Viața e alcătuită din obișnuințe; până și cinstea nu e decât o obisnuință; din momentul însă în care obișnuințele ni se schimbă, viața devine un infern, iar noi niște diavoli dezlănțuiți, fără respect nici față de noi, nici față de ceilalți.
citat clasic din Alberto Moravia
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
Citate similare
- om (vezi și ființă umană)
- Omul e un univers închis cu legile-i proprii care-i comandă viața efemeră, tot atât de departe de ceilalți oameni ca și un astru de ceilalți aștrii, fără nici un mijloc de comunicare reală cu nimeni. Iluzia cumunității cu alți semeni te înșeală numai până în momentul unei mari zdruncinări sufletești, când, deodată, îți dai seama că nici părinții, nici frații, nici prietenii, nimeni nu te poate nici ajuta, nici măcar înțelege...
definiție celebră de Liviu Rebreanu în Jar
Adăugat de Alexandra Mihai
Comentează! | Votează! | Copiază!
Fundamentele vieții tale sunt mentalitatea și atitudinea ta, față de tine însuți, față de ceilalți și față de viața ta în general. Schimbarea pe care ți-o dorești este relativ ușor de obținut, atunci când alegi să schimbi felul în care gândești și în care te raportezi la viața ta.
citat din Ursula Yvonne Sandner
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Dacă Matematica nu ar fi fost, "nimic nu ar fi fost": nici zero și nici fizica, chimia sau arhitectura, nici roata și nici calculatorul, nici tiparul și nici telefonul, nici informatica și nici cibernetica. Dar, față de toate aceste entități materiale inventate de om, și față de universul cunoștințelor acumulate, cunoașterea îl ajută pe om să gândească toată viața, să creeze și să-și imagineze, să iubească natura și pe semenii săi, să fie emotiv și curajos, să fie consecvent și ordonat, să viseze și să fie fericit.
Marin Vlada în Gazeta Matematică 115 ani de apariție (2010)
Adăugat de Marin Vlada
Comentează! | Votează! | Copiază!
Doresc cu patimă un singur lucru: să-i implor pe oameni, de la Nicolae al II-lea până la ultimul tâlhar, să se cruțe pe sine, să uite tot, toate cugetările despre Dumnezeu, despre viața viitoare, nu mai vorbesc de stat, familie, propriul trup, și să-și îndrepte toată atenția, toate puterile asupura unui singur lucru, singurul care este fără de tăgada, viața lor, și să n-o dea nici pentru patrie, nici pentru glorie, nici pentru bogăție, nici pentru Dumnezeu, ci să trăiască pentru sine, pentru binele lor, să se folosească de binele vieții care e în puterea noastră. Binele ăsta care nu ni se poate lua, care atârnă mai greu decât orice altceva, care distruge tot ce poate fi greu în viața noastră. Binele ăsta e iubirea, iubirea față de tot ce e însuflețit, și chiar neînsuflețit, ba chiar și iubirea față de sine, față de sufletul nostru. E starea aceea a duhului în care totul e bine. Mă chinuie, mă ațâță, mă torturează, mă bat, iar mie mi-e milă de cei care fac asta, îi iubesc și mă simt cu atât mai bine cu cât ei sunt mai răi cu mine. Sădește în suflet sentimentul ăsta, căci e cu putință, și totul va fi bine, tot ce e considerat nenorocire, inclusiv moartea, totul se va transforma în bine.
Lev Tolstoi în Despre Dumnezeu și om din jurnalul ultimilor ani
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Gândul nu e niciodată pregătit de întâlnirea cu Viața, niciodată nu e pregătit să se dizolve în ea. Dar vestea bună este că Tu ești Viața care nu are nevoie nici de pregătirea nici de girul gândului și nici de aprobarea sau îndrumarea lui. În momentul în care ne desprindem complet de orice gând, când nu ne mai interesează nici girul, nici ca el, mititelul, să fie pregătit - așa pe la Sfântul Așteaptă - atunci vedem că Exista în noi o stare fără formă sau identitate, de Prea-fericire și Libertate pe care nu am recunoscut-o până Acum niciodată și care firește, este natura noastră REALĂ.
citat din Atmaji Maharaj
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Atunci voi fi trăit fiecare oră din zi cu o necontenită uimire față de mine însumi. Față de acest Eu care nu a fost creat nici de tatăl meu, nici de mama mea, nici de școala mea, ci de tot ce am trăit până astăzi, de tot ce am uitat dintr-odată, iar acum redescopăr.
Paulo Coelho în Manuscrisul găsit la Accra, "Ziua de mâine"
Adăugat de Avramescu Norvegia Elena
Comentează! | Votează! | Copiază!
Cei pe care-i văd schimbându-și atitudinea față de Lenin, de Europa etc. își dezvăluie lipsa de individualitate. Schimbarea în cauză nu este nici creația, nici invenția lor, nici capriciu, nici surpriză, nici reflecție, nici nebunie; nu e decât o prozaică potrivire cu spiritul schimbător al Istoriei. De aceea nici nu-și dau seama de ea; în cele din urmă, rămân mereu aceiași: mereu de partea adevărului, gândind mereu ceea ce trebuie să gândești în mediul lor; se schimbă nu ca să se apropie de vreo esență a eului lor, ci pentru a se confunda cu ceilalți; schimbarea le permite să rămână neschimbați. Pot să spun același lucru și altfel: își schimbă ideile în funcție de tribunalul invizibil aflat și el în curs de a-și schimba ideile; schimbarea lor nu este deci decât un pariu cu ceea ce tribunalul va proclama mâine drept adevăr.
Milan Kundera în Testamente trădate
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Rară este persoana înțeleaptă, care nu are nici atracție, nici aversiune față de dharma (datorie), artha (prosperitate lumească), kama (dorința) și moksa (eliberare), față de viață și față de moarte.
Premananta în Ashtavakra Gita - Sutrele realizării sinelui
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
E un infern să fii iubit de cineva care nu iubește nici fericirea, nici viața, nici chiar pe el însuși, ci doar pe tine.
citat din Elsa Morante
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Faptul că ai o vilă imensă și 3 mașini în garaj nu îți garantează fericirea. Săracii oameni bogați ajung de cele mai multe ori să se confunde cu ceea ce dețin ei, uitând cel mai adesea că atitudinea și caracterul unei persoane nu sunt date de avuții, ele nu repară nimic stricat în interior. Nu e nimic rău în a avea, dar să crezi că doar "averea" este tot ce contează și că ai dreptul să faci orice pe această bază reprezintă lipsă de respect față de ceilalți. Poate banii îți pot construi o față nouă însă aceasta nu valorează nimic fără ceva mai important pe care să se "sprijine": modul tău de a fi și de a te comporta cu ceilalți.
citat din Pera Novacovici
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Natura are nici un respect față de viață. Natura tratează viața ca și cum ar fi lucrul cel mai lipsit de valoare din lume. Natura nu acționează prin scopuri.
citat din Erwin Schrodinger
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Stabilește standardul! Nu mai aștepta ca ceilalți să-ți arate dragoste, acceptare, angajament și respect, când nici măcar tu nu arăți aceste lucruri față de tine.
citat din Steve Maraboli
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
Secolul 20 a făcut paradă de un barbarism și o lipsă de respect față de viața oamenilor la o scară nemaiîntâlnită până acum.
citat din Ron Silver
Adăugat de Veronica Șerbănoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Și știu din ceea ce am trăit eu însumi că uneori singurătatea nu este decât o altă formă de a iubi; și că în această formă de dragoste se deșteaptă uneori porniri ciudate; pentru că nu putem obține totul, vrem să nu mai avem nimic; neputând vindeca o rană, vrem s-o facem mortală. Și poate că Infernul nu e decât cealaltă față a Paradisului. Expulzați din Paradis, n-avem unde merge decât în Infern, așa cum aruncați de pe culmea unui munte nimerim în prăpastie. Nu există abisuri fără înălțimi. Numai o prejudecată îi socotește pe toți sinucigașii niște oameni care și-au încheiat socotelile cu viața și nu-i mai interesează nimic. Cei mai mulți dintre ei, probabil, nu sunt decât niște oameni care au eșuat în încercarea de a găsi o soluție.
Octavian Paler în Scrisori imaginare
Adăugat de Valentina Becart {scriitor}
Comentează! | Votează! | Copiază!
Spune-ți părerea!
Să nu credem că după ruptura cu prietenii nu mai avem datorii de îndeplinit față de ei. Sunt cele mai grele datorii și în care singură cinstea ne susține. Datorăm respect prieteniei de altă dată. Nu trebuie să chemăm lumea la certurile noastre și nici să vorbim despre ele decât dacă suntem siliți la aceasta, pentru justificarea noastră. Și chiar în acest caz, să ne ferim de-a apăsa (împovăra) prea mult pe un prieten nesincer.
citat din Doamna De Lambert
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
Astăzi, mai mult decât oricând, viața trebuie să fie caracterizată de un simțământ de responsabilitate universală, nu numai națiune față de națiune și om față de om, ci, de asemeni, om față de alte forme de viață.
citat din Dalai Lama
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
Decaloguri comparative...
Nici o floare nu e floare, dacă n-are admiratoare.
Nici o pasăre nu-i rară, fără de cuvântul vară.
Nici vântul nu este vânt, dacă bate doar în gând.
Nici izvorul nu-i izvor, dacă nu-i dorit de dor...
Nici o mare nu e mare, fără valuri vorbitoare.
Nici o noapte nu-i frumoasă, dacă luna nu-i mireasă.
Nici un om nu este om, dacă n-a sădit un pom.
Nici o zi nu e aleasă, fără de iubire în casă.
Nici o casă nu-i frumoasă, fără de copii la masă.
Nici o vorbă nu e vorbă, fără tâlcul scos din tolbă.
Nici o prietenie mare, nu e fără cumpătare.
Nici un gând nu-i măreție, fără a lui împărăție.
Nici un drum cu ocoliș, nu e fără ascunziș...
Nici o fală nu e fală, dacă n-ajunge de-ocară.
Nici o iubire nu-i mare, de nu trece de hotare.
Nici durerea nu-i durere, de nu cere mângâiere.
Nici o dărnicie în lume, nu rămâne fără nume.
Nici credința nu-i credință, dacă n-are stăruință.
Nici o soartă nu e soartă, când bate din poartă în poartă.
Nici viața nu e viață, de nu, îți zâmbește în față.
poezie de Valeria Mahok
Adăugat de Valeria Mahok
Comentează! | Votează! | Copiază!
Sufletul și frigiderul
toată viața cu un semn de întrebare pe față
deși nu la toți ceilalți nu am văzut așa ceva.
uneori mă simt obosit de lestul pe care îl port în spate
și care sunt tot eu de fapt.
știu că are o putere egală cu a mea
dar poartă un semn contrar.
nu sunt sigur însă la cine se află plusul și la cine minusul.
uneori conviețuim, alteori ne războim,
fiecare dând vina pe celălalt.
și nici care dintre noi va învinge, nu știm.
de fapt, acela care va fi hrănit mai bine.
siguranța îndoielii se obține numai printr-o interogare continuă.
și asta durează uneori toată viața.
configurația destinului se află în palma fiecăruia dintre noi.
adică în mâinile noastre.
atunci de ce eșuează atât de multe,
majoritatea în apele cele mai puțin adânci?
nimeni nu face corvoadă de plăcere
și în față nu se ajunge niciodată pe ușa din dos.
neînțelegând că este așezat între libertate și necesitate,
omul își provoacă mai multă suferință decât toți dușmanii săi la un loc.
interpretează libertatea ca anarhie iar în fața necesității
încearcă tot felul de expediente:
eu sunt mai egal în drepturi decât ceilalți,
"descurcărețul" are întotdeauna rețetele lui:
ciupituri din stânga, ciupituri din dreapta, el ascunzându-se
sub un potop de vorbe din care nu crede o iotă.
principalul să tragă un ce folos de partea lui, cât ar fi de mic.
și cu cât are frigiderul mai plin, are sufletul mai gol.
poezie de Ion Untaru din manuscris
Adăugat de Ion Untaru
Comentează! | Votează! | Copiază!
Circumstanță atenuantă
Încerc sî-mi citesc viitorul în Calea Lactee,
Între timp, zilele-mi trec niște onomatopee;
O zi OF, o zi HI, o zi VAI... mai rar WOW,
Nici nu cresc, nici nu scad, nici nu merg, nici nu stau.
Vreau să-mi prelungesc viața; uite, azi-noapte n-am dormit,
A venit și răsplata, căci am mai prins un răsărit,
Apusurile, însă, le-apucăm toate,
Dar ele ne-anunță fie noapte, fie moarte.
De ce se spune că ni-e soarta-ntipărită-n stele?
Sunt prea departe... strălucesc, dar n-am nimic cu ele -
Destinul meu cred c-a fost scris pe Lună -
Nici habar n-au de viața mea smintită și nebună!
Dacă fără preambul, viața ne-oferă surprize,
Unele plăcute, altele-adevărate crize,
I-aș acorda o circumstanță-atenuantă,
De m-ar lăsa, când mor, să mor neanunțată!
poezie de Leliana Rădulescu
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Schimbarea la față
Natura se schimbă la față,
Își pierde din verdele crud,
Plutește o urmă de ceață
Urnită de vântul zălud.
Struguri grei pe-araci se cocoață,
Cocorii privesc înspre sud,
Natura se schimbă la față,
Își pierde din verdele crud.
Pământul e reavăn și ud,
Scârțâieli de greieri se-aud,
O floare de câmp se răsfață
În iz de uscată fâneață,
Natura se schimbă la față.
rondel de Nicolae Matei
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!