Pentru mine, inspirația începe să-și precizeze existența într-un fel de febră dulce, pe care o simt nelămurit... și care a devenit o stare aproape permanentă... Trebuie să lucrezi ani întregi și de multe ori după ce ai isprăvit lucrarea ești silit să sacrifici elemente din cele la care ai ținut mai mult, ca să dai operei proporțiile cerute de artă. Această renunțare este de multe ori sacrificiul cu care plătești greu tendința spre perfecțiune, pe care o cere, fără milă, demonul acela ce face legătura dintre tine și Universalitate.
George Enescu în George Enescu. Interviuri acordate presei românești, vol. 2
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Citate similare
Știi unde sunt cele mai bune soluții? În experiența altora care au avut aceleași probleme și le-au rezolvat. La orice problemă pe care o ai în viața ta, acum, poți fi sigur că cineva din șase miliarde de oameni a găsit soluția. Este un lucru fascinant să poți intra într-o librărie și să poți cumpăra cu o sumă oarecare munca de douăzeci de ani a unui om. Există informații care pot duce la rezolvarea oricărei probleme, care funcționează, dar trebuie să lucrezi tu însuți la rezolvarea problemei care te frământă; ca mușchiul la sala de forță. Trebuie să înveți, pentru că nimeni nu o să facă asta pentru tine. Adevărata încredere în tine nu este să arăți altora de ce ești în stare. Caută în tine și vezi ce îți place să faci; și fă asta fără frică. Încrederea e de multe ori confundată cu aroganța. Dacă ce faci faci pentru tine, fără să vrei să demonstrezi lumii ceva, atunci fă din toată inima, fără să îți fie teamă de invidioși. De ce anume ți-e frică? În ce domeniu al vieții dai dovadă de lașitate?
citat din Pera Novacovici
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Această stare de conștiință pură, de pace interioară, spațiul tăcut dintre gânduri, este puntea care face legătura cu marea putere. Cei care nu sesizează acest interval nu conștientizează nici legătura cu câmpul potențialității pure și al creativității infinite.
Deepak Chopra în Cele șapte legi spirituale ale succesului
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
Sticla
tăcută și goală stă
într-un colț de cameră
era cu eticheta pe ea
pusă aproape pudic cam la jumătate
indica ce se cere într-o uniune
de state care controlează
ce trebuie să curgă dintr-o sticlă
verde transparent
golită de un gâtlej care se respectă
conținutul dăunează grav sănătății
dar te amețește după o stare
de euforie greu de descifrat
după golire ești platon sau kant
sau nietzsche și discuți
cele mai importante subiecte politice
matematica nu are taine pentru consumator
sticla stă în colț discretă
misiunea ei s-a încheiat
și se simte singură și stingheră
poezie de Vasile Culidiuc
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Această universalitate nu poate rezulta însă nici din concepte, deoarece nu există o trecere de la concepte la sentimentul de plăcere și neplăcere (cu excepția legilor pure practice care conțin însă un interes, dar care nu este legat de judecata de gust pură). Prin urmare, cu judecata de gust trebuie asociată, având conștiința caracterului ei total dezinteresat, o pretenție de valabilitate pentru toți, care nu este o universalitate referitoare la obiecte, cu alte cuvinte, judecății de gust îi este proprie pretenția de universalitate subiectivă.
Immanuel Kant în Critica facultății de judecare
Adăugat de Avramescu Norvegia - Elena
Comentează! | Votează! | Copiază!
E frumoasă această Maya, e frumoasa această iluzie, dar trebuie să afli ce ești dincolo de ea, ce ai fost înainte de a te naște, înainte de momentul concepției, care era ego-ul tău, cum anume era starea fără ego, cum anume erai tu, care erau semnele după care puteai fi recunoscut? Oriunde ar fi semnele, nu sunt decât deșertăciune, aș spune chiar deșertăciunea deșertăciunii. Oriunde e absența semnelor, deșertăciunea e absență." Cei ce caută semne, caută MAYA. Poți să cauți non-semnele? Care este starea ta fără stare, căci aceasta este apercepția realului însuși, ce anume ești tu fără tine, pentru că ești fără semne. Orice gând este doar un semn despre tine, este doar o caracteristică a ego-lui despre ceea ce este.
Atmaji Maharaj în Care sunt semnele dizolvării ego-ului?, YouTube
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Lira e una dintre constelațiile cele mai mici, dar are o formă frumoasă și cuprinde multe curiozități cerești. În primul rând punctul spre care se îndreaptă Soarele cu întregul lui cortej de planete și comete în această constelație se găsește și anume: în apropiere de α din Lira, sau Vega, care este una dintre cele mai strălucitoare stele. Lira e și constelație a verii și a toamnei; ea întârzie mult pe cerul nostru, pentru că are un drum lung de străbătut. O găsiți ușor între Hercule și Dragonul. Forma ei curioasă și strălucirea stelei Vega vă va face să o găsiți numaidecât.
Victor Anestin în Cum să înveți stelele
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Dincolo de trepte!
Omul de mii de ani a vânturat bobul și la separat de pleavă, altfel nu am fi existat... Motivația că nu înțelegem, nu vedem realitatea sau o negăm... poate sau nu să fie o acuzație a propriei conștiințe, când aceasta există, pentru cel ce vrea să știe. A fi sau a deveni pleavă sau o suține, ne vom șterge trecutul și existența, a fi fost om.
Apa în deșert este prezentă doar pentru cel care știe să o extragă și pe care o dăruiește și celui neștiutor. Așa ajunge să fie și după ce nu mai există! Scările înțelepciunii devin din ce în ce mai greu de urcat cu cât urci mai multe... Cine ajunge cât mai sus și mai aproape de "ultima treaptă", cu toate că ea nu există, cu atâta va înțelege mai mult... Sunt cuvinte înscrise în cuvinte fără cuvinte, căci sunt spuse și nespuse multe fără cuvinte...
Viorel Muha (mai 2020)
Adăugat de Viorel Muha
Comentează! | Votează! | Copiază!
Orice problemă cred că am, ea se îndreaptă cu pași repezi spre rezolvare când atenția mea începe să se multe de la exterior și de la problemă, spre interior și spre bogăția mea interioară. În lumea superficială a soluțiilor cu liniuță, a fast-food-ului, a superficialității, este absolut normal să existe depresie, infidelitate și sărăcie. Fericirea și împlinirea, iubirea și entuziasmul, sensul neclinitit al vieții, sentimentul de valoare personală, sunt lucruri minunate rezervate celor dispuși să muncească pentru ele în această lume. Într-o altă lume, poate ele vin de la sine fără niciun efort. În această lume, efortul e condiția vieții. Să plângi de milă unui om ce are greutăți e ca și când ai aduce bocitoare de fiecare dată când un cunoscut a făcut febră musculară de la sport. Greutățile, problemele și necazurile sunt aici să te formeze și nimic mai mult. Nici o suferință nu este inutilă și toate servesc unui scop superior pe care nu ești capabil să îl vezi în momentul producerii suferinței pentru că o iei ca pe un afront personal și ești prea implicat în poveste. Ai încredere că tot ce se întâmplă este spre binele tău!
citat din Pera Novacovici
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Întreb care din două viața civilizată sau cea naturală este mai susceptibilă să devină de nesuportat celor care o trăiesc? Aproape că nu vedem în jurul nostru decât oameni care se plâng de existența lor; și mai mulți sunt aceia care nu se plâng, deși sufletul le e plin de aceasta; îmbinarea legilor divine și omenești abia dacă este de ajuns pentru a împiedica dezordinea. Concluzia va fi că, rătăcind prin păduri, fără meșteșuguri, fără grai, fără locuință, fără război și fără legături, fără a avea nevoie de semenii săi și fără a avea vreo dorință de a le face rău, poate fără a recunoaște vreodată pe vreunul dintre ei în mod individual, omul sălbatic, prea puțin supus pasiunilor și fiindu-i de ajuns lui însuși, nu avea decât sentimente și cunoștințe cu această stare.
Jean-Jacques Rousseau în Discurs asupra originii și fundamentelor inegalității dintre oameni (1755)
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Cu trecerea timpului, cu lenta noastră îmbătrânire, realizăm că nu mai avem prea mult timp pentru pentru bilanțuri, ci doar pentru trăiri pur și simplu, realizăm că zilele în care nu am surâs nu se mai întorc niciodată și că singurul mod de a savura existența este de a învăța toate cuvintele de dragoste care încap, multe sau puține, în limba pe care o vorbim. Ziua aceea în care nu ai spus, cu tandrețe, mi-e dor de tine, te aștept, ce bine că ești este o zi săracă, pierdută pentru totdeauna în negura devastatoare a timpului.
citat din Cosmin Neidoni
Adăugat de seieinfach
Comentează! | Votează! | Copiază!
Scopul este cel spre care se tinde. Direcția este ceea ce ne face să ajungem mai ușor la scop. Căci oricine urmărește un scop își conduce acțiunea după el și cine se îndreaptă mai perseverent spre capăt ajunge mai repede. Căci există bunuri spre care nici chiar mai multe mișcări nu produc un avans prea mare, pe când altele aduc cu efort puțin roade bogate. Deci, ceea ce trebuie distins și mai ales este ceea ce este mai util. Căci toate cele mai utile sunt mai bune și fiecare lucrare trebuie judecată după roadele sale. Fiindcă mulți nu au acest discernământ, au depus mult efort și au avansat puțin, pentru că au avut ochiul îndreptat doar exterior, spre înfățișarea lucrării, și nu interior, spre rodul virtuții. În fapt, ei se bucurau mai mult să facă lucruri mari decât să se exerseze în cele folositoare și le-au preferat pe cele prin care puteau fi mai degrabă admirați decât îndreptați.
Hugo de Saint-Victor în Meditații spirituale
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
- om înțelept
- Omul înțelept este acela care nu-și consumă energia cu lucruri pentru care nu este potrivit; dar și mai înțelept este acela care, dintre lucrurile pe care știe să le facă bine, le alege și le face cu stăruință pe cele pe care le știe cel mai bine.
definiție de William Gladstone
Adăugat de Lucian Velea
Comentează! | Votează! | Copiază!
Iată cât de paradoxal poate curge LIBERTATEA, într-unii se manifestă într-un mod condiționat, în alții într-un mod Total necondiționat. În cei care se manifestă condiționat, condițiile ca tu să fii liber îmbracă forme și aspecte dintre cele mai hilare cum ar fi: "Trebuie să fii continent (bărbatul să nu ejaculeze și femeia să nu juiseze), "Trebuie să nu îți miști pupilele", "Trebuie să te poți ruga neîncetat cel puțin 24 de ore", "Trebuie să ai puteri par-anormale", "Trebuie să elimini complet vocabularul vulgar", "Trebuie să te piși în chiloți", etc. etc. etc. Cel care a DOBÂNDIT LIBERTATEA NECONDIȚIONAT ÎȚI VA SPUNE: Ești deja Asta! Acum spune-mi, ce ai de gând să faci mai departe? Care este Adevărul tău? Pentru că dacă te crezi corpul-minte o să ai nevoie de foarte multe condiții pentru libertate și de măcar încă vreo 5.0000000000 de miliarde de existențe!
citat din Atmaji Maharaj
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
În această parte a universului pe care o cunoaștem, există multă nedreptate și de cele mai multe ori, cei buni suferă în vreme ce oamenii răi prosperă. Cu greu îți poti da seama care dintre aceste două lucruri e mai enervant.
citat celebru din Bertrand Russell
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Dincolo de trepte!
Apa în deșert este prezentă doar pentru cel care știe să o extragă și care o dăruișste si celui neștiutor. Așa ajunge să fie și după ce nu mai există! Scările înțelepciunii devin din ce în ce mai greu de urcat cu cât urci mai multe... Cine ajunge cât mai sus și mai aproape de "ultima treptă", cu toate ca ea nu există, va înțelege... sunt cuvinte înscrise în cuvinte fără cuvinte, căci sunt spuse și nespuse multe fără cuvinte...
Viorel Muha (mai 2020)
Adăugat de Viorel Muha
Comentează! | Votează! | Copiază!
Fericirea nu e un lucru de sine stătător. E mai repede un echilibru dobândit între mai multe componente ale existenței tale precum înțelegere interioară, familie, sănătate, ceea ce faci și alte lucruri care contează pentru tine. Nici măcar un lucru dintre acestea luat în mod singular nu îți va aduce fericire deplină. Trebuie să iei și să le amesteci de unul singur până vei găsi proporțiile potrivite pentru tine. Nu uita că aici tu ești cel care stabilește, nimeni nu poate să o facă pentru tine. Nu are rost să încerci să trișezi copiind de la altcineva sau aplecând urechea la unu' și la altu' - te păcălești de unul singur. Eu aleg să îmi fac propria rețetă. Dar voi, ați găsit-o?
citat din Pera Novacovici
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Istoria umană poate fi privită ca pe o conștientizare care încet începe să răsară, că noi suntem membrii unui grup mai mare. Inițial loialitățile noastre erau doar pentru noi și familia noastră imediată, după aceea, pentru grupurile rătăcitoare de vânători-culegători, apoi pentru triburi, așezări mici, orașe-state și apoi pentru națiuni. Am lărgit cercul celor pe care îi iubim. Acum, noi am organizat ceea ce sunt modest descrise drept super-puteri, care includ grupuri de oameni din medii etnice și culturale divergente care într-un anume sens lucrează, împreună - cu siguranță o experiență de umanizare și formare a caracterului. Dacă vrem să supraviețuim, loialitățile noastre trebuie extinse în continuare, pentru a include întreaga comunitatea umană, întregul Pământ. Mulți dintre cei care conduc națiunile vor considera această idee ca fiind dezagreabilă. Ei se vor teme să își piardă puterea. Vom auzi multe despre trădare și lipsă de loialitate. Statele-națiune bogate vor fi nevoite să își împartă bogăția cu cele sărace. Dar alegerea, după cum a spus odată H. G. Wells într-un context diferit, este clară: UNIVERSUL sau NIMIC.
Carl Sagan în Cosmos
Adăugat de Catalin Popescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Soacrele pe scara Richter. Soacrele pot fi notate pe o scară de la 1 la 10, precum cutremurele:
1: Nemaipomenite: cele cu care trăiești liniștit și nici nu simți că ai soacră.
2: De treabă: aproape la fel ca cele de la punctul 1.
3: Obișnuite: uneori simți priviri chiorâșe, dar nu îndrăznesc să ridice tonul la tine și nu-ți produc daune materiale.
4: Obișnuite, aproape ca cele de la punctul 3, dar ale căror priviri chiorâșe sunt mai dese, care uneori ridică tonul la tine, cu care uneori te cerți, dar care încă nu-ți produc daune materiale;
5: Moderate, cele cu care te cerți deseori, care încep să te bârfească, față de care începi să simți o ură slabă;
6: Tolerabile, cele cu care te cerți zdravăn, care te bârfesc deseori, față de care simți o ură moderată;
7: Intolerabile, cele cu care te cerți tot timpul, care te bârfesc tot timpul, față de care ura este puternică;
8: Cumplite, cele cu care certurile sunt interminabile și insuportabile, care te bârfesc peste tot, care uneori îți pun viața în pericol, față de care ura este foarte puternică;
9: Groaznice, cele care ți-ar face orice rău, care ți-ar lua tot sau aproape tot ce ai, care nu ezită să-ți ia viața, cele față de care simți o ură teribilă;
10: Fatale, cele cu care nicio noră și niciun ginere nu rezistă, care ți-ar lua tot ce ai fără să clipească, cărora nu le pasă de nimic chiar dacă pământul s-ar crăpa în două, cele cu care viața ta e terminată, față de care simți o ură neîmpăcată.
George Budoi în Femeia de la A la Z în Aforisme, Epigrame, Poezii, Pamflete și Satire (1 aprilie 2010)
Adăugat de George Budoi
Comentează! | Votează! | Copiază!
Susan Orlean: Sunt prea multe idei, lucruri și oameni ca să le putem face față. Prea multe direcții în care putem merge. Începusem să cred că motivul pentru care este important să ții la ceva cu pasiune este acela că reduce lumea la o dimensiune în care ne putem descurca mai ușor.
replică din filmul artistic Hoțul de orhidee
Adăugat de Anamaria Licurici
Comentează! | Votează! | Copiază!
România, în decursul mai multor veacuri, a devenit, periodic, pradă a diferitelor popoare, care veneau din est și din nord și se înghesuiau. Limba acestei populații s-a îmbogățit cu multe cuvinte vorbite de popoarele de aici. Cele mai multe fiind cuvintele slave, deoarece slavii, din timpuri străvechi, înconjurau această țară, din mai multe părți. Din cauza vecinătății apropiate cu slavii și a relațiilor permanente cu ei, România a devenit o țară slavo-romană, adică, jumătate slavă, jumătate romană (latină). În sfârșit, această țară, împreună cu vecinii slavi și greci, a fost cucerită de turci, care au dominat-o câteva sute de ani. Încetul cu încetul, cu ajutorul Rusiei, România s-a eliberat de sub jugul greu al turcilor și a format două principate: Moldova și Valahia, care mai târziu s-au unit în unul singur, cu numele de România. Acum țara este în totalitate liberă și independentă. Însă urmele de robie grea, multiseculară, n-au putut să dispară în câteva zeci de ani. De aceea, România, între popoarele europene, este un stat foarte tânăr, neînsemnat, sărac, care n-a reușit încă să-și dezvolte bogățiile sale naturale, cu care a fost înzestrată din plin de Dumnezeu.
Feofil Puțâkovici în Românii. Lectură pentru popor (1898)
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!