În mintea lui Corneliu Codreanu s-a născut ideea de a îndepărta tineretul de momeli politice. El trebuia să fie smuls din cursele încurcate și degradante ce i se semănau în calea lui și condus, încă de pe băncile școlilor secundare, spre acțiuni politice sănătoase, cu alte preocupări și cu alte perspective. Trebuia create condițiile indispensabile pentru ca, tot ceea ce va întreprinde în viitor cetățeamul român, să fie judecat și acceptat în plină libertate și cu plină constiință de el. Adică să trăiască în adevăr, în acel adevăr țâșnit din izvoarele sufletului său.
Nicolae Roșca în Ce este Frăția de Cruce
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi și următoarele:
- citate despre școală
- citate despre viitor
- citate despre viață
- citate despre sănătate
- citate despre suflet
- citate despre politică
- citate despre naștere
- citate despre libertate
- citate despre adevăr
Citate similare
Smulgerea tineretului din tentaculele politicianiste care-l pândeau la încrucișarea vieții lui cu studenția, este unul din motivele care-l determină pe Căpitan (Corneliu Codreanu) să-și îndrepte grija către lumea școlilor secundare. El vrea să lege tineretul de catargul corăbiei naționale pentru a nu fi prins în mrejele amăgitoarelor sirene politicianiste.
Nicolae Roșca în Ce este Frăția de Cruce
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi citate despre țări, citate despre studenție sau citate despre legi
Într-un moment de răscruce istorică pentru poporul românesc, nedepășită încă, a apărut Corneliu Zelea Codreanu, Căpitanul, cum l-au numit contemporanii săi. Și tot la această grea răscruce istorică, încă nedepășită, a apărut la spatele lui, ca o generație spontană, tineretul român de atunci, luminos în suflete și beligerant în fapte. Codreanu aducea cu el o viziune istorică clară și un concept românesc de proporții universale. Tineretul român aducea o voință de fier, niște convingeri inflexibile și un spirit de sacrificiu ce rar se întâlnește în istoria lumii. Împreună au luat de coarne plugul românesc și au încercat să-l pună pe răzor bun. Ei au reînviat speranțele și au încordat mușchii poporului lor. Codreanu și generația lui au vorbit mulțimilor românești cu un limbaj clar și profetic, iar acestea i-au înțeles și s-au unit la dinamica discursului lor. Rezultatul a fost un măreț imn național căruia evenimentele politice ulterioare și neînțelegerea unor compatrioți înșelați, i-a stins armonia.
Nicolae Roșca în Ce este Frăția de Cruce
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi și citate despre România, citate despre istorie, citate despre încordare, citate despre vorbire, citate despre viziune, citate despre sacrificiu sau citate despre război
Fiecare generație își caută un stil de viață specific ei, croit pe credințele și pe descoperirile politice pe care le face. La noi, generațiile anterioare războiului de reîntregire, obosite poate de marele efort pe care-l făcuseră pentru construirea României Mari și orbite oarecum de această înaltă misiune pe care le-o așternuse în față destinul și pe care au servit-o până la capăt cu mari sforțări și sacrificii, deveniseră arogante, statice și rutinate. Ele se creadeau în posesia unui adevăr politic absolut, pe care-l considerau singurul posibil în țara noastră și, deci, inamovibil. Aplecați prea mult peste trecutul lor glorios, nu mai priveau și spre alte orizonturi. Nu puteau intui neliniștile ce se frământau în jurul României. În credința lor, totul era definitiv rezolvat de ei și nu mai erau necesare agitațiile urmașilor. Ei au considerat îngrijorarea politico-socială a tineretului român ca o ingratitudine față de sforțările și realizările lor mărețe. Dar nu era așa. Ei se înșelau. Tineretul României, într-o altă circumstanță istorică, își căuta propriul lui drum. El își ascuțea propriile sale arme, cu care trebuia să realizeze, în condiții majore, ambițiile colective românești. În realitate, acest tineret era continuatorul, cu alt stil și alte perspective, al sforțărilor comune ale tuturor generațiilor românești, pentru desăvârșirea în libertate și siguranță a Patriei lor.
Nicolae Roșca în Ce este Frăția de Cruce
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre trecut, citate despre siguranță sau citate despre realitate
Așadar, toată activitatea lui Corneliu Zelea Codreanu, atât cea politică, cât și cea educativă (mult mai însemnată aceasta), a avut un stil proaspăt, curat și idealist, avântat și profetic, născut dintr-o stare de transfigurare interioară ce inundă uneori, în anumite epoci ale istoriei, sufletele generațiilor tinere. Căci tineretul este mai sensibil, mai ușor înfiorat de o chemare națională adevărată, pe care o simte cu antenele sale delicate și nealterate încă de rostogolirea vieții. Numai acest tineret poate radia apoi din puternicul său conținut patriotic, acele stimulente politice care aprind speranțele națiunilor, înflăcărează sufletul colectiv și determină popoarele să-și ia în mâini, cu hotărâre, destinele proprii și să le poarte pe drumuri noi, spre realizarea lor.
Nicolae Roșca în Ce este Frăția de Cruce
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre tinerețe, citate despre națiuni sau citate despre mâini
Început
La început, omul a fost pământ
și Dumnezeu a hotărăt să fie adevăr din Adevărul Lui,
și s-a făcut adevăr,
înțelepciune,
libertate,
iubire,
toate acestea pe un colț de rai numit Pământ.
poezie de Camelia Oprița din WordPress.com ( Viața e un timp numit libertate )
Adăugat de Dobrin Filip
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi și următoarele:
- poezii despre religie
- poezii despre adevăr
- poezii despre înțelepciune
- poezii despre început
- poezii despre rai
- poezii despre libertate
- poezii despre iubire
- poezii despre Dumnezeu
- Ne poți propune o poezie de dragoste?
Ideea organizării tineretului român încolțește în mintea lui Codreanu în timpul detențiunii sale în închisoarea din Văcărești, unde ajunsese cu ocazia așa numitului "Complot Studențesc" din anii 1923-1924.
Nicolae Roșca în Ce este Frăția de Cruce
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre timp
Dar Corneliu Codreanu nu convoacă tineretul țării sale pentru a forma un nou partid. Nu-l cheamă pentru a introduce un alt concurent în viața politică din România, ci pentru a-l strânge în jurul unui steag, a unei idei proaspete și actualizate despre omul român și necesitățile Patriei lui. Această panoramă ce-o deschidea Codreanu în fața ochilor tineretului nu era însă o inovație stranie în viața poporului nostru, ci ceva cunoscut, ceva familiar. Era o încercare de revenire sinceră la tradiția românească pură, o redescoperire a valorilor poporului român. Codreanu încerca armonizarea trecutului nostru cu niște acorduri proaspete, înnoite și adecvate timpului în care trăia. "Revoluția" lui Codreanu pornea din adâncimile sufletului românesc, din conștiința lui istorică, pe care voia să o curețe de buruienile ce crescuseră pe ogorul nostru. Era o reîntâlnire a omului român cu tradiția lui. Căci tradiția este cureaua de transmisiune a unor valori naționale permanente care conduc popoarele spre maturitatea lor istorică. Ruperea de tradiție înseamnă saltul în gol al națiunii și moartea ei istorică. Este poate paradoxal, dar trecutul, cunoașterea lui, este chezășia sigură a viitorului. Ca și indivizii, popoarele nu mai sunt nimic dacă le rupi de trecutul lor. Dușmanii cunosc aceste adevăruri, de aceea încearcă pe toate căile să rupă popoarele de tradițiile lor, să le întunece conștiința lor istorică.
Nicolae Roșca în Ce este Frăția de Cruce
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre tradiții, citate despre valoare, citate despre cunoaștere sau citate despre întuneric
Platon nu a inventat atenieni cu tot cu numele, familiile și rudele lor; el a scris despre oameni reali unii încă trăiau și erau activi în Atena , oameni cu reputații, familii, vecini și afilieri politice, oameni care apar și în alte mărturii istorice: ridiculizați în comedii, chemați ca martori, aleși în funcții, vânduți, căsătorindu-se, cumpărând proprietăți, călătorind, murind. Societatea din vremea lui Socrate nu era făcută doar din instituții și ideologii, ci era compusă din oameni reali, indivizi prinși în ochiurile unei rețele de relații familiale, sociale și politice, fără de care înțelegerea dialogurilor lui Platon ar fi denaturată.
Debra Nails în Oamenii lui Platon. O prosopografie a lui Platon și a altor Socratici (2008)
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre familie, citate despre Atena, citate despre vecini, citate despre rude, citate despre reputație, citate despre inventatori sau citate despre comedie
Nici o unealtă a timpului nu lucrează atât de intens ca târnacopul omului. Omul e un adevărat rozător. Sub mâinile lui totul se schimbă și totul se transformă fie în bine, fie în rău. Omul, această ființă cu o existență atât de scurtă, această viețuitore care se apropie cu fiecare zi ce trece de mormânt, întreprinde acțiuni care sfidează infinitul. Tuturor acțiunilor și reacțiunilor naturii, elementelor care tind să comunice cu alte elemente, fenomenelor lumii încojunratoare, vastei circulații a forțelor din adâncul lucrurilor, omul le opune blocada sa. Și el, la rândul lui, le spune: "Pe aici nu se trece". El are interesele sale și universul trebuie să țină seama de ele. Nu are el, de altfel, un univers al lui? Și întelege să dispună de el după bunul său plac?
Victor Hugo în Oamenii mării
Adăugat de Marian Leca
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre schimbare, citate despre natură, citate despre infinit, citate despre forță, citate despre existență sau citate despre bine și rău
Eminescu era omul cel mai silitor, veșnic citind, meditând, scriind. Lipsit de orice interes egoist, el se interesa cu atât mai mult la toate manifestările vieții intelectuale, fie scrierile vreunui prieten, fie citirea a tot ce se publica în literatura română, fie studierea mișcării filozofice în Europa, fie izvoarele istorice, după care avea cunoștința cea mai amănunțită, fie luptele politice din țară. A se ocupa cu vreuna din aceste chestii, a cugeta și a scrie asupra lor, era lucrul cel mai potrivit cu felul spiritului său.
Titu Maiorescu în Almanah "Convorbiri literare"
Adăugat de Avramescu Norvegia Elena
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre prietenie, citate despre mișcare, citate despre literatură, citate despre lectură, citate despre hărnicie sau citate despre filozofie
Sergiu Nicolaescu a fost comunist că trebuia să fie, pentru că altfel nu făcea niciun film, dar în conștiința lui nu era. Era un cetățean absolut român, dovada faptului că niciodată nu a plecat din țară.
citat clasic din Sebastian Papaiani
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre filme, citate de Sebastian Papaiani despre filme, citate despre conștiință, citate despre comunism, citate despre Sergiu Nicolaescu sau citate de Sebastian Papaiani despre Sergiu Nicolaescu
Mândria de a fi român
Încă din copilărie
îmi doream, când voi fi mare,
să port și eu cu mândrie
tricolor la cingătoare.
Să fiu mândru că-s român
în țara plină de soare.
Aici m-am născut român,
cu Carpați, Dunăre, mare.
Pe munți vreau să fiu stăpân.
Pe câmpie, pe izvoare.
Să unesc tot ce-i român.
Să fac România Mare.
Din bătrâni am învățat
să-mi iubesc neamul și glia.
Libertate, ei mi-au dat,
să trăiesc în România.
Pentru mine, România
e unicul așezământ.
Aici, onoarea, mândria
împodobesc acest pământ.
poezie de Dumitru Delcă (decembrie 2014)
Adăugat de Dumitru Delcă
Comentează! | Votează! | Copiază!
Spune-ți părerea!
Vezi mai multe poezii despre mândrie, poezii despre România, poezii despre țări, poezii despre învățătură, poezii despre viață, poezii despre onoare, poezii despre naștere sau poezii despre munți
Din datele de care se dispune pînă în prezent, se poate declara cu deplină certitudine că aceste acțiuni cu caracter terorist au fost organizate și declanșate în strînsă legătură cu cercuri reacționare, imperialiste, iredentiste, șoviniste și cu serviciile de spionaj din diferite țări străine.
Scopul acestor acțiuni antinaționale provocatoare a fost acela de a provoca dezordine în vederea destabilizării situației politice, economice, de a crea condițiile dezmembrării teritoriale a României, distrugerii independenței și suveranității patriei noastre socialiste.
Nicolae Ceaușescu în Mesajul adresat poporului român în seara zilei de 20 dec.1989
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre terorism, citate despre spionaj, citate despre socialism, citate despre prezent, citate despre patrie sau citate despre independență
Cât de departe se vede omul de toate o poate spune numai în poezie; cât de aproape se vede omul de Dumnezeu, o poate spune doar în rugăciune.
La început, omul a fost pământ și Dumnezeu a hotărăt să fie adevăr din Adevărul Lui, și s-a făcut adevăr,
înțelepciune,
libertate,
iubire,
toate acestea pe un colț de rai numit Pământ.
citat din Camelia Oprița
Adăugat de Dobrin Filip
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre religie, citate despre înțelepciune, citate despre început, citate despre rai, citate despre poezie, citate despre iubire sau citate despre Dumnezeu
Un cititor simplu, dacă găsește o idee nouă, poate să nu fie de acord cu ea, dar ar putea să și fie. Cititorul perspicace consideră că orice idee nouă este o insolență, fiindcă ideea aceasta nu-i aparține lui și nu intră în acel cerc închis de păreri care, după părerea sa, formează singurul lăcaș al oricărui adevăr.
citat din Dmitri Ivanovici Pisarev
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre obrăznicie
Cei aflați la Putere, guvernanții vorbesc și iau măsuri de contracarare a deficitelor bugetare și de austeritate dure pe spatele populației țării, ca și cum nu ei au fost la conducerea statului. Cetățenii trebuie să sufere, prin moduri de viață Inferioare, degradante în raport cu alte țări europene, ca urmare a incompetenței oamenilor puterii, a corupției politico-economice generalizate, a deciziilor politice luate în avantajul clientelei dr partid și de stat, a mafiilor politice locale și centrale, conservând strategic salariile și pensiile speciale, folosindu-se discreționar instituțiile de forță statală împotriva cetățenilor români militanți, integri, onești.
Adrian Ibiș în Intelligence. Studii de securitate
Adăugat de Adrian Ibiș
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre salariu, citate despre populație, citate despre pensie sau citate despre partide
Va dați seama ce ar însemna să fie luată "ca adevăr" ideea lui Nietzsche că "Dumnezeu a murit"? Duhoarea metafizică răspândită de cadavrul lui Dumnezeu ar face viața irespirabilă.
Octavian Paler în Convorbiri cu Octavian Paler
Adăugat de Ion Bogdan
Comentează! | Votează! | Copiază!
Participă la discuție!
Vezi mai multe citate de Octavian Paler despre viață, citate de Octavian Paler despre religie, citate despre metafizică, citate de Octavian Paler despre adevăr, citate despre Friedrich Nietzsche sau citate de Octavian Paler despre Dumnezeu
Deal
toamna oxidată din talant în plămân
musca bețivă roită pe buză
principiile trecerii rămân
se pleacă mai devreme
arcul lamelar e concentrat
timpul era mai demult bărbat
inspirație
val
aliniere
înțepenire
forfotă la crucea de pe deal
inventar
ce om bun a fost
ce om
ce om
prapor
găină
stolichnaya
rom
amorțeală
înviorare
gata
acasă
să fie pământul nivelat
să fie iarbă
flori frumos
mai pune
mai pune un pahar
ce om
ce rost
inventar
inspirație
nou
tufe de oameni
durere
ochelari de soare
trebuia ținut în casă
trebuia jelit
trebuia pieptănat
trebuia bărbierit
trebuia trebuia
tu trebuia
el trebuia
vorbe de clacă
vorbe de pahar
vorbe de cuplu
ce om a fost
inventar
ștampilă
certificat
Dumnezeu ambiental
mâine iar la muncă
inventar
sara pe deal
poezie de Dan Pachițu
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe poezii despre viitor, poezii despre toamnă, poezii despre timp, poezii despre principii, poezii despre ochelari, poezii despre oameni buni, poezii despre muște sau poezii despre muncă
Locul unde sălășluia prorocul lor cel bătrân nu trebuia să fie cunoscut și cercetat decât de unii din învățăceii lui; și acei învățăcei, când coborau între oamenii din lume, aveau limba legată pentru orice nume și orice lămuriri; asupra muntelui tainic putea privi numai Dumnezeu cu ochii lui de stele și numai el putea glăsui cu tunetul său.
Mihail Sadoveanu în Creanga de aur
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre stele, citate de Mihail Sadoveanu despre religie, citate despre ochi, citate de Mihail Sadoveanu despre ochi, citate despre munți, citate de Mihail Sadoveanu despre munți, citate despre cercetare, citate despre bătrânețe, citate de Mihail Sadoveanu despre bătrânețe sau citate de Mihail Sadoveanu despre Dumnezeu
Calea către fericire
Întotdeauna să fie magie
pentru oamenii din apropierea ta.
Tu te grăbești spre fericire,
eu vreau să uit totul.
Să fie lumină,
să fie veselie,
să fie culoare,
chiar dacă totul este
în alb și negru.
Întotdeauna să fii pentru alții
ce vrei pentru tine
adică calea către fericire.
poezie de Eugenia Calancea (16 iunie 2018)
Adăugat de Eugenia Calancea
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe poezii despre negru, poezii despre lumină, poezii despre fericire sau poezii despre alb