- muzică
- Muzica este o artă. Ea se ocupă cu studiul sunetelor muzicale. Sunet muzical este orice sunet care place urechii, spre deosebire de zgomot, care nu place și de care nu se ocupă arta muzicală.
definiție clasică de Nicolae Lungu în Gramatica muzicii bisericești "psaltice" - Studiu comparativ cu notația liniară, Noțiuni generale asupra muzicii (1997)
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Citate similare
Orice creație este o formă de sunet. Forma prin care te exprimi este o formă de sunet. Un gând este o formă de sunet. Un sentiment este o formă de sunet. O bară de oțel este o formă de sunet. Prin schimbarea frecvenței, reașezi dansul dansatorului, însă această schimbare poate provoca atât fericire, cât și tristețe. Acesta este motivul pentru care orice formă de sunet trebuie să fie conștientă de melodia pe care dansează. Nimeni și nimic nu poate stopa acest mecanism existențial. Chiar dacă omul se împotrivește, Liniștea continuă să rămână, indiferent de încercările omului de a face zgomot, căci Liniștea nu poate fi eliminată - Ea este De Sine Existentă. Din Liniște provine orice sunet, în Liniște se întoarce orice sunet.
Cătălin Manea în Întoarcerea la Liniște, Conștiința pură
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Personal, tot nu știu ce înseamnă progresiv. În mintea unora, dacă o bucată muzicală e mai lungă de 10 minute, primește automat eticheta de "progresiv". Întotdeauna îmi place să interpretez aranjamente de genul celor clasice, care sunt în mișcare. Pentru mine muzica fie e bună, fie e rea; nu contează ce etichetă are. Genul de etichetă progresivă care nu-mi place este cea care implică versuri ce fac referire la gnomi dansând, Stonehenge și basme cu zâne.
citat din Ian Mosley
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Totul este foarte simplu și deosebit de practic: fiecare formă de existență, la nivelul său de bază, e un sunet. Omul este un buchet de unde (vibrații), așezate într-o ordine specifică. Spre exemplu, gândul este un buchet de unde, așezate sub forma unui gând. Așadar, orice formă este o comunitate de unde (sunete), care călătoresc în aceeași direcție. Sunetul provine din Liniște. Când o formă de sunet își amintește de Liniștea din care provine, acel sunet transcende forma și se conectează conștient la Esența sa, trăind în continuare în lumea formelor, dar prin intermediul Esenței, - trăind în lumea sunetului, prin intermediul Liniștii. Aceasta este eliberarea de suferință și iluzie. O conectare conștientă, constată, la Oceanul de Liniște din care răsare orice formă de sunet, elimină urmele de confuzie formate în urma identificării totale cu agitația lumii create.
Cătălin Manea în Întoarcerea la Liniște
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Ce este o filosofie care nu se sprijină pe revelația spirituală? Omul de știință, spre deosebire de teolog, nu se încrede în simțuri, ci doar în experiețele sale, deoarece știința fizică se ocupă de fenomene și nu de credință.
Paracelsus în Ars Alchimica
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Îmi place mult viața. De aceea am dubii serioase asupra unora care se ocupă de ea.
aforism de Octav Bibere
Adăugat de Octav Bibere
Comentează! | Votează! | Copiază!
40 de aforiști reuniți într-o colecție memorabilă
Vezi detalii despre o antologie de referință!
Arta cântărețului stă în măiestria cu care reușește să transmită prin glasul lui, simțire sufletească și imagine artistică. Sentimentul cuprins în cuvânt este exprimat prin sunet, care primește astfel, o valoare psihologică.
Nicolae Secăreanu în interviu (1976)
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Înainte de sunet, este Liniște, care slujește prezența sunetului, de multe ori, fără ca sunetul să știe că este slujit. Aceasta este virtutea Liniștii! Oceanul Liniștii poate fi ascultat (și) în privirea sunetului devenit conștient de Sine, căci odată ce sunetul se întoarce Acasă, prezența sa devine o melodie a Liniștii. La întâlnirea cu o formă de sunet - cu o manifestare - privirea determină relația cu respectivul sunet. De locul din care privești sunetul, depinde experiența pe care o vei avea cu el. A privi dincolo de sunet... A privi existența sunetului și a conștientiza Liniștea din care provine... A privi fără a analiza... A privi și a te contopi cu ceea ce era sunetul, înainte să devină sunet. Aceasta este o poartă către Liniște, iar Liniștea este o poartă către Tine, căci Tu și Liniștea sunteți Una și Aceeași.
Cătălin Manea în Întoarcerea la Liniște, Conștiința pură
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Orice formă de creație - orice formă de sunet - poate deveni conștientă de Liniștea din care provine, iar această conștientizare semnifică trezirea - trezirea la Viață, pentru că orice formă de sunet care trăiește fără a fi conectată conștient la Liniște, trăiește într-o separare fictivă și dureroasă față de Ceea Ce Este Ea Cu Adevărat. Nimic din ceea ce pare, nu este așa cum pare, căci tot ceea ce pare, este temporar, iar tot ceea ce este temporar, ascunde eternitatea Esenței. Fiecare sunet este temporar și impermanent, deoarece dansul lumii create determină o mișcare continuă a formei și această mișcare face ca dansul să fie influențat de melodia de pe fundal. Tocmai de aceea, o melodie înaltă va da naștere unui dans înalt, un dans care poate vindeca, poate elibera și poate elimina orice blocaj din călătoria de cunoaștere de Sine.
Cătălin Manea în Întoarcerea la Liniște, Conștiința pură
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Lumea se împarte întotdeauna în două: cei cărora le place să se plimbe cu bicicleta și cei care gonesc cu mașina; cei care poartă camașă peste pantalon și cei care și-o bagă în pantalon; cei care beau ceaiul fără zahar și cei care îl beau cu zahăr; cei care cred că Shakespeare este cel mai mare scriitor al timpurilor și cei care cred că e Andre Gide; cei cărora le place familia Simpson și cei cărora le place South Park; cei cărora le place Nutella și cei cărora le place varza de Bruxelles.
citat din romanul M-am hotărât să devin prost de Martin Page (2001)
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Sunet de chitară
Liniște și pace
Tristețea pătrunde
Toată lumea tace
Fericirea se ascunde
Într-un colț, ascuns
Cântă și tresară
Un zgomot nespus
Un sunet de chitară.
Plăcut auzului, dar
Se aude încet
Se aude clar
Un sunet inocent.
poezie de Mioara Drîmbu-Cucu
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Muzica...
Muzica apropie depărtările.
Muzica este legătura de chei fermecate, cu care se deschid ușile universului sufletesc.
Muzica este hrana spiritelor înalte, înfometate de măreția sunetelor divine ale universului înconjurător.
Muzica bună este religia sufletelor sensibile.
Muzica este pulsul divin al universului emoțional.
poezie de Valeria Mahok
Adăugat de Valeria Mahok
Comentează! | Votează! | Copiază!
Disc
Se invart sentimente
fara sunet,
zgariate
de lucrurile prea umane,
rezista...
O moara
invarte continuu
aratura
de senzatii de azi,
imagini de ieri.
Nu exista un sunet
care sa ne briueze
sentimentul.
Simtim un val de soare
care ne invaluie,
fara zgomot...
Iar discul
e zgariat
si cu fiecare zi
amintirea e mai departe,
mirosul nu se mai simte,
Zgomotul
se descompune,
iubirea reinnoieste
aratura.
poezie de Anna Panovici din Clipe (19 mai 2009)
Adăugat de Anna Panovici
Comentează! | Votează! | Copiază!
Nu îmi place omul căruia nu îi place muzica. Nu este invenția noastră: este un dar din partea lui Dumnezeu. O așez alături de teologie. Satan urăște muzica: știe că ne vindecă de tot ceea ce este rău.
citat din Martin Luther
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Ce știm despre sunet și despre tonul muzical? Nu cu mult mai mult decât omul preistoric, care, urmându-și o chemare lăuntrică spre libertate, îl descoperă prin căutări pline de har și îl împrumută nepremeditat din univers. Sunetul este mișcare. Sunetul este vibrație.
Sergiu Celibidache în Despre fenomenologia muzicală
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Orice simplu sunet este un apel la tăcere. Orice sublim sunet este un apel la meditație.
aforism de Iosif M. Cristian din Forță și metamorfoză
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Cel ce vede Nevăzutul, atunci când privește văzutul, se vede pe Sine. Căci privitorul este Una cu ceea ce privește, iar ceea ce vede atunci când privește, îi arată privitorului locul din care privește. Privirea din spatele privirii devine activă odată cu Întoarcerea la Liniște, pentru că Liniștea trezește cele mai profunde taine ale ființei. Locurile interioare, care n-au fost vizitate niciodată, ies la suprafață prin intermediul Liniștii, deoarece, în Liniște, tot sunetul se aude mai clar. Și, la nivelul său de bază, întreaga creație este sunet. De aceea, cel ce se scufundă conștient în Oceanul de Liniște, va cunoaște cu adevărat aspectele cele mai fine ale sunetelor întâlnite. Liniștea nu e o stare, o emoție, sau un sentiment. Liniștea este dincolo de orice simț, în spatele oricărei creații. Liniștea nu e o vibrație sau o energie, ci este sursa vibrației - sursa undei - sursa sunetului. Iar când te întorci la sursa realității tale, conținutul realității tale va îmbrăca straiele Liniștii din care provine, deoarece, înainte de sunet, a fost Liniște. Și este în continuare, căci Liniștea nu dispare atunci când e acoperită de sunet, iar sunetul care devine conștient de Liniștea din care a răsărit, devine conștient de Sine - de faptul că este Una cu Liniștea.
Cătălin Manea în Întoarcerea la Liniște, Introducere
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Aforismul este spiritul gândirii ad-hoc fără sunet poc-poc. E un sunet fără sunet, dar cu trepidații asonore.
aforism de Alex Dospian (august 2021)
Adăugat de Alexandru Dospina
Comentează! | Votează! | Copiază!
Pentru mine, prietenul cel mai bun este soția mea. Chiar așa! Ea este cea căreia îi spun absolut orice, așa cum îi spuneam în copilărie mamei mele. Suntem foarte apropiați. Știe orice necaz de-al meu, indiferent cât de mărunt. Din '74, de când o cunosc, ea e mereu prima care ascultă o compoziție nouă. Tot ce am compus de atunci, maldăre de piese, de musicaluri, de show-uri de televiziune, i le-am cântat ei. Mai vine câteodată și strâmbă din nas și spune că nu-i place. Și mă enervez și zic: "Bine! Bine! Gata!", că eu stau și compun aici și curg apele pe mine. Dar după o vreme, îmi cam dau seama că de fiecare dată a avut dreptate. Are sensibilitate muzicală, a făcut pian la liceul de muzică, deci nu e străină de arta asta. Și are și ureche muzicală.
citat din Marius Țeicu
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
Pentru cei care urăsc ziua de luni și așteaptă weekend-ul și concediile ca pe o izbăvire: Dacă urăști ziua de luni este doar o chestiune de timp până când ajungi să îți urăști întreaga săptămână și, în curând, întreaga viață. Faptul că urăști ziua de luni este un semn timpuriu că ești pe un drum greșit și oricât de mult te-ai dus pe un drum greșit, întoarce-te. Pentru mulți oameni, ziua de luni semnifică începutul activității care le ocupă cel mai mult timp din durata existenței lor. De obicei este muncă sau școală. Faptul că nu îți place ceea ce faci, faptul că nu aștepți cu entuziasm o nouă zi pentru a face activitatea pe care o alegi în mod voluntar zi de zi, dar deși nu îți place continui să o faci cu perseverență, ce îți spune? Dacă nu îți place ziua de luni, e un semn că activitatea principală a vieții tale îți face rău în loc să îți facă bine.
citat din Pera Novacovici
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Nu-mi place să studiez. Urăsc studiul. Îmi place să învăț. Să înveți este frumos.
citat din Natalie Portman
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!