Omul care spune că nu este fericit, ar putea cel puțin să devină prin fericirea prietenilor și rudelor sale; invidia îi înlătură însă această ultimă resursă.
citat clasic din La Bruyere
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
Citate similare
Ființa umană concretă a fost creată de Dumnezeu în vederea unei finalități supranaturale, fericirea desăvârșită ce nu poate fi atinsă decât în viața de dincolo prin vederea lui Dumnezeu. Această vedere nu poate fi căpătată de om numai prin capacitățile sale naturale, însă omul poate atinge o fericire imperfectă în această viață prin exercițiul capacităților sale naturale, ajungând la o cunoaștere filosofică a lui Dumnezeu prin intermediul creației sale și prin dobândirea și exercițiul virtuților naturale. Finalitatea naturală, fericirea imperfectă, este pe măsura naturii umane și a capacităților umane, dar cum omul a fost creat pentru o finalitate ultimă supranaturală, finalitatea naturală nu îl poate împlini;ea este imperfectă și este îndreptată dincolo de sine.
citat clasic din Sfântul Toma de Aquino
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
La omul de geniu această nebunie se manifestă însă ca o atitudine creatoare, după cum susține teoria creației artistice. Este și cazul lui Eminescu care, se știe, a acționat întotdeauna împotriva propriilor sale nevoi sau instincte (fie biologice, fie sociale). Mărturia sa legată de poemul Luceafărul este concludentă în sensul în care Eminescu însuși avea conștiința genialității sale, dar, influențat de lecturile din Schopenhauer, era convins și de neputința sa de a fi fericit. În opoziție cu individul de geniu, condamnat la singurătate și nefericire, poetul credea că cel care acționează în favoarea instinctelor sale (Cătălin, de pildă) este automat fericit, fiind lipsit de orice conflict sau dezechilibru interior.
citat din Florina Ilis
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
Orice nebun mizerabil, care nu are nimic de care să fie mândru, adoptă ca ultimă resursă mândria în națiunea de care aparține; este gata și fericit să-i apere toate defectele și toate nebuniile, compensând astfel inferioritatea proprie.
citat celebru din Arthur Schopenhauer
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
Fericirea nu este un rezultat, ci este o alegere. Nimic nu te va putea face fericit până când tu alegi să fii fericit. Nicio persoană nu te va face fericit până când tu decizi că vrei să fii fericit. Fericirea nu va veni la tine. Fericirea poate să vină doar din interiorul tău.
citat din Ralph Marston
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Există credința că omul, prin acțiunile sale, modifică natura. Într-un anume fel, așa și este. Nu trebuie însă pierdut din vedere faptul că omul, ca și celelalte viețuitoare care populează această planetă, face parte din natură, formând împreună cu ea un tot unitar. Din această perspectivă, natura, prin intermediul celui mai de seamă reprezentant al ei, se modifică singură, ca să folosesc un eufemism. Sau, mai pe șleau spus, se duce de râpă cu bună știință.
Mihail Mataringa (23 decembrie 2012)
Adăugat de Mihail Mataringa
Comentează! | Votează! | Copiază!
Colecționarul de răni
poate că teama pe care o invoc
nici nu există
nici oamenii întorși de la muncă
cu haina purtată pe umeri ca un semn
de ultimă suflare a trudei
nu există
decât
o moarte prin care văd înăuntru
nu știu dacă e bine sau rău
toate acestea îmi inflamează iubirea
și tot ce-am avut...
până la urmă aș putea spune că
nu există nicio amintire
cu un copil în pantalon scurt
ci doar un bătrân colecționar de răni
pe care și Dumnezeu l-a uitat
nu mai știu niciun cuvânt care începe cu mine
știu însă un loc pe unde nu mai trece nimeni
singurătatea cotrobăie prin umbră și
mușcă
puțin câte puțin
îmi fac loc în propria-mi rană și aștept...
poezie de Teodor Dume
Adăugat de Teodor Dume
Comentează! | Votează! | Copiază!
Datorită mecanismului invidiei care este natural în om, atunci când un om dintr-un grup social încearcă să își depășească limitele, ceilalți se agață de el și încearcă să îl tragă în jos prin orice mijloace. Dacă acest om ambițios ar reuși, i-ar lăsa pe ceilalți în urmă și conform mentalității de trib, ar avea șanse mai mari să supraviețuiască și să își transmită genele mai departe. De aceea, invidia este un mecanism social menit să înăsprească concurența și care încurajează sabotarea adversarului. Prietenii " adevărați", poate ai auzit expresia, sunt acei oameni care te iubesc necondiționat și care se pot bucura de succesul tău. Aceștia există însă sunt la fel de rari ca și sufletul pereche dintr-o relație de cuplu. E nevoie să fii evoluat ca să poți fi un prieten adevărat iar majoritatea oamenilor încă sunt controlați de instinctul de trib. De aceea, este aproape o regulă ca oamenii care vor să zboare spre succes, își vor lăsa vechiul anturaj în urmă. Este inevitabil. Foarte mulți oameni din comunitatea personalitate alfa îmi spun că atunci când s-au apucat de dezvoltare personală s-au lovit de obiecții și ironii din partea prietenilor. "Prietenilor!" Pentru că s-ar putea ca în nebunia ta, chiar să reușești în viață. Invidia cea mai mare este între oamenii care au avut condiții egale la start însă unii au reușit iar ceilalți au rămas pe loc.
citat din Pera Novacovici
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Psihanaliza nu se poate lăuda că nu s-a ocupat niciodată de bagatele. Dimpotrivă, materialul observațiilor sale este constituit în general de aceste fapte puțin remarcabile, pe care alte științe le înlătură considerându-le prea puțin semnificative, ca să spunem așa, resturi ale lumii fenomenale.
Sigmund Freud în Introducere în psihanaliză
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Ce valoare are mintea și caracterul prietenilor, ale soției, ale servitorilor și ale sale proprii, cunoaște omul prin piatra de încercare a nenorocirii.
în Hitopadeca
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Fericirea, sub forma de bucurie temporară, poți să o simți atunci când ești înconjurat de prieteni, când dorințele și nevoile tale sunt îndeplinite sau chiar când îți cumperi ceva nou. Însă, această bucurie nu durează. Dacă vrei să fii cu adevărat fericit, orientează-ți viața către un scop prin care poți să îți exprimi adevăratul Eu. Caută-ți vocația sau fă ceea ce-ți place și câștigă bani din asta. Iar dacă sensul pe care îl găsești este și în beneficiul altora, fericirea ta va fi desăvârșită.
citat din Ursula Yvonne Sandner
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Cel mai măreț lucru în acest univers este omul bun care dă piept cu restriștea. Există unul însă și mai măreț: cel care o înlătură.
citat clasic din Oliver Goldsmith
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
Omul vrea să trăiască, însă este inutil să sperăm că această dorință va dicta toate acțiunile sale.
citat clasic din Albert Camus
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
Omul superior este modest prin ceea ce spune, dar excelează prin acțiunile sale.
citat celebru din Confucius
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
Lia alesese să devină psihiatru, nu din aviditate pentru bani, nu din dorința de a se îmbogăți; doar nu-i lipsise niciodată nimic, părinții ei străduindu-se să-i asigure mereu tot ce și-ar putea dori, deși ea nu era deloc pretențioasă sau mofturoasă și-și alesese această meserie din dragoste pentru semenii ei, din dorința de a-i ajuta pe cei care sufereau, cei cu care soarta fusese mai puțin dreaptă și pe care ea încerca să-i ajute, în limita posibilităților, să le aline suferința sufletească, ceea ce dovedea noblețea cu care era înzestrată, altminteri, ar fi putut deveni orice altceva, doar o ducea mintea. Și-ar fi putut alege o meserie mult mai bănoasă, însă scopul ei în viață nu era prosperitatea materială. În plus, ea punea mai presus fericirea altora, decât pe a ei.
citat din romanul Proxima, Partea I: "O misiune specială" de Cornelia Georgescu
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Rușinea este sentimentul adânc înrădăcinat de însăși mama natură în fiecare om. Rușinea îi spune omului că anumite acțiuni sunt total împotriva firii. Problema este că ceilalți oameni au învățat să folosească acest sentiment pentru a-i manipula pe cei din jur. Rușinea este una dintre cele mai primare emoții umane. Ea este și periculoasă pentru că îi spune unui om că el, ca individ, nu are valoare și nu este destul de bun pentru a exista. Sentimentul de vinovăție este sentimentul că acțiunile noastre au fost greșite însă rușinea ne spune că noi suntem greșiți. Omul va face orice ca să evite sentimentul de rușine și de aceea poate fi manipulat prin acest sentiment. Invidia, rușinea și vinovăția sunt cele 3 emoții negative pe care trebuie să le evităm în viața noastră socială.
citat din Pera Novacovici
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Omul, care își are atenția îndreptată asupra activității sale personale și știe să prețuiască virtuțile din care izvorăște această activitate, așteaptă foarte puțin de la politică.
Constantin Rădulescu-Motru în Psihologia poporului român
Adăugat de Avramescu Norvegia Elena
Comentează! | Votează! | Copiază!
Pentru un om cu picioarele goale, fericirea este o pereche de pantofi. Pentru un om care poartă pantofi vechi, fericirea este o pereche de pantofi noi. Și, desigur, omul care nu are picioare, ar fi fericit să meargă desculț. Măsoară fericirea cu ceea ce ai, nu cu ceea ce îți lipsește...
citat din Michael Josephson
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
Participă la discuție!
Marea și omul
Nu vei domestici această mare
prin umilință sau extaz,
însă îi poți râde
în față.
Râsul
a fost inventat de cei
care trăiesc puțin,
asemeni un hohot de râs.
Marea, eternă,
nu va învăța niciodată să râdă.
poezie de Anna Swirszczynska, traducere de Petru Dimofte
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Această pâine pe care-o rup
Această pâine pe care-o rup a fost cândva ovăz;
Acest vin, printr-un lăstar străin,
A plonjat în fructul lui;
Omul în timpul zilei sau în vântul nopții
A masacrat plantele, a curmat fericirea strugurelui.
Odată-n această lume vinul, soarele verii,
A pătruns în carnea care împodobea vița;
Odată-n această pâine
Ovăzul dansa fericit în vânt;
Omul a stins soarele, a doborât vântul.
Această carne pe care-o rupi, acest sânge pe care-l risipești,
Creează un deșert în vene,
Acolo unde ovăzul și strugurele
Au luat naștere din rădăcină trupească și sevă;
Vinul meu îl bei, pâinea mea o frângi.
*Deși scurt, acest celebru poem, foarte citat în lumea anglo-saxonă, reușește să abordeze și să lege într-un rotund înțeles cel puțin șapte vechi și totodată mereu noi teme: natură, responsabilitate, conștiință, om, vină, Isus, euharistie.
poezie de Dylan Thomas, traducere de Petru Dimofte
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Totul în viață este despre putere. Chiar și cel mai evoluat spirit de pe Pământ, care nu mai caută de mult puterea omenească, își dorește puterea asupra propriei sale minți, asupra emoțiilor și stărilor sale. Își dorește iluminarea și evoluția. Să fii alfa înseamnă să ai putere, însă puterea nu este în puterea pumnului care lovește, a banului care cumpără sau a vocii care tună. Adevărata putere este puterea de a face ceea ce alții nu pot să facă. Adică să ierți când e cel mai greu, să iubești pe cine simte că nu merită iubirea, să încurajezi pe cel care nu mai crede în el și să faci toate astea discret, fără să ai nevoie de validare și aplauze. Pentru a putea face astea, însă, ai nevoie să deții tu această putere.
citat din Pera Novacovici
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!