Nu este adevărat că "vorba i-a fost dată omului pentru a-și ascunde gândurile", dimpotrivă! Este trist însă că noi, oamenii, am pervertit acest dar prețios și, ca urmare, arareori ceea ce spunem exprimă și ceea ce gândim. Căci, așa cum nu putem spune orice, tot așa ar trebui să nu putem gândi orice. De aceea, cel mai puternic om este acela care poate să pună frâu gândurilor rele, fiindcă atunci el va putea să pună capăt vorbelor rele și faptelor așijderea.
Marian Pătrașcu în revista "Cultura vâlceană", anul VIII, nr. 110, eseul în foileton "Gânduri insomniace" (I) (mai 2015)
Adăugat de Marian pPătrașcu (Chircutz)
Comentează! | Votează! | Copiază!
Citate similare
Oamenii fug în general de un lucru care le-ar face un mare bine: responsabilitatea. Ne este frică de ceea ce am putea face cu adevărat. Ne este frică de ceea ce gândim uneori și chiar ne simțim vinovați pentru asta - mai ales dacă gândul nostru nu corespunde cu al celorlalți. Ne este frică de ceea ce spunem - mai ales de ceea ce ar putea atrage după asupra noastră. Oare să ne fie frică de noi înșine?... Până la urmă - faptele nefăcute, gândurile nespuse și vorbele ținute în frâu - fac parte tot din noi.
citat din Pera Novacovici
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vino acum să-ți spun singurele căi posibile de investigare pe care le putem gândi. Prima cea care spune că este și că nu poate fi decât să fie, este Calea Convingerii (căci ea conduce către Adevăr). Cealalată, cea care spune că nu este și că trebuie în mod necesar să nu fie, afirm că este cea întru totul de nedeslușit. Fiindcă nici nu se poate cunoaște ce nu este - aceasta este imposibil - nici nu se poate afirma ce nu este, pentru că este același lucru a gândi și a fi.
citat din Parmenide
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Ce motiv au ateiștii pentru a spune că nu ne putem naște din nou? Ce este mai greu: să te naști ori să renaști? Ceea ce nu a existat vreodată trebuie să fie, ori ceea ce a fost ar trebui să fie încă o dată? Este mult mai dificil să vii în ființare decât să te întorci la ea?
citat celebru din Blaise Pascal
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
Orice formă de creație - orice formă de sunet - poate deveni conștientă de Liniștea din care provine, iar această conștientizare semnifică trezirea - trezirea la Viață, pentru că orice formă de sunet care trăiește fără a fi conectată conștient la Liniște, trăiește într-o separare fictivă și dureroasă față de Ceea Ce Este Ea Cu Adevărat. Nimic din ceea ce pare, nu este așa cum pare, căci tot ceea ce pare, este temporar, iar tot ceea ce este temporar, ascunde eternitatea Esenței. Fiecare sunet este temporar și impermanent, deoarece dansul lumii create determină o mișcare continuă a formei și această mișcare face ca dansul să fie influențat de melodia de pe fundal. Tocmai de aceea, o melodie înaltă va da naștere unui dans înalt, un dans care poate vindeca, poate elibera și poate elimina orice blocaj din călătoria de cunoaștere de Sine.
Cătălin Manea în Întoarcerea la Liniște, Conștiința pură
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Cele mai rele minciuni sunt cele pe care ni le spunem nouă. Trăim în negarea a ceea ce facem, și chiar a ceea ce gândim. Ne este teamă că nu vom găsi iubirea, iar atunci când o aflăm ne este teamă să nu o pierdem. Ne este teamă că dacă nu vom avea parte de iubire, vom fi nefericiți.
citat din Richard Bach
Adăugat de Morticia
Comentează! | Votează! | Copiază!
Ceea ce am fost nu mai putem schimba. Ceea ce putem deveni este o oportunitate nelimitată, nemărginită. Prin urmare, nu permiteți fostelor greșeli și eșecuri să afecteze posibilitățile viitoare și actuale. Ceea mai mare valoare a trecutului este cât de înțelept investim în viitor.
citat din Jim Rohn
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Un scop al lui Dumnezeu este acela ca noi să putem avea scopuri. Haideți, să încercăm, împreună, să rezolvăm acest puzzle minunat, numit "viață", pentru că nu avem cum să nu reușim, dacă acționăm prin Iubire pentru Tot Ceea Ce Este. Până la urmă, chiar dacă mergem din eșec în eșec, vom simți și gustul satisfacției, poate chiar mai puternic, iar atunci vom înțelege că sensul existenței noastre este să ne bucurăm de Ceea Ce Suntem Noi Cu Adevărat. Venim din Iubire, trăim în Iubire, ne întoarcem în Iubire. Suntem Iubire.
Cătălin Manea în Totul din Întreg, Iubirea de sine, Energizantul spiritual
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Unul dintre motivele pentru care cred cu tărie în oameni este pentru că știu că ceea ce se vede în afară este aproape irelevant pentru orice ființă. Da, este adevărat că atragem ceea ce suntem. Că banii pe care îi avem, oamenii cu care ne înconjurăm și rezultatele noastre în viața exterioară sunt o reflectare a abilităților noastre și a lumii noastre interioare. Însă eu nu mai judec oamenii după ce sunt și după ce au, ci după ce AR PUTEA FI. Fiecare om este o ghindă care poate deveni un stejar dacă această ghindă este plantată pe un teren fertil și este îngrijită suficient de mult ca să poată prinde rădăcini. Eu am ales să cred în potențial, să pun preț, mai mult decât pe ceea ce este, pe ceea ce poate fi.
citat din Pera Novacovici
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Spunem minciuni atunci când ne este frică, când ne temem de ceea ce nu știm, de ceea ce alții vor gândi despre noi, de ceea ce s-ar putea descoperi despre noi. Dar, de fiecare dată când spunem o minciună, lucrul de care ne temem se amplifică.
citat din Tad Williams
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
În consecință, societățile voastre vor fi obligate să se schimbe, iar oamenii vor trebui și ei să se schimbe: nimeni nu va mai putea fi sigur că minte nepedepsit. E vorba de un joc care va modifica fața lumii, și aceasta-i este regula. După ce-l veți fi experimentat, veți fi liberi să alegeți, căci singura alegere mereu posibilă este aceea de a minți. Ca să mă fac înțeles de către voi toți, vă voi spune care este avantajul acestui joc. Lumea în care trăiți este un loc ciudat. În orice clipă poate sări în aer, iar voi puteți oricând muri. Mai degrabă muriți atunci cu ochii deschiși. Prin urmare, avantajul e că, de veți muri, o veți face cu ochii deschiși. Asta-i tot ce aveam să vă spun.
Ioan Petru Culianu în Pergamentul diafan
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Dacă omul ar acorda morții măcar un minut pe zi de meditație, conflictele în care ar fi implicat și-ar micșora importanța și soluțiile cele mai rele l-ar speria mai puțin, ar fi oricum mai indrăzneț și s-ar bucura mai mult ca există. Suntem însă făcuți să nu putem concepe în noi înșine că am putea muri, să simițim adică, nu doar să gândim, că murim în minutul acela, că totul s-a sfârșit fiindcă altfel știm prea bine ca într-o bună zi va trebui să pierim... gândim! dar această bună zi o să fie cândva, pană atunci, ehe, mai e!... și continuăm prizonieri ai forței noastre vitale să urmărim nemăsurat cu secreta și puternica lupă, gesturi și cuvinte care ne chircesc sufletul!
citat celebru din Marin Preda
Adăugat de Adriana Pleșca
Comentează! | Votează! | Copiază!
Participă la discuție!
Orice actor serios joacă spectacolul de trei ori: o dată înainte, când se pregătește pentru ceea ce se va întâmpla la întâlnirea cu necunoscutul, o dată când acest fapt se întâmplă și după care, întors acasă, încearcă să rememoreze parcursul. Cred că acest lucru este asemănător cu ceea ce li se întâmplă piloților care pregătesc un zbor, el părând a fi un zbor de rutină, dar nu este. La fel trebuie să fie și viața personajului meu ca, împreună cu tot echipajul meu, să putem pluti către sufletul spectatorului.
Mircea Albulescu în ziarul Cotidianul
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
Petrecând prea mult timp gândindu-ne la ce am putea fi, decât la ceea ce suntem cu adevărat, indică faptul că fie ne este frică să recunoaștem adevărul despre noi înșine, fie că nu am făcut îndeajuns pentru a fi ceea ce ne dorim. În primul caz, nu realizăm că de ceea ce ne temem, ni s-a întâmplat deja, iar în al doilea, nu realizăm că ceea ce ne dorim, nu întotdeauna ne este și de folos.
Marian Pătrașcu (12 octombrie 2023)
Adăugat de Marian Pătrașcu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Înainte de orice formă de existență, există o Prezență De Sine Existentă. Numele Său, nu poate fi vorbit, Prezența Sa nu poate fi simțită, căci niciun simț relativ nu poate penetra Infinitul Absolut. Orice nume i-am da, am limita Ceea Ce Este Cu Adevărat, pentru că, dacă numești un element, îl limitezi între pereții trasați de numele pe care i-l dai. Dacă numești o prezență, o transformi într-o idee, iar Ceea Ce Este Dincolo De Orice nu e un concept. Acum, noi îl vom da mai multe nume. Și, pare o contradicție, însă vom folosi aceste nume doar pentru a arăta către El, nu pentru a-L cuprinde. Cuvintele sunt indicatoare - și așa vor rămâne și în cazul de față. Conștiința Fără De Formă există în Liniște, fiind Una cu Liniștea. Nevăzutul este Nemanifestatul din care provine manifestatul, însă, prin manifestare, Manifestatul nu s-a separat de Nemanifestat, căci orice formă văzută este purtătoare de Prezența Nevăzutului, dar nu orice formă văzută este conștientă de Nevăzutul ce sălășluiește în interiorul său - tocmai de aceea, s-a creat această separare fictivă între Nemanifestat și Manifestat.
Cătălin Manea în Întoarcerea la Liniște, Conștiința pură
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
În ceea ce privește arta, numai forma ar trebui să fie relevantă și niciodată conținutul. Ceea ce este cu adevărat important pentru orice profesionist care se respectă este felul în care un anumit subiect este tratat și nu ce conține el. O operă de artă poate fi considerată cu adevărat serioasă doar dacă subiectul (oricare ar fi el) a fost tratat numai prin mijloace artistice și perfect turnat în Formă.
Gustav Mahler în răspuns către Colegiul Director
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Faptul că cei mulți se tem de moarte ne atrage luarea-aminte asupra dorinței sufletului de a învăța: acesta fuge de ceea ce nu cunoaște, de ceea ce este întunecat și neclar; în schimb, prin natura sa, el urmărește ceea ce este manifest și poate fi cunoscut. Din acest motiv, ar trebui să-i onorăm în chip deosebit pe cei care ne-au făcut să vedem soarele și lumina și să ne arătăm pietatea față de tatăl și mama noastră, căci datorită lor avem parte de cele mai mari bunuri: acestea sunt, se pare, putința de a gândi și aceea de a vedea. Din același motiv, ne bucură lucrurile familiare și oamenii cu care suntem obișnuiți iar pe cei cunoscuți îi numim prieteni ai noștri. Toate acestea demonstrează cu claritate faptul că tot ceea ce poate fi cunoscut, tot ceea ce este manifest și clar este ceva ce trebuie să fie iubit. Or, dacă acest ceva cognoscibil și clar trebuie să fie iubit, atunci și cunoașterea și gândirea trebuie să fie, în același fel, iubite.
Aristotel în Protrepticul, fragmentul 102 (2005)
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Oamenii au încredere în ochii lor mai presus decât în orice, dar cei mai mulți dintre oameni văd ceea ce își doresc ori ceea ce cred că ar trebui să vadă; nu ceea ce este cu adevărat.
citat din Zoe Marriott
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vorba a fost dată omului spre a-și ascunde gândurile.
citat clasic din Talleyrand
Adăugat de Emil Retegan
Comentează! | Votează! | Copiază!
Spune-ți părerea!
Orice descoperire poartă în sine două potențiale capacități contrare: de a face bine sau de a face rău. Omul este cel care alege pe care dintre ele să le pună în practică.
Marian Pătrașcu (21 octombrie 2021)
Adăugat de Marian Pătrașcu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Rolul scrisului nu este acela de a scrie tot ceea ce putem spune ci din contra de a scrie ceea ce nu putem spune.
autor necunoscut/anonim
Adăugat de Andreea Trifu
Comentează! | Votează! | Copiază!