Un imbold extraordinar pentru dezvoltarea lui Haydn a constituit-o întâlnirea cu Mozart în 1781, când acesta avea douăzeci și cinci de ani. Încă din primul moment, cele două genii s-au admirat reciproc. Nu numai că Mozart i-a dedicat marele set de șase cvartete pentru coarde lui Haydn, dar a sărit în apărarea lui, cu vorba și cu fapta. Astfel, atunci când Leopold Kozeluch, un pianist care activa la Viena, a zâmbit disprețuitor la un pasaj dintr-un cvartet al lui Haydn, spunând: "Eu n-aș fi scris așa", Mozart i-a retezat-o scurt: "Nici eu. Și știi de ce? Pentru că nici unuia dintre noi nu i-ar fi trecut prin minte o asemenea idee excelentă".
Harold C. Schonberg în Viețile marilor compozitori (2008)
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Citate similare
Cei mai mari compozitori ai lumii s-au născut în zona de influență a berii, nu a vinului: Beethoven, Mozart, Haydn, Händel, Bach, Schubert, Wagner... Marii compozitori germani care L-au cântat pe Isus înseamnă pentru Creștinism la fel de mult ca autorii celor 4 Evanghelii: Bach, Händel, Haydn și Beethoven.
Corneliu Vadim Tudor în Ziarul Tricolorul, nr. 2425 (26 martie 2012)
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Înainte de Mozart s-au scris multe opere comice, dar prea puține dintre ele prezintă imortanță. Mozart a fost primul compozitor care a făcut ca opera comică să depășească statutul de lucrare distractivă. Și a reușit aceasta, pentru că el însuși era vesel, iubea oamenii și a încercat să facă în așa fel încât muzica lui să explice stările sufletești, situațiile, personajele. De aceea e considerat primul psiholog modern al operei.
citat clasic din Harold C. Schonberg
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Prietenii mei mă laudă adesea pentru talentul meu, dar al lui Mozart este cu mult deasupra mea.
citat clasic din Joseph Haydn
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Majoritatea oamenilor îl consideră cel mai mare compozitor al tuturor timpurilor. De ce aceasta? Pentru că Beethoven a luat toate regulile clasice ale lui Haydn și Mozart și le-a dezvoltat până când muzica sa a devenit mai cuprinzătoare din toate punctele de vedere. Acolo unde Haydn a făcut o glumă care putea fi spusă într-un salon, Beethoven face glume bărbătești, de hohotul cărora se cutremură lumea, și care trebuie țipate în toiul furtunii urlătoare. Acolo unde Haydn făcea mici surprize amuzante, Beethoven îți face surprize cutremurătoare, care te lasă cu gura căscată, fără surâs. Acolo unde Mozart era vesel, Beethoven e nebun de bucurie. E ca și cum ai privi muzica clasică printr-o lupă e dintr-o dată mult mai mare. Însă lucrul principal pe care Beethoven l-a adăugat muzicii clasice a fost o mult mai mare cantitate de emoție personală. Emoțiile sale sunt mai puternice, și mai vizibile.
Leonard Bernstein în Cum să înțelegem muzica
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Știu un singur lucru: Mozart este cel mai mare compozitor la ora actuală.
citat celebru din Joseph Haydn
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Spune-ți părerea!
Haydn formează împreună cu colegii săi mai tineri Mozart și Beethoven (dar să nu uităm că i-a supraviețuit cu 18 ani lui Mozart) ceea ce în istoria muzicii este cunoscut sub numele de "trinitatea calsică vieneză". El nu are nimic din acel bătrân timid a cărui imagine ne-a fost transmisă de secolul al XIX-lea. Contrar lui Mozart, a fost mult mai puțin preocupat de convenții. Încă din timpul vieții, i-a fost reproșat violent faptul că și-a degradat arta prin umor și trăsături plebee. A fost tipul creatorului original. Din 1760 până la sfârșitul secolului, istoria muzicii devine din ce în ce mai mult a sa și el va termina prin a o orienta într-o direcție care s-a menținut, în bună măsură, timp de 150 de ani.
în Dictionar de mari muzicieni. Larousse (2000)
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Către sfârșitul secolului al XVIII-lea Mozart și Haydn înălțase genul (simfoniei) pe o culme de pe care geniul lui Beethoven înaripase cu noi forțe, una după alta, simfoniile sale.
Ioana Ștefănescu în O istorie a muzicii universale (1998)
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Acolo unde numai îngerii mai ascultă...
actele de divorț dintre lume și geniu
au fost depuse furibund
în groapa comună a cimitirului
de suflete flămând
din Viena, într-o zi de decembre friguros
unde, spre gloria ei, lumea postumă
l-a aruncat pe Mozart
sub varul septic al uitării din urmă.
și, de atunci, scena se tot repetă.
între dionisiac și apolinic,
flautul și recviemul,
ultimul fruct depus în coșul culegătorului...
viața alege întotdeauna, dragii mei,
parfumul opusului ei.
raiul îndoliat la care bate Mozart, tânăr,
ținând în mâna sa de dantele tremurânde
ultima operă.
a sosit noaptea, Mozart...
nimeni nu l-a mai căutat...
deasupra altor trupuri,
își găsise odihna îngerul aruncat,
trimis de Dumnezeu pe pământ...
sfâșietoarea lumină a întunericului
ce ne înconjoară, în parcul tău cernit,
frunzele iernii îți șoptesc numele aiurind...
o liniște senină a înnoptat pe cerul plumburiu
până când lumea a aflat că te-a pierdut,
deși în inimi tu ești viu prin opera ta
o, înger al muzicii inimilor îndoliate
o, Mozart care dormi regal în suflete defrișate
dacă ne-ai putea auzi durerea
de a te ști din iubire chemat
acolo unde numai îngerii
te mai ascultă, înfiorați,
o, Mozart, e noapte, decembrie,
zi în care și tu și noi am murit puțin...
Mozart... Mozart... Mozart...
ecou ceresc al fiului omenirii...
poezie de Mariana Didu
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Într-adevăr, Mendelssohn s-a dezvoltat mai repede decât Mozart, pentru că a compus admirabilul octet în mi bemol la vârsta de șaisprezece ani și uvertura "Visul unei nopți de vară" la șaptesprezece, eclipsându-l în această privință pe Mozart - și pe oricare compozitor din istoria muzicii - la o vârstă echivalentă... La fel ca și Mozart, putea să facă orice. A fost unul dintre cei mai buni pianiști ai vremii, cel mai mare compozitor (a început să dirijeze înaintea lui Liszt și Wagner) și probabil cel mai mare organist. Dacă ar fi vrut, ar fi putut deveni și unul dintre cei mai mari violoniști. Avea un auz perfect, o memorie prodigioasă. În plus, era un mare umanist - un om foarte cultivat, care ar fi repurtat succese strălucite indiferent de domeniul spre care s-ar fi îndreptat. Dar nu a ajuns să îndreptățească speranțele inițiale. Un anumit conservatorism, o inhibiție emoțională l-au împiedicat să se propulseze în vârful ierarhiei. Muzica lui, în privința căreia a manifestat întotdeauna o mare exigență, s-a transformat din ce în ce mai mult într-o serie de gesturi politicoase și corecte pe măsură ce a înaintat în vârstă.
Harold C. Schonberg în Viețile marilor compozitori (2008)
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Îmi place foarte mult Haydn. Mi se pare un rezervor de optimism extraordinar, o baterie care te încarcă. Preferințele acestea sunt însă și în funcție de starea de spirit și de activitatea pe care o faci. Sigur, și Mozart, și Bach, și Wagner. Beethoven rămâne însă Beethoven. Reprezintă omul cu toate dimensiunile lui, cu toate calitățile și cu toate defectele lui. Pe lângă el, toți ceilalți sunt îngeri. Iar Bach este... cum să zic. Bach este infinitul.
Ioan Bradu Iamandescu în interviu
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Îmi trece prin minte atâta muzică și nu uit niciodată nicio notă; este, fără îndoială, unul dintre cele mai mari haruri pe care mi le-a dat Dumnezeu, această facultate de a păstra în memorie toate armoniile ce mi-au trecut prin minte.
citat celebru din Wolfgang Amadeus Mozart
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Bătrânul Haydn, părintele acelor simfonii germane pe care tu le urăști așa de tare, Haydn, la vârsta de 68 de ani, puse capăt sutimilor sale de compozițiuni muzicale, prin oratoriul numit Cele patru timpuri ale anului, die Jahreszeiten în care, recapitulând toate amintirile vieții sale, simplă și simțitoare, bătrânul maestro cântă pe rând, cu instrumente și cu glasuri omenești, toate bunurile și toate plăcerile de peste an. Când ajunse la timpul toamnei, unchiașul obosit nu se sfii a îmbuca bărbătește trâmbița vânătorească, și tot știu încă să mlădieze, prin simpatica și naiva dulceață a geniului său, stilul muzical cam pipernicit și cam înțoponat al secolului din urmă, stil pe care l-au denumit, în țările occidentale, cu porecla comică de stilul perucilor, Zopfenstil, și care la noi s-ar zice: de când cu nemții cu coadă.
Alexandru Odobescu în Pseudo-Kynegetikos, VI (1874)
Adăugat de Dan Costinaș
Comentează! | Votează! | Copiază!
- Mozart, Wolfgang Amadeus
- Mozart este lumina suavă a soarelui.
definiție celebră de Antonin Dvorak
Adăugat de Lucian Velea
Comentează! | Votează! | Copiază!
Dacă cereți unui profan să vă citeze pe cel mai mare muzician al lumii, el vă va răspunde în mod sigur: "Mozart, Mozart este legendar."
citat clasic din George Enescu
Adăugat de David Capanescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Beethoven va mai da o dată și pentru ultima oară măsura mare a talentului său într-o creație concertantă în Concertul în mi bemol major pentru pian și orchestră (op. 73). Era în anul 1809, anul în care Napoleon ocupa din nou Viena, în care s-a stins viața lui Haydn și a început cea a lui Mendelssohn-Bartoldy. Raportat la creația lui Beethoven, acest an apare dominat de dorința compozitorului de a se retrage în intimitatea unor genuri camerale.
Ioana Ștefănescu în O istorie a muzicii universale (1998)
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
"Don Giovanni" nu poate fi definit. Ca și "Nunta lui Figaro" sau "Flautul fermecat", operele lui Mozart au ceva în comun: sunt alunecoase, eșuează oricărei caracterizări. Nu le poți defini, nu sunt nici comice, nici tragice, nici ușoare, nici solemne. Cum spunea și Brook, singura lor definiție e că sunt mozartiene. Mozart ca om și artist e expresia însăși a vitalității și a acestei exuberanțe uriașe, care i-a caracterizat viața. Și, în acelasi timp, o recunoaștere a prezenței morții în viață. Toată opera sa se situează între acești doi poli: bucuria de a trăi și liniștea în fața misterului morții.
Andrei Șerban în ziarul Adevărul (21 iunie 2017)
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Ce armonie auzim la poarta paradisului? Ce se poate auzi numai acolo? Dacă cu Bach simțim regretul după paradis, cu Mozart suntem în paradis. Această muzică este cu adevărat paradisiacă. Armoniile ei sunt un dans de lumină în veșnicie. De la Mozart putem învăța ceea ce înseamnă conceptul grațios al veșniciei. O lume fără timp, fără durere, fără păcat... Bach ne vorbea de o tragedie a îngerilor; Mozart de o melancolie a îngerilor. Melancolia angelică, țesută din seninătăți, transparențe, joc de culori.
citat celebru din Emil Cioran
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
O operă are succesul garantat atunci când intriga este bine elaborată, cuvintele sunt scrise numai pentru muzică și nu sunt aruncate ici și colo ca să se potrivească cu o amărâtă de rimă.
citat celebru din Wolfgang Amadeus Mozart
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
Operele mele sunt calculate exclusiv pentru propriul nostru ansamblu și nu ar produce efecte în altă parte.
citat din Joseph Haydn (1780)
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Nu trebuie să crezi că aș fi leneș - nu - ci numai pentru că este cu totul contrariu geniului meu, felului meu de viață! Știi că sunt, ca să zic așa, cufundat în muzică, că mă ocup toată ziua cu ea, că-mi place să fac speculații, să studiez, să reflectez. Aici însă, din cauza traiului pe care-l duc, sunt împiedicat să fac acest lucru. Voi avea eu câteva ore libere, dar aceste puține ceasuri îmi vor fi mai curând necesare pentru odihnă decât pentru muncă.
Wolfgang Amadeus Mozart în Scrisori (31 iulie 1778)
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!