În închisoarea din Văcărești, din frământarea gândurilor Căpitanului, s-a născut prima schemă de organizare a tineretului țării românești. Organizației îi pune numele "Arhanghelul Mihail". Un nume cu rezonanțe mistico-cavalerești. Arhanghelul Mihail a fost cavalerul ceresc care a învins prin dragoste și vitejie, prin credință și lealitate față de Dumnezeu, puterile răului care se ridicaseră în contra ordinii create de El. Astfel, de la început, Corneliu Zelea Codreanu, într-un secol care se deschisese raționalismului sec și materialismului, își îndreaptă privirile spre Cer și imprimă, prin numele ce-l dă organizației sale, coordonatele și misiunea ei de bază: pe căile luminoase ale credinței, cu vitejie și lealitate pentru țară, să se înarmeze toată suflarea românească, să spargă întunericul și să deschidă un drum drept în istorie, pentru neamul nostru.
Nicolae Roșca în Ce este Frăția de Cruce
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi și următoarele:
- citate despre România
- citate despre întuneric
- citate despre început
- citate despre Țara Românească
- citate despre timp
- citate despre religie
- citate despre organizații
- citate despre naștere
- citate despre lumină
- Ne poți propune o poezie de dragoste?
Citate similare
Politicianismul infectează viața noastră națională. Organizarea acestui tineret, în afară de necesitatea auto-educării, mai este și necesară pentru a-l feri și izola de politicianism și de infecția lui. Mai mult! Această organizare a tineretului va rezolva însăși problema politicianismului care, ne mai primind elemente tinere va fi condamnat la moarte prin inaniție, prin lipsă de alimentare.
citat celebru din Corneliu Zelea Codreanu
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi și următoarele:
- citate despre țări
- citate de Corneliu Zelea Codreanu despre țări
- citate despre viață
- citate de Corneliu Zelea Codreanu despre viață
- citate despre tinerețe
- citate despre pedeapsa cu moartea
- citate despre moarte
- citate de Corneliu Zelea Codreanu despre moarte
Ideea organizării tineretului român încolțește în mintea lui Codreanu în timpul detențiunii sale în închisoarea din Văcărești, unde ajunsese cu ocazia așa numitului "Complot Studențesc" din anii 1923-1924.
Nicolae Roșca în Ce este Frăția de Cruce
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Mișcarea Legionară, care a izvorât din spațiile luminoase ale sufletului românesc, a fost urmată cu entuziasm, credință si curaj de marea majoritate a tineretului țării noastre, dintre cele două războaie mondiale. Ea, Mișcarea, a dat naștere unui fel de mit național în sufletul unei generații întregi de români, care au crezut cu tărie în valorile esențiale ale poporului lor, le-au dezgropat de sub molozul istoriei și au căutat să le pompeze din nou în viata românească modernă. Ei au visat un destin creștin pentru țara lor și chiar pentru întreaga omenire și și-au scăldat credințele în apele limpezi ale speranței.
Nicolae Roșca în Ce este Frăția de Cruce
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi și citate despre suflet, citate despre visare, citate despre valoare, citate despre război sau citate despre mișcare
În numele dorurilor
În numele dorurilor
din care se naște cristalul.
În numele verbelor masacrate
din care se iscă berzele.
În numele tainei bătrâne
care unește muntele
cu cetaceele-amurgului.
În numele gustului pentru dezgust
care veghează-n adâncul nevinovăției.
În numele infirmității noastre
care se dă drept slavă.
poezie clasică de Alain Bosquet
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe poezii despre verb, poezii despre nevinovăție, poezii despre naștere, poezii despre munți, poezii despre dor sau poezii despre bătrânețe
Nu știu dacă și în alte părți Psalmii Vechiului Testament s-au citit la fel de mult ca la noi. În orice caz, eternitatea românească despre care vorbesc este de acest tip. Nu o plenitudine istorică, nu realizări majore pe care neamul nostru nici n-ar fi avut când să le înfăptuiască dau garanția duratei; ci sentimentul că, în fond, există un plan față de care toată frământarea istorică este irosire și pierdere. Dar - și aici e aspectul nou față de tânguirea biblică - neamul românesc e și el, într-un fel, solidar cu acel plan neschimbător. I se întâmplă și lui multe, se frământă ceva în marginea lui, în inima lui, peste trupul lui chiar dar el rămâne neschimbat. "Trece și asta" e una din cele mai curente vorbe românești. Neamul nostru rămâne pentru că și el participă, în felul lui, la eternitatea ființei.
Constantin Noica în Pagini despre sufletul românesc
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre vorbire, citate despre solidaritate, citate despre istorie, citate despre inimă, citate despre existență, citate despre creștinism sau citate despre Vechiul Testament
Dar Corneliu Codreanu nu convoacă tineretul țării sale pentru a forma un nou partid. Nu-l cheamă pentru a introduce un alt concurent în viața politică din România, ci pentru a-l strânge în jurul unui steag, a unei idei proaspete și actualizate despre omul român și necesitățile Patriei lui. Această panoramă ce-o deschidea Codreanu în fața ochilor tineretului nu era însă o inovație stranie în viața poporului nostru, ci ceva cunoscut, ceva familiar. Era o încercare de revenire sinceră la tradiția românească pură, o redescoperire a valorilor poporului român. Codreanu încerca armonizarea trecutului nostru cu niște acorduri proaspete, înnoite și adecvate timpului în care trăia. "Revoluția" lui Codreanu pornea din adâncimile sufletului românesc, din conștiința lui istorică, pe care voia să o curețe de buruienile ce crescuseră pe ogorul nostru. Era o reîntâlnire a omului român cu tradiția lui. Căci tradiția este cureaua de transmisiune a unor valori naționale permanente care conduc popoarele spre maturitatea lor istorică. Ruperea de tradiție înseamnă saltul în gol al națiunii și moartea ei istorică. Este poate paradoxal, dar trecutul, cunoașterea lui, este chezășia sigură a viitorului. Ca și indivizii, popoarele nu mai sunt nimic dacă le rupi de trecutul lor. Dușmanii cunosc aceste adevăruri, de aceea încearcă pe toate căile să rupă popoarele de tradițiile lor, să le întunece conștiința lor istorică.
Nicolae Roșca în Ce este Frăția de Cruce
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre tradiții, citate despre trecut, citate despre cunoaștere sau citate despre viitor
Dacă într-o organizație apar începuturi de gangrenă, ele trebuiesc imediat localizate și apoi extirpate cu cea mai mare energie. Dacă nu se pot localiza și se extind ca un cancer în întregul organism al mișcării, cauza este pierdută. Viitorul și misiunea organizației sunt compromise. Ea va muri sau își va târî zilele între viață și moarte, fără ca să poată realiza ceva.
Corneliu Zelea Codreanu în Pentru legionari
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre zile sau citate despre superlative
Managementul există pentru organizație. Este servitorul organizației. Orice management care uită acest lucru va provoca doar daune organizației.
Peter Drucker în interviu (2005)
Adăugat de Ghicajanu Mihaela
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre pagubă
Eu cunosc o horă și mai frumoasă, hora în care să se țină de mână toți pământenii, și ortodoxi, și catolici, și armeni, și fără a se uita la deosebirea religiilor, pe care le poate judeca numai Dumnezeu, toți legați prin aceleași drepturi și îndatoriri, prin același interes, prin aceeași dragoste față de țară, să joace hora României unite și autonome.
citat celebru din Mihail Kogălniceanu
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre jocuri, citate despre iubire, citate despre frumusețe, citate despre catolicism sau citate despre Dumnezeu
- Dumnezeu
- Sub numele de Dumnezeu înțeleg o substanță infinită, eternă, imuabilă, independentă, atotcunoscătoare, atotputernică și prin care eu însumi, și toate celelalte lucruri care sunt au fost create și produse.
definiție celebră de Descartes în Meditații metafizice
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate de Descartes despre religie, citate despre independență sau citate de Descartes despre Dumnezeu
Limba română este numele geamăn cu țara și neamul nostru deopotrivă. Este simbolul pentru care s-a murit și pentru care tu ești dator să-l trăiești așa cum l-au trăit strămoșii, să-l redai viitorimii românești ca el să dăinuie.
aforism de Ștefan Radu Mușat din Exercițiu de patriotism (2012)
Adăugat de Mariana Ticu Snagov
Comentează! | Votează! | Copiază!
40 de aforiști reuniți într-o colecție memorabilă
Vezi detalii despre o antologie de referință!
Vezi mai multe aforisme despre viață, citate de Ștefan Radu Mușat despre viață, aforisme despre România, citate de Ștefan Radu Mușat despre România, aforisme despre țări, citate de Ștefan Radu Mușat despre țări, aforisme despre simbolistică, aforisme despre limba română sau citate de Ștefan Radu Mușat despre limba română
Întâi martie
Azi, arhanghelul luminii
A coborât peste țară.
A vestit pe toți românii
Că iar este primăvară.
Că văzduhul e deschis
Zborului spre înălțimi.
Să ne plimbăm e permis
Prin parcuri și prin grădini.
Copacii au înverzit,
Florile au înflorit,
Soarele ne încălzește,
Natura se primenește.
Lumina este stăpână,
Zarea e de necuprins.
Peste țara mea română
Primăvara a învins.
poezie de Dumitru Delcă (1 martie 2015)
Adăugat de Dumitru Delcă
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe poezii despre lumină, poezii despre primăvară, poezii despre flori, poezii despre România, poezii despre înălțime, poezii despre zbor, poezii despre verde, poezii despre prezent sau poezii despre plimbare
Pe steaua cu numele Paler
Prietene, dormi, că e noapte
Și ai de bătut drumuri lungi.
Spre steaua cu numele Paler,
Pe care voiai să ajungi.
Știam că le meriți pe toate,
Și dreptul la da, și la nu,
Și parcă uitasem că totuși
Ai dreptul la moarte și tu.
Ai stat viața-ntreagă de veghe,
Pe muchia acestui cuțit,
Cu grija dreptății și-a țării,
Precum îți fusese sortit.
Ce singur ai fost toată noaptea,
Ce singur în ultim popas,
Ce singur în cer te întuneci,
Ce singuri pe-aici am rămas.
Drum bun către dincolo, frate,
Și-n viață, și-n moarte stingher,
Drum bun către propria pace,
Drum bun către Lisa din cer.
Armurile pentru plecare
Le-nchidem la ultima za,
Sub steaua cu numele Paler,
Că știm c-o vei umaniza.
Și poate cândva, într-o noapte,
Zdrobiți de părerea de rău,
Noi, toți, vom afla că e viață,
Pe steaua cu numele tău.
poezie celebră de Adrian Păunescu
Adăugat de Ion Bogdan
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe poezii despre noapte, poezii despre țări, poezii despre viață, poezii despre stele, poezii despre somn, poezii despre prietenie, poezii despre pace, poezii despre moarte sau poezii despre dreptate
Patriei mele
numele meu nu se dă împrumut
și nu poți să îl lovești de pereții de piatră
unde vulturii aruncă prada
cum ne aruncăm noi corifeii
dacă ești însetat caută-ți apă și lasă valurile
să îți spele picioarele dar nu îți pune
numele meu în pieptul cât un cadrilater
el s-a născut odată cu așezarea
în coasta României care ne-a primit bogată în bunătate și demnitate
când esti fiu de Românie nu furi și îți porți
costumul tău de dac
numai lașii fură renumele altora și mânjesc cu necinstea lor soarta
fără să accepte că un tradator nu mai are nume
și este un pui de cuc ce își aruncă frații vitregi din cuib
dacă vrei să porți numele patriei mele
naște-te încă o dată
dar întunericul nu cunoaște renașterea și nu are un nume
într-o zi numele tău va sta pe o stea în patru colțuri
și atunci sângele meu va privi apusul din Ohrid
☆ poem dedicat străbunilor mei macedoneni cu tristețe pentru acei ce își vând numele
poezie de Angi Melania Cristea
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe poezii despre întuneric, poezii despre vulturi, poezii despre tristețe, poezii despre sânge, poezii despre poezie, poezii despre picioare, poezii despre patrie sau poezii despre lașitate
Ce este dragostea? Și care este măsura ei? Și de unde vine dragostea? Dragostea este încântarea inimii cuiva în fața a ceva, dintr-un anume motiv. Ea este dorință când caută să atingă ceva, și împlinire când se bucură complet și neîntrerupt;ca dorință, aleargă;ca bucurie se odihnește. Dumnezeu a creat spiritul rațional doar din iubire, fără vreo necesitate, pentru a-l face părtaș la fericirea sa. Apoi, ca să fie capabil să se bucure continuu de o atât de mare fericire, El a așezat în spirit dragostea, un palat spiritual, făcându-l într-un anume fel sensibil la savoarea plăcerii lăuntrice, astfel încât să guste prin această dragoste farmecul fericirii sale și să se prindă de aceasta cu o dorință neobosită. Prin dragoste, așadar, Dumnezeu și-a unit creatura rațională pentru ca ea, nedespărțită vreodată, să se adape prin dorință din însuși binele prin care trebuia să fie fericită și din care aspira într-un fel prin sensibilitate, și să se bucure de el prin împlinirea în el însuși.
citat din Hugo de Saint-Victor
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre fericire, citate despre bucurie, citate despre plăcere, citate despre palate, citate despre odihnă sau citate despre dorințe
Te laud Tată
Te laud Tată scump din cer
Te laud azi și te cinstesc
În lumea celor care pier
Din neamul acesta omenesc
Te laud Tată și onoare
Acum ți-aduc o Tată Sfânt
Căci ne-ai adus pe-a Ta cărare
Noi să umblăm pe acest pământ
Ți-aduc glorie și cinste
Și Numele ți-l proslăvesc
În dragostea cea mai fiebinte
Aș vrea o Tată să-ți slujesc
Prin Domnul Isus vreau s-ascult
De-al Tău Cuvânt în veșnicie
Și să lucrez azi tot mai mult
Ca Numele slăvit să-ți fie
Îl vreau pe Domnul Isus Tată
Ca Domn și Mire-n infinit
Prin El viața mi-e curată
În locul meu doar Isus a murit
Mărire Ție eu îți cânt
O Tată iată a Ta Ființă
Și te cinstesc de pe pământ
O umple-mă dar de credință
Și dă-mi o Tată biruință
În luptele prin care trec
Întărește-mi dar a mea ființă
Să nu mai fiu de Duhul sec
Căci Ție Tată mă închin
Și iată îți aduc onoare
Prin credință acum vin
M-arunc la sfințele-ți picioare
Căci Tu-mi ești Doamne Dumnezeu
Și-mi ești stăpân în veșnicie
La umbra Ta mă vreau mereu
Slăvit dar Numele îți fie
Ți-aduc azi cinste te slăvesc
Iată de pe acest pământ
Căci eu o Tată te măresc
Pe Tine și pe-al Tău Cuvânt
04-11-2021
poezie de Ioan Daniel Bălan
Adăugat de Ioan Daniel Bălan
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe poezii despre tată, poezii despre superlative, poezii despre sfințenie, poezii despre religie, poezii despre onoare sau poezii despre laudă
Diavolul reprezintă revolta satanică împotriva autorității divine, revolta în care vedem germenul fecund al tuturor mișcărilor de eliberare a omului revoluția. Socialiștii se recunosc unul pe altul prin cuvintele: "În numele celui care a suferit o mare nedreptate". Satan este eternul revoltat, primul liber cugetător și eliberator al omenirii. El îl face pe om să se rușineze de animalica sa ignoranță și ascultare; el îl eliberează, pune pe fruntea sa pecetea libertății și a umanității, îndemnându-l să nu se mai supună și să mănânce din pomul cunoștinței binelui și răului.
Mihail A. Bakunin în Dumnezeu și statul
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre revoltă, citate despre libertate, citate despre draci, citate despre socialism, citate despre rușine, citate despre revoluție, citate despre mâncare sau citate despre ignoranță
Corneliu Codreanu nu impunea nimănui disciplina prin mijloace coercitive ar pierde valoarea ei constructivă ci o explica întâi ca o necesitate tactică și le-o cerea apoi camarazilor săi în virtutea unor acțiuni comunitare. El nu leza omul, căci ordinea și disciplina, când sunt liber acceptate, sunt atribute ale propriei conștiințe ale oamenilor. Aceștia își însușesc niște norme de conduită în vederea unor acțiuni comune. Prin disciplină se activează o voință colectivă necesară pentru a duce la bun sfârșit o acțiune politică și pentru a învinge toate greutățile. Astfel, omul își multiplică, forțele și capătă convingerea puterii lui și siguranța în reușita acțiunii sale.
Nicolae Roșca în Ce este Frăția de Cruce
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre victorie, citate despre siguranță, citate despre sfârșit, citate despre politică, citate despre forță sau citate despre conștiință
A rosti numele Basarabia e una cu a protesta contra dominației rusești. Numele "Basarab" și "Basarabeni" există cu mult înaintea vremii în care acest pământ devenise românesc; acest nume singur este o istorie întreagă.
Mihai Eminescu în Chestiunea națională
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre Basarabia, citate despre proteste, citate de Mihai Eminescu despre istorie, citate de Mihai Eminescu despre existență, citate despre Rusia sau citate de Mihai Eminescu despre România
Codreanu înțelesese că acest politicianism nou, importat și condimentat "a la roumaine", nu mai era la înălțimea cerințelor țării. Cum era înfeudat unor modeluri culturale străine, nu mai putea intui cu suficientă claritate necesitățile românilor și primejdiile ce-i pândeau la răsărit. Din cauza aceasta, Corneliu Codreanu încearcă să îndepărteze tineretul țării sale de influența vătămătoare a unui astfel de politicianism. El vrea să-l asocieze la un nou proiect de viață românească și vrea să-i trezească în suflet o speranță nouă.
Nicolae Roșca în Ce este Frăția de Cruce
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre înălțime, citate despre pericole, citate despre intuiție, citate despre cultură sau citate despre comerț exterior