Rațiunea își extrage întregul conținut din intuiție, iar activitatea sa se limitează la aceea că ea, din materialul furnizat de cunoașterea intuitivă, dă o altă formă, mai ușor de cuprins cu privirea și de aceea mai comod de întrebuințat; iată de ce, ea nu ne face cunoștință propriu-zis cu nimic nou, iar orice progres efectiv în fizică și în metafizică este condiționat de faptul că, înainte de orice, ne întoarcem de la reprezentările abstracte la lumea intuitivă ce le stă la bază. Prin urmare, metafizica ar putea lăsa considerarea rațiunii și a conținutului său abstract în seama logicii și să se dispenseze de toate cercetările din acest domeniu, dacă insuficienta cunoaștere tocmai a acestei facultăți și a importanței sale n-ar fi devenit în timpurile mai vechi și mai noi o sursă a celor mai grave rătăciri în domeniul metafizicii.
Paul Deussen în Elementele metafizicii (noiembrie 2008)
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Citate similare
- matematică
- Matematica este unealta în mod special adaptată pentru a avea de a face cu concepte abstracte de orice fel și nu există o limită a puterii sale în acest domeniu.
definiție clasică de Paul Dirac în Principiile mecanicii cuantice
Adăugat de Lucian Velea
Comentează! | Votează! | Copiază!
Nu încape nicio îndoială că orice cunoaștere a noastră începe cu experiența; căci prin ce altceva ar putea fi deșteptată spre funcționare facultatea noastră de cunoaștere, dacă nu prin obiecte care exercită influențe asupra simțurilor noastre și care, pe de o parte, produc ele însele reprezentări, pe de altă parte, pun în mișcare activitatea noastră intelectuală, pentru a le compara, a le lega sau a le separa, prelucrând astfel materialul brut al impresiilor sensibile într-o cunoaștere a obiectelor care se numește experiență? Astfel, cronologic, nicio cunoaștere nu precede în noi experiența, și cu ea începe orice cunoaștere.
Immanuel Kant în Critica rațiunii pure
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Audioteca Citatepedia
Voce: Michelle Rosenberg
Atunci când într-un examen scris tinerii au patru ore la dispoziție pentru a-și termină lucrarea, nu schimbă nimic faptul că cineva termină înainte sau folosește întregul timp pus la dispoziție. Aici sarcina primită este una, iar timpul altă. Însă acolo unde timpul însuși este sarcina, devine o greșeală să termini înainte de termen. La fel acolo unde sarcina este viață. Orice proces esențial de cunoaștere se referă la existența sau: numai acea cunoaștere a cărei relație cu existența este esențială este cunoaștere esențială. Cunoașterea care îndreptată către interior, în reflecția interiorității nu se referă la existența este, în mod esențial, cunoaștere prin întâmplare, nivelul și cuprinderea ss sunt în mod esențial indiferente.
citat celebru din Kierkegaard
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Acest concept de "Eu-Sunt" nu a existat înainte de ceea ce numiți "naștere". Prin urmare, așa cum a venit acest concept, la fel se va și duce. Cum sunt eu afectat? În nici un fel, pentru că nu este adevărat. Asta se aplică tuturor conceptelor. Atât celor dinaintea nașterii, cât și după naștere, tot ceea ce știu și este propria mea cunoaștere, neauzită de la nimeni, aceea este singura cunoaștere veritabilă pe care o accept. Iar dovada stă în cuvintele gurului meu. Eu nu le spun oamenilor decât ceea ce este corect. Nu trebuie să citesc Vedele ca să învăț din ele, dar în Vede am găsit confirmarea a tot ce cunoșteam înainte de ceea ce se numește nașterea mea. Nimeni nu acordă atenție la ce erau ei înainte de a primi vreo învățătură. Tot ceea ce poți uita, nu poate fi etern; nu poate fi adevărul. De aceea nu poți uita adevărata ta stare, și de aceea nu poți să ți-o reamintești.
citat din Nisargadatta Maharaj
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Trebuie presupus că răspunderea morală a fi pentru Celălalt înainte de a putea fi cu Celălalt este prima realitate a eului, un punct de plecare mai degrabă decât un produs al societății. Ea precede orice colaborare cu Celălalt prin cunoaștere, apreciere, suferință sau acțiune. De aceea nu are nici o "bază", nici o cauză, nici un factor determinant. Din același motiv pentru care nu poate fi dorită sau dirijată în afara existenței sale specifice, nu poate oferi nici dovezi convingătoare pentru necesitatea prezenței sale.
Zygmunt Bauman în Etica postmodernă (2000)
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Unica facultate ce-l deosebește pe om de animal este rațiunea. Oricât de simple sunt funcțiile sale, ele ajung totuși pentru a explica tot Mărețul și Frumosul care disting viața omenească de aceea a animalelor.
Paul Deussen în Elementele metafizicii (noiembrie 2008)
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Durerea apare când îți este luat ceva ce tu crezi că ai, însă... nu ai nimic, pentru că nu ești un sac în care să pui conținut - ești Însăși Viața care se exprimă prin conținut. Atașarea de o formă a conținutului, atrage suferința, pentru că orice formă se naște, se schimbă și se dizolvă. Orice sunet răsare din Oceanul de Liniște, călătorește la suprafața Oceanului de Liniște, după care se întoarce în Oceanul de Liniște. La naștere, forma este tăcută; pe parcursul vieții, forma vorbește limbajul sunetului, iar la dizolvarea formei, se așterne iarăși tăcerea, care anunță Liniștea.
Cătălin Manea în Întoarcerea la Liniște, Liniștea, Partea I
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Ceea ce este propriu fiecărui lucru, este din fire cel mai bun și mai plăcut acestuia pentru ființele umane, de aceea, viața conformă cu rațiunea este cea mai bună și mai plăcută, de vreme ce rațiunea mai mult decât orice altceva este omenească. Astfel de viață, prin urmare, este totodată și cea mai fericită.
Aristotel în Etica nicomahică
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Spune-ți părerea!
Dacă atenția este ancorată în Liniște, sunetul nu este neglijat. Dimpotrivă. Orice sunet devine mai clar când este ascultat din Liniște; orice sunet este onorat când este ascultat din Liniște; orice sunet este celebrat când este ascultat din Liniște. Și toate formele sunt sunete, pentru că, în lumea formelor, primul nivel de existență este chiar unda-sunetul-vibrația. Așadar, cel ce cunoaște Liniștea cunoaște și sunetul, însă această cunoaștere nu este mentală - pentru că mintea relativă nu poate descărca informații absolute. Cunoașterea Liniștii nu este analitică, deoarece Liniștea nu poate fi nici explicată, nici înțeleasă, întrucât Liniștea nu este un concept. Tocmai de aceea, dacă vorbești despre Liniște ca fiind un concept, înseamnă că te-ai îndepărtat de la Liniște. Liniștea nu poate fi vorbită, dar se poate vorbi despre Liniște. Cuvintele pot arăta către Ea, dar nu o pot cuprinde. Și tu citești acum despre Liniște, însă nu cuvintele te conectează la Liniște, ci spațiile dintre cuvinte, spațiile dintre rânduri, spațiile dintre litere. Tocmai de aceea, cel care aleargă după informații despre Liniște nu va găsi Liniștea în direcția aceasta.
Cătălin Manea în Întoarcerea la Liniște, Liniștea, Partea I
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Nu avem o capacitate de Introspecție, ci întreaga cunoaștere a lumii interne este derivată prin raționare ipotetică din cunoașterea pe care o avem despre faptele externe; Nu avem o capacitate de Intuiție, ci orice cunoștință este determinată logic de cunoștințele anterioare; Nu avem capacitatea de a gândi fără semne; Nu avem un concept al cognoscibilului absolut.
citat clasic din Charles S. Peirce
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Orice formă de creație - orice formă de sunet - poate deveni conștientă de Liniștea din care provine, iar această conștientizare semnifică trezirea - trezirea la Viață, pentru că orice formă de sunet care trăiește fără a fi conectată conștient la Liniște, trăiește într-o separare fictivă și dureroasă față de Ceea Ce Este Ea Cu Adevărat. Nimic din ceea ce pare, nu este așa cum pare, căci tot ceea ce pare, este temporar, iar tot ceea ce este temporar, ascunde eternitatea Esenței. Fiecare sunet este temporar și impermanent, deoarece dansul lumii create determină o mișcare continuă a formei și această mișcare face ca dansul să fie influențat de melodia de pe fundal. Tocmai de aceea, o melodie înaltă va da naștere unui dans înalt, un dans care poate vindeca, poate elibera și poate elimina orice blocaj din călătoria de cunoaștere de Sine.
Cătălin Manea în Întoarcerea la Liniște, Conștiința pură
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Întotdeauna spun că omul scrie proză, însă scrie Dumnezeu în și prin om. În poezie, fiecare cuvânt ne transportă în Incognoscibil, unde există bucurie imensă. Am putea crede că intrând în Incognoscibil vom fi total pierduți. Dar noi nu ne pierdem; noi zburăm. Poezia este intuitivă, de aceea n-ar trebui să încercăm s-o înțelegem. Nu de minte avem nevoie pentru a obține bucurie, ci de inimă.
citat din Sri Chinmoy
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Ascultați, atunci când celălalt este mânios, orice i-ai spune nu poți face nimic. Este mai bine ca în clipa aceea să taci și să te rogi. Prin rugăciune acela se va calma, se va liniști și după aceea te vei putea înțelege cu el. Uită-te și la pescari! Ei nu merg la pescuit dacă marea nu este liniștită, ci fac răbdare până ce va îndrepta vremea.
Paisie Aghioritul în Viața de familie, Cuvinte duhovnicești vol. IV (2003)
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
Orice creație este o formă de sunet. Forma prin care te exprimi este o formă de sunet. Un gând este o formă de sunet. Un sentiment este o formă de sunet. O bară de oțel este o formă de sunet. Prin schimbarea frecvenței, reașezi dansul dansatorului, însă această schimbare poate provoca atât fericire, cât și tristețe. Acesta este motivul pentru care orice formă de sunet trebuie să fie conștientă de melodia pe care dansează. Nimeni și nimic nu poate stopa acest mecanism existențial. Chiar dacă omul se împotrivește, Liniștea continuă să rămână, indiferent de încercările omului de a face zgomot, căci Liniștea nu poate fi eliminată - Ea este De Sine Existentă. Din Liniște provine orice sunet, în Liniște se întoarce orice sunet.
Cătălin Manea în Întoarcerea la Liniște, Conștiința pură
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Lumea creată se schimbă în permanență, iar reacția omului la ceea ce este îi creează experiența lui ceea ce va fi. Tocmai de aceea, un om conectat la Liniștea din care provine totul, merge dincolo de efectul oricărei experiențe, deoarece Întoarcerea la Liniște provoacă o transcendere spontană a zgomotului. Însă Liniștea nu este o țintă sau o destinație, pentru că nu poți ajunge la Liniște, dacă îți propui asta. Liniștea nu are nici formă, nici conținut - și tocmai de aceea nu poate fi localizată pe scara existenței.
Cătălin Manea în Întoarcerea la Liniște, Introducere
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Ramana Maharshi nu era un filosof și învățătura sa a rămas de la început până la sfârșit neschimbată. Primele sale scrieri, Interogația Sinelui și Cine sunt eu? Nu diferă cu nimic ca teorie de expunerile orale din ultimii săi ani de viață. La 16 ani, când a devenit conștient de identitatea sa cu Absolutul, cu Existența Pură de la baza întregii creații, cunoașterea sa era intuitivă, necristalizată, iar implicațiile ei teoretice au fost recunoscute doar ulterior. "Încă nu știam că există o Esență sau un Real Impersonal la temelia lumii și că Dumnezeu și cu mine eram identici cu ea. Am aflat acest lucru mai târziu, la Tiruvannamalai, din Ribhu Gita și din alte cărți sfinte, descoperind că ele analizau și numeau ceea ce simțeam nemijlocit." Nu se punea problema opiniilor lui personale, ci a recunoașterii Adevărului; cu alte cuvinte, el nu avea nevoie să se lase convins de lecturi ci regăsea în ele ceea ce i se revelase prin intuiție.
citat din Arthur Osborne
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Mintea lui Eminescu lucrează cu ideea originilor lumii, a infinitului, a creației, adică cu cele mai înalte concepte făurite de rațiunea omului. Printre acestea, ideea eternității stăpânește mintea sa într-asemenea măsură, încât una din atitudinile cele mai obișnuite ale poeziei sale este considerarea lucrurilor în perspectiva eternității. Este, în toată poezia lui Eminescu, o considerare a lucrurilor foarte de sus și foarte de departe, dintr-un punct de vedere care rușinează orice îngustime a mintii, orice egoism limitat. Marea superioritate intelectuală a poetului este una din formale cele mai izbitoare ale manifestării lui și aceea care explică prestigiul atât de covârșitor al operei sale.
citat celebru din Tudor Vianu
Adăugat de Ania Vișan
Comentează! | Votează! | Copiază!
Dacă ai ști că nimic nu e real, prin urmare ai putea să faci orice, să modifici orice... Totul fiind posibil! Care ar fi primul lucru pe care l-ai face!?
citat din Valentin Bărbulescu
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Gândul este un instrument. Foarte prețios, de altfel. Însă omul nu este gândurile sale, deși, de cele mai multe ori, identificarea sa cu gândurile este completă. Doar prin raportarea la gânduri se creează războaie, conflicte, violențe - într-un cuvânt, zgomote. Gândul este o creație, deci are o formă, chiar dacă ochii umani nu pot vedea această formă. Gândul are o vibrație proprie, fiind o entitate de energie aflată în călătoria sa individuală. Așadar, gândurile nu sunt incluse în oameni, ci există printre oameni, intrând într-o relație cu acei oameni cu care rezonează. Însă oamenii nu știu acest lucru - nu știu faptul că formele lor sunt separate de formele de gând - tocmai de aceea oamenii au devenit prizonierii gândurilor, gândirea reprezentând, în mod paradoxal, cea mai puternică slăbiciune a omenirii. Și de ce este cea mai puternică? Pentru că oamenii nu știu faptul că gândul este o dependență, iar în acest mod, calea gândului devine mult mai ușoară.
Cătălin Manea în Întoarcerea la Liniște, Relația cu gândurile
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Compozitorii dispun de o cunoștință intuitivă asupra sunetelor care ne pot speria. Ceea ce nu conștientizează aceștia este faptul că noi, ascultătorii, suntem predispuși la emoții negative în momentul în care auzim anumite sunete.
citat din Greg Bryant
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!