru propriul bine, pentru că știu cât de toxică poate fi ignoranța asupra omului atunci când o practică.

aforism de
Adăugat de Andrei Ș.L. EvelinSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Ambrose Bierce

Femeia ar fi mai fermecătoare dacă am putea să-i cădem în brațe fără să-i cădem "în gheare".

citat celebru din
Adăugat de MicheleflowerbombSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba engleză. Dacă îl găsești, îl poți adăuga la Citatepedia.com. Dacă există deja, ne poți semnala pagina, ca să creăm legătura.
cumpărăturiCartea "The Devil's Dictionary Paperback" de Ambrose Bierce este disponibilă pentru comandă online la numai 16.99 lei.

Căutare

Căutări recente | Top căutări | Info

Fani pe Facebook