În ședință, fratele de cruce simțea cum punea stăpânire pe el o vibrație spirituală și națională puternică și se aprindea în sufletul lui o formă nouă de trăire creștină și patriotică care-i lărgea enorm perspectivele vieții sale. Ședintele aveau loc, de obicei, sâmbăta după amiază, în casa unuia dintre frații de cruce sau, de câte ori se putea era de preferat chiar se desfășurau în mijlocul naturii, la câmp sau într-o pădure. Ea era condusă de șeful unității. Dar acesta putea delega, rând pe rând, pe toți frații de cruce, ca să o prepare și conducă.
Nicolae Roșca în Ce este Frăția de Cruce
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi și următoarele:
- citate despre țări
- citate despre șefi
- citate despre viață
- citate despre suflet
- citate despre păduri
- citate despre natură
- citate despre miezul zilei
- citate despre cruce
- citate despre creștinism
Citate similare
Fratele de Cruce trebuia să fie atent la defectele lui. El lupta ca să și le descopere, să și le îngrădească și apoi să și le îndrepte. "Momentul prieteniei" era tocmai această încercare de a-și corija niște lipsuri pe care "frații de cruce" și le observaseră reciproc. Această plivire a buruienilor, ce-ar fi putut răsări pe răzoarele sufletelor curate ale acestor tineri, se făcea cu dragoste, cu înțelegere, fără să fie umbrite de atitudini criticiste, sfidătoare sau de superioritate. La bază stătea numai dragostea frățească și nu aveau alt scop decât să se întindă o mână caldă, înțelegătoare, o mână de ajutor unui prieten, pentru a-și duce la bun sfârsit educația lui. Un orgoliu nejustificat față de cineva, o șoaptă aruncată pe la spate contra cuiva, o necorectitudine de orice natură ar fi fost un act care nu cadra cu condiția lui de "frate de cruce", o lipsă de atenție față de obligațiile lui legionare, o punctualitate deficientă, o atitudine necorectă față de părinți, de familie sau de prieteni, chiar și o situatie școlară nu suficient de clară, erau tot atâtea greșeli, în înțelegerea fraților de cruce. Aceste greșeli indicau că apăruse o dezordine interioară în individ, pe care trebuia să și-o îndrepte.
Nicolae Roșca în Ce este Frăția de Cruce
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi și următoarele:
- citate despre prietenie
- citate despre iubire
- citate despre școală
- citate despre tinerețe
- citate despre reciprocitate
- citate despre orgoliu
- citate despre greșeli
- Ne poți propune o poezie de dragoste?
Primul gând al tinerilor legionari, în cadrul ședințelor, a acestor slujbe concelebrate de ei toți, am putea spune, se îndrepta spre Dumnezeu, Creatorul ce le luminase sufletele și le-a marcat drumurile drepte în viață. Se gândeau deasemeni la morții lor, la aceia care i-au precedat pe drumul acestui misionarism național care era legionarismul, și de la care așteptau inspirație și ajutor. Această fază a ședintelor era de-a dreptul mișcătoare. Ea aprindea în sufletul fraților de cruce un fior mistic care-i despuiau de tot ceea ce aduceau lumesc cu ei și le îndreptau gândurile și înțelegerile spre sfere superioare de trăire. În particular emoționantă era pomenirea camarazilor căzuți, tineri ca și ei, entuziaști ai vieții ca și ei, mânați de același dor național ca și ei, dar topiți de acuma în veșnicia neamului lor, pe care l-au iubit până la jertfa supremă.
Nicolae Roșca în Ce este Frăția de Cruce
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi citate despre gânduri, citate despre religie, citate despre moarte, citate despre misionari sau citate despre jertfă
Vinerea Mare
Un înțelept
Cruce la piept
N-am cum să scap
Cruce la cap
Zilele numeri
Cruce pe umeri
Mă lași la vatră
Cruce de piatră
Primesc însemn
Cruce de lemn
Ultim suspin
Cruce mă-nchin
Din miez de nuc
Crucea mi-o duc
Spre creator
Pe cruce mor
poezie de Ionuț Caragea din Delirium Tremens (2006)
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi și poezii despre înțelepciune, poezii despre zile, poezii despre timp, poezii despre moarte, poezii despre lemn sau poezii despre crucificare
Scopul ultim al Frăției de Cruce și a tuturor manifestărilor ei, printre care ședința stătea la loc de frunte, era cel educativ. Se urmărea dezvoltarea și perfecționarea în sufletele tinerilor români a tuturor realităților etico-morale, necesare omului pentru realizarea sa, și a sentimentelor lor naționale. Această fază a ședinței se începea cu citirea unor pasaje din istoria poporului român, cu luptele lui, cu victoriile și înfrângerile lui, cu vitejiile de care au dat dovadă strămoșii lor, cu încălcările dreptului său la o viață liberă și demnă, de către toți vrășmașii lui. Aceste pasaje, eroice și înălțătoare unele, apăsătoare și jalnice altele, aprindeau în sufletele tinerilor români acele candele misterioase, care sunt iubirea de Patrie și dorința vie de a lupta pentru ridicarea ei. În continuare se prezenta și apoi se comenta și completa, de era nevoie, o lucrare preparată de unul dintre frații de cruce.
Nicolae Roșca în Ce este Frăția de Cruce
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre România, citate despre înfrângere, citate despre victorie, citate despre realitate sau citate despre patriotism
Țugulea înghiți rușinea, plecă capul în jos și tăcu. Muma, tot mumă. Se duse la frate-său și ceru doi cai pentru frații cei mari și o iapă pentru Țugulea. Frate-său îi dete bucuros, mai cu seamă de milă pentru Țugulea, ca să poată umbla și el. Nu mai putură de bucurie frații când le aduse mă-sa caii. Țugulea nu se putea mângâia pentru că era olog și nu știa cum să facă să se înzdrăvenească. După câteva zile Țugulea zise că ar dori să meargă și el cu frații lui la vânătoare. Râseră frații de el. Apoi daca se rugă și mă-sa de ei, îl luară și pe dânsul. Se gătiră și plecară. În pădure se mirau frații cum face Țugulea de nimerește așa de bine vânatul pe care punea el ochii. Nici o săgeată nu se ducea în vânt degeaba. Toate intrau în carne. Trei zile și trei nopți zăboviră la vânătoare.
Petre Ispirescu în Țugulea, fiul unchiașului și al mătușei
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre cai, citate despre vânătoare, citate despre bucurie, citate despre zile, citate despre vânt, citate despre timp, citate despre rușine sau citate despre ochi
Frații de Cruce erau convocați săptămânal la consfătuiri care se numeau ședințe. Ședința este foarte importantă în viața unui legionar. Are însemnătatea unei orațiuni colective, a unei slujbe religioase la care se participă cu reculegere și unde legionarul își recompune forțele, în mijlocul camarazilor lui. Aici, în ședință, își analizează stările sufletești, își descarcă povara nedumeririlor, își recunoaște greșelile și hotărârea să le îndrepte. În ședință se împărtășește cu duhul legionar al iubirii de țară și-și fortifică credința în dreptatea luptei lui și în victoria finală.
Nicolae Roșca în Ce este Frăția de Cruce
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Participă la discuție!
Vezi mai multe citate despre săptămâni sau citate despre important în viață
"Momentul prieteniei" era ca desțelenirea unui ogor pentru a-l face roditor pentru societate, era ca o spovedanie duhovnicească înaintea marei taine a împărtășaniei. Căci, ca după o împărtășanie trebuia să se simtă "fratele de cruce" după ședința la care luase parte. Din ea ieșea mai ușor, mai liber, cu sufletul scăldat de lumini. Un suflet împovărat, apăsat de greșeli și păcate, este un suflet stins și vulnerabil. În el prind ușor rădăcină complexele cele mai întortochiate, ce-l vor munci dureros. Din această stare omul nu mai poate dărui nimic substanțial. El nu se mai poate da cu dragoste și elan celor din jurul lui. Rămâne cramponat în îndoieli și în scepticisme care-i vor ucide avânturile. Dar dacă se poate mărturisi cuiva, unui prieten apropiat care să-l poată asculta cu dragoste de frate și cu înțelegere, el se ușurează. Își elimină o sarcină grea ce duce cu el și își curăță și limpezește labirinturile interioare. În felul acesta va putea sălta mai ușor peste obstacolele lui psihice și va reveni la starea de armonie originară, singura care poate fertiliza omul și care-i înmulțeste bobul recoltei sale.
Nicolae Roșca în Ce este Frăția de Cruce
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre superlative, citate despre spovedanie, citate despre recoltă, citate despre obstacole, citate despre muncă, citate despre lumină sau citate despre libertate
În ședințele Frăției se strângeau și cotizațiile. Scopul acestora era tot de ordin educativ și numai în al doilea rând venea importanța materială. Întărirea în tineri a spiritului de sacrificiu. Dacă se ține seama de posibilitățile materiale restrânse de o perioadă ce a decurs în acea perioadă (când tineretul era incomparabil mai sărac decât cel de astăzi), efortul pe care îl făceau pentru a-și plăti cotizațiile era foarte mare și îi obliga, în majoritatea cazurilor, să se lipsească de unele mici plăceri, necesare și acestea la vârsta lor (o prăjitură, un cinematograf, o țigaretă sau chiar o floare oferită unei fete). Dar frații de cruce făceau cu bucurie aceste sacrificii, știind că le făceau pentru Legiune și pentru țara lor. Și dacă lipsurile ce și le impuneau ar fi fost jenante la un moment dat, bucuria sufletească de a fi putut înfrânge în ei o dorință, sau, poate, chiar o necesitate, în folosul idealului lor, îi ridica în fața propriilor lor ochi și le neutraliza acel posibil sentiment al frustrării ce s-ar fi putut naște în ei. Să nu se uite că erau doar tineri între 16 și 20 de ani, cu același dor de viață ca al tuturor tinerilor la vârsta lor, care se luptau cu ei înșiși pentru a înlătura unele tentații și chiar bucurii, inerente vârstei ce-o aveau.
Nicolae Roșca în Ce este Frăția de Cruce
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre vârstă, citate despre sacrificiu sau citate despre posibilitate
El nu avea pretenția să dea soluții pentru că prin simplitatea naturii sale, apropiată de cea originală, simțea că soluțiile sunt o iluzie, zero în cotație fixă, pentru că oricare ar fi fost ele, profund chibzuite sau la întâmplare, erau valabile numai pentru cincizeci la sută dintre ființele vii. Sigur, această idee avea mulți dușmani care dădeau bine cu pana sau cu vârful limbii, dar cel înțelept tăcea mut ca peștele asupra acestui subiect, deoarece pentru el nu era greu de observat că absolut orice lucru sau concept după câteva transformări de loc sau de timp este tot atât de bun pe cât de rău și sfârșitul seminței care dă colț în orice primăvara este un lucru imposibil în univers... Soarta minții ajunsă într-o anumită formă era dependentă de alegerea sau judecata unora sau altora, dar soarta vieții, în sens real, nu depindea de nimic.
Constantin Luntraru în Deryzor (2008)
Adăugat de Mihail Florea
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre înțelepciune, citate despre tăcere, citate despre sfârșit, citate despre primăvară, citate despre pești sau citate despre imposibilitate
Isabella Swan: Eram absolut sigură cu privire la trei lucruri. În primul rând, Edward era un vampir. În al doilea rând, exista o latură a lui (despre care nu știam cât de puternică era) care tânjea după sângele meu. Și în al treilea rând, eram necondiționat și irevocabil îndrăgostită de el.
replică din filmul artistic Amurg, scenariu de Melissa Rosenberg, după Stephenie Meyer
Adăugat de Reliana Andra Crăciun
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre vampiri, citate despre sânge sau citate despre existență
A fost anunțat
în timpul orei de biologie că fratele lui
murise în război ca toți soldații
care se respectă și mulți colegi
au pățit la fel cu frații lor
nu-i mai scoteau de la ore
primea un bilet scris pe hârtia albastră
a instructorului de învățământ politic
și ți se preciza că poți părăsi clasa
dacă simți nevoia. nici cel mai slab
coleg de înger n-ar fi recunoscut
în ruptul capului o astfel de slăbiciune
rămânea în clasă chiar dacă simțea
că e călcat de tren și profesorul
își vedea de lecție lui. iar colegii făceau
orice altceva
dar nu se uitau la tine. la început
nu avea lacrimi și era în transă
rezista până noaptea. dar noaptea
plângea și toți din jurul lui plângeau
clase întregi de elevi plângeau în întuneric
după frații lor care erau morți
poezie de Vasile Culidiuc
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe poezii despre ore, poezii despre întuneric, poezii despre îngeri, poezii despre început, poezii despre trenuri, poezii despre superlative, poezii despre război, poezii despre profesori sau lecții de engleză
Cu mult timp în urmă, trăia un rege vestit pentru înțelepciunea sa pe cuprinsul întregului pământ. Nimic nu îi era ascuns și chiar și cele mai mari secrete ale lumii ajungeau la urechile sale, ca și cum i-ar fi fost șoptite de vânt. Avea însă un obicei ciudat. În fiecare zi, la sfârșitul prânzului, după ce masa era strânsă și nu mai era nimeni în preajma lui, un servitor de încredere îi aducea încă o farfurie. Aceasta era acoperită cu un capac, așa că nici servitorul său și nimeni altcineva nu știa ce era în ea, pentru că regele nu o descoperea decât în momentul când rămânea singur cuc.
începutul de la Șarpele alb de Frații Grimm
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre monarhie, citate despre încredere, citate despre urechi sau citate despre secrete
Când mama nu mai putea de obosită și se lăsa câte oleacă ziua, să se odihnească, noi, băieții, tocmai atunci ridicam casa în slăvi. Când venea tata noaptea de la pădure din Dumesnicu, înghețat de frig și plin de promoroacă, noi îl spăriam sărindu-i în spate pe întunerec. Și el, cât era de ostenit, ne prindea câte pe unul, ca la "baba-oarba", ne ridica în grindă, zicând: "'tâta mare!" și ne săruta mereu pe fiecare. Iar după ce se aprindea opaițul, și tata se punea să mănânce, noi scoteam mâțele de prin ocnițe și cotruță și le flocăiam și le șmotream dinaintea lui, de le mergea colbul; și nu puteau scăpa bietele mâțe din mâinile noastre până ce nu ne zgâriau și ne stupeau ca pe noi.
Ion Creangă în Amintiri din copilărie
Adăugat de Silvia Velea
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre pisici, citate despre tată, citate despre sărut, citate despre noapte, citate despre mâncare, citate despre mâini, citate despre mamă sau citate despre gheață
A fost odată un om și omul ăsta avea trei feciori. Pe cel mai mic dintre ei îl porecliseră Prostilă și-l luau în râs și-l umpleau de ocări ori de câte ori aveau prilejul. Într-o bună zi, cel mai mare dintre frați vru să se ducă în pădure să taie lemne și, mai înainte de a pleca, maică-sa îi puse-n traistă un cozonac bine rumenit și tare gustos și-o sticlă cu vin, ca să aibă cu ce-și potoli foamea și setea. Și de cum ajunse în pădure, flăcăul nostru se și întâlni cu un omuleț bătrân și tare cărunt.
începutul de la Gâsca de aur de Frații Grimm
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre râs, citate despre păr cărunt, citate despre lemn, citate despre cozonac sau citate despre bătrânețe
În vremea aceasta, fratele cel mic, după ce se despărți de frații săi, se duse, se duse, ca cuvântul din poveste ce d-aci încolo se gătește, și ajunse la orașul unde îl scosese drumul pe care apucase el. Acolo daca sosi, trase la gazdă la un om al lui Dumnezeu. De câte ori se culca, de atâtea ori găsea câte o pungă cu galbeni la căpătâiul său când se scula. Ceru de la gazdă pe cineva care să-i arate lucrurile cele mai însemnate. După ce ocoli cruciș și curmeziș tot orașul, văzând tot ce era vrednic de văzut, ajunse la margine și acolo era un ostrov. Iară daca vru a ști ce era acolo, călăuza se feri d-a-i spune.
Petre Ispirescu în Cei trei frați împărați
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate de Petre Ispirescu despre superlative, citate de Petre Ispirescu despre religie, citate despre oraș, citate de Petre Ispirescu despre oraș, citate despre galben, citate de Petre Ispirescu despre galben, citate despre cuvinte, citate de Petre Ispirescu despre cuvinte, citate despre Dumnezeu sau citate de Petre Ispirescu despre Dumnezeu
Iisuse, frate-al meu în răstignire
(Biblia spune că azi, la Ierusalim, Iisus i-a biciuit pe cei care făcuseră din Casa Tatălui Său peșteră de tâlhari!)
Iisuse, frate-al meu în răstignire,
Ce-ai biciuit tâlharii-n templul sfânt,
Mai vino, să aduci o mântuire
Bisericii pierdute pe pământ,
În care ochiul dracului adună
Averea pentru iudele ce-ți vând
Și chipul și-a Ta Cruce împreună
Cu închinări ce-ți pun la Cruce când,
Îmi este drumul vieții la răscruce
Și, disperat, nu știu unde mă duc
Și-nsingurat în drumul meu, la Cruce
M-agăț de-un braț al ei, tot singur cuc,
În tine mi-e speranța când și clerici
Sunt diavoli care poartă patrafir,
Mai vino, Doamne, astăzi, prin biserici
Și toarnă întreg Ceru-ntr-un potir,
Să beau și eu și popi, fără de plată
Și diavolii să crape rând pe rând,
Că dragostea de Tine,-adevărată,
Nu poți s-o cumperi sau s-o vinzi nicicând!
poezie de Pavel Lică din Trepte spre lumină
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe poezii despre creștinism, poezii despre draci, poezii despre religie, poezii despre prezent, poezii despre biserică, poezii despre viață, poezii despre speologie, poezii despre sfinți sau poezii despre sfințenie
Școlară
La ora de Geografie,
Demult, când eram școlari,
Învățam pe rând de toate,
Câmpii, dealuri, munții mari.
Învățam de lacuri, râuri
Și de Dunărea bătrână.
Aveam "Geogra" Marți și Vineri
După ora de Română.
Eram toți prezenți la ore,
Nimeni nu era absent.
Profesoara era nouă
Și era cam exigentă
Și de cum intra în clasă,
Rând pe rând ne asculta.
Aveam voie cu ATLASUL
Și să folosim hartà.
De știam era drăguță,
De nu?-ne sancționa
Și ne dădea note proaste
Ce ne stricau media.
Dar cum toate se termină,
La fel și anul școlar.
În ultima zi de cursuri
Să vadă de-avem habar,
Vine profa și ne zice:
-Astăzi vreau să vă testez.
Asta așa, pentru mine,
Fără ca să vă notez.
Vreau să scrieți fiecare,
Ce v-a plăcut cel mai mult?
Lecțiile cu podișuri,
Sau cele de la-nceput,
Cu pajiști, câmpii, fânețe,
Sau cu codrii seculari,
Cu vârfuri de munți semețe,
Sau cu peșterile mari.
Iar așa, pentru vacanță,
Dau tema ca toți să știe,
Până-n toamnă când începem,
Care-i culmea-n Geografie?
Stau și mă gândesc o clipă;
-Nu-mi stric eu vacanța verii
Și-i zic:-să bagi VÂRFUL OMU
Drept în PEȘTERA MUIERII!!!
poezie de Nicu Vălean
Adăugat de MG (Ματθαιο`
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe poezii despre școală, poezii despre vacanță, poezii despre munți, poezii despre vară, poezii despre toamnă sau poezii despre râuri
Iisuse, frate-al meu în răstignire
Iisuse, frate-al meu în răstignire,
Ce-ai biciuit tâlharii-n templul sfânt,
Mai vino, să aduci o mântuire
Bisericii pierdute pe pământ,
În care ochiul dracului adună
Averea pentru iudele ce-ți vând
Și chipul și-a Ta Cruce împreună
Cu închinări ce-ți pun la Cruce când,
Îmi este drumul vieții la răscruce
Și, disperat, nu știu unde mă duc
Și-nsingurat în drumul meu, la Cruce
M-agăț de-un braț al ei, tot singur cuc,
În tine mi-e speranța când și clerici
Sunt diavoli care poartă patrafir,
Mai vino, Doamne, astăzi, prin biserici
Și toarnă întreg Ceru-ntr-un potir,
Să beau și eu și popi, fără de plată
Și diavolii să crape rând pe rând,
Că dragostea de Tine,-adevărată,
Nu poți s-o cumperi sau s-o vinzi nicicând!
poezie de Pavel Lică din Rătăcitor prin cer
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe poezii despre plată
Ședința avea câteva momente specifice. Fiecare din ele dezvăluia o intenție educativă, căci acesta era rostul primordial al ședinței. În ea se urmărea întărirea caracterului fratelui de cruce și modelarea sufletului lui pe niște calapoade care deși păreau noi, erau în realitate proiecțiile unor principii vechi și cunoscute. Din perspective și unghiuri diferite, acestea se concentrau în același punct: învățătura creștină și morala ei. Noutatea era numai reluarea acestei teme cu vigoarea cu care o dezbătea Mișcarea Legionară.
Nicolae Roșca în Ce este Frăția de Cruce
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre învățătură, citate despre reluare, citate despre principii, citate despre mișcare sau citate despre educație
De ce
De ce să-mi blestem zilele
În lumea asta antichristă,
Căci blestemată sunt de când eu te-am văzut.
Căci rouă cad peste-a toamei funingine
Și mi se preling ușor pe trup
De parc- aș plânge.
De ce să-mi blestem zilele
În lumea asta antichristă,
Când alții plâng în locul meu
Și trag cu greu pe trup a vieții cruce
Și-n ochii lor văd remușcări
Și-o dragoste amară, tristă.
De ce să-mi blestem zilele
În lumea asta antichristă,
Când nimeni nu mai știe de ce plânge
Și-n fața lui Christos își duc rând pe rând
cu greu pe trup a vieții cruce.
Și El îndurerat de dragostea amară, tristă,
Își blestemă pe cruce zilele
Și rouă îi preling ușor pe trup
Privindu-mă- n a toamnei funingine
Și plânge.
poezie de Otilia Leopold
Adăugat de Otilia Leopold
Comentează! | Votează! | Copiază!
Spune-ți părerea!
Vezi mai multe poezii despre plâns, poezii despre iubire, poezii despre tristețe, poezii despre rouă sau poezii despre ochi