Poemul simfonic este o creție instrumentală programatică cu o construcție liberă ce-și are rădăcinile în "uvertura cu program", gen în care Beethoven excelase de curând... Liszt va fi un demn urmaș al lui Beethoven în ceea ce privește caracterul descriptiv al unor poeme (sau al unor secțiuni din poeme), muzica sa ocolind realizarea unor imagini plastice și tinzând să redea intensitatea sentimentului trezit de prezența lor. Față de simfonismul lui Berlioz creatorul simfoniei romantice cu program simfonismul lui Liszt va fi mai apropiat de cel beethovenian prin primatul dat de el expresivității lirice și cu deosebire celei dramatice.
Ioana Ștefănescu în O istorie a muzicii universale (1998)
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi citate despre poezie, citate despre romantism, citate despre muzică, citate despre libertate, citate despre imagine, citate despre Ludwig van Beethoven sau Ne poți propune o poezie de dragoste?
Citate similare
Beethoven va mai da o dată și pentru ultima oară măsura mare a talentului său într-o creație concertantă în Concertul în mi bemol major pentru pian și orchestră (op. 73). Era în anul 1809, anul în care Napoleon ocupa din nou Viena, în care s-a stins viața lui Haydn și a început cea a lui Mendelssohn-Bartoldy. Raportat la creația lui Beethoven, acest an apare dominat de dorința compozitorului de a se retrage în intimitatea unor genuri camerale.
Ioana Ștefănescu în O istorie a muzicii universale (1998)
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi și următoarele:
- citate despre început
- citate despre viață
- citate despre timp
- citate despre talent
- citate despre pian
- citate despre intimitate
- citate despre dorințe
- citate despre compozitori
- citate despre Viena
Conservatorul. Acest sarcofag de lemn vopsit, populat cu mumii venerabile în care îi descopeream, talmeș-balmeș, pe Beethoven, pe Liszt, pe Berlioz și pe Wagner era un alt gen de miracole.
Jean Cocteau în Portrete - Amintire
Adăugat de Doina Bumbuț
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi și citate despre populație sau citate despre lemn
Poemul simfonic este genul cel mai împlinit al muzicii programatice. În urma unei lungi gestații, el nu apare decât în secolul al XIX-lea, sub pana lui Franz Liszt, a cărui lucrare "Ce se aude de pe munte" (1849), după Victor Hugo, poate fi considerată drept piesa inaugurală. Compozitorii din Europa Centrală și din Rusia îl vor practica pentru a cânta pământul natal și originalitatea lui, în raport cu puterile muzicale consacrate (Italia, Germania, Franța). Ceea ce nu-l împiedică pe compozitorul german Richard Strauss să se afirme, după Franz Liszt, drept cel mai mare reprezentant al genului.
Gerard Denizeau în Să înțelegem și să identificăm genurile muzicale. Spre o nouă istorie a muzicii (2000)
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre Germania, citate despre superlative, citate despre patrie, citate despre munți sau citate despre Victor Hugo
Cu toată muzica lui Wagner și a lui Liszt, noi nu am fi fost unde suntem dacă Berlioz n-ar fi trăit.
citat din Felix Weingartner
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Înclin să cred că Liszt a fost mai important pentru dezvoltarea muzicii. Nu vreau să afirm prin aceasta că Liszt a fost un compozitor mai mare decât Wagner, căci în creația lui Wagner găsim o mai mare perfecție, o mai bogată gamă expresivă, o mai mare unitate stilistică. Și totuși operele lui Liszt au fecundat într-o măsură mult mai mare creația generației următoare, decât muzica lui Wagner. Să nu ne inducă în eroare marea masă a iubitorilor lui Wagner, care a rezolvat într-un fel atât de perfect sarcina sa istorică, în întregime și în totalitatea ei, încât nu poate fi imitat decât în mod servil, continuarea lui fiind imposibilă. Orice imitație este o chestiune sterilă, moartă. În schimb, Liszt a inițiat atâtea noi posibilități, fără ca el însuși să le fi epuizat până la capăt, încât de la el am primit stimulente mai puternice decât din partea lui Wagner.
citat clasic din Bela Bartok
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi și următoarele:
- citate despre schimbare
- citate despre posibilitate
- citate despre perfecțiune
- citate despre moarte
- citate despre istorie
- citate despre imposibilitate
- citate despre greșeli
- citate despre dezvoltare
Către sfârșitul secolului al XVIII-lea Mozart și Haydn înălțase genul (simfoniei) pe o culme de pe care geniul lui Beethoven înaripase cu noi forțe, una după alta, simfoniile sale.
Ioana Ștefănescu în O istorie a muzicii universale (1998)
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre sfârșit, citate despre genialitate, citate despre forță sau citate despre Wolfgang Amadeus Mozart
Aveam 11 ani când veneratul meu profesor Czerny m-a dus la Beethoven. Îmi vorbise mai demult despre el și-l rugasem să aranjeze în așa fel încât să-i pot cânta. Numai că Beethoven avea o atare aversiune față de copiii minune, încât se apăra cu hotărâre de această vizită. În cele din urmă s-a lăsat convins de neobositul Czerny și a sfârșit prin a spune iritat: Pentru numele lui Dumnezeu, aduceți-mi odată ciudățenia aceea!
citat din Franz Liszt
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre religie, citate despre profesori, citate despre educație, citate despre copilărie sau citate despre apărare
Cine a auzit pe Liszt interpretând Sonatele de Beethoven a avut impresia că este în prezența nu a unei reproduceri, ci a unei veritabile creații.
citat clasic din Richard Wagner
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Pentru mine, cel mai important aspect al oricărui spectacol ține de adevărul fiecărei desfășurări dramatice puse în muzica interpretată. Chiar dacă este vorba despre o muzică abstractă, o lucrare pur instrumentală, fără niciun program, oamenii care o ascultă ar trebui să experimenteze o poveste în sunete, o poveste care, în cele din urmă, stârnește gânduri și sentimente în interiorul lor.
Vladimir Jurowski în ziarul "Adevărul", interviu (13 septembrie 2013)
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre sunet, citate despre gânduri sau citate despre adevăr
Deoarece noi nu recunoaștem o muzică care ar consta dintr-un joc inutil de sunete, atunci, în sens larg, orice muzică este programatică. În sens strict, se înțelege prin această expresie muzica simfonică sau, în general, instrumentală, care ilustrează un anumit subiect, prezentat publicului într-un program. Programatismul este capacitatea muzicii de a exprima idei, sentimente, trăiri, întrucât fără această proprietate, muzica, devenită joc de sunete, încetează de a mai fi artă.
Piotr Ilici Ceaikovski în Scrisoare către Nadejda von Meck (1878)
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate de Piotr Ilici Ceaikovski despre muzică, citate despre jocuri, citate despre idei, citate despre devenire sau citate despre artă
Ascultătorii cu gândire convențională, tulburați de disonanțele sălbatice ale altor romantici, puteau să stea liniștiți și să se relaxeze atunci când ascultau muzica lui Mendelssohn. Aceasta era puternic înrudită cu muzica foarte la modă pe atunci a lui Hummel, Cherubini, ba chiar și a unor compozitori de salon. Dar ceea ce situa muzica lui cu mult mai sus față de a celorlalți era deosebita ei grație și eleganță, construcția remarcabilă prin claritatea sa.
Harold C. Schonberg în Viețile marilor compozitori (2008)
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre relaxare, citate de Harold C. Schonberg despre muzică, citate despre modă, citate despre construcții sau citate de Harold C. Schonberg despre compozitori
Premiu
Prin simplu fapt
Că răspund
Cerințelor noastre
A unor expresii
Sau sintagme
Ori a unor
Combinații
Expresive
Cuvintele
Ne relaxează
Sau mai concludent
Ne încântă
Când formează
Paradigme
Poeme și eseuri
La poarta voluptății
Atunci cuvintele
Ne premiază.
poezie de David Boia (1 noiembrie 2018)
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe poezii despre premii, poezii despre senzualitate, poezii despre relaxare, poezii despre poezie sau poezii despre cuvinte
Fața lui Liszt este împodobită cu alunițe, numite politicos grăunțe de geniu. Mai înainte avea patru, acum numărul lor s-a dublat. Se spune că aceasta este credința lui care dă pe-afară.
în Le Charivari
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre numere sau citate despre bunele maniere
Richard Strauss este aproape singurul muzician original al tinerii Germanii; are în același timp ceva din Liszt, prin remarcabila sa virtuozitate în arta de a mânui orchestra, și din Berlioz, prin grija de a-și sprijini muzica pe literatură.
Claude Debussy în Domul Croche Antidiletant
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre tinerețe sau citate despre literatură
Sonatele
Sonatele, de nu mă-nșel,
Sunt multe tipuri, fel de fel,
Baroce, clasice, moderne,
Romantice ‒ ce sunt eterne,
De Beethoven, Chopin, Rossini,
De Mozart, Liszt, de Paganini.
Îmi plac sonatele, stimate,
Dar nu femeile sonate!...
pamflet de George Budoi din Muzica și muzicienii în aforisme, epigrame, poezii, pamflete și satire (1 mai 2021)
Adăugat de Gheorghe BUDOI
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe poezii despre romantism, poezii despre femei, poezii despre Wolfgang Amadeus Mozart, poezii despre Ludwig van Beethoven sau poezii despre Frederic Chopin
Dar acei a căror muncă principală este pur materială? Acelora nimic nu le va împrospăta puterile, ca citirea unor cărți înălțătoare, ca vizitele repetate în muzee, ca încercarea de a pătrunde în tainele dumnezeiești ale lui Beethoven, spre exemplu.
George Enescu în Revista "Făt-Frumos", Câteva cuvinte despre muncă (1 septembrie 1915)
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre muzee, citate despre muncă, citate de George Enescu despre muncă, citate despre lectură sau citate despre cărți
Este necesar să se pună capăt unor activități de dezinformare (Europa Liberă și Vocea Americii) care dăunează colaborării și securității popoarelor. M-aș referi, printre altele, la activitatea unor posturi de radio de pe teritoriile unor țări participante aici.
Nicolae Ceaușescu în Conferința pentru Securitate și Cooperare în Europa (CSCE), Helsinki, 30 iulie - 1 august 1975
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre țări, citate de Nicolae Ceaușescu despre țări, citate despre voce, citate despre radio, citate de Nicolae Ceaușescu despre libertate, citate despre Statele Unite ale Americii, citate de Nicolae Ceaușescu despre Statele Unite ale Americii, citate despre Europa, citate de Nicolae Ceaușescu despre Europa, citate despre America sau citate de Nicolae Ceaușescu despre America
Marelui pianist Boskoff, după ce-a cântat magistral Funeraliile de Liszt
Când peste coarde mâna-ți plouă
Bemolii grei și-atâți diezi,
Lui Liszt îi dai o viață nouă;
Dar pianul îl înmormântezi!
epigramă de Cincinat Pavelescu
Adăugat de Lucian Velea
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe epigrame despre pian, epigrame despre viață, citate de Cincinat Pavelescu despre viață, epigrame despre ploaie, epigrame despre muzică, citate de Cincinat Pavelescu despre muzică sau epigrame despre altă viață
Secretul unei publicități eficiente nu este crearea unor cuvinte sau imagini noi și complicate, ci transpunerea unor cuvinte și imagini familiare în relații noi.
citat din Leo Burnett
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre secrete, citate despre eficiență sau citate despre cuvinte
Majoritatea oamenilor îl consideră cel mai mare compozitor al tuturor timpurilor. De ce aceasta? Pentru că Beethoven a luat toate regulile clasice ale lui Haydn și Mozart și le-a dezvoltat până când muzica sa a devenit mai cuprinzătoare din toate punctele de vedere. Acolo unde Haydn a făcut o glumă care putea fi spusă într-un salon, Beethoven face glume bărbătești, de hohotul cărora se cutremură lumea, și care trebuie țipate în toiul furtunii urlătoare. Acolo unde Haydn făcea mici surprize amuzante, Beethoven îți face surprize cutremurătoare, care te lasă cu gura căscată, fără surâs. Acolo unde Mozart era vesel, Beethoven e nebun de bucurie. E ca și cum ai privi muzica clasică printr-o lupă e dintr-o dată mult mai mare. Însă lucrul principal pe care Beethoven l-a adăugat muzicii clasice a fost o mult mai mare cantitate de emoție personală. Emoțiile sale sunt mai puternice, și mai vizibile.
Leonard Bernstein în Cum să înțelegem muzica
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre umor, citate despre surprize, citate despre nebunie, citate despre gură, citate despre bărbați sau citate despre bucurie