Dintre substanțele secunde, specia e substanță în mai mare măsură decât genul, căci ea este mai apropiată de substanța primă. Într-adevăr, dacă ar reda (apodidomi) cineva ce este substanța primă, o va face în chip mai cunoscut și mai familiar redând specia decât genul... Prin urmare... specia e în mai mare măsură substanță decât genul. În schimb, dintre speciile care ele însele nu sunt genuri, nici una nu e substanță în mai mare măsură decât alta.
Aristotel în Categorii, 5, 2b (1994)
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi citate despre timp, citate de Aristotel despre timp, citate despre secunde, citate despre schimbare sau citate de Aristotel despre schimbare
Citate similare
Orice substanță pare să însemne ceva anumit (tode ti). Cu privire la substanțele prime, este de netăgăduit și adevărat cum că semnifică ceva anumit, căci lucrul indicat este ceva individual și unu la număr. Iar cu privire la substanțele secunde... ele semnifică mai degrabă un fel de a fi (poion ti); căci subiectul nu e ceva unic, ca substanța primă, ci om și viețuitor se enunță despre mai mulți. Însă ele nu înseamnă în chip absolut un fel de a fi, cum ar face-o albul de pildă... Specia și genul definesc felul de a fi cu privire la substanță: ele semnifică de ce fel anume este o substanță.
Aristotel în Categorii, 5, 3b (1994)
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi și citate despre numere, citate de Aristotel despre numere, citate despre alb, citate despre adevăr sau citate de Aristotel despre adevăr
Substanță, în chip principal, în prim rând și prin excelență este cea care nu se spune despre niciun subiect și nici nu este într-un subiect, ca de pildă un om anumit sau un cal anumit. În schimb, substanțe secunde sunt numite speciile în care subzistă cele ce se numesc în prim rând substanțe, atât ele, cât și genurile acestor specii, cum subzistă, de pildă, un om anumit în specia de om, genul speciei fiind viețuitorul: așadar, acestea se numesc substanțe secunde, anume atât omul, cât și viețuitorul. Este însă vădit... că pentru acele substanțe spuse despre un subiect e necesar ca și numele și rațiunea de a fi să fie enunțate despre subiect.
Aristotel în Categorii, 5
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre cai
Între științe, o considerăm pe cea aleasă pentru ea însăși și în vederea cunoașterii ca fiind în mai mare măsură înțelepciune decât pe cea aleasă pentru foloasele ce decurg din ea. De asemenea, este în mai mare măsură înțelepciune știința care se află mai presus decât cea situată mai prejos. Știința care cunoaște cu ce scop trebuie săvârșită fiecare acțiune este suverana științelor și se află mai presus decât știința supusă ei;căci scopul acțiunilor este binele lor, iar, în general, scopul este supremul bine în cuprinsul întregului firii.
citat celebru din Aristotel
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre știință, citate de Aristotel despre știință, citate despre cunoaștere, citate de Aristotel despre cunoaștere, citate despre înțelepciune sau citate de Aristotel despre înțelepciune
Adevărul e că materia, fiind calitatea vădită, se impune cu mai multă evidență percepțiunii, fiind luată ca substanță, ca nucleul (sâmburele) lumii. De fapt, avem numai împreunarea elementelor care alcătuiesc un tot lumea. Când zicem substanță, înțelegem elementele lumii sau ceva analog, mai conform cu realitatea; substanța reprezintă legătura de unire a elementelor care construiesc lumea. În acest fel, cuvântul substanță exprimă indirect ideea unui tot invizibil lumea întreagă. E de observat că astfel înțeleasă substanța, o putem analiza ca ceva ce poate fi cunoscut. Căci, din clipa ce avem o îndrumare în cunoașterea raportului elementelor care alcătuiesc lumea, totul e aflat. (...)
Revenind la materie, amintesc cele trei chestiuni care adesea se pun: materia este nesfârșit de mare, sau este mărginită? Se divizează la infinit, ori până la o limită oarecare? Este de un fel, sau de mai multe feluri? Toate aceste întrebări se pun și elementelor constitutive ale lumii, care trebuie să fie rezolvate în acest sens.
Vasile Conta în Întâiele principii care alcătuiesc lumea
Adăugat de Avramescu Norvegia-Elena
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre unire, citate despre realitate, citate despre limite, citate despre infinit, citate despre cuvinte, citate despre calități sau citate despre calitate
Mânia în care predomină ura și tristețea nu este atât de vizibilă de la început, decât eventual prin aceea că face să pălească fața. Sufletele care sunt mai pline de orgoliu și mai neputincioase se lasă în mai mare măsură cuprinse de acest soi de mânie. Căci jignirile par cu atât mai mari, cu cât orgoliul îi face pe oameni să-și acorde o importanță mai mare, și de asemenea, cu cât acordă ei o mai mare importanță bunurilor de care aceste jigniri îi lipsesc, bunuri cărora li se acordă o importanță cu atât mai mare cu cât oamenii au un suflet mai slab și mai josnic, din cauză că ele depind de alții.
citat clasic din Descartes
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre suflet, citate de Descartes despre suflet, citate despre orgoliu, citate despre început, citate despre tristețe sau citate de Descartes despre tristețe
Înclin să cred că Liszt a fost mai important pentru dezvoltarea muzicii. Nu vreau să afirm prin aceasta că Liszt a fost un compozitor mai mare decât Wagner, căci în creația lui Wagner găsim o mai mare perfecție, o mai bogată gamă expresivă, o mai mare unitate stilistică. Și totuși operele lui Liszt au fecundat într-o măsură mult mai mare creația generației următoare, decât muzica lui Wagner. Să nu ne inducă în eroare marea masă a iubitorilor lui Wagner, care a rezolvat într-un fel atât de perfect sarcina sa istorică, în întregime și în totalitatea ei, încât nu poate fi imitat decât în mod servil, continuarea lui fiind imposibilă. Orice imitație este o chestiune sterilă, moartă. În schimb, Liszt a inițiat atâtea noi posibilități, fără ca el însuși să le fi epuizat până la capăt, încât de la el am primit stimulente mai puternice decât din partea lui Wagner.
citat clasic din Bela Bartok
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi și următoarele:
- citate despre muzică
- citate despre posibilitate
- citate despre perfecțiune
- citate despre moarte
- citate despre istorie
- citate despre imposibilitate
- citate despre greșeli
- citate despre dezvoltare
Celui care "agață"
Degeaba, plin de nerv,
Insistă cu tupeu.
Nu este genul meu,
Nici specia, observ!...
epigramă de Mihaela Kerestely din arhiva personală a lui Gheorghe Culicovschi (2004)
Adăugat de Gheorghe Culicovschi
Comentează! | Votează! | Copiază!
Substanța acestui viciu al îngâmfării e să fii peste măsură de mulțumit de tine însuți; să te îndrăgești mai mult decât e de cuviință.
aforism celebru de Michel de Montaigne
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe aforisme despre mulțumire, citate de Michel de Montaigne despre mulțumire sau aforisme despre bunele maniere
Chiar și mai mult decât de moartea însăși, sunt speriată de schimbările, asemeni celor din filmele de groază, care i se petrec trupului uman pe măsură ce imbătrânșete. Cred că este un efect de genul caselor bântuite să trăiești înăuntrul unei structuri care se năruie, scârțâie, plină de fantome și care, într-o zi, se va prăbuși cu totul.
citat din Kate Christensen
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre viață, citate despre sperieturi, citate despre groază, citate despre filme sau citate despre fantome
Sexualitatea ne egalizează; mai mult: ne răpește misterul... Ea este aceea care, în mai mare măsură decât orice altă nevoie și activitate, ne pune pe picior de egalitate cu semenii noștri: cu cât o practicăm mai asiduu, cu atât devenim mai asemănători: în cursul unui act recunoscut ca bestial ne arătăm, de fapt, calitatea de cetățeni: nimic mai obștesc decât actul sexual.
Emil Cioran în Ispita de a exista
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre sex, citate despre picioare, citate despre devenire, citate de Emil Cioran despre devenire sau Ne poți propune o poezie de dragoste?
Nicio acțiune nu este în mai mare măsură să reușească decât una ascunsă de inamici până când este coaptă de a fi pusă în aplicare.
citat celebru din Niccolo Machiavelli
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
Un suflet cântărește infinit mai mult decât un regat, un imperiu, uneori mai mult decât specia umană.
citat clasic din Jules Michelet
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre monarhie
Și nimic nu este mai mare în măsură efectul culturii decât vinul.
Michel Onfray în Rațiunea gurmandă. Filozofia gustului (18 aprilie 2001)
Adăugat de Vladimir Potlog
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre vin sau citate despre cultură
Astăzi nu mai prescrie nimeni opiu contra tristeții pentru că substanța creează dependență. Dar creierul produce în mod natural o substanță - beta-endorfina - care depășește cu mult efectul opiului. O glandă situată în diencefal, hipofiza, se află la originea acestei substanțe, ale cărei efecte sunt naturale și nedăunătoare; uneori, nu e nevoie decât de o masă bună.
Stefan Klein în Formula fericirii
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre droguri, citate despre prezent, citate despre depășire sau citate despre creier
Adevărata "măsură" a vieții unui om nu se poate obține decât prin "lipsa de măsură", dorind "fără măsură", îndrăznind "fără măsură", iubind "fără măsură".
Octavian Paler în Convorbiri cu Octavian Paler
Adăugat de Raluca Turc
Comentează! | Votează! | Copiază!
Spune-ți părerea!
Vezi mai multe citate de Octavian Paler despre viață
Când n-oi mai fi...
Ești mai frumoasă ca lumina,
Mai însetată ca nisipul;
Mai veninos decât albina
Piti-ți-aș coapsele și chipul!
Mai dulce decât cetera,
Mai mută decât alte muze;
Mai veninos ca vipera
Pripi-ți-aș vorbele pe buze!
Departe mai ca despărțirea,
Mai colea decât paradisul;
Mai veninos decât iubirea
Plini-ți-aș poftele și visul!
Mai mare decât însăși Marea,
Mai bună decât Zâna-Bună;
Mai veninos decât uitarea
Privi-ți-aș trupul gol sub lună!
Mai plină decât însuși plinul,
Mai goală-ochi decât fântâna;
Mai veninos decât veninul
Primi-ți-aș dragostea și mâna!
poezie de Ion Duduveică
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi și următoarele:
- poezii despre lumină
- poezii despre iubire
- poezii despre șerpi
- poezii despre visare
- poezii despre uitare
- poezii despre timp
- poezii despre rai
- poezii despre poftă
- poezii despre nisip
Cerere în dragoste
Ești mai frumoasă ca lumina,
Mai însetată ca nisipul;
Mai veninos decât albina
Piti-ți-aș coapsele și chipul!
Mai dulce decât cetera,
Mai mută decât alte muze;
Mai veninos ca vipera
Pripi-ți-aș vorbele pe buze!
Departe mai ca despărțirea,
Mai colea decât paradisul;
Mai veninos decât iubirea
Plini-ți-aș poftele și visul!
Mai mare decât însăși Marea,
Mai bună decât Zâna-Bună;
Mai veninos decât uitarea
Privi-ți-aș trupul gol sub lună!
Mai plină decât însuși plinul,
Mai goală-ochi decât fântâna;
Mai veninos decât veninul
Primi-ți-aș dragostea și mâna!
poezie de Marius Robu din Degeaba
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
O substanță caldă e o substanță în care atomii se mișcă mai repede.
Carlo Rovelli în Șapte scurte lecții de fizică, Probabilitate, timp și căldura găurilor negre
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
Despre vârstnici. Au trăit mult. Adeseori au fost păcăliți și adeseori au făcut greșeli. Și viața, în ansamblu, e o treabă cam urâtă. Rezultatul este că nu sunt siguri de nimic și fac toate lucrurile într-o măsură prea mică. Ei cred, dar niciodată nu știu și poate tocmai din pricina acestei șovăieli adaugă întotdeauna cuvântul posibil sau poate. Mai mult decât atât, experiența lor îi face neîncrezători și îi determină să bănuiască numai răul. Își călăuzesc viața într-o măsură prea mare după considerații referitoare la ceea ce este util și prea puțin după cele referitoare la ceea ce este nobil, căci utilul este ceea ce e bine în mod absolut. Nu au încredere în viitor. Parțial și din cauza experienței. Pentru că, majoritatea lucrurilor merg prost; sau, în orice caz, mai prost decât se puteau aștepta.
citat celebru din Aristotel
Adăugat de Emil Dogaru
Comentează! | Votează! | Copiază!
Participă la discuție!
Vezi mai multe citate despre încredere, citate despre viitor, citate despre păcăleli, citate despre prostie sau citate despre neîncredere
Capella este însă de nouă ori mai îndepărtată decât cea mai apropiată stea față de soarele nostru și cu toate acestea o vedem ca pe una dintre cele mai frumoase stele. Dacă una dintre planetele ce se învârtesc în jurul stelei Capella a fi locuită, locuitorii aceleia ne-ar vedea ca una dintre cele mai mici stele pe cari le vedem cu ochii liberi.
Marta Evans Martin în revista "Orion"
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre superlative, citate despre planete, citate despre ochi, citate despre libertate, citate despre frumusețe sau citate despre Soare