La piesele lui Caragiale, repetițile nu se făceau în modul cel obișnuit. În adevăr, eu însemnam pozițiunea fiecărui personaj, trecerile de la un loc la altul, după importanța mișcărilor sufletești, însă toată lucrarea mea de punere pe scenă, de regizor, era făcută în mod provizoriu, pentru că de îndată ce Caragiale venea între noi, repetiția lua alt aspect. Autorul începea să arate actorilor jocul în felul lui. Nu se mulțumea, de pildă, să dea o intonație sau să fixeze anumite gesturi sau mișcări de fizionomie. Se așeza alături de actorul care repeta și repeta și el cu actorul, adică antrena și călăuzea pe actor pe linia personajului conceput de dânsul, cu glasul, pentru că el ținea ca la anume roluri actorul să-și schimbe și glasul, cu intonațiile, cu accentul, cu mintea, cu gesturile, în fine cu tot aparatul trebuincios unei interpretări. În momentul acela, era interpretat același rol de doi actori. Această manevră o reîncepea cu toți actorii în parte și nu contenea până ce nu se ajungea la realizarea desăvârșită a interpretării.
citat clasic din Constantin Nottara
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi citate despre actorie, citate despre mișcare, citate despre suflet, citate despre schimbare, citate despre perfecțiune, citate despre adevăr sau citate despre Ion Luca Caragiale
Citate similare
Caragiale se oprea din când în când și făcea haz de jocul actorilor, zicând: "Mă, dar știi că o să iasă frumos!" Și apoi o pornea mai departe și tot așa, până ce făcea toată repetiția, și a doua zi la fel, și la alte repetiții asemenea, luând însă din ce în ce mai puțin parte la dublarea rolului dimpreună cu actorul. În sfârșit, actorul rămânea să repete singur, și Caragiale sta pe scaun lângă sufler, ca un spectator care se distrează și face haz de glumele și situațiile mucalite ale personajelor din piesă, zicând mereu: "Mă, dar știi că o să fie frumos!"
citat clasic din Constantin Nottara
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi și citate despre umor, citate despre sfârșit sau citate despre frumusețe
Actorul de azi, actorul adevărat, nu se mulțumește să informeze pe spectator așa cum tipograful informează pe cititor. Actorul îl face pe spectator să trăiască, ba chiar să joace la rândul lui acțiunile jucate pe scenă. Nu este actor deplin acela care n-a obținut de la spectator ca, întors acasă, singur în odaie, să nu mimeze, să nu imite, să nu recite, tare sau în gând, cele făcute și spuse de actorul care îl fascinase.
D.I. Suchianu în Vedetele filmului de odinioară
Adăugat de Doina Bumbuț
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre jocuri, citate despre viață, citate despre tipografie, citate despre prezent, citate despre mulțumire, citate despre informații sau citate despre gânduri
- actor
- Actorul este, pentru el și pentru ceilalți, un fel de tunel al timpului. El se transportă pe el și pe martorii lui, adică pe spectatori, într-un alt timp.
definiție de Olga Tudorache în revista Teatrul (4 aprilie 1980)
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre timp, citate de Olga Tudorache despre actorie sau citate despre transporturi
Actorul, care trebuie să-și considere corpul ca pe un instrument pentru experimentarea unor idei creatoare pe scenă, trebuie să tindă către realizarea unei armonii complete între psihic și fizic.
citat din Michael Chekhov
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre idei sau citate despre corp
Actorul
O, biet actor
O, biet artist
Rolurile mor
Viața e un teatru trist.
Actorul a ieșit în stradă,
Să-și cumpere ceva salam,
Era în haine de paradă,
Ca Voievod peste un neam.
Printre mașini, printre tramvaie
Actorul se grăbea firesc
Urma să vină-un nor de ploaie
Perucile se dezlipesc.
Și când s-a așezat la coadă
Cu paloș, mantie și scut
Deodată oamenii din stradă
Ca Voievod l-au cunoscut.
S-au dat deoparte cu sfială
Mulțimea toată murmura
Văzându-i hainele de gală
Să ne trăiești Măria-Ta!
Republicani, mă rog, cu toții
Descoperiseră alt mod
De-a da cuvânt la noi emoții
Și se-nchinau la Voievod.
Dar ploaia a venit deodată
Și ei văzând cu ochii lor
Întreaga-i față demachiată
I-au aruncat un fel de plată:
Lăsați-l dracu', e-un actor.
O, biet actor
O, biet artist
Rolurile mor
Viața e un teatru trist.
poezie celebră de Adrian Păunescu
Adăugat de Ion Bogdan
Comentează! | Votează! | Copiază!
Participă la discuție!
Vezi și următoarele:
- poezii despre vestimentație
- poezii despre viață
- poezii despre ploaie
- poezii despre draci
- poezii despre actorie
- poezii despre tristețe
- poezii despre tramvaie
- poezii despre teatru
- poezii despre republică
Actorul absolut
El e actor vestit și basta!
Iar viața sa e-un veșnic rol.
Nici nu se culcă, cu nevasta,
Dacă nu are și-un sufleor!
epigramă de Ion Ciobanu din Pledoarie pentru epigramă (aprilie 2007)
Adăugat de Gheorghe Culicovschi
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe epigrame despre actorie, epigrame despre viață, epigrame despre soție, epigrame despre căsătorie sau Ne poți propune o poezie de dragoste?
Aș vrea să fac o remarcă precisă: pentru mine (cum spunea marele Chaplin) nu există actor de dramă sau de comedie. Actorul e pus în situatia de a rezolva problemele dramatice sau comice ale unui singur rol.
citat celebru din Nicu Constantin
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre comedie, citate de Nicu Constantin despre comedie, citate de Nicu Constantin despre actorie, citate de Nicu Constantin despre umor, citate despre existență, citate de Nicu Constantin despre existență sau citate despre Charlie Chaplin
Cine e actorul?
Cel care își sacrifică întreaga viața
Să ne aducă nouă zâmbetul pe față.
Cel care cu fiecare rol interpretat
În inimă pentru totdeauna ne-a intrat.
poezie de Alina-Georgiana Drosu (2 martie 2019)
Adăugat de Alina-Georgiana Drosu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe poezii despre zâmbet, poezii despre sacrificiu sau poezii despre inimă
Diferența dintre un actor și un regizor este simplă: regizorul trebuie să-și ascundă panica; actorul nu.
citat din Alan Rickman
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre panică
Lui Cristian Popescu, pentru fidelitatea cu care îl imită pe actorul Dem Rădulescu (Bibanu)
Trecând o frumoasă probă,
Talentatul Cristian
A putut să scoată-o ciorbă
Chiar și din acest Biban!
epigramă de Gheorghe Lungoci din Dansul Săbiilor (1975)
Adăugat de Gheorghe Culicovschi
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe epigrame despre mâncare, epigrame despre frumusețe, epigrame despre fidelitate sau citate de Gheorghe Lungoci despre actorie
Toată arta lui Caragiale tinde către prezentarea directă a omului - Vorbirea lui este o întrebare sau un răspuns. Oamenii lui Caragiale se găsesc totdeauna în acțiune, în acțiunea orală, adică în dialog.
Tudo Vianu în Arta prozatorilor români
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre vorbire, citate despre artă sau citate de Tudo Vianu despre Ion Luca Caragiale
Eu nu mi-am dorit să fiu comic, eu mi-am dorit să fiu actor și în momentul în care am hotărât să devin actor, chiar din facultate, se puneau bazele că o să ajung un tragedian și un actor de dramă foarte bun. Dar, întâmplările și viața m-au dus pe tărâmul comediei, pentru că, fiind actor, trebuie să joci de toate, iar publicul m-a perceput și după moacă și după o meserie pe care am luat-o de la zero, adică teatrul la reviste. A fi actor la reviste este o altă meserie. După părerea mea, cele mai grele meserii din arta divertismentului sunt clovnul de circ, actorul de revistă și abia pe urmă comicul simplu.
Vasile Muraru în interviu (16 aprilie 2015)
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre meserii, citate despre tragedie, citate despre teatru sau citate despre superlative
Istoria, care era istoria lui, pentru că în ea juca un rol, era o istorie ce se repeta, se învârtea în jurul propriei cozi, se înghițea pe sine însăși și se oprea de fiecare dată.
Alejo Carpentier în Recursul la metodă (2006)
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre istorie
Cu glasul lui plăcut, Lucian o salută pe mama Liei, zâmbind fermecător, iar cu gesturi elegante, chiar îi sărută mâna doamnei Stancu. Mai era oare nevoie de alte gesturi sau cuvinte din partea lui, pentru ca și mama Liei să se simtă atrasă de acest tânăr fermecător? Nu! O cucerise pe loc, prin simpla lui prezență... Îi plăcu băiatul!
citat din romanul Proxima, Partea I: "O misiune specială" de Cornelia Georgescu
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre tinerețe, citate despre sărut, citate despre mâini, citate despre mamă sau citate despre cuvinte
Tânărul comandant avea cel puțin 13 ani la dispoziție pentru a afla adevărul în privința Liei, pentru a-i descoperi adevăratul ei suflet. Zâmbi la acest gând, care-l liniștea, îl mulțumea, deși îi promisese atât ei, cât și tatălui ei, că va păstra în tot acest timp, între ei doi, o relație de strictă colegialitate. Ce conta oare acea promisiune, care în acest timp ar putea fi uitată de părțile între care fusese încheiată? Și atunci, ce importanță ar avea, dacă la un moment dat, în cine știe ce împrejurări, el avea să-și încalce această promisiune, deși nu-i stătea în caracter să procedeze astfel? De obicei, se ținea de cuvântul dat, își respecta promisiunile, dar în acest caz... Cum ar fi oare posibil să-și respecte o asemenea promisiune, când în mintea lui, ea era aproape mereu prezentă, în mod chinuitor pentru el? Se întrebase de ce oare făcuse o asemenea promisiune absurdă și ar fi dorit să retracteze tot ce spusese față de ea și tatăl ei, dar era cam prea târziu pentru un asemenea gest, deci, n-avea decât să încerce să-și respecte acea promisiune stupidă. Până când însă?! Acest amănunt nu i se părea deloc clar, nu-l stabiliseră sigur, deci, variantele i se păreau nelimitate; va trebui doar s-o aleagă pe cea mai convenabilă la un moment dat...
citat din romanul Proxima, Partea I: "O misiune specială" de Cornelia Georgescu
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre promisiuni, citate despre zâmbet, citate despre uitare, citate despre posibilitate sau citate despre limite
Lumea - o scrisoare pierdută de Dumnezeu
Ați rămas tot haimanale
posteritatea degeaba a trecut
în fine Caragiale după Caragiale
are-un public surdomut
Posteritatea cică a trecut
ca un tren grăbit prin gară
cu averse de strănut
pe-o batistă vai murdară
Ca un tren grăbit prin gară
în fine Caragiale după Caragiale
ne întreabă într-o doară
ați ajuns toți mă haimanale
Mai jucați în piesa mea
sau de fapt lumea e ea
poezie de Costel Zăgan din Cezeisme (1 mai 2008)
Adăugat de Costel Zăgan
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi și următoarele:
- poezii despre trenuri
- poezii despre scrisori
- poezii despre religie
- poezii despre jocuri
- poezii despre gări
- poezii despre Ion Luca Caragiale
- poezii despre Dumnezeu
- Ai o scrisoare de dragoste frumoasă?
Autorii neagă că aș fi un autor. Actorii neagă că aș fi un actor. Autorii îmi spun: tu ești un actor care face pe autorul. Actorii îmi spun: tu ești un autor care face pe actorul. Nici unii nu mă vor în propria categorie. Doar scenografii mă tolerează.
citat din Dario Fo
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
Actorul Petre Iliescu-Anatin, în rol de dresor, a fost mușcat de câine pe scenă
În dublul rol primit aseară,
Avuși o soartă cam amară:
Dresând un câine, - actor întreg,
El te-a mușcat ca... un coleg.
epigramă de Barbu Morcovescu din Printre epigramiștii olteni (2008)
Adăugat de Gheorghe Culicovschi
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe epigrame despre câini sau epigrame despre Petru
Actorul
Nu m-așteptați! Nu vă mai cânt.
Timpul meu s-a consumat.
Un alt actor vine la rând.
Merită aplaudat.
Tot în aplauze-am să plec
Și eu din această lume.
Mult timp, cu voi, nu mai petrec,
Doar rolurile vor rămâne.
Aceasta e dorința mea.
De-acuma simt c-am obosit.
Coboară-n suflet liniștea...
Și-un alt actor, ne-a părăsit.
poezie de Dumitru Delcă (iunie 2013)
Adăugat de Dumitru Delcă
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe poezii despre timp, citate de Dumitru Delcă despre timp, poezii despre suflet, citate de Dumitru Delcă despre suflet, poezii despre dorințe sau citate de Dumitru Delcă despre dorințe
Ținea la el! Ei, și? Și el ținea la ea, și unde scrie că lucrul cel mai potrivit pe care urmau să-l facă ei doi era să-și răpească unul altuia libertatea? Bine, ar putea să spună cineva, ce e rău faptul că într-un anumit moment omul se decide să-și sacrifice o parte sau toată libertatea lui de dragul unei femei? Ce să faci, la urma urmei, cu libertatea? Ei! Ce să faci! Cum ce să faci?! Să te plimbi pe suprafața pământului printre oameni, pe străzi sau drumuri și să te bucuri că tot ceea ce vezi îți aparține! E singurul sentiment de posesiune nevinovat... În timp ce o femeie îți cere să te bucuri numai de ea și să renunți la restul lumii. Asta e intolerabil.
citat celebru din Marin Preda
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre femei, citate despre sacrificiu, citate despre plimbare, citate despre nevinovăție, citate despre libertate, citate despre bucurie sau citate despre bine și rău