Solidaritatea este opera unui sacrificiu conștient, este ultima verigă în înălțarea morală a voinței și este ținta spre care se îndreaptă cultura; solidaritatea se produce prin încordarea și stăpânirea de sine. O societate cu suflete diferențiate opune imitației rezistență, iar unitatea între membrii ei nu se poate dobândi decât prin sacrificiu voit al persoanei fiecăruia. Solidaritatea este o armonie cucerită prin lupta omului cu sine însuși, prin recunoașterea altora, după ce fiecare s-a cunoscut pe sine.
Constantin Rădulescu-Motru în Psihologia poporului român
Adăugat de Avramescu Norvegia Elena
Comentează! | Votează! | Copiază!
Citate similare
Dumnezeu se relevă El Însuși sufletului conform esenței acelui suflet, care este atât fizic cât și spiritual. Apoi, sufletul devine conștient că îl vede pe Dumnezeu, dar prin El și nu prin sine sufletul îl iubește numai pe El, nu prin sine însuși, dar în așa fel încât este El care se iubește pe El Însuși nu sufletul este cel care îl iubește pe El, sufletul îl contemplă pe Dumnezeu în fiecare ființă, dar grație unei priviri ce este însăși privirea divină.
citat din Ibn al-\'Arabi
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Motivul mișcă voința nu prin ceea ce este el în sine, ci prin felul în care este cunoscut. Însă nici o influență morală nu poate avea ca rezultat o altă corecție decât pe cea a cunoașterii, iar demersul de îndreptare a defectelor de caracter ale unui om prin discursuri și predici moralizatoare vizând transformarea naturii și moralității sale, este la fel de iluzoriu ca tentativa de determinare a unui stejar, printr-o îngrijire desăvârșită, să dea caise ca roade.
Arthur Schopenhauer în Fundamentele moralei
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Sunt ocupații nobile și ocupații vulgare, după cum sunt și cei care le practică; omul care se ocupă cu o muncă inferioară rangului său se degradează, dar și ocupația însăși este degradată din moment ce este îmbrățișată de un om dintr-o clasă inferioară celor care de obicei o practică. Din această legătură care se stabilește între ocupația practică și tendința de distincție, rezultă numeroase motive de progres pentru cultura omenească. Sentimentul de distincție, răsfrângându-se în conștiințe diferite, aduce după sine diferențierea ocupațiilor practice și cu acestea dezvoltarea culturii: minoritatea inovează ocupații pentru sine, care se răspândesc apoi, prin imitație, între cei mulți.
Constantin Rădulescu-Motru în Psihologia poporului român
Adăugat de Avramescu Norvegia Elena
Comentează! | Votează! | Copiază!
Lupta omului împotriva propriului destin este cel puțin amuzantă, dacă nu chiar ridicolă. Nu poți lupta împotriva unui "dat", împotriva a ceva ce trebuie în mod necesar să se înfăptuiască. Lupta însăși este predestinată, ea face parte din scenariu. Nu înțeleg prin asta adoptarea unei atitudini defetiste, de abandon și resemnare în fața fatalității. Doar că "fatalitatea", înțeleasă ca finalitate obligatorie, puțin se sinchisește de strădania omului de a i se opune, strădanie care nu reprezintă altceva decât o etapă intermediară în drumul cu o singură direcție. E un fel de luptă a destinului cu sine însuși, din care tot el iese învingător.
Mihail Mataringa (5 septembrie 2012)
Adăugat de Mihail Mataringa
Comentează! | Votează! | Copiază!
Spune-ți părerea!
Încercarea de a crea Liniște, produce și mai mult zgomot, pentru că Liniștea nu poate fi creată. Liniștea există deja, liberă de orice formă de sunet sau de zgomot. Dacă încerci să creezi Liniște, astupi realitatea cu o dorință și creezi rezistență la ceea ce este, iar această rezistență determină apariția blocajelor sonore, din simplul motiv că opunerea la ceea ce este, te face prizonierul realității asupra căreia acționezi cu rezistență. În clipele de zgomot, lupta contra zgomotului nu este calea către Liniște, pentru că elementul pe care îl condamni, prosperă în realitatea ta, din simplul motiv că energia pe care tu o investești în lupta contra lui, reprezintă o hrană pentru el. Ceea ce condamni își va mări ponderea prezenței în realitatea ta, deoarece chiar tu alimentezi energetic această prezență. Prin lupta împotriva zgomotului, devii una cu lupta și devii prizonier în captivitatea zgomotului, întrucât la Liniște nu se ajunge prin război. La Liniște se ajunge prin Sine. Adică, prin Liniște. Deci, nu poți ajunge la Liniște prin zgomot, ci prin Liniște.
Cătălin Manea în Întoarcerea la Liniște, Liniștea, Partea I
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Ideea de alegeri este mult mai interesantă decât alegerile în sine. Actul votului este prin sine însuși un moment definitoriu.
citat din Jeff Melvoin
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Sinele este ultima redută pe care uitarea o mai are de cucerit, căci uitarea de sine este ceea ce revoluția uitării caută să instituie prin toate mijloacele posibile, iar înstrăinarea spiritului de propria-i conștiință morală este posibilă prin suprasolicitarea "capacității" umane de a uita.
Ionuț Popa în Revoluția uitării
Adăugat de Ionuț Popa
Comentează! | Votează! | Copiază!
Mai întâi, pe om îl fascinează stabilitatea descoperirii sale: de fiecare dată când creează aceleași condiții îi e dată aceeași trăire. Mediul său, bine cunoscut lui, nestatornic, nu-i înlesnește asemenea trăiri. A înțeles cât de efemeră este lume sa înconjurătoare și tot ce se poate afla în ea. Chiar și tonul care vibrează constant este efemer. El întruchipează însă, de-a lungul dăinuirii sale, o identitate neîntreruptă, care revine continuu cumva este mereu acolo. Prin această descoperire se naște o nouă bucurie, care nu este altceva decât trăirea de sine însuși. Se produce o egalizare, la nivel emoțional, cu fenomenul sunetului dezvăluit. Pentru că până și în omul în sine acest chip atât de asemnănător imaginii divine există ceva ce este constant. Acea forță propriu-zisă ce se înnoiește și se pune în mișcare pe sine, cea care îl lasă să zăbovească în continuare asupra descoperirii sale, este noua stare de bine. Iar așa ceva nu s-a mai întâlnit până acum.
Sergiu Celibidache în Despre fenomenologia muzicală
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Care dintre cele două facultăți este mai nobilă: rațiunea sau voința? Vorbind la modul absolut, rațiunea este o facultate mai nobilă, deoarece rațiunea posedă obiectul prin intermediul cunoașterii, îl conține prin asimilare mentală, în timp ce voința tinde spre obiect ca formă externă și este mai bine să posezi perfecțiunea obiectului în sine decât să tinzi spre el ca obiect ce există în afara ta. Așadar, în privința obiectelor fizice, a le cunoaște este mai bine și mai nobil decât a le dori, deoarece prin cunoaștere posedăm în noi înșine formele acestor obiecte, iar formele respective există într-un fel mai nobil în sufletul rațional decât în obiectele fizice. Pe de altă parte, deși a poseda un obiect prin rațiune este, în sine, mult mai bine decât a tinde spre el prin dorință, în anumite privințe, voința poate fi mai nobilă decât rațiunea, datorită unor motive accidentale.
citat din Sfântul Toma de Aquino
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Un labirint este uneori apărarea magică a unui centru, a unei bogății, a unui înțeles. Pătrunderea în el poate fi un ritual inițiatic. Acest simbolism este modelul oricărei existențe care trecând prin numeroase încercări înaintează spre propriul său centru, spre sine însuși...
citat celebru din Mircea Eliade
Adăugat de Ella
Comentează! | Votează! | Copiază!
Când vei constata că în scopul de a produce, trebuie să obții aprobarea de la acei care nu produc nimic, când vei observa cum banii se scurg spre cei care nu activează în bunuri, ci în favoruri, când vei înțelege că o mulțime de oameni se îmbogățesc prin luare de mită și influența lor e mai eficace decât munca ta, că legile nu te protejează contra lor, ci dimpotrivă, ei sunt cei care sunt protejați împotriva ta, când vei descoperi că este răsplătită corupția, iar onestitatea devine un sacrificiu de sine, atunci vei putea spune fără teama de a greși că soarta societății în care trăiești este condamnată.
citat celebru din Ayn Rand (1950)
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Numim viață capacitatea de hrănire prin sine, de creștere și, în fine, de micșorare de la sine. Așadar, fiecare corp natural care participă la viață, se poate considera drept substanță, și anume o substanță compusă, organizată. Sufletul este deci, cu necesitate, o substanță în sensul de specie a unui corp natural care are viață ca potență și de definește prin acestea: hrănire, simțire, gândire, mișcare. Așadar sufletul constituie acea entitate prin care trăim, simțim și gândim, ca atare se poate spune că el este rațiunea de a fi și forma, iar nu materia și subiectul ei.
citat din Ludwing Feuerbach
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Gândul activează sentimentul, sentimentul emite vibrația, vibrația atrage vibrația asemănătoare, care se va manifesta prin experiența care îți va oferi vibrația prin care a fost atrasă. Devenind conștient de sine, gânditorul poate orienta energia în direcția pe care o dorește, deoarece acum și-a activat această autoritate. În acest fel, ajungi să creezi în mod conștient, prin puterea gândului. Gândești în mod conștient, deoarece gânditorul a devenit conștient de sine. Dacă nu ai înțeles în totalitate, ar fi indicat să recitești, până când preiei în totalitate adevărul frazelor de mai sus.
Cătălin Manea în Totul din Întreg, Iubirea de sine, Martorul propriilor gânduri
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Să ne iubim neamul și să fim solidari la sacrificii, dar mai înainte de toate să fim, fiecare dintre noi, cineva. Sacrificiul există, când știm că-l facem: turmele de oi, care se aruncă prin imitație în apă și se îneacă, nu fac nici un sacrificiu, fiindcă ele nu știu ce fac.
Constantin Rădulescu-Motru în Psihologia poporului român
Adăugat de Avramescu Norvegia Elena
Comentează! | Votează! | Copiază!
Lumea care e descrisă prin observare este o manifestare a activității mentale a observatorului. Când omul descoperă că lumea lui este propria activitate mentală făcută vizibilă, că nimeni nu poate veni la el decât dacă el îl atrage și că nu e nimic de schimbat decât pe sine, propriul său sine imaginativ, primul său impuls e să reformeze lumea după imaginea idealului său.
citat din Neville Goddard
Adăugat de Adriana Pleșca
Comentează! | Votează! | Copiază!
Prin apariția omului natura își servește propria sa finalitate... Omul, dacă n-ar fi apărut, evoluția naturii ar fi suferit un hiatus, și este cazul de a zice că el ar fi trebuit să fie inventat, pentru a completa unitatea.
Constantin Rădulescu-Motru în Personalismul energetic (1935)
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Așadar, Întoarcerea la Liniște dizolvă tot ceea ce este între om și Liniște, pentru că această călătorie nu presupune dobândirea de noi informații sau acumularea de noi gânduri; călătoria de Întoarcere la Sine este o călătorie de eliberare, nu de încărcare. Liniștea nu îi aduce nimic omului, ci îl eliberează de tot zgomotul care îl ține departe de Ea. Iar asta este mai mult decât suficient, pentru că orice formă e deja perfectă, însă identificarea sa cu imperfecțiunea o ține departe de Ceea Ce Este Ea Cu Adevărat. Tocmai de aceea, Întoarcerea la Liniște, înseamnă Întoarcerea Acasă. Întoarcerea la Sine - la Unicul Sine - care Se manifestă prin diferite forme.
Cătălin Manea în Întoarcerea la Liniște, Introducere
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Nimeni nu poate arăta timp îndelungat o față spre sine însuși și alta spre lume fără să sfârșească prin a nu mai ști care este cea adevărată.
citat din Nathaniel Hawthorne
Adăugat de Corneliu Tocan, Ph.D., M.Sc.
Comentează! | Votează! | Copiază!
Un om poate fi uman sau poate deveni adevăratul său sine doar în măsura în care își îndeplinește propria transcendență a existenței umane. Devine astfel nu preocupându-se cu actualizarea sinelui, ci prin uitarea de sine și prin dăruirea sinelui, neținând seama de sine și concentrându-se pe exterior.
citat clasic din Viktor Frankl
Adăugat de Liliana Ștefan
Comentează! | Votează! | Copiază!
Formele prin care marea Virtute se vădește pe acest pământ nu sunt decât emanații ale lui Tao. Iată care îi este firea: nelimitată și de neconceput, Haos, nedeslușire! În mijloc sunt forme! Nedeslușire, Haos. În mijloc sunt ființe! Taină, întuneric! În sine este o inefabilă enigmă. Această esență este adevărul ultim. În el însuși se găsește mărturia definitivă a eternității și a Adevărului Ultim. Din vremurile arhaice ale lumii până în zilele noastre, numele nu i s-a stins și nu i se va stinge niciodată. Este poarta prin care vin în lume toate ființele și se îndreaptă către lumină. Cum știm totul despre ivirea tuturor ființelor? Știm aceasta prin Tao.
Lao Tse în Tao Te King, 21
Adăugat de Lucian Velea
Comentează! | Votează! | Copiază!