Unii dintre samurai aveau pieptare de oțel, dar cei mai mulți purtau chimonouri simple, cum se chemau halatele lor, și cele două săbii. Toți aveau părul pieptănat la fel: creștetul capului ras, iar părul de la spate și din părți strâns într-o coadă dată cu ulei, adusă spre creștet și legată cu grijă. Numai samurailor le era îngăduit să se pieptene așa, și pentru ei era obligatoriu. Doar samuraii puteau să poarte cele două săbii sabia cea lungă, de două mâini, pentru luptă, și cea scurtă, ca un pumnal și pentru ei săbiile erau obligatorii.
James Clavell în Shogun
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Citate similare
Englezii, olandezii și francezii aveau cărți-pilot pentru apele lor, dar pe restul apelor din lume navigaseră doar căpitani din Portugalia și Spania, iar aceste două țări și le țineau secrete. Cărțile-pilot care dezvăluiau drumul pe apă spre Lumea Nouă, sau destăinuia tainele Strâmtorii Magellan și Capului Bunei Speranțe ambele descoperiri portugheze și, deci, drumurile spre Asia, erau păzite de portughezi și spanioli, ca un adevărat tezaur național și căutate cu aceeași ardoare de către dușmanii lor englezi și olandezi.
James Clavell în Shogun
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
După lege, orice miros neplăcut putea fi pricina pentru o plângere și putea fi foarte neplăcut să-ți nemulțumești vecinii. Cei mai de jos nu făceau niciodată ceva ce ar fi putut să-i deranjeze pe cei suspuși. Altfel aveau să cadă capete. De aceea, în toată țara, pe cât era cu putință, samuraii trăiau atenți și politicoși lângă samuraii de rang egal, țăranii lângă țărani, negustorii în propriile lor străzi, iar eta izolați.
James Clavell în Shogun
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
În orașul cel mare, în care sunt atâția oameni și atâtea case și n-au toți loc unde să-și facă o grădină și de aceea cei mai mulți trebuie să se mulțumească cu flori în glastre, erau și doi copii sărmani, care aveau o grădină puțin mai mare decât un vas cu flori. Nu erau frate și soră, dar se iubeau între ei ca și cum ar fi fost. Părinții lor locuiau în două mansarde din cele două case alăturate și care erau așa de apropiate una de alta încât streșinile mai că se atingeau și cum ferestrele erau față în față puteai să treci de la o locuință la cealaltă.
Hans Christian Andersen în Crăiasa Zăpezii
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Viața mea? Două valize, un calculator. Mai mult ar fi deja prea mult pentru cele două mâini din dotare.
citat din Dominique Loreau
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Două mâini
Două mâini la rugăciune
Astăzi să împreunezi,
Și să faci ce este bine
Dacă vrei să-naintezi!
Doi ochi să privească țintă
Spre Isus, mereu să-i ții!
Și El îți va da izbândă,
Și eterne bucurii.
Două urechi să audă,
Numai glasul Lui Isus!
Te ține pe calea bună
Care duce în cer sus.
Nu le ține pentru lume,
Dă-le-n slujba Domnului,
Căci, făcând ce este bine
Vom fi toți, copiii Lui!
Amin
poezie de Simona Sav
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
De 8 martie
Înăuntru erau scaune de damă,
parfum de bărbat, o masă
cu o dantelă veche afumată,
flori uscate într-o vază demodată,
două lumânări și-o iconiță.
Am făcut scrisoarea asta,
ca să tăcem de comun acord.
Undeva pe-aici se-ascundeu multe fericiri...
dar pentru că azi e ziua ta iubito
ți-am tatuat: "doi de 8 pe șolduri",
ca două infinituri.
Acum te țin datoare,
cu cele două 8-uri.
poezie de Cristi Poe
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Un om are doi ochi, două mâini, două picioare, doi rinichi etc., dar numai o singură inimă, ca să nu iubească decât o singură dată în viață, pentru totdeauna.
aforism de George Budoi din Dicționarul dragostei (2009)
Adăugat de George Budoi
Comentează! | Votează! | Copiază!
40 de aforiști reuniți într-o colecție memorabilă
Vezi detalii despre o antologie de referință!
Proverbul "Nu încap două săbii într-o teacă"
E o variantă nouă,
Ce-o dă una care știe:
Nu încap odată două,
Dar pe rând încap și-o mie.
epigramă de Florea Ștefănescu din Epigrame (mai 2000)
Adăugat de Florea Ștefănescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Actele compulsionale în doi timpi prezintă un interes teoretic particular, pentru că ne permit să recunoaștem un nou tip de formare de simptome. În loc să găsească, cum este cazul de isterie, un compromis, o expresie unitară pentru cele două contrarii (omorând două muște dintr-o lovitură), cele două tendințe opuse se mulțumesc aici, să se satisfacă una după alta, nu fără a încerca să creeze între ele o legătură logică (nu de puține ori în pofida oricărei logici).
Sigmund Freud în Omul cu șobolani
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Am să-ți povestesc o întâmplare pe care am auzit-o. Odată, un om simplu Îl ruga pe Dumnezeu să-i arate cum este Raiul și iadul. Așadar într-o noapte a auzit o voce în somn spunându-i: "Vino să-ți arăt iadul!". Și îndată s-a aflat într-o încăpere în care mulți oameni stăteau în jurul unei mese, iar în mijloc era o oală plină cu mâncare. Însă toți acei oameni erau înfometați, pentru că nu puteau mânca. Țineau în mână câte-o lingură foarte lungă. Luau mâncarea din oală, dar nu puteau aduce lingura la gură. De aceea unii bombăneau, alții strigau, alții plângeau... Apoi a auzit aceeași voce spunându-i: "Vino acum să-ți arăt și Raiul!". Și îndată s-a aflat într-o altă încăpere, unde mulți oameni stăteau în jurul unei mese asemănătoare cu cea dintâi, iar în mijlocul ei era tot o oală cu mâncare, iar ei aveau aceleași linguri lungi. Însă toți erau sătui și bucuroși, pentru că fiecare lua cu lingura sa mâncare din oală și-l hrănea pe celălalt. Ai înțeles acum cum poți să trăiești Raiul încă din această viață?
Paisie Aghioritul în Patimi și virtuți
Adăugat de Dan Nicorescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Pantofii membrilor echipajului erau plini de noroi, care se uscase între timp, dat fiind că pe cărarea spre satul Nuriei, pământul nu era umed. Intrară în sat. Priviră spre colibele cătunului; erau destule. Construite primitiv, din lemne, bârne, paie, pământ uscat; cu acoperișuri confecționate din crengi, nuiele, paie, ramuri întregi, frunze mari, uscate; intrarea fiind constituită efectiv dintr-o gaură, desupra căreia erau agățate mai multe plante, ca niște liane subțiri, ce alcătuiau un fel de perdea, pe care localnicii o dădeau la o parte cu mâna, pentru a intra în interior. Semănau cu niște colibe, bordeie, sau corturile unor triburi amerindiene din trecut; cu noțiunea de "case", membrii echipajului nu le puteau asocia, deși pentru locuitorii cătunului, în mod clar asta erau! Evident, nu aveau lumină în interior, decât ziua, când stăteau mai mult pe afară... Femeile, războinice și îndrăznețe, erau conducătoare și în cadrul gospodăriilor micuțe. Dar văzură și câțiva bărbați, retrași, care nu îndrăzneau să li se înfățișeze. În fața femeilor din trib nici nu-și ridicau privirea; era clar că erau marginalizați, disprețuiți chiar. Aveau bărbile lungi, neîngrijite; probabil nu se bărbieriseră niciodată. Privindu-i, constatară că toți aveau părul fie verde, fie bleu, iar ochii galbeni, ca de feline. Se întrebau în gând dacă vedeau și noaptea, pe întuneric, aidoma felinelor... Nuria îi conduse mândră spre cea mai impunătoare și mai mare dintre colibe; foarte probabil a ei.
citat din romanul Proxima, Partea a-V-a: "Pe drumul de întoarcere" de Cornelia Georgescu
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
De-a lungul străzii mici se înșirau prăvălii deschise, pline cu mărfuri ciudate și baloturi. Podeaua era puțin înălțată de la pământ, vizitatorii și cumpărătorii stând așezați pe vine sau în genunchi pe dușumeaua curată. Cei mai mulți purtau saboți sau sandale din papură, unii aveau aceleași șosete albe, cu talpă groasă, despicate între degetul mare și celelalte, ca să țină curelele, dar toți își lăsau sandalele și saboții afară, pe pământ. Cei desculți se ștergeau pe picioare și primeau încălțări de interior, care stăteau gata pregătite.
James Clavell în Shogun
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Trăi Doi-ochi ani mulți, în bucurie și fericire, și aproape că uitase câte avusese de pătimit de pe urma celor două surori haine. Dar iată că într-o bună zi două femei sărmane bătură la poarta castelului, cerând de pomană. Și privindu-le mai cu luare-aminte, Doi-ochi recunoscu în cele două cerșetoare pe surorile ei. Sărăciseră într-atât, că ajunseseră să meargă din poartă-n poartă, cerând să fie miluite măcar c-un codru de pâine. Doi-ochi le primi cu bucurie și se îngriji ca de acum încolo să nu mai ducă lipsă de nimic. Iar cele două surori haine, văzând atâta bunătate din partea ei, se căiră amarnic pentru răul pe care i-l făcuseră în tinerețe.
finalul de la Pomul cu merele de aur de Frații Grimm
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vremea mirosea încă mereu a iarnă, văzduhul părea îmbâcsit cu praf fin de
cenușă. Oamenii purtau căciuli și clicine peste pieptare, pogănicii băieții care mânau vitele pe
brazdă aveau buzele crăpate și mâinile îngroșate, roșii ca racul, dar tot aveau inimă să pocnească
din bici și să strige vitelor pe nume.
Ion Agârbiceanu în File din cartea naturii
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Felix Schmidt
Era o căsuță cu doar două camere,
Aproape-o căsuță-jucărie pentru copii
Cu numai două hectare de pământ în jur;
Și eu aveam mulți copii de hrănit,
De îmbrăcat și de ținut la școală, iar soția era bolnavă
Din pricina multor sarcini.
Într-o zi, a venit avocatul Whitney
Și mi-a arătat cum Christian Dallman,
Care era proprietar peste o mie două sute de hectare,
Cumpărase și pe cele treizeci și două de lângă mine
În anul o mie opt sute șaptezeci și unu
Pentru unsprezece dolari, la o licitație de vânzare a taxelor neplătite,
Într-o perioadă în care tata zăcea pe moarte.
Pentru a-mi afla dreptatea am mers în instanța de judecată.
Dar când a venit vorba de dovezi,
Un topograf de la cadastru a arătat clar ca lumina zilei
Că actul fiscal al lui Dallman acoperea și terenul meu,
Inclusiv căsuța cu două camere.
Primisem ceea ce meritam pentru că agitasem lucrurile.
Am pierdut procesul și am pierdut și pământul.
Am părăsit tribunalul și-am început să muncesc
Ca arendaș al lui Christian Dallman.
epitaf din ANTOLOGIA DE LA SPOON RIVER editura CORESI, ediție 2020
poezie de Edgar Lee Masters din epitaf din ANTOLOGIA DE LA SPOON RIVER editura CORESI, ediție 2020, traducere de Petru Dimofte
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
* * *
În viața asta,
ai două posibilități:
să fii bun, sau rău,
cale de mijloc nu există,
Sufletul nu are două fețe,
el e alb sau negru...
Eu care am încercat
să combin cele două culori,
știu cât doare, mai ales
că, pe una din cele două,
trebuie să le ascunzi,
și mereu vei trăi
cu teamă, mereu te vei rușina,
la gândul că poți fi descoperit...
Alegeți culoarea ce ți se potrivește
cel mai bine și nu-ncerca
să schimbi nimic,
pentru că n-ai să reușești...
Destinul nostru a fost scris
cu mult înainte de-a ne naște...
poezie de Any Drăgoianu din Stelele nu mor niciodată (2009)
Adăugat de Any Drăgoianu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Există trei sexe: bărbați, femei și homosexuali, iar cel de-al treilea sex tinde să le copleșească pe primele două. În curând, cele două sexe naturale vor fi minoritare. Atunci să vezi luptă pentru egalitate în drepturi!...
George Budoi în Aforisme și epigrame despre cel de-al treilea sex (8 iunie 2013)
Adăugat de George Budoi
Comentează! | Votează! | Copiază!
Nu încap două săbii în aceeași teacă? Ba bine că nu: eu am un singur trup și două personalități, adică o dedublare, care provine din Zodia Săgetătorului.
citat celebru din Corneliu Vadim Tudor
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Tânăra doctoriță nu îndrăzni să spună nimic. Porni timidă spre ușa sufrageriei, în urma tatălui ei. Apartamentul era decomandat, cu camere mari, spațioase. Bineînțeles, ea își avea camera ei, dar acum porni spre sufragerie, pentru o confruntare cu mama ei, doamna Ecaterina Stejăran, tot medic de profesie. Iată, o familie de doctori, ba încă unii foarte buni, din orice punct de vedere, mai ales al profesionalismului, dar și al bunătății sufletești. Normal într-o familie de medici, una dintre cele patru camere ale apartamentului era destinată aparaturii medicale. Domnul Sergiu Stejăran și soția lui, cu excepția faptului că lucrau în Institut, ca medici, închiriaseră și un spațiu, în apropierea blocului lor, unde își deschiseseră un cabinet particular; însă acolo aveau program doar câte două, trei ore, seara, două sau trei zile pe săptămână, spre deosebire de Institut, unde mergeau zilnic, dimineața. Stela intră în sufragerie după tatăl ei. Mama ei, doamna Ecaterina se apropie. Remarcă de îndată vestimentația fiicei sale, gândindu-se să-i ceară o lămurire.
citat din romanul Proxima, Partea I: "O misiune specială" de Cornelia Georgescu
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Ierarhia era simplă: Samuraii deasupra tuturor, sub ei țăranii, apoi meșteșugarii, apoi negustorii, urmați de actori, vagabonzi și bandiți, și în cele din urmă, pe ultima treaptă a scării, eta, socotiți a nu fi ființe omenești, cei care se ocupau de cadavre, de curățatul și argăsitul pieilor, de animalele moarte, care erau folosiți drept călăi pentru execuțiile publice, însemnările cu fierul roșu și mutilări. Desigur, nici un barbar nu putea fi așezat pe una din aceste trepte.
James Clavell în Shogun
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!