Din păcate, asta suntem: ființe. Și dispărem. Aproape toți colegii mei importanți s-au dus în Ceruri. Aproape toți marii noștri artiști au murit și nu s-a mai auzit nimic de ei. Nu sunt mediatizați. I-au lăsat așa. E o situație specială și mă și cam jenez. Este posibil ca oamenii să nu cunoască artiștii care au fost de mare importanță. Tinerii, în general, nu mai știu despre ei. Și dacă nu sunt mediatizați, măcar o dată pe lună, sunt uitați.
Nicolae Herlea în Atlas TV, interviu
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Citate similare
Oamenii importanți, marii industriași, artiști, oameni de știință și politicieni sunt omenoși, calzi. S-au specializat în a se face plăcuți.
David Joseph Schwartz în Puterea magică a gândului
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
Boris (lângă Napoleon, care zace inconștient pe podea): Dacă nu îl omor, va porni războaie în toată Europa. Dar crima... cea mai odioasă dintre toate nelegiuirile. Ce ar spune Socrate acum? Toți grecii ăia erau homosexuali... cred că dădeau niște petreceri... Pun pariu că vara închiriau o casă împreună în Creta. A: Socrate e om. B: Toți oamenii sunt muritori. C: Toți oamenii sunt Socrate. Asta înseamnă că toți oamenii sunt homosexuali. Eh, eu nu. M-au fluierat doar o dată niște cazaci... Unii oameni sunt heterosexuali, alții sunt bisexuali, iar câțiva nu se gândesc deloc la sex. Ăștia din urmă se fac avocați.
replici din filmul artistic Dragoste și moarte, scenariu de Woody Allen (10 iunie 1975)
Adăugat de Georgiana Mîndru, MTTLC
Comentează! | Votează! | Copiază!
Casa de pe deal
Toți sunt risipiți în lume, toți s-au dus,
Casa e-închisă și tăcută:
Nu mai e nimic de spus.
Prin peretele ruinat, distrus,
Un vânt rece și neprietenos strănută:
Toți sunt risipiți în lume, toți s-au dus.
Nu-i nimeni pe-aici, dispus sau indispus,
Să-ți spună ceva cumplit sau de Doamne-ajută;
Nu mai e nimic de spus.
De ce-am mai rămâne noi, un biet surplus,
În ținutul amar al florii de cucută?
Toți sunt risipiți în lume, toți s-au dus.
Suspinele noastre nu se-aud și parcă nu-s,
Iar pentru ei sunt o necunoscută:
Nu mai e nimic de spus.
E jale, ruină, toate-s la apus
În casa de pe deal, cândva plăcută
Toți sunt risipiți în lume, toți s-au dus:
Nu mai e nimic de spus.
poezie de Edwin Arlington Robinson,18691935, traducere de Petru Dimofte
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Viața socială contribuie foarte mult la starea de spirit a fiecărui individ. Acum, preocupările generale sunt întreținerea la bloc și hrana de zi cu zi. Este o situație specială. Muzica, arta, se fac neavând grija zilei de mâine. Dar trebuie să ai o viață liniștită să faci asta. Noi nu avem o viață liniștită.
Nicolae Herlea în Atlas TV, interviu
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Lăsați cercetarea speculativă, sterilă și veți fi gradat eliberați de toate neliniștile. Deosebirea dintre "desigur" și "poate că" este destul de mică. Dar între o faptă bună și una rea deosebirea este foarte mare. Vai! Greu e să nu-ți fie frică de ceea ce se tem oamenii. Suntem într-un pustiu fără iubire, sterp și aparent fără de sfârșit; totuși oamenii se zoresc bucuroși - ca și cum s-ar urca primăvara pe culmi! Numai eu sunt sfios. Dorințele mele n-au încolțit încă. Sunt ca un copilaș care n-a zâmbit încă mamei sale. Rătăcesc la întâmplare, ca un pripășit care nu știe încotro s-o apuce. Toți ceilalți au prisos, eu singur sunt despuiat de toate. Sunt o minte simplă și știu doar că nu știu nimic. Oamenii sunt luminați, numai eu trăiesc în beznă; ei sunt toți isteți, numai eu sunt spiritul greoi. Sunt agitat ca oceanul, umblu fără oprire. Fiecare are un lucru; eu singur sunt incapabil să mai posed ceva. Sunt deosebit de toți ceilalți oameni prin modul meu de a fi. Da, dar mă odihnesc în preajma preaslăvitei Maicii Mele și a Universului.
Lao Tse în Tao Te King, 20
Adăugat de Lucian Velea
Comentează! | Votează! | Copiază!
Omul de știință are multă experiență cu ignoranța, cu îndoiala și cu nesiguranța, și această experiență este de o foarte mare importanță, cred eu. Când un om de știință nu știe răspunsul la o problemă, el este ignorant. Când are o presimțire despre care ar putea fi rezultatul, el este nesigur. Și atunci când este al naibii de sigur despre care urmează să fie rezultatul, el încă are câteva îndoieli. Noi am aflat că este de o importanță capitală pentru a putea progresa, ca noi să ne recunoaștem ignoranța și să lăsăm loc pentru îndoială. Cunoașterea științifică este un corp de enunțuri de diferite grade de certitudine - unele destul de nesigure, unele aproape sigure, nici unele absolut sigure. În prezent, noi oamenii de știință suntem obișnuiți cu asta, și se înțelege de la sine că este perfect consistent să fii nesigur, că este posibil să trăiești și să nu știi. Dar nu știu dacă toată lumea realizează că acest lucru este adevărat. Libertatea noastră de a ne îndoi s-a născut din lupta împotriva autorităților în zilele timpurii ale științei. A fost o luptă foarte puternică și profundă: permiteți-ne să punem întrebări, să ne îndoim, să nu fim siguri. Eu cred că este important ca noi să nu uităm această luptă și astfel să fie posibil să pierdem ceea ce am câștigat.
citat din Richard P. Feynman
Adăugat de Cătălin Popescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Marii scriitori disidenți ai Estului, atât de mediatizați de occidentali, au dispărut din librăriile lor, după căderea dictaturii.
aforism de Valeriu Butulescu din Maculator existențial (2017)
Adăugat de alejandro
Comentează! | Votează! | Copiază!
40 de aforiști reuniți într-o colecție memorabilă
Vezi detalii despre o antologie de referință!
Nu fi prea disprețuitor cu copiii. În timp ce este adevărat că puțini copii sunt artiști, toți artiștii sunt copii.
citat din Ned Rorem
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
Meteorologii sunt oamenii care știu foarte multe despre geofizică, termodinamică și climatologie, dar aproape nimic despre vremea de mâine.
citat din Ron Kritzfeld
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Aproape toate controversele sunt cauzate de către oamenii care confundă nivelele diferite de abstractizare, sau prin a presupune că două obiecte sunt identice atunci când acestea sunt diferite. Controversele sunt aproape întotdeauna despre confuzia verbală, nu despre realitate.
citat din Alfred Korzybski
Adăugat de Catalin Popescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Omul despre care vorbești, nu mi-e dușman. În această viața, fiecare își face lucrul său. Deocamdată sunt puțini aceia care, făcându-și lucrul lor, apar tuturor folositori. Iar de cei care făcându-și treaba lor, dăunează tuturor, e pământul plin. Și atunci, cum să socotim pe toți oamenii răi dușmanii noștri? A fi om de omenie și adevărat abrag, nu înseamnă deloc că ești alungat și tu fugi. Dimpotrivă, omul bun trebuie să fie el însuși urmăritor. El urmărește răul făcut de oamenii răi și schimbă acest rău în bine. Dacă nu e așa, ce rost mai au fugile și alergările noastre în arta ascunderii și a dispariției. Dacă tu ți-ai propus ca din bezna celor răi, cel puțin pe unul să-l schimbi în bine, atunci pe oamenii răi nu-i mai poți socoti dușmanii tăi, și am să-ți spun de ce. Oamenii răi sunt aproape toți cei ce alcătuiesc lumea. Dacă pe toți îi socotești dușmanii tăi, atunci de cealaltă parte ești singur cuc, iar împotriva ta sunt toți. Și ei te vor copleși. Asta-i una. Și acum ascult-o și pe a doua. Începi lupta cu omul rău și să zicem că le vii de hac la o duzină, viața însă se înmulțește ca iarba și în locul duzinii apar hoarde întregi, toți viermii se înmulțesc de colcăie. Se vădește că ai sporit și nu ai mărginit răul.
Chabua Amirejibi în Data Tutashkhia (1975)
Adăugat de drcirstea
Comentează! | Votează! | Copiază!
Ești șovăielnic? Spui că religia este lipsită de importanță? Sunt întru totul de acord cu tine. Întrebarea este ce semnificație are pentru noi cuvântul importanță. Cât de importanți suntem tu și eu? Cât de importantă este părerea ta sau a mea despre ce este important?
Richard Wurmbrand în Îmbătat de dragoste (1992)
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Spaniolii n-au știut niciodată prea bine ce-i cu țara asta și i-au zis Eldorado, iar un englez pe care îl chema Raleigh chiar a și ajuns, acum vreo sută de ani, până pe aproape; dar cum suntem înconjurați de stânci și de prăpăstii greu de trecut, am scăpat până azi de lăcomia națiunilor Europei care sunt, nu știu de ce, foarte ahtiate după pietrele și după tina pământului nostru, în așa hal încât ar fi în stare să ne ucidă pe toți.
Voltaire în Candid sau Optimismul (1759), traducere de Alexandru Philippide
Adăugat de Dan Costinaș
Comentează! | Votează! | Copiază!
În alte sfere
De ce sunt eu pe lume, când toți suntem la fel?
Aceleași fapte bune, același caracter
Aceleași fapte rele, ce nu se mai opresc
De fiecare dată, mă ierți și iar greșesc!
Eu sunt la fel ca tine, căci suntem ființe vii!
Dar ce se ascunde în mine, tu nu ai cum să știi!
De mult ne-am îmbrăcat, cu griji și cu probleme
Cu aceste haine, ce nu țin cont de vreme.
Vom fi la fel cu toți, chiar și după moarte!
Măcar acolo grija, nimeni n-are s-o poarte!
Și în alte sfere și într-o lume nouă!
Unde nici nu ninge, unde nici nu plouă!
De găsești ca mine, înghețați de ger!
Spune-le, te rog! Căci nu suntem de fier!
Și dacă vor măcar puțin să înțeleagă!
Căci misterul vieți, nimeni nu-l dezleagă!
poezie de Ilie Dragomir
Adăugat de Ilie Dragomir
Comentează! | Votează! | Copiază!
Aproape toți oamenii mari sunt modești, fiindcă se compară necontenit, nu cu ceilalți, ci cu acea idee despre perfecțiune pe care o au înaintea spiritului lor.
citat clasic din Giacomo Leopardi
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Spune-ți părerea!
Principiile plăcerii nu sunt precise și stabile și nici la fel la toți oamenii. Ele se deosebesc de la om la om. Sunt de o așa mare diversitate că, de când este lumea, nu a existat om mai diferit de un altul decât de sine însuși. Un bărbat are alte plăceri decât o femeie, un bogat și un sărac le au de asemenea diferite;un prinț, un războinic, un negustor, un burghez, un țăran, bătrânii, sănătoșii, bolnavii, toți diferă. Cele mai mici întâmplări sunt de natură a aduce în ei schimbări. Nu există aproape deloc adevăruri în privința cărora să fim cu toții de acord și încă mai puține obiecte de plăcere cu privire la care noi să nu ne schimbăm la fiece oră, nu știu dacă s-ar găsi vreun mijloc de a da reguli temeinice pentru a pune de acord cuvintele cu nestatornicia capriciilor noastre.
Blaise Pascal în Scrieri alese
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Eu sunt interesat de asta: cum artiștii și scriitorii folosesc arta ca terapie. Cum evadăm în lumile pe care le creăm noi. Noi toți suntem victime și numai puțini dintre noi suntem cu adevărat liberi.
citat din David Lloyd
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
Instictul sexual este aproape identic la toți oamenii. Numai artiștii mai toarnă puțină disperare în el.
aforism de Vasile Ghica din Rezervație gri (mai 2011)
Adăugat de Vasile Ghica
Comentează! | Votează! | Copiază!
Pastorul: În toate limbile lumii există o aceeași zicală: ce nu văd ochii, inima nu simte. Ei bine, eu afirm că nimic nu este mai fals; cu cât sunt mai departe de sentimentele pe care încercăm să le înăbușim și să le dăm uitării, cu atât sunt mai aproape de inimă. Dacă suntem în exil, vrem să păstrăm cea mai neînsemnată amintire despre rădăcinile noastre, dacă suntem departe de persoana iubită, fiecare persoană de pe stradă ne trezește amintirea ei.
replici din Unsprezece minute de Paulo Coelho (2003)
Adăugat de roxanne
Comentează! | Votează! | Copiază!
Participă la discuție!
Aproape toți marii noștri scriitori au avut norocul de a scăpa de educația școlară.
citat din Hugh MacDiarmid
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!