Oamenii presupun adesea că ceilalți sunt ca ei. Tindem să presupunem că ceilalți împărtășesc aceleași preferințe, opinii și valori. De aceea de multe ori, atunci când ceilalți se comportă altfel decât ne-am aștepta, rămânem surprinși. În același timp, acest lucru înseamnă că poți învăța multe despre o persoană atunci când emite judecăți despre altcineva. De exemplu dacă te aștepți ca ceilalți să se poarte frumos cu tine, înseamnă că și tu faci la fel sau dacă tu crezi că toată lumea înșeală, înseamnă că tu faci asta. Pentru a evita astfel de situații ar fi mai bine să încercăm să îi cunoaștem mai bine pe ceilalți înainte să ne facem așteptări.
citat din Pera Novacovici
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Citate similare
Dacă nu gândești ca ceilalți, asta nu înseamnă că gândești "greșit". Poate ei se înșeală, chiar dacă sunt majoritatea, iar tu ai dreptate. Dacă nu îți plac aceleași lucruri care îi încântă pe alții, asta nu înseamnă că este ceva neregulă cu tine. Dacă alții nu îți oferă validare sau confirmări, asta nu înseamnă că nu faci bine ceea ce faci. Ești diferit, autentic, original și asta este tot ceea ce contează. Caută-ți întotdeauna calea și adevărul proprii pentru că ele te vor face fericit, indiferent de opinia altora. Atât timp cât nu încalci libertatea celorlalți, fii așa cum simți!
citat din Ursula Yvonne Sandner
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
A-i mulțumi pe toți înseamnă a nu te mulțumi pe tine în unele cazuri - e greu să-i faci pe cei din jur să se simtă bine când tu nu mai ai timp să faci ceea ce îți face ție plăcere. E ca și cum ai vrea să-i saturi pe toți de apă dintr-o singură cană. Nu crezi că ar fi mai bine să ai rezerve suficiente și apoi să începi să împarți? Așa te mulțumești și pe tine și pe ceilalți mult mai bine.
citat din Pera Novacovici
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Poți afla mai multe despre o persoană din ceea ce spune ea despre ceilalți decât din ceea ce spun ceilalți despre ea.
citat clasic din Audrey Hepburn
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
Și de multe ori cea mai bună formă de a afla cine suntem este aceea de a ști cum ne văd ceilalți. Asta nu înseamnă că vom face cum vor ei; dar cel puțin ne cunoaștem mai bine.
Paulo Coelho în Vrăjitoarea din Portobello
Adăugat de Cecilia Casiana Ivanov
Comentează! | Votează! | Copiază!
De multe ori cea mai bună formă de a afla cine suntem este aceea de a ști cum ne văd ceilalți. Asta nu înseamnă că vom face cum vor ei, dar cel puțin ne cunoaștem mai bine.
Paulo Coelho în Vrăjitoarea din Portobello
Adăugat de DANIELA LELE
Comentează! | Votează! | Copiază!
Spune-ți părerea!
Caută să mergi pe drumul tău, să îți asculți intuiția și să ai puterea să lași în urma vocile care îți spun cum e mai bine pentru tine și de ce e mai bine. Ascultă-ți vocea interioară, căci ea deține adevărul suprem! Iar atunci când te-ai decis să faci un lucru, fă-l pentru tine, din toată inima, și nu ca să îi impresionezi pe ceilalți!
citat din Pera Novacovici
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Emiterea de energie înseamnă a te lua pe tine însuți în serios, dar nu mult prea în serios, înseamnă a te evalua suficient pentru a fi dornic să împărți cu ceilalți. Nu înseamnă a-i ataca pe ceilalți cu darurile tale.
Paul Ferrini în Liniștea inimii
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
Athos: Ce te îndreptățește să mă judeci, să te joci de-a Dumnezeu cu viețile altora? Este din cauza faptului că ești mai sfânt decât ceilalți?
Aramis: Ei bine, da. Este vorba și despre acest lucru. Dar și despre faptul că sunt mai inteligent decât ceilalți.
replici din filmul artistic Omul cu masca de fier
Adăugat de Andreea Tanase
Comentează! | Votează! | Copiază!
Nu treziți în voi mania de a critica. Nu-i criticați pe ceilalți. Dacă vei începe să judeci o altă persoană, te vei expune, în felul acesta, să fii tu însuți judecat. Dacă trezești în tine anumite tendințe către criticism te vei expune astfel ca și ceilalți să te critice și să te judece, exact așa cum faci tu cu ei. Nu uita că exact ceea ce semeni, aceea ai să culegi. Cine seamană critică trebuie să știe cu anticipație că multe critici va culege.
Gregorian Bivolaru în Gânduri inspirate
Adăugat de SerjSatyananda
Comentează! | Votează! | Copiază!
Tu ești tu numai pentru tine, cel din interior. Dar teoria pluralismului individual spune că față de ceilalți ești mereu altcineva, sau altceva, depinzând de modul cum te raportezi la fiecare dintre ei. Poți fi bun, față de cei cărora le faci bine cu condiția ca binele tău să se manifeste cu regularitate, altminteri dacă o dată omiți să faci gestul, devii dintr-odată rău!? Poți fi în același timp tânăr, pentru toți cei ce te depășesc ca vârstă, sau bătrân, pentru ceilalți, cei născuți după tine și care, nu știu cum se face, că sunt pe zi ce trece tot mai mulți!? Poți fi interesant pentru cine îl interesezi, sau pentru cine are nevoie de tine sau poți fi anost, pentru restul lumii. Și, ceea ce este și mai derutant, nici măcar pentru aceeași persoană nu ești mereu același. Ești evaluat luându-se în calcul diverse variabile, cum ar fi natura, intensitatea și dinamica raporturilor ce se formează, dăinuie sau se sting între tine și celălalt...
Emil Dogaru în Norocosul teoretician (24 ianuarie 2007)
Adăugat de Emil Dogaru
Comentează! | Votează! | Copiază!
- empatie
- Empatia adevărată nu înseamnă să te aștepți să înțelegi o altă persoană; înseamnă să fii proactiv. Este nevoie de efort pentru a acorda unei alte persoane timpul și atenția ta; pentru a-i întreba pe ceilalți cum se simt și dacă fac față unor situații.
definiție de Nigel Cumberland în 100 de pași pentru o viață de succes
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
Ne e teamă de eșec pentru că nu vrem să arătăm prost, așa că încercăm să ascundem rahatul sub covor. Dacă greșeala ar fi încurajată și ai avea curaj să zici "nu știu", ai putea să înveți repede, să evoluezi și elimini frica. Nu e rușine să zici "nu știu". E rușine să taci și să faci aceleași greșeli. E rușine să taci pentru că ești o persoană orgolioasă și ți-e rușine să ceri ajutor sau o părere. Teama de a nu te face de râs. Teama de ce zic ceilalți. Nu contează ce zic ceilalți. Fă-ți lecțiile și evoluează.
citat din Pera Novacovici
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Cineva a zis, de exemplu, că ar vrea să îi ajute pe ceilalți. Pentru a fi capabil să-i ajuți pe alții, trebuie mai întâi să înveți să te ajuți pe tine însuți. Un mare număr de persoane, cu scopul de a-i ajuta pe alții, se lasă luate de tot felul de gânduri și de sentimente, pur și simplu din lene. Ei sunt prea leneși ca să lucreze asupra lor înșiși, dar le este foarte ușor să creadă ca îi pot ajuta pe ceilalți. Aceasta înseamnă a fi fals și ipocrit față de tine însuți. Când un om se vede într-adevăr așa cum este, nu îi vine în minte să îi ajute pa alții - i-ar fi rușine să se gândească la asta. Dragostea pentru umanitate, altruismul, sunt cuvinte foarte frumoase, dar nu au sens decât atunci când un om este capabil, urmându-și propria alegere și propria decizie, să iubească sau să nu iubească, să fie altruist sau egoist. Atunci alegerea sa are o valoare. Dar dacă nu are nici o posibilitate de alegere, dacă nu poate face altfel, dacă este doar ceea ce întâmplarea l-a făcut sau este pe cale să-l facă, un altruist astăzi, un egoist mâine, și din nou un altruist poimâine, ce valoare mai poate avea acest lucru? Pentru a ajuta pe ceilalți, un om trebuie să învețe mai întâi să fie atent cu el însuși. Doar un astfel de om îi poate ajuta pe alții. Așa cum suntem noi, nu putem face nimic.
P.D. Ouspensky în Fragmente dintr-o învățătură necunoscută
Adăugat de Adriana Pleșca
Comentează! | Votează! | Copiază!
Eu aleg să cred în oameni atunci când nimeni, nici chiar ei, nu mai cred. Pentru că știu ce miracole se pot naște de aici. Nefericirea apare atunci când avem iluzia că ceilalți ne vor salva, ne vor iubi, ne vor da. Cu alte cuvinte, când așteptăm mult de la alții și puțin de la noi, avem rețeta nefericirii. Ce ar fi dacă ți-ai oferi tu ceea ce ceri de la ceilalți?
citat din Pera Novacovici
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Dacă te întreb care este visul sau obiectivul tău, care este planul de acțiune și câte etape are și cât anume procentual din plan ai îndeplinit, știi să îmi spui? Oamenii care reușesc în viață știu ce înseamnă reușita pentru ei. Cum ar putea să reușească orbește și cum ar putea ști că au ajuns la final dacă nu știu clar care e începutul, care e finalul și care e drumul de parcurs? Care sunt șansele să te rătăcești în timp ce faci o plimbare și să ajungi pe vârful Everest, deși nu acesta era un scop al tău? Ei bine, aceleași șanse le ai să reușești în viață, la orice capitol, dacă nu ai intenția clară. Oamenii care reușesc în viață și-au definit al dracului de bine ce înseamnă această reușită pentru ei. Ceilalți, rătăcesc și plâng că nu ajung. "Unde anume vrei să ajungi?", iartă-mă că te întreb.
citat din Pera Novacovici
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Sunt și deșteaptă, sunt și proastă. Sunt și frumoasă, sunt și urâtă. Sunt și curajoasă și fricoasă. Sunt bună și rea. Toate aceste caracteristici îmi aparțin. Și încă multe altele. Le arăt cu degetul spre ceilalți pentru că uneori nu le pot recunoaște în mine însămi. Integrez în mine totalitatea trăsăturilor umane căci nu aș putea recunoaște la ceilalți ceea ce nu există deja în mine. Oamenii din jurul meu sunt oglinzi care reflectă trăsături ale personalității mele de acum sau din trecut ori viitor. Atunci când îi accept pe ceilalți așa cum sunt, în realitate mă accept pe mine. Nu sunt nici mai bună, nici mai rea decât ceilalți. Sunt imperfectă. Lucrurile pe care le admir sau le detest la ceilalți se regăsesc și în mine însămi. Deseori fac lucruri prostești pentru că îmi doresc și eu, ca și tine, să nu fiu respinsă, îmi doresc acceptarea și iubirea celor din jur. Abia când renunți la măștile care te compun îți dezvălui măreția și perfecțiunea din tine. Acceptă că ai defecte și ai calități. Și de fiecare dată când arăți cu degetul spre ceva frumos sau urât amintește-ți că lumea reflectă ca o oglindă ceea ce este în interiorul tău. Așa cum Jacques Salome spune: Și acum vorbește-mi despre tine. Spune-mi cum sunt eu?
citat din Nina Elena Paraschivescu
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Dumnezeu e în tot și toate. Toată lumea e D-zeu și D-zeu e toată lumea. Nu există relație de subordonare între D-zeu și mine. D-zeu e și în mine și eu în el deci sunt un D-zeu în manifestare și merit tot ce e mai bun să ofer și să primesc. Când înțeleg asta mă liniștesc desăvârșit. Nu există ceilalți. Eu sunt în tot și toate și ceilalți sunt în mine deci dacă iubesc și ofer atenție celor din jur, mie imi ofer. Cum mă tratez pe mine așa îi tratez și pe ceilalți care sunt eu pentru că nu există ceilalți defapt.
citat din Marius Boeriu
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Holly Kennedy: Tot ce știu este că dacă nu reușești să îți faci un rost în viață și nu contează dacă realizezi opere de artă sau taco sau chiar o pereche de șosete, vei rămâne un om obișnuit! Creează ceva... nou și astfel rămâne o parte din tine în lumea asta, o parte a ta pe care o poți vedea, auzi, citi sau simți... și astfel afli mai multe despre... tine. Puțin mai mult decât știu ceilalți despre ei înșiși... Are vreun sens ce spun?
Gerry Kennedy: Da... ceea ce spui tu e că vrei să pictezi șosete.
Holly Kennedy (entuziasmată): Poate!
replici din filmul artistic P.S. Te iubesc, după Cecelia Ahern
Adăugat de Anamaria Licurici
Comentează! | Votează! | Copiază!
Lucian: Și ceilalți?
Traian: N-am idee ce vor fi ceilalți; totul a fost deja stabilit, dar eu m-am interesat doar de tine...
Lucian: Dom' director, dacă într-adevăr nu dumneavoastră ați aranjat ca eu să fiu comandant, am să accept și această funcție, bineînțeles, numai dacă și ceilalți colegi ai mei vor fi de acord cu numirea mea. În caz contrar, prefer să rămân doar membru al echipajului; e suficient!
Traian: Luci, ești enervant! De câte ori vrei să-ți repet că nu puteam aranja nimic, nici dacă aș fi vrut?! Dar, pentru liniștea ta, am să te informez că nici dacă aș fi avut posibilitatea, n-aș fi procedat astfel, pentru că de obicei, îmi place să fiu corect, nu să stabilesc regulile jocului după bunul meu plac, doar pentru că sunt directorul. În plus, în asemenea cazuri, nu mă las deloc influențat de sentimente. Poți să pricepi atâta lucru?! Respect ceea ce trebuie respectat, nu impun numănui să-mi dea ascultare orbește! E adevărat: Sunt directorul în acest Institut, dar asta nu înseamnă că am putere deplină aici, că-mi pot face de cap cum vreau eu și că toți ceilalți trebuie să execute fără să crâcnească orice spun! Prefer să-mi fac datoria așa cum se cuvine, fără a da nimănui posibilitatea să-mi reproșeze cine știe ce. Când se va întâmpla acest lucru, am să-mi dau singur demisia și-am să mă retrag cu fruntea sus, fără să aștept să mi se ceară să plec. Am demnitatea mea și ar fi bine să înțelegi asta!
Lucian: Mă scuzați, dom' director...
Traian: E-n ordine, Luci! Pungaș ce ești; de fapt, știai sigur de la început că vei fi scuzat, că altfel nu s-ar putea...
replici din romanul Proxima, Partea I: "O misiune specială" de Cornelia Georgescu
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
În goana după bani sau alergând după iluzii cum ar fi să câștig la loto, uităm să facem cel mai important lucru - să investim în noi! Nu înseamnă să fiu egoist și să nu împart cu ceilalți, însă investind în tine de fapt investești și în cei din jur. Prin omul care devii, prin timpul de calitate pe care îl oferi, prin tot ceea ce faci! Vrei să investești în cei din jur? Începe cu tine! Crede-mă, toți ceilalți îți vor mulțumi și te vor vrea mai mult în viața lor.
citat din Daniel Zărnescu
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!