În general societățile omenești nu sunt foarte inventive. Ele respectă organizarea ierarhică și ritualurile. Sugestiile de schimbare sunt întâmpinate cu suspiciune: acestea implică în viitor o modificare a ritualurilor și ierarhiei, sau chiar schimbarea unor ritualuri cu altele, sau cu o societate cu o structură mai puțin rigidă și cu mai puține ritualuri, ceea ce nu e privit cu plăcere. Și totuși există perioade când societățile trebuie să se transforme... Dificultatea de a încerca să restructurezi societatea americană și altele provine în bună parte din rezistența unor grupuri care au anumite interese în acel status quo. O schimbare majoră i-ar putea obliga pe cei care se află în vârful ierarhiei să coboare mai multe trepte. Ei nu doresc acest lucru și de aceea opun rezistență.
Carl Sagan în Balaurii Raiului
Adăugat de Catalin Popescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Citate similare
În general, societățile umane nu sunt inovatoare. Ele sunt ierarhice și protocolare. Sugestiile pentru schimbare sunt întâmpinate cu suspiciune; ele implică o schimbare viitoare neplăcută a protocolului și a ierarhiei; un schimb al unui set de protocoale cu un altul, sau poate cu o societate mai puțin structurată cu mai puține protocoale. Și totuși, există momente în care societățile trebuie să se schimbe.
citat clasic din Carl Sagan
Adăugat de Catalin Popescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Culturile mai vechi și mai statice opun rezistență mai mare la schimbare.
Carl Sagan în Balaurii Raiului
Adăugat de Catalin Popescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Trebuie să ne abandonăm scepticismul doar în fața dovezilor foarte solide. Știința solicită să ai o toleranță pentru ambiguitate. Unde suntem ignoranți, ar trebui să ne abținem de a ne da cu părerea. Oricare ar fi neplăcerea care este generată de incertitudine aceasta servește unui scop mai mare: Ea ne determină să acumulăm date mai bune. Această atitudine este diferența dintre știință și foarte multe altele. Știința oferă puține în materie de emoții ieftine. Standardele dovezilor sunt stricte. Dar, atunci când sunt urmate ne permit să vedem departe, iluminând chiar și un mare întuneric.
citat clasic din Carl Sagan
Adăugat de Catalin Popescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Cum se face că aproape nici o religie majoră care a privit știința nu a ajuns la concluzia: "Aceasta este mai bună decât am crezut noi! Universul este mult mai mare decât au spus profeții noștri, mai grandios, mai subtil, mai elegant?" În schimb, ei spun: "Nu, nu nu! Dumnezeul meu este un Dumnezeu mic și eu vreau ca el să rămână așa." O religie veche sau nouă, care ar pune accent pe splendoarea Universului așa cum este el revelat de știința modernă ar putea să atragă în continuare rezerve de venerație și uimire acest lucru fiind prea puțin exploatat de credințele convenționale.
citat clasic din Carl Sagan
Adăugat de Catalin Popescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Noi am păstrat noțiunea stranie că o persoană sau societate care este un pic diferită de a noastră, oricine am fi noi, este cumva ciudată sau bizară, și nu merită încredere sau trebuie disprețuită. Gândiți-vă la conotațiile negative ale cuvintelor precum străin sau bizar. Și totuși, monumentele și culturile fiecăreia dintre civilizațiile noastre reprezintă doar moduri diferite de a fi om. Un vizitator extraterestru, uitându-se la diferențele dintre ființele umane și societățile lor, ar găsi aceste diferențe ca fiind neînsemnate în comparație cu asemănările.
citat clasic din Carl Sagan
Adăugat de Catalin Popescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
O devenire se numește naturală când ea provine din natură. Lucrul din care provine ceva îl numim materie; acel ceva prin care provine e un lucru ce există în chip natural; lucrul provenit este sau un om, sau o plantă, sau altceva de acest fel, și acestea sunt lucrurile pe care noi le numim mai ales substanțe. Toate ființele a căror devenire e datorată fie naturii, fie artei, au o materie, căci fiecare din aceste ființe are posibilitatea de a fi și, totodată, de a nu fi, iar această posibilitate constituie pentru fiecare lucru materia lui.
Aristotel în Metafizica, VII, 7
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Sunt și deșteaptă, sunt și proastă. Sunt și frumoasă, sunt și urâtă. Sunt și curajoasă și fricoasă. Sunt bună și rea. Toate aceste caracteristici îmi aparțin. Și încă multe altele. Le arăt cu degetul spre ceilalți pentru că uneori nu le pot recunoaște în mine însămi. Integrez în mine totalitatea trăsăturilor umane căci nu aș putea recunoaște la ceilalți ceea ce nu există deja în mine. Oamenii din jurul meu sunt oglinzi care reflectă trăsături ale personalității mele de acum sau din trecut ori viitor. Atunci când îi accept pe ceilalți așa cum sunt, în realitate mă accept pe mine. Nu sunt nici mai bună, nici mai rea decât ceilalți. Sunt imperfectă. Lucrurile pe care le admir sau le detest la ceilalți se regăsesc și în mine însămi. Deseori fac lucruri prostești pentru că îmi doresc și eu, ca și tine, să nu fiu respinsă, îmi doresc acceptarea și iubirea celor din jur. Abia când renunți la măștile care te compun îți dezvălui măreția și perfecțiunea din tine. Acceptă că ai defecte și ai calități. Și de fiecare dată când arăți cu degetul spre ceva frumos sau urât amintește-ți că lumea reflectă ca o oglindă ceea ce este în interiorul tău. Așa cum Jacques Salome spune: Și acum vorbește-mi despre tine. Spune-mi cum sunt eu?
citat din Nina Elena Paraschivescu
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Ar putea merita să ilustrez această perspectivă asupra clasificării, prin a lua cazul limbilor. Dacă am deține descendența perfectă a omenirii, un aranjament genealogic al raselor de oameni, ar permite cea mai bună clasificare a diferitelor limbi vorbite în prezent în întreaga lume; și dacă toate limbile dispărute, și toate dialectele intermediare și cele care se schimbă foarte încet, ar fi incluse, un astfel de aranjament ar fi singurul posibil. Totuși s-ar fi putut ca unele limbi antice să se fi schimbat doar foarte puțin și să dea naștere la foarte puține limbi noi, în timp ce altele s-au schimbat mult ca urmare a răspândirii, izolării, și stării civilizației raselor descendente concomitent, și astfel au dat naștere la numeroase dialecte și limbi noi. Diferitele grade de diferență între limbile din aceeași familie, ar trebui să fie exprimate prin grupuri subordonate altor grupuri; dar aranjamentul potrivit sau chiar singurul aranjament posibil ar fi tot cel genealogic; și acest lucru ar fi strict natural, în timp ce ar conecta împreună toate limbile, dispărute și recente, prin cele mai apropiate afinități, și ar da descendența și originea fiecărei limbi.
citat din Charles Darwin
Adăugat de Catalin Popescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Într-adevăr, scopul tuturor acțiunilor noastre este să fim liberați de suferință și frică și, după ce am atins acest țel, furtuna sufletului e potolită, iar ființa respectivă n-are nevoie să umble după ceea ce-i lipsește, nici să caute altceva prin care să fie împlinită fericirea sufletului și a corpului. Căci atunci avem nevoie de plăcere, când din absența ei simțim durere. Dar când nu simțim durere, nu mai simțim nevoia plăcerii. De aceea noi numim plăcerea începutul și țelul unei vieți fericite. Și, deoarece plăcerea este primul dintre bunurile înnăscute, de aceea nu trebuie să alegem orice fel de plăcere ar fi, ci adesea renunțăm la multe plăceri, când din ele decurge o neplăcere mai mare pentru noi. De aceea, deși toate plăcerile ne sunt în mod firesc un bun apropiat, totuși nu orice plăcere este de ales, întocmai după cum, cu toate că orice suferință e un rău, totuși, prin natură, nu orice suferință trebuie totdeauna evitată. Toate aceste lucruri se cuvin să fie judecate, măsurând unele față de altele și, ținând seama de avantaje și dezavantaje.
citat din Epicur
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Distanțele enorme care separă stelele sunt providențiale. Ființe și lumi sunt în carantină unele de altele. Carantina este înlăturată doar pentru cei cu suficientă autocunoaștere și judecată pentru a putea călători în siguranță de la o stea la alta.
citat clasic din Carl Sagan
Adăugat de Catalin Popescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Există multe ipoteze în domeniul științei care sunt greșite. Acest lucru este perfect în regulă; este deschiderea spre a afla ce este corect. Știința este un proces care se auto-corectează. Pentru a fi acceptate, ideile noi trebuie să supraviețuiască celor mai riguroase standarde de dovezi și examinări.
citat clasic din Carl Sagan
Adăugat de Catalin Popescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Din păcate, ierarhii creștinismului au transformat multe ritualuri și sărbători păgâne în ritualuri și sărbători creștine. Închinarea la moaște, adorarea și sărutarea moaștelor este unul dintre aceste ritualuri și este pură idolatrie, condamnată în Cele 10 porunci (porunca întâi și a 2-a).
aforism de George Budoi din Religia în aforisme, epigrame, poezii, pamflete și satire (30 noiembrie 2020)
Adăugat de George Budoi
Comentează! | Votează! | Copiază!
40 de aforiști reuniți într-o colecție memorabilă
Vezi detalii despre o antologie de referință!
Nimeni nu a acordat o atenție prea mare individului, și aceasta este cauza fundamentală a tuturor problemelor. Însă datorită faptului că individul pare atât de mic și societatea atât de mare, oamenii au impresia că societatea poate fi schimbată, după care individul se va schimba la rândul lui. Dar lucrurile nu stau deloc așa, căci "societatea" nu este altceva decât un cuvânt; există numai indivizi, nu există societate. Societatea nu are suflet, în cadrul ei nu se poate produce nicio transformare. Schimbarea este posibilă numai în cazul individului, indiferent cât de mică ar fi aceasta. Și odată ce învățați cum să schimbați individul, acest lucru poate fi apoi aplicat asupra tuturor indivizilor, de pretutindeni. Eu cred că într-o bună zi vom avea o societate care să fie în deplină armonie, care să fie mult mai bună decât toate ideile pe care creatorii de utopii le-au produs de mii de ani. Realitatea va fi cu mult mai frumoasă.
Osho în Viața este aici și acum
Adăugat de Andreea Trifu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Spune-ți părerea!
Punctul meu de vedere este că, dacă nu există nici o dovadă pentru acel lucru, atunci poți uita de el. Un agnostic este cineva care nu crede în ceva până când nu există dovezi pentru acel ceva, așa că eu sunt un agnostic.
citat clasic din Carl Sagan
Adăugat de Catalin Popescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
De-a lungul timpului preferințele noastre se schimbă, unele dispar, altele noi apar. Aceasta este normalitatea fluxului schimbător al vieții. Dacă astăzi îmi place un lucru, nu există nicio garanție că îmi va plăcea și în viitor. Oamenii se schimbă, gusturile se modifică, preferințele noastre urmează calea singurei constante din viață și anume schimbarea. Faptul că astăzi îți place o anumită activitate, un om, un job, un fel de mâncare sau o haină nu înseamnă că aceste lucruri îți vor plăcea și în viitor. Nu are niciun sens să te străduiești să rămâi loial preferințelor pe care le-ai avut la un moment dat în trecutul tău, dacă nu simți asta. Să-ți rămâi loial ție însuți înseamnă să-ți dai voie să evoluezi și să te schimbi, să cauți mereu răspunsuri noi la interogațiile existenței. Nimic nu rămâne la fel, totul este într-o continuă schimbare și acceptarea acestui fapt este în acord cu legile universului în care trăim. Viața înseamnă schimbare și evoluție și nu stagnare sau regres.
citat din Ursula Yvonne Sandner
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Creierul vostru are încorporată o "farmacie" proprie. Gândirea dă naștere unor emoții care generează substanțe chimice - unele dintre acestea vă sunt de ajutor, iar altele nu.
James Borg în Puterea minții
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
Lia: Cum gătești? Nu după anumite rețete?
Lucian: Rețete?! Nu folosesc niciodată așa ceva! Nu-mi place să respect ingredientele și cantitățile sugerate de alții; prefer să apreciez eu singur ce, când, cum și cât să utilizez.
Lia: Ah... Îmi sună cunoscut. Te caracterizează. M-aș fi mirat să aud altceva.
Lucian: Pot adăuga că foarte rar, în anumite condiții, țin totuși cont și de sugestiile unor experți în domeniu.
replici din romanul Proxima, Partea a-II-a: "Planeta Proxima" de Cornelia Georgescu (2009)
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Succesul nu este doar ce se vede ci adesea ceea ce rămâne ascuns de cele mai multe priviri. Cei mai de succes oameni nu-i găsești în lumina reflectoarelor. Conturile în bancă, hectarele de teren, autoturismele din parcarea propriului conac, iahturile, vacanțele și altele, nu formează întreaga imagine a omului de succes. Acestea pot fi incluse dar mai sunt multe altele, trecute cu vederea, care le surclasează în importanță. Pentru că suntem oameni diferiți, avem proiecte de viață diferite. Unii pun accent pe A AVEA în timp ce alții doresc să-l scoată în evidență pe A FI.
citat din Daniel Bota
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
În știință se întâmplă de multe ori ca oamenii de știință să spună: "Tu știi că e un argument foarte bun; poziția mea este greșită."; apoi își schimbă părerea și niciodată nu mai auzi acest punct de vedere vechi de la ei, din nou. Ei într-adevăr fac acest lucru, deși nu se întâmplă atât de des cum ar trebui, pentru că oamenii de știință sunt ființe umane, iar schimbarea este uneori dureroasă. Dar se întâmplă în fiecare zi. Nu-mi amintesc ultima dată când s-a întâmplat așa ceva în politică sau religie.
citat clasic din Carl Sagan
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
- gelozie
- Gelozia este un fel de teamă legată de dorința de a păstra stăpânirea unui bun oarecare. Ea nu provine atât de mult din temeinicia motivelor care ne ar face să credem că l-am putea pierde, cât de la marele preț pe care-l punem pe acel lucru, ceea ce ne face să scrutăm cele mai mici pretexte de bănuială și să le luăm drept motive foarte temeinice. Întrucât trebuie să avem mai multă grijă la păstrarea bunurilor care sunt foarte mari decât a acelora care sunt mai mici, această pasiune poate fi în unele cazuri justă și onorabilă. Dealtminteri, această pasiune este legată doar de bănuieli și de neîncredere, căci a încerca să eviți un rău atunci când ai un motiv real de a te teme nu înseamnă, la drept vorbind, să fii gelos.
definiție celebră de Descartes
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!