Adaugă un citat | Citate la întâmplare | Votează! | Votate recent | Adăugate recent | Comentarii recente | Top general

Concepția despre existența celor trei forțe stă la rădăcina tuturor sistemelor străvechi. Prima forță poate fi numită activă sau pozitivă; a doua, pasivă sau negativă; a treia, neutră. Dar acestea sunt simple nume. În realitate, aceste trei forțe sunt la fel de active; ele apar ca activă, pasivă și neutralizantă doar în punctele lor de întâlnire, adică în momentul în care ele intră în relație unele cu altele. Primele două forțe se lasă mai mult sau mai puțin înțelese, și a treia poate fi descoperită uneori fie în punctul de aplicare a forțelor, fie în "mijlocul" lor, fie în "rezultatul" lor. Dar este dificil în general de a observa și înțelege a treia forță. Motivul acestei dificultăți trebuie căutat în limitările funcționale ale activității noastre psihologice obișnuite și în categoriile fundamentale ale percepției noastre despre lumea fenomenelor, adică în senzațiile noastre despre spațiu și timp, care rezultă din aceste limitări. Omul nu poate nici să perceapă, nici să observe direct a treia forță, la fel cum nu poate percepe spațial "a patra dimensiune".

în Fragment dintr-o învățătură necunoscută
Adăugat de TibiSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Citate similare

Legea lui Trei

Aceasta este "Legea lui Trei", legea celor Trei Principii sau a celor Trei Forțe. În conformitate cu această lege, orice fenomen, pe o anumită scală și într-o anumită lume în care are loc, de la planul moleculelor până la planul cosmic, este rezultatul combinării sau interacțiunii a trei forțe. Gândirea contemporană recunoaște existența a două forțe pentru producerea unui fenomen: forța și rezistența, magnetism pozitiv și negativ, celule masculine și feminine ș. a. m. d. Ea încă nu constată întotdeauna și peste tot existența acestor două forțe. Cât despre a treia forță, ea nu s-a preocupat niciodată de aceasta, sau dacă va sosi o zi în care va fi ridicată această problemă, nimeni nu a întrevăzut-o deocamdată. După cunoașterea adevărată, exactă, o forță sau două forțe nu pot niciodată producă un fenomen. Este necesară prezența unei a treia forțe, pentru că doar cu ajutorul său primele două pot produce un fenomen pe oricare plan.

în Fragment dintr-o învățătură necunoscută
Adăugat de TibiSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Ioan Petru Culianu

Lumea a Treia are nenumăratele ei universuri, intersectate și ele de mizerie sau, paradoxal, de mare abundență. Drumurile ei sunt grele, dar nu duc automat în moarte. Lumea a Treia are posibilități creative, are un anumit acces la culturț, vocile ei pot fi uneori auzite, iar oamenii circulă. Lumea a Treia nu este nici ea un păcat împotriva Spiritului.

în Păcatul împotriva Spiritului
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Gnozele dualiste ale Occidentului" de Ioan Petru Culianu este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -38.48- 28.99 lei.

Cabala ne spune, de asemeni, că Anul Nou este influențat de stele. Nașterea unui An Nou este la fel ca nașterea unui copil; este începutul unei vieți care va dura 12 luni. Când se naște un copil, cineva poate să-i facă un horoscop bazat pe data și ora nașterii și să prevadă astfel principalele evenimente din existența copilului. Iar noi putem proceda aidoma la nașterea unui An Nou; de fapt, ar trebuie să știi că prima zi a anului determină cum va fi prima lună, a doua zi - a două luna, a treia zi - a treia lună, și așa mai departe. Asdar, trebuie să trăiești, gândești, te simți și să te comporți cât poți mai bine, cel puțin în primele 12 zile ale anului și, în acest mod, -l influențezi, -l determini -ți fie favorabil.

citat din
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Omul spre victoria destinului sau" de Omraam Mikhael Aivanhov este disponibilă pentru comandă online la numai 18.90 lei.
Marin Sorescu

Eu cred că există o clipă în viața lumii când toți oamenii se gândesc la mama lor. Chiar și morții. Fiica la mamă, mama la mamă, bunica la mamă, până se ajunge la o singură mamă. Una imensă. Ce liniște trebuie să fie atunci pe lume! În momentul acela, daca ar striga cineva «Ajutor!» eu cred că ar fi auzit pe întreg pământul. Dacă aș avea o sticlă goală, aș scrie un bilet și l-aș lansa pe mare. «Mamă», aș scrie, «mi s-a întâmplat o mare nenorocire. Mai naște-mă o dată!» Prima viață nu prea mi-a ieșit. Cui nu i se întâmplă să nu poată trăi după pofta inimii? Dar poate a doua oară. Dacă nici a doua oară, poate a treia oară. Și dacă nici a treia oară, poate a patra oară. Poate a zecea oară. Tu nu te speria, mamă, numai dintr-atâta. Și naște-mă mereu! Ne scapă mereu câte ceva în viață. De aceea trebuie să ne naștem mereu.

citat celebru din
Adăugat de MGSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba română.
cumpărăturiCartea "Trei dinti din fata" de Marin Sorescu este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -37.00- 29.99 lei.
Descartes

Experiența arată că acei care sunt cei mai tulburați de pasiunile lor nu sunt acei care le cunosc cel mai bine șiele sunt din acele percepții pe care strânsa legătură care există între suflet și corp le face confuze și obscure.. Ele se pot numi și sentimente, deoarece sunt primite în suflet în același fel ca obiectele simțurilor exterioare și nu sunt cunoascute de el în alt mod. Dar ele se pot numi și mai bine emoții ale sufletului, nu numai pentru că acest nume poate fi atribuit tuturor schimbărilor care se petrec în el, adică tuturor diferitelor gânduri care îi vin, ci în special pentru că, din toate felurile de gânduri pe care le poate avea, nu există altele care să-l tulbure și să-l miște atât de puternic ca aceste pasiuni.

citat celebru din
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba franceză. Dacă îl găsești, îl poți adăuga la Fr.Citatepedia.net. Dacă există deja, ne poți semnala pagina, ca să creăm legătura.
Lucian Blaga

Categoriile abisale, stilistice, își pun pecetea pe ceva, mai înainte ca ele să joace un rol în cunoașterea umană, sau indiferent dacă vor juca vreodată acest rol. Categoriile stilistice determină lumea plăsmuirilor umane în calitatea lor de plăsmuiri. Categoriile celelalte, gnoseologice, determină lumea "dată" ca obiect de "cunoaștere". Categoriile acestea, ale receptivității cognitive, pot să fie, ce e drept, și ele, rezultatul unor funcții inconștiente, dar numai în sens liminal "inconștiente"; în plenitudinea lor actualizată ele aparțin însă conștienței. Categoriile spontaneității sunt, dimpotrivă, factori inconștienți într-un sens mai pozitiv și mult mai profund.

citat celebru din
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba română.
cumpărăturiCartea "Trilogia cunoasterii" de Lucian Blaga este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la -66.47- 46.99 lei.
Deepak Chopra
prezent
Prezentul este câmpul etern al tuturor posibilităților, care se exprimă pe sine sub forma unor forțe abstracte, cum ar fi lumina, căldura, electricitatea, magnetismul sau gravitația. Aceste forțe nu pot exista nici în trecut, nici în viitor. Ele pur și simplu există.

definiție de în Cele șapte legi spirituale ale succesului
Adăugat de MicheleflowerbombSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Boundless Energy: The Complete Mind-Body Programme for Beating Persistent Tiredness" de Deepak Chopra este disponibilă pentru comandă online cu o considerabilă reducere de preț, la -59.72- 19.99 lei.
Sigmund Freud

În cazurile limită, deosebirile dintre concepția psihanalitică despre lapsus și concepția fiziologică obișnuită se șterg. În aceste cazuri există o tendință care tulbură intenția care are a se exprima în discurs; dar această tendință anunță doar existența sa și nu scopul pe care îl urmărește ea însăși. Tulburarea pe care ea o provoacă însoțește anumite raporturi sau afinități asociative și poate fi înțeleasă ca servind la deturnarea atenției de la ceea ce intenționa să se spună. Dar nici această tulburare de atenție, nici aceste afinități asociative nu sunt suficiente spre a caracteriza însăși natura procesului. Luate la un loc însă, ele dezvăluie destule fapte despre existența unei intenții perturbatoare, fără ca auditoriul să-și poată forma o idee despre natura sa, potrivit cu efectele sale, așa cum este cu putință în cazurile mai accentuate.

în Introducere în psihanaliză
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Pachet Opere Esentiale Sigmund Freud 11 volume" de Sigmund Freud este disponibilă pentru comandă online cu o mare reducere de preț, la -499.00- 299.99 lei.

Consider că educația muzicală și drumul muzical încep din copilărie, însă cu obligația de a da copilului piesele pe care le agreează și le înțelege. Asta presupune un limbaj special, atractiv. Cum se poate explica faptul că basmele, cu lumea lor mirifică, exercită și astăzi o forță de atracție irezistibilă? Să fie oare pentru că întâmplările și eroii lor reprezintă de fapt proiecții simbolice în fantastic ale unor năzuințe dintru-nceput ale umanității? Oricum, basmele trăiesc, și nu numai pentru că celor mici le place le asculte, ci și pentru că celor mari le place le povestească. Ele ne vrăjesc la fel, indiferent de vârstă.

citat din
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Prietenia dintre un bărbat și o femeie care nu duce la o căsătorie sau către dorința unei căsătorii, poate fi experiența de o viața a celor mai înalte valori ale celor doi, dar și ale cercului lor de prieteni și cunoștințe, însă, într-o astfel de relație, sunt necesari un bărbat și o femeie extrem de deosebiți. Poate că ar trebui adăugat că fie bărbatul, fie femeia dintr-un astfel de cuplu de o viață trebuie să-și găsească un partener foarte deosebit cu care să se căsătorească, pentru realizarea unei caramaderii în trei, plină de succes.

citat din
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Aristotel

Dintre realități, unele se spun despre un subiect oarecare, dar nu sunt în niciun subiect, așa cum "om" se spune despre un subiect om oarecare, dar nu este în niciun subiect; altele sunt în subiect, dar nu se spun despre niciun subiect (iar a fi în subiect numesc ceea ce, subzistând în ceva, dar nu ca parte, nu poate totuși să fie în afara celui în care este), așa cum o anumită cunoaștere gramaticală este în subiectul suflet, însă nu se poate spune despre niciun subiect, iar un alb anumit este în subiectul corp (căci orice culoare este într-un corp), însă nu se spune despre niciun subiect; altele, deopotrivă se spun despre un subiect și sunt în subiect, așa cum știința este în subiectul suflet, dar se și spune despre un subiect, despre gramatică; altele, în schimb, nu sunt nici în subiect și nici nu se spun despre un subiect, ca de pildă un om anumit sau un cal anumit, căci nici unul dintre aceștia, nici nu este într-un subiect, nici nu se spune despre un subiect. Iar în general cele individuale și una la număr nu se spun despre niciun subiect, însă nimic nu se opune ca unele să fie în subiect, căci o cunoaștere gramaticală anumită face parte dintre cele ce sunt într-un subiect.

în Categorii, 1a-1b (1994)
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba greacă. Dacă îl găsești, îl poți adăuga la Gr.Citatepedia.net. Dacă există deja, ne poți semnala pagina, ca să creăm legătura.

Omul trăiește în toate lumile, dar fiecare dintre ele are un mod specific de manifestare. Aceasta înseamnă că înainte de toate el este influențat de lumea cea mai apropiată, cu care se află în contact cel mai deplin. Lumile mai îndepărtate influențează de asemenea omul, fie direct, fie indirect, trecând prin lumile intermediare, dar acțiunea lor este diminuată direct proporțional cu depărtarea lor sau diferențierea lor față de om. Influența lumii imediat următoare, cea a lumii stelelor, este deja evidentă în viața omului - deși "știința", desigur, nu este capabilă identifice și să controleze aceste influențe.

în Fragment dintr-o învățătură necunoscută (23 noiembrie 2016)
Adăugat de TibiSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Gaudeamus igitur

Ne aflăm în anul 2222,6485110..., număr irațional,
fiindcă și copiii din școala preliminară știu că
nici timpul nu se măsoară exact, fiindcă procesele senzoriale
ale omului încă pot fi perfecționate și funcționarea lor simultană,
sinergică și mondială,
poate să fie îmbunătățită ofere un progres continuu al preciziei
aparatelor de măsură și altor roboți extrem de inteligenți.
De mult timp am ajuns măsurăm și timpul cu inexactitate.

Învățăm desigur toate istoriile comparate, inclusiv filozofia străveche
care spunea că omul e măsura tuturor lucrurilor.
Plutim așezați pe toate celelalte simțuri ale celorlalți oameni ai secolului 23,
și totuși simțim pământul de sub noi,
așa precum prințesa lui Andersen simțea bobul de mazăre prin 20
de saltele. Știm că omul are 23 de perechi de cromozomi, dar
specialiștii consideră că nu ne apropiem de sfârșitul lumii,
mai ales fiindcă am renunțat la pretenția că putem măsura timpul
cu exactitate, fiindcă și timpul este o categorie a materiei și spiritului,
o formă exactă numai ca idee, la fel ca spațiul.
Până și copiii cei mai mici care știu vorbească deja
știu și formula inexactă a ariei cercului,
unde numărul pi nu poate fi calculat cu exactitate, deci noi nu putem
măsura numeric din formulă suprafața unui cerc.

Nu putem determina o distanță și nici o arie cu exactitate
și nici momentul în timp cu precizie. Prin urmare, aceste formule de calcul
le-am obținut băbește, plecând de la corpuri de laborator
cu forme cât mai precise – dar nu perfecte – de cilindri, sfere, cuburi,
paralelipipede – am determinat imprecis volumul prin formula masă
ori densitate și am măsurat anumite muchii drepte, obținând astfel,
prin împărțirea volumului la înălțime aria imperfectă a cercului
de la baza cilindrului. Disputa între savanți continuă: dacă masa
sau greutatea care depinde de forța gravitației și dacă densitatea,
care depinde de forțe de tensiune superficiale, de forțe fizico-chimice,
sunt mărimi relative sau absolute. Mulți cred că, pe lângă spațiu și timp,
avem și categoria a treia, perfectă doar ca idee și nu în sens practic,
anume forța sau energia. Între timp, suferim atacurile noilor sofiști
ai filozofiei idealiste a limbajului, care ne ironizează cu ideea
că noi avem capete pătrate, dar stăm la mese rotunde sau că energia
potențială a oamenilor de știință este direct proporțională cu masa
prostiei la pătrat. Sau că acest moment al conferinței noastre,
2222,6485110... este bineînțeles numărul de înmatriculare
al vehiculului personal al soției mele.

Există doi savanți care au încercat ofere o altă formulă
a ariei cercului, dar au fost respinși de comunitate și obligați
trăiască încă 300 de ani la Polul Sud.
Comunitatea noastră științifică, al cărei purtător de cuvânt mă aflu,
consideră că fără aceste imperfecțiuni ale spațiului
arhitectura nu au fi posibilă și totul ar îngheța în timp și spațiu,
deoarece schimbarea apare ca iluzie sau ruptură
de sens între spiritul omenesc și lumea materială pe care o transformă.
La fel, timpul nu ar curge dacă am ajunge la măsurarea prea exactă
a momentului, ceea ce nu toți savanții consideră la fel.
Gaudeamus igitur! Civilizația este încă tânără.

poezie de
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Sigmund Freud

Suferința ne asediază din trei părți: din partea propriului nostru corp, care, sortit decăderii și disoluției, nu se poate dispensa de acele semnale de alarmă reprezentate de durere și angoasă; din partea lumii exterioare, care dispune de forțe invincibile și inexorabile pentru a se înverșuna împotrivă-ne și a ne nimici; a treia amenințare, în fine, provine din raporturile noastre cu ceilalți oameni.

în Angoasă în civilizație
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Descartes

De ce oamenii pe care mânia îi face roșească sunt mai puțin de temut decât pe cei pe care-i face pălească. Astfel, vedem că unele persoane pălesc sau tremură când se mânie, după cum vedem altele care roșesc și uneori chiar plâng la mânie. Se crede îndeobște că mânia celor care pălesc este mai de temut decât a celor care roșesc. Explicația este că atunci când un om nu poate sau nu vrea să se răzbune astfel decât prin mimică și prin cuvinte, el pune în acțiune întreaga sa căldură și întreaga sa forță încă din primele clipe ale emoției, din care pricină se înroșește, pe lângă că uneori regretul și mila pe care le simte omul pentru sine însuși, pentru că nu poate să se răzbune îl fac plângă. Și dimpotrivă, cei care se abțin și se decid pentru o răzbunare mai mare devin triști, socotind că fapta care i-a mâniat îi obligă să se răzbune. Dar când trec apoi la făptuirea răzbunării se încălzesc cu atât mai mult, cu cât au fost mai reci la început, la fel cum febrele care încep cu frig sunt de obicei cele mai violente.

citat clasic din
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba franceză. Dacă îl găsești, îl poți adăuga la Fr.Citatepedia.net. Dacă există deja, ne poți semnala pagina, ca să creăm legătura.

Cu toții suntem interesați de misterele ființei noastre și ne punem întrebări de genul: ce fel de forță este aceea care ne vindecă? Unde se găsește ea? Răspunsul ar putea fi următorul: puterea curativă sălășluiește în subconșientul fiecăruia dintre noi și numai modificarea atitudinii mentale a bolnavului poate face ca această forță să devină activă.

în Puterea Extraordinară a subconștientului tău
Adăugat de MicheleflowerbombSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "The Miracle Power of Your Mind: The Joseph Murphy Treasury Paperback" de Joseph Murphy este disponibilă pentru comandă online cu o mare reducere de preț, la -121.99- 63.99 lei.
Valentin David

Legea a treia a lui Newton: când un corp acționează asupra altui corp cu o forță (numită forță de acțiune), cel de-al doilea corp acționează și el asupra primului cu o forță (numită forță de reacțiune)

Forța brută nu convinge,
Reacțiunile sunt vagi:
Când păcatul te împinge,
Este musai o tragi.

epigramă de
Adăugat de Valentin DavidSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
comentariiAu fost scrise 2 comentarii până acum.
Participă la discuție!
Sergiu Celibidache

Există în muzică un fenomen care nu se întâmplă în domeniul celorlalte senzații materiale ale simțurilor. Fenomenul de octavă. Octava, adică dublul frecvențelor infraroșului sau ultravioletului nu mai cad în sector perceptibil omenesc. Cad în afară. Fenomenul de octavă este un fenomen referențial cosmic. Peste octavă nu există nimic. Or, există în muzică ceva care atinge omul unde nu-l poate atinge nici cel mai profund gând. Și totuși este real... Este foarte greu de pus în compatibilitate cu filosofia care, de la Brentano încoace a spus că orice conștiință e conștiință de ceva. Uite, există o conștiință? conștiința yoga? o conștiință activă, nu pasivă, fără să fie conștiință de ceva. Un gol în care poate intra tot.

în interviu
Adăugat de Veronica ȘerbănoiuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Cornelia Georgescu

Lucian: Un moment! Vrei spui că toate aceste plante existente aici, nu au în structura lor celulară acizii nucleici?
Dick: Exact. Nu au ADN, nici ARN.
Lucian: Dar asta e imposibil! ADN-ul este esența tuturor organismelor vii.
Dick: Așa o fi pe Pământ, dar nu și aici, Lucian. Toate aceste plante obținute de noi pe căi artificiale nu au ADN, dar ele există. La fel se întâmplă și-n cazul animalelor și pomilor din pădurea artificială.
Lucian: Asta nu se poate! Fără molecula de ADN, acestea nu pot exista; e de neconceput poată exista plante fără ADN. Ce să mai spunem despre animale? Animale, ființe vii, fără ADN?!
Dick: Nu au ADN, Lucian! Dacă ar avea, n-ar mai fi deloc artificiale, chiar dacă ar fi create de noi, în laboratoare. Ar fi naturale, reale, normale, sau cum să mă exprim ca să înțelegeți mai bine? Dar nu au ADN, deci sunt artificiale; n-am avut de unde procurăm ADN-ul lor. Poate mai mult din cauza asta putem afirma că ar fi artificiale, nu în sensul că ar fi de plastic, iluzii, holograme sau altceva de genul acesta.

replici din romanul Proxima, Partea a-II-a: "Planeta Proxima" de (2009)
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Grădinile noastre sunt mai mult simboluri ale caselor noastre decât ale puterii noastre de seducție. Tinerii, cu sângele fierbinte, se regăsesc rareori în acestea. Grădina este scena vârstei a doua, o trecere lentă de la o viață activă sexual la rutina domestică.

citat din
Adăugat de MicheleflowerbombSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Beau deci exist. O calatorie filozofica in lumea vinurilor" de Roger Scruton este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -42.00- 27.99 lei.

Căutare

Căutări recente | Top căutări | Info

Fani pe Facebook

 
În acest moment mai sunt 194878 de citate care așteaptă un vot. Fii primul care își exprimă părerea!