Cetatea mult râvnită a fost menită să-și afle adăpostul într-o zonă ferită și ascunsă de orice privire aflată la pândă. Și locul acela este greu de dovedit, dacă stăpâna absolută nu-și dă acordul. Ea este pitită strategic, sub un munte solid, nu prea înalt și rotunjit, care înfrumusețează alcătuirea spiței femeiești, căruia oamenii i-au conferit numele lui Venus, zeița dragostei, nume plin de promisiuni, armonie și bucurii nemaiîntâlnite, munte acoperit de o pădure scurtă și deasă, ca o pavăză împotriva celor care ar încerca s-o cucerească.
Virgil Răzeșu în Mic tratat de deflorare (2009)
Adăugat de Dan Costinaș
Comentează! | Votează! | Copiază!
Participă la discuție!
Vezi și următoarele:
- umor despre înălțime
- umor despre păduri
- umor despre promisiuni
- umor despre munți
- umor despre iubire
- umor despre frumusețe
- umor despre femei
- umor despre bucurie
- Ne poți propune o poezie de dragoste?
Citate similare
În 1865, la nouă ani după ce calculele lui Sikhdar au fost confirmate, Waugh a botezat Vârful XV cu numele Everest, în cinstea lui sir George Everest, predecesorul său ca geodez general. Întâmplarea face ca tibetanii care trăiau la nord de marele munte să fi avut deja un nume mai melodios pentru el: Chomolungma, care înseamnă "zeiță, mamă a universului", iar nepalezii din sud îi spuneau Deva-dhunga, adică "Tronul lui Dumnezeu" (Acum numele nepalez oficial al Everestului este Sagarmatha, "zeița cerului". Dar acest nume a fost foarte rar folosit înainte de 1960. Într-o dispută de atunci dintre Nepal și China, prim-ministrul B. P. Koirala a fost de părere că, dacă ar exista un nume nepalez bine cunoscut pentru marele munte, Nepalul ar putea să revendice mai ușor partea sudică a Everestului. - N. a.). Dar Waugh a ignorat în mod voit aceste apelative indigene (și chiar politica oficială care încuraja păstrarea numelor străvechi), și astfel numele care s-a păstrat a fost Everest.
Jon Krakauer în În aerul rarefiat
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi și următoarele:
- citate despre botez
- citate despre Everest
- citate despre încurajare
- citate despre timp
- citate despre religie
- citate despre prim-ministru
- citate despre politică
- citate despre munți
- citate despre mamă
Printre toate însă, există o cetate, cucerită de către Adam, deschizătorul de drumuri și de destine, transmisă din generație în generație și din mamă în fiică, cea mai râvnită și mai asaltată cetate din lume, copleșitoare și veșnic aflată în atenția oamenilor, fără să-și fi pierdut vreodată interesul.
Virgil Răzeșu în Mic tratat de deflorare (2009)
Adăugat de Dan Costinaș
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi umor despre superlative, umor despre mamă, umor despre existență sau umor despre Adam
Trebuie să luăm serios în considerație și să analizăm corect această chestiune ca să putem preveni posibilitatea repetării în orice formă a ceea ce s-a întâmplat în timpul vieții lui Stalin,... care a practicat violențe brutale, nu doar împotriva a tot ce i se opunea lui, dar și împotriva a tot ceea ce i se părea caracterului său capricios și despotic că este împotriva conceptelor lui. Stalin a acționat nu prin forța argumentelor, explicații și cooperare răbdătoare cu oamenii, ci impunându-și conceptele și cerând supunere absolută la părerea lui. Oricine se opunea acestor concepte sau încerca să-și prezinte punctul de vedere și corectitudinea poziției (sale) era sortit eliminării din colectivul de conducere și ulterior anihilării morale și fizice.
Nikita Hrușciov în discursul "Despre cultul personalității și consecințele sale" (25 februarie 1956)
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Spune-ți părerea!
Vezi și citate despre violență, citate despre viață, citate despre posibilitate, citate despre moralitate, citate despre forță, citate despre capricii, citate despre brutalitate sau citate despre Stalin
Muntele lui Venus
Zeița cea încântătoare,
Celebru munte-a posedat,
Bărbații l-au escaladat,
Urcând pe brânci și cu ardoare
De-o vreme însă, cu oroare,
Constați cum într-un mod ciudat
Dorința s-a mai erodat,
De vină-i insul "homo", oare?
De vom intra în amănunte,
Găsim o urmă de temei:
Bărbații spre-a plăcerii punte
Prea siguri nu mai sunt pe ei,
De când la al lui Venus munte,
Mai fac excursii și femei...
sonet epigramatic de Dan Căpruciu din Sonatele sonete. Sonete epigramatice, epigrame, Sonate rău (2011)
Această poezie face parte dintr-o serie | Toată seria
Adăugat de Gheorghe Culicovschi
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe poezii despre plăcere, poezii despre femei și bărbați, poezii despre femei, poezii despre dorințe, poezii despre celebritate sau poezii despre bărbați
Se caută semnificația visului din punct de vedere psihologic și locul lui în seria fenomenelor psihice; mai mult, se dorește să se afle dacă visul este susceptibil de interpretare și dacă conținutul visului, ca orice alt produs psihic căruia am fi tentați să-l asimilăm, prezintă un "sens".
Sigmund Freud în Interpretarea viselor
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre visare, citate de Sigmund Freud despre visare, citate despre psihologie, citate de Sigmund Freud despre psihologie, citate despre dorințe sau citate de Sigmund Freud despre dorințe
Mare este Domnul Psalm 48
Mare este Domnul, laude Îi cânt
Mare este Domnul în cetatea mare
Care stă pe munte, Muntele cel sfânt
Bucuria lumii, loc de închinare.
Înspre miazănoapte e lumina ei,
Împăratul nostru și-a ales-o casă,
Turnul de scăpare este pentru cei
Ce se-ncred în Dânsul lumea când o lasă.
Iată ca-mpărații toți s-au adunat
Au privit-o-n silă cum privești o slugă
Însă o durere când i-a apucat
S-au privit cu spaima și s-au pus pe fugă.
I-ai bătut cu vântul cel din răsărit,
Cu durerea celei care sta să nască
Tocmai cum din vremuri fost-am auzit
S-a-ntâmplat ca Domnul să Se proslăvească.
Doamn-n veșnicie toate le-ai supus
Numele și slava fă-le să răsune
Dincolo de mare și de cer mai sus
Dumnezeul nostru imn și rugăciune.
Sfântul munte strigă plin de bucurii
Vesele sunt toate a lui Iuda fiice
Când cu judecată dreaptă temelii
Pui Cetății Tale ca să se ridice.
Să se-ntindă faima-i dincolo de nori,
Cercetați palate, turnuri în lumină
Să-L vedeți pe Domnul îmbrăcați în flori
Să-L vestiți pe Domnul celor ce-or să vină...
poezie de Adriana Cristea (30 mai 2003)
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe poezii despre lumină, poezii despre sfinți, poezii despre munți, poezii despre durere, poezii despre bucurie, poezii despre vânt, poezii despre vinovăție, poezii despre spaimă sau poezii despre sfințenie
Maiorul Carter: Janet Fraiser a fost o persoană excepțională. Era amabilă, amuzantă și talentată. Mai mult decât orice era curajoasă. Oricât de mult aș încerca nu pot găsi cuvintele potrivite care să o onoreze pe deplin, care să îi justifice viața. Din fericire am primit puțin ajutor. Dacă nu sunt suficiente cuvintele, există câteva nume care ar fi potrivite. Vorbim adesea despre cei care își dau viața pentru patrie, și deși Janet Fraiser a făcut asta, viața ei nu s-a rezumat la acest lucru. Urmatoarele nume aparțin nu celor care au murit servind patria, ci celor care sunt astăzi în viață datorită lui Janet.
replică din filmul serial Stargate SG-1
Adăugat de Spataru Cosmin, MTTLC
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre patrie, citate despre vorbire, citate despre umor, citate despre talent, citate despre prezent, citate despre fericire, citate despre existență sau citate despre cuvinte
Detaliile efective ale întâmplării nu sunt foarte clare, ci sunt învăluite în mitul care s-a creat în jurul lor. Dar 1852 este anul despre care vorbim, iar acțiunea se petrece la birourile "Marelui studiu trigonometric al Indiei" din stația aflată în dealurile de nord din Dehra Dun. Potrivit celei mai plauzibile versiuni care a ajuns până la noi, un funcționar a dat buzna în locuința lui sir Andrew Waugh, geodezul general al Indiei, și a exclamat că un calculator bengalez pe nume Radhanath Sikhdar, care lucra la sediul din Calcutta, a "descoperit cel mai înalt munte din lume". (Pe vremea lui Waugh, un calculator era mai degrabă numele unei slujbe, nu al unui aparat electronic.) Vârful XV ieșea în evidență dintre crestele Himalayei în regatul interzis al Nepalului. Vârful își primise numele cu trei ani în urmă de la geodezii care măsuraseră pentru prima dată unghiul la care se înălța cu un teodolit de jumătate de metru.
Jon Krakauer în În aerul rarefiat
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre înălțime, citate despre trigonometrie, citate despre superlative, citate despre monarhie, citate despre metrologie sau citate despre lungime
Atunci când soarele strălucește sunt în stare să fac orice; nici un munte nu este prea înalt, nici un necaz prea mare pentru a fi depășit.
citat din Wilma Rudolph
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre depășire sau citate despre Soare
- Muntele lui Venus
- Muntele lui Venus. Cel mai celebru munte din univers, la poalele lui se află izvorul vieții.
definiție aforistică de David Boia (28 decembrie 2016)
Adăugat de David Boia
Comentează! | Votează! | Copiază!
40 de aforiști reuniți într-o colecție memorabilă
Vezi detalii despre o antologie de referință!
Vezi mai multe aforisme despre viață, aforisme despre superlative sau aforisme despre celebritate
Dacă suferise mult din pricina ei, această suferință nu era oare ispășirea imenselor bucurii pe care i le dăruise? Nu era oare răzbunarea de totdeauna a destinului omenesc, care interzice fericirea absolută ca pe o nelegiuire? Dacă legea creștină iartă celor ce mult au iubit, este și pentru că mult au suferit, și dragostea pământească nu devine o pasiune divină, decât cu condiția de a se purifica prin lacrimi.
Henri Murger în Scene din viața de boem (1851)
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre iubire, citate despre suferință, citate despre legi, citate despre interdicții, citate despre iertare, citate despre devenire, citate despre creștinism sau citate despre bucurie
Când stai pe un munte de vise, de fapt zbori peste un munte de amintiri, și acela prea lung, și fără opriri...
aforism de Octav Bibere
Adăugat de Octav Bibere
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe aforisme despre zbor, aforisme despre visare, citate de Octav Bibere despre visare, aforisme despre munți, aforisme despre amintiri sau citate de Octav Bibere despre amintiri
Mulți oameni ar dori să ia Predica de pe munte ca un steag sub care să navigheze, dar prea puțini vor s-o folosească ca pe o cârmă cu care să-și conducă viața.
citat din Oliver Wendell Holmes (octombrie 1960)
Adăugat de Simona E
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre drapel
Gândul acesta să fie în voi, care era și în Hristos Iisus, Care, Dumnezeu fiind în chip, n-a socotit o știrbire a fi El întocmai cu Dumnezeu, ci S-a deșertat pe Sine, chip de rob luând, făcându-Se asemenea oamenilor și la înfățișare aflându-Se ca un Om. S-a zmerit pe Sine, ascultător făcându-Se până la moarte, și încă moarte pe cruce. Pentru aceea și Dumnezeu L-a preaînălțat și I-a dăruit Lui nume care este mai presus decât orice nume, ca în Numele lui Iisus tot genunchiul să se plece, al celor cerești și al celor pământești și al celor de dedesubt și să mărturisească toată limba că Domn este Iisus Hristos întru slava lui Dumnezeu-Tatăl.
Sfântul Pavel în Epistola către filipeni a Sfântului Apostol Pavel
Adăugat de Laura Soare
Comentează! | Votează! | Copiază!
Participă la discuție!
Vezi mai multe citate despre Iisus Hristos, citate despre sclavie, citate despre moarte, citate despre gânduri, citate despre crucificare, citate despre cruce sau citate despre cadouri
Cel care vrea să aibă o lungă carieră în alpinism, acela trebuie să-și amintească mereu că în munte, cuvântul-cheie este "prudența".
citat din Felix Germain
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre prudență sau citate despre alpinism
Un om care nu merge pe munte este un infirm.
citat din Virgil Măgureanu
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
Zambetul
Dintre cele minuni din juru-mi
Cea mai mare e zambetul tau...
E semnul onoarei strabatut de demnitate,
E chipul frumos al neascultarii de urat.
Este granita dintre mare si munte
Dintre uitare si visare,
E locul acela cald,
In care m-asez cand mi-e greu si ma pierd,
E sprijinul de care am atata nevoie,
Victoria ce se citeste in privire,
Triumful vietii asupra plictiselii
Si masura tuturor faptelor bune.
Iubindu-ti zambetul te adulmec,
Ca nu stiu unde esti...
Si-mi este tare dor,
De chipul cel mai drag al inimii mele.
poezie de Florin Mihai Gebescu (23 martie 2017)
Adăugat de Florin Mihai Gebescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe poezii despre superlative, poezii despre visare, poezii despre victorie, poezii despre uitare, poezii despre onoare, poezii despre inimă, poezii despre frumusețe sau poezii despre dor
Marea greșeală e să nu-ți dai seama că a primi este cu totul altceva decât a accepta. A primi înseamnă în primul rând a dărui, a te dărui pe tine însuți. Avar nu este acela care nu se ruinează făcând daruri, ci acela care nu-și dăruiește lumina obrazului în schimbul ofrandei tale. Avar este pământul care nu se înfrumusețează acolo unde ți-ai aruncat semințele.
Antoine de Saint-Exupery în Citadela
Adăugat de EVA
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre lumină, citate despre zgârcenie, citate despre greșeli, citate despre frumusețe, citate de Antoine de Saint-Exupery despre frumusețe sau citate despre Pământ
Povestea stâncii
Povestea ei, povestea stâncii sumbre
ce plânge-adesea în pădure, sus,
în munte, când, venind prin ceață, umbre
coboară spre poiană, în apus,
e-atât de veche și atât de tristă,
încât se spune rar, la focuri vii,
de către cei ce-n munte mai rezistă,
uitați de timp, de ceruri și de fii:
Era odată-n munte veselie
la stâna c-o băciță și-un cioban,
în grija lor, aproape cu o mie
de oi crescute-n raiul dunărean.
Se bucurau, trăiau în libertate
și se iubeau, munceau, iar viața lor
era cum nu credeau că se mai poate
mai bună, mai frumoasă, făr-un nor.
Și-ar mai fi fost, dar, peste munte rege,
venit din depărtare, de curând,
era un urs ce n-a mai vrut să plece,
și le lua mioarele, pe rând.
S-a întâmplat ca, într-o-anume noapte,
să îl înfrunte cu-arme ce-au avut
și ea, și el, și câinii toți cei șapte
Au fost învinși, răniți și au pierdut.
Au îndrăznit, au înfruntat un rege
și au plătit prea mult: durerea ei
de dincolo de ea, de orice lege,
de moartea lui ce-a transformat-o-n stei.
Iubirea ei mai strălucește, încă,
în inima închisă într-o stâncă.
poezie de Daniel Vișan-Dimitriu
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe poezii despre stânci, poezii despre oi, poezii despre viață, poezii despre urși, poezii despre tristețe, poezii despre timp, poezii despre religie, poezii despre rai sau poezii despre păduri
Nefericirea mea, cauzată de mine, ar fi o catastrofă individuală, și meritată. Dar nefericirea ei, provocată de mine, ar fi o crimă împotriva ei și o crimă împotriva fericirii, pentru că oamenii înfrumusețează ori urâțesc fericirea, și Adela e dintre acei care o înfrumusețează.
Garabet Ibrăileanu în Adela
Adăugat de scofieldutza
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate de Garabet Ibrăileanu despre fericire, citate despre nefericire sau citate de Garabet Ibrăileanu despre frumusețe