Putem afirma că esența va aparține, în chip primordial și absolut, substanței și, în mod derivat, celorlalte categorii, dar în acest din urmă caz nu mai e vorba de esența în sens absolut ci de esența calității sau a cantității. Căci trebuie să recunoaștem calitatea de ființă substanței și celorlalte categorii... De fapt, noi nu vorbim, în acest (din urmă) caz, nici prin omonimie, nici prin sinonimie, ci raportul e același cu cel pe care-l întâlnim când întrebuințăm cuvântul medical.
Aristotel în Metafizica, VII, 4
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Citate similare
Perfectă este însă prietenia dintre oamenii cu noblețe spirituală, adică cei ale căror afinități izvorăsc din virtute. În același fel își doresc ei binele unul altuia: ca oameni de virtute;și oameni de virtute ei sunt în însăși esența lor. Iar a dori binele prietenului pentru prietenul însuși înseamnă a fi prieten în sensul cel mai înalt (pentru că o astfel de prietenie se datorează structurii interioare a celor ce o resimt și nu unei stări accidentale). Prietenia lor durează atât timp cât dau dovadă de virtute, iar virtutea este durabilă. Și fiecare dintre ei este bun atât în mod absolut, cât și în raport cu prietenul său, căci, oamenii cu noblețe spirituală sunt nobili în sens absolut și în același timp utili unii altora. E de la sine înțeles că asemenea prietenii sunt rare, oamenii de acest fel fiind puțini. Această formă de prietenie este deci perfectă atât prin durata sa, cât și prin celelalte trăsături, și în toate privințele fiecare primește și oferă celuilalt același lucru sau ceva asemănător, așa cum trebuie să fie între prieteni.
citat celebru din Aristotel
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Esența și existența trebuie să fie identice în Ființa necesară. Această Ființă ultimă este necesară în sine însăși, în timp ce ființele "contingente" nu sunt necesare în ele însele, ci doar prin altele, astfel încât conceptul de "ființă" aplicat la ființa necesară și la cea contingentă, nu are același sens.
citat din Avicenna
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
În viața militară, scuza de a fi uitat ceva nu este luată în considerare și nu ferește de pedeapsă: este un fapt pe care-l cunoaștem cu toții și pe care îl găsim pe deplin justificat, deoarece recunoaștem că în condițiile vieții militare anumite acte ratate au un sens și în majoritatea cazurilor știm care este acest sens. De ce să nu fim la fel de logici și să nu extindem aceeași optică și asupra celorlalte acte ratate, urmând a ne referi la acestea deschis și fără restricții?
Sigmund Freud în Introducere în psihanaliză
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Liniștea devine sunet, prin intermediul Forței Vitale. Esența devine formă, prin intermediul Forței Creatoare. Este un proces sacru, care susține existența întregului Ansamblu Existențial. Iar acum se poate observa că formele nu sunt ceea ce par - ci Esența exprimată în respectivul mod, iar acest lucru poate fi o adevărată gură de aer proaspăt pentru toți cei care sunt afundați și rătăciți în lumea aparențelor relative. Formele există în lumea contrastelor, Esența există în Lumea Liniștii.
Cătălin Manea în Întoarcerea la Liniște, Conștiința pură
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Conștiința Pură nu este Forța prin care se manifestă Conștiința, pentru că, odată ce manifestarea începe, există un proces de creație, care duce automat la existența vibrației, iar Conștiința Pură nu are vibrație, ci este Sursa vibrației. Așadar, Esența nu este energie, ci Sursa energiei, pentru că energia este o creație. Esența este Sursa oricărei creații. Iar când Esența se manifestă, devine creație, iar creația este purtătoare de vibrație. Deci, niciun sunet nu poate susține existența Esenței în Sine, pentru că orice formă de sunet există în lumea relativă, în timp ce Esența în Sine există în mod Absolut, fiind Liniștea Absolută în Sine.
Cătălin Manea în Întoarcerea la Liniște, Conștiința pură
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Cât nu ne înșelăm gândindu-ne că liniștea constituie neapărat deșertul, vidul, absența oricărei activități, a oricărei creații, într-un cuvânt, neantul! În realitate, există liniște și liniște, și într-o manieră generală putem afirma că există două categorii: cea a morții și cea a vieții superioare. Despre liniștea vieții superioare vorbim aici și pe ea trebuie să o înțelegem. Această liniște nu este o inerție, ci o lucrare intensă ce se împlinește în mijlocul unei armonii perfecte. Ea nu este nici vid, nici absență, ci o împlinire comparabilă cu aceea simțită de ființele unite de o mare iubire și care trăiesc ceva atât de profund ce nu poate fi exprimat nici prin gesturi, nici prin cuvinte. Liniștea este o calitate a vieții interioare.
Omraam Mikhael Aivanhov în Calea tăcerii
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Ceva într-adevăr remarcabil se petrecea cu Mekor H: nu auzea sunetul apei care se umflă. Desigur, era și foarte tânără, dar eu însumi eram mult mai tânăr când am auzit pentru prima oară apa aceea neliniștitoare, inexorabilă, urcând din ce în ce mai sus. Așa am ajuns la concluzia personală că Mekor H. putea până la urmă să fi fost o adevărată zeiță prinsă în cursă prin cine știe ce accident nefericit. Câtă vreme n-am putut înlătura posibilitatea ca esența ei să fi fost diferită de a celorlalte rozătoare, am hotărât că merita să fiu nesăbuit și să încerc prin orice mijloace să scap din cursa mea.
Ioan Petru Culianu în Pergamentul diafan
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Așa cum vă puteți plimba printr-o piață aglomerată și nu atingeți sau vorbiți cu nici o persoană, în același mod vă puteti deplasa prin acest câmp al minții și totuși să nu vă agățați de nici măcar un gând. O astfel de ființă se mișcă fără urmă și este numit un Buddha, Isus, Atman.
citat din Mooji
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
Să murim, să re-nviem și iarăși...
E-n esența noastră să ne punem
Peste rănile naive, sare.
Falsul răsărit în timp ce-apunem
Cine nu se minte când îl doare?!
E-n esența noastră să ne-ascundem,
Noi de noi, sub masca neputinței.
Aparenței, dacă corespundem,
Ne ia valul nerecunoștinței.
E-n esența noastră să ne-abatem
De la bine, -n drum către ruine.
În zadar pentru frumos ne zbatem,
Când o facem numai pentru sine.
E-n esența noastră egoismul,
Fără să-nțelegem că-i opusul
A tot ce ne unge mecanismul
Fericirii-accelerându-i pulsul.
E-n esența noastră lipsa vieții,
Să murim, să re-nviem și iarăși
Să cădem în mrejele tristeții,
Morții, oferindu-ne, tovarăși.
E-n esența noastră decăderea,
Tot ce ne orbește, fără milă.
Renunțăm la miere și bem fierea,
Cum să-i fie lumii de ea silă?!
E-n esența noastră neștiința,
Rar când ne trezim din adormire,
Fără să ne-apese conștiința
Când ne-mpiedicăm de răstignire.
E-n esența noastră ofilirea,
Da'-n esența noastră-i și minunea
Ce ne poate-aduce mântuirea,
Chiar și-atunci când ne-a-nghițit genunea.
poezie de Evelin L. Ș. Andrei din Vă las pe voi să fiți poeți
Adăugat de Evelin Andrei
Comentează! | Votează! | Copiază!
A crea, indiferent ce (ființe, lucruri, emoții), este un act religios în sine. Asta este esența universului. Asta este esența lumii. Asta este esența omului. În ultimă instanță, asta este esența lui Dumnezeu, care este și creatorul, și creația sa, și actul creației.
Silvia Velea în Memoriile păsării Phoenix, În loc de prefață (2020)
Adăugat de Silvia Velea
Comentează! | Votează! | Copiază!
Nu vă pierdeți timpul să luptați între voi pentru a deveni voluminoși și mari, fiindcă nu e nici o diferență între mare și mic! Esența frumuseții e aceeași... adevărul absolut e inviolabil. Și nu uitați că suntem toți niște mucegăiți pe o bilă călătoare prin spațiu nu vă umflați fiecare cu câte un succes anume, căci suntem toți în aceeași găleată.
citat celebru din Constantin Brâncuși
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Blasfemia
de la Marea Unire
vreme tristă și rece
ca o ață subțire
prin esența mea trece
ca pe-un boț de măligă
mi-o croiește în felii
prin esența mea-și strigă
unisonul croielii
-două țări, numai două
două țări fratricide
una plânge că plouă
alta plouă că râde
între ele o apă
mai adâncă ca dorul
care sapă și sapă
să nu-i sece izvorul
un popor în popoare
ce desparte-n neștire
și ce calcă-n picioare
Marea noastră Unire
mă sugrumi, blasfemie
iar cu ața ce doare
-nu mai am Românie
nici Unită nici Mare...
poezie de Iurie Osoianu (22 august 2017)
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Ați auzit expresia "nimic nu e pe gratis"? Acest lucru este absolut adevărat. Există lucruri care par a fi pe gratis. Nu trebuie să plătești acum, dar este absolut sigur că trebuie să plătești mai târziu. Vorbind în general, poți să consideri că ți se dă pe credit tot ceea ce nu trebuie să achiți acum. În cele din urmă, perceptorul va veni și va vrea și dobândă!
Paul Ferrini în Liniștea inimii
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
Marie Bateston
Ai remarcat mâna sculptată Cu indexul îndreptat către cer.
Aceea este direcția, nici o îndoială.
Dar cum ar putea cineva să o urmeze?
Este bine, într-adevăr, să te abții de la crimă și adulter,
Să ierți aproapelui, să faci bine celorlalți, să slujești Domnului
Fără să-ți faci chip cioplit.
Dar, până la urmă, toate acestea sunt doar mijloace exterioare
Prin care, de fapt, îți faci ție un serviciu.
Esența interioară este libertatea,
Este lumina, puritatea
Eu, de altfel, nu mai pot face nimic,
Dar tu caută și găsește esențialul sau ratează-l, conform viziunii tale.
epitaf de Edgar Lee Masters din antologia de versuri Antologia de la Spoon River, traducere de Petru Dimofte
Adăugat de Petru Dimofte
Comentează! | Votează! | Copiază!
Ați înțeles greșit; petrolul nu este esența mișcării, ci esența mișcărilor.
aforism de Victor Martin din Plimbare cu telemobilul
Adăugat de Lucian Velea
Comentează! | Votează! | Copiază!
40 de aforiști reuniți într-o colecție memorabilă
Vezi detalii despre o antologie de referință!
Până la urmă, noi avem nevoie de o ființă ca să ne jertfim pentru ea, nu o idee, ci o ființă vie. Și de aici putem porni, abia de aici încolo omul căruia îi vorbim ne va înțelege. Atunci când vorbim despre creștinism, trebuie să vorbim în primul rând despre Ființa creștină, să vorbim despre Hristos. Apostolii vorbeau despre Hristos, dar noi vorbim despre reguli morale, reguli pe care ei le știu și așa foarte bine.
citat din Savatie Baștovoi
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Cu adevărat (în mod absolut), Tu nu ești forma, ci Esența manifestată sub respectivă formă; tu nu ești forma, ci Viața din respectiva formă; tu nu ești forma, ci Liniștea exprimată sub respectiva formă. Esti o formă doar din punct de vedere relativ, adică incomplet. Dacă este incomplet, este temporar. Dacă este temporar, în plan absolut nu există. Așadar, cu adevărat (complet, absolut), ești Factorul Fără Formă, fără de care forma nu ar putea exista. De îndată ce te identifici cu forma, dai naștere unor întregi scenarii, construite prin raportarea la celelalte forme ale realității, formate chiar în jurul formei care crezi că ești. Privind realitatea prin ochii formei, încerci să interpretezi ceea ce privești, tocmai pentru a-i da sens realității și pentru a construi ierarhii de valoare.
Cătălin Manea în Întoarcerea la Liniște, Conștiința pură
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
În esența lui, omul nu ar trebui să fie un sclav, nici al lui însuși nici al altora, ci o ființă care iubește. Unicul său scop al vieții ar trebui să fie iubirea.
citat celebru din Rabindranath Tagore
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Prin nici un mijloc, nu gândim, în continuare, îndeajuns de decisiv despre esența acțiunii.
citat din Martin Heidegger
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Până la urmă, secretele din noi sunt cele care ne motivează și ne oligă să facem alegeri în viață. Substratul nehotărârilor fiind acela că rolul pe care-l jucăm nu se potrivește cu esența sufletului nostru.
aforism de Sorin Șomandra
Adăugat de Sorin Șomandra
Comentează! | Votează! | Copiază!