Cu cât un om este mai deosebit de ceilalţi, cu atât mai puţin se aseamănă el normei – normei, în dublul ei sens, de medie şi de ideal. El îşi pierde individualitatea, în schimbul conformării sale la normalitate sau la ideal. Totuşi, însemnătatea persoanei este întotdeauna relaţionată la comunitate. Căci după cum o piesă de mozaic are valoare numai prin relaţia sa cu întregul mozaicului, tot astfel unicitatea persoanei umane îşi găseşte pe deplin sensul numai prin rolul pe care îl joacă într-un întreg. Astfel, sensul persoanei umane ca personalitate indică dincolo de limitele sale, înspre comunitate; fiind orientat către comunitate, sensul individului se transcende pe sine.
citat din Viktor Frankl
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!

Citate similare
Numai că existenţa individuală trebuie să aibă o comunitate pentru a avea sens, ci şi comunitatea are nevoie de existenţa individuală pentru a avea un sens. În aceasta constă diferenţa esenţială dintre comunitate şi o masă de oameni. Departe de a furniza un cadru de referinţă pentru existenţa individuală, masa nu tolerează individualitatea. În vreme ce relaţia individului cu comunitatea poate fi comparată cu relaţia dintre o piesă (tesera) şi întregul mozaic, relaţia sa cu masa este asemeni relaţiei dintre o piatră de pavaj standardizată şi pavajul gri monoton: fiecare piatră este tăiată la aceleaşi dimensiuni şi are aceeaşi formă şi poate fi înlocuită de către oricare alta; nici una dintre ele nu are importanţă calitativă pentru întreg. Iar pavajul, în sine însuşi, nu reprezintă un întreg integral, ci mai degrabă o mărime scalară. Pavajul uniform nu are valoarea estetică a unui mozaic, ci numai o valoare utilitaristă – tot aşa cum o masă de oameni distruge demnitatea şi valoarea omului, extrăgând din oameni numai utilitatea lor.
citat din Viktor Frankl
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!

Întregul, necondiţionatul nu se pot găsi decât dincolo de viaţa unui Eu închis între limitele persoanei empirice, fizice, practice, morale sau intelectuale. Astfel, în principiu, numai ce transportă în afara unei astfel de vieţi şi unui astfel de Eu, ceea ce creează în ele o criză, ceea ce le insuflă o forţă mai mare, ceea ce deplasează centrul sinelui propriu dincolo de el însuşi – cu riscul ca acesta, dacă e necesar, să aibă loc într-un mod problematic, catastrofic sau distructiv – numai aşa ceva poate eventual deschide drumul către o regiune superioară.
Julius Evola în Metafizica sexului (2002)
Adăugat de Magia Feminina
Comentează! | Votează! | Copiază!


Religia este cel mai uman dintre toate fenomenele umane, şi reprezintă împlinirea a ceea ce putem numi "voinţa către sensul ultim".
citat din Viktor Frankl (1985)
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!

Un om poate fi uman sau poate deveni adevăratul său sine doar în măsura în care îşi îndeplineşte propria transcendenţă a existenţei umane. Devine astfel nu preocupându-se cu actualizarea sinelui, ci prin uitarea de sine şi prin dăruirea sinelui, neţinând seama de sine şi concentrându-se pe exterior.
citat din Viktor Frankl
Adăugat de Liliana Ştefan
Comentează! | Votează! | Copiază!



Deşi pământul şi toate creaturile inferioare aparţin tuturor oamenilor în comun, fiecare om are o proprietate, şi anume asupra persoanei sale. Iar la aceasta nu are nimeni altcineva dreptul în afara sa. Putem spune că munca trupului său şi lucrarea mâinilor sale sunt cu adevărat ale sale. Oricărui lucru pe care îl scoate din starea în care l-a făcut şi l-a lăsat natura, el îi adaugă munca sa, şi, adăugându-i ceva ce este al său, îl face astfel proprietatea sa. Fiind scos de către om din starea comună în care l-a lăsat natura, lui i se adaugă ceva prin munca acestuia – ceea ce exclude dreptul comun al celorlalţi oameni.
citat din John Locke
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!



Sensul vieţii constă în eternizarea persoanei.
citat din Dumitru Stăniloae
Adăugat de Ion Untaru
Comentează! | Votează! | Copiază!



Orice om este proprietarul propriei persoane. El şi numai el are dreptul asupra persoanei sale.
citat din John Locke
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!

Cea mai simplă formă de comunitate spirituală este grupul bazat pe afinitate, un grup de opt sau zece oameni care sunt hotărâţi să practice iertarea şi să înveţe să se iubească şi să se sprijine unul pe altui în mod necondiţionat. Grupul bazat pe afinitate este o comunitate spirituală cu o paradigmă nouă. El încurajează, mai degrabă decât conduce sau învaţă pe alţii. Şi, până la urmă, rolul de încurajare este asumat de către toţi cei implicaţi.
Paul Ferrini în Liniştea inimii
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!



Prin proliferarea enclavelor trecutului, un fel de muzee vii, cresc şansele de supravieţuire ale rasei umane în cazul unei calamităţi grave. Asemenea comunităţi ar putea servi drept material didactic empiric. Astfel, copiii ar putea petrece câteva luni într-un sat de tip feudal, trăind şi muncind aşa cum o făceau copiii cu secole în urmă. Adolescenţilor li s-ar putea cere să petreacă un timp într-o comunitate de la începuturile erei industriale şi să lucreze în "morile" şi fabricile sale. O asemenea educaţie, "pe viu", le-ar oferi perspectiva istorică pe care nu le-ar asigura-o nicio carte.
Alvin Toffler în Şocul viitorului, Enclave ale trecutului
Adăugat de Homo Novus
Comentează! | Votează! | Copiază!



Cel mai puternic mod în care ne putem trăi vieţile este să rămânem în comunitate. Aşa că atunci când ajungi la un consens ca şi comunitate ca să duci la bun sfârşit un obiectiv anume, este un lucru cu adevărat frumos.
citat din Allison Mack
Adăugat de Veronica Şerbănoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!


Fiinţa umană concretă a fost creată de Dumnezeu în vederea unei finalităţi supranaturale, fericirea desăvârşită ce nu poate fi atinsă decât în viaţa de dincolo prin vederea lui Dumnezeu. Această vedere nu poate fi căpătată de om numai prin capacităţile sale naturale, însă omul poate atinge o fericire imperfectă în această viaţă prin exerciţiul capacităţilor sale naturale, ajungând la o cunoaştere filosofică a lui Dumnezeu prin intermediul creaţiei sale şi prin dobândirea şi exerciţiul virtuţilor naturale. Finalitatea naturală, fericirea imperfectă, este pe măsura naturii umane şi a capacităţilor umane, dar cum omul a fost creat pentru o finalitate ultimă supranaturală, finalitatea naturală nu îl poate împlini;ea este imperfectă şi este îndreptată dincolo de sine.
citat din Sfântul Toma de Aquino
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!


Omul nu se joacă decât atunci când este om în sensul deplin al cuvântului şi numai atunci este om cu adevărat întreg când se joacă.
citat din Schiller (aprilie 1790)
Adăugat de maridex
Comentează! | Votează! | Copiază!


Dacă este să existe o comunitate într-o lume a indivizilor, poate să fie doar (şi trebuie să fie) o comunitate ţesută împreună cu împărtăşirea şi cu grija mutuală.
Zygmunt Bauman în Comunitatea. Căutarea siguranţei într-o lume nesigură
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!



În viaţa individului, "celălalt" joacă întotdeauna un rol de model, de obiect, de asociat sau de adversar, iar psihologia individuală se prezintă chiar de la început ca fiind în acelaşi timp şi o psihologie socială, în sensul larg, dar pe deplin justificat al cuvântului.
Sigmund Freud în Psihologia colectivă şi analiza eului
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!



Simptomele nevrotice au sensul lor, exact ca actele ratate şi ca visele; ca şi acestea, ele sunt legate de viaţa persoanei care le manifestă.
Sigmund Freud în Introducere în psihanaliză
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!


Nu este uşor de spus ce se petrece în sufletul celui care trăieşte plăcerea umorului. Ne putem face totuşi o idee în această privinţă, dacă analizăm cazurile în care umorul ne-a fost comunicat sau în cele în care luăm cunoştinţă de el prin sim-patie; astfel ajungem, prin înţelegerea persoanei umoristice, la aceeaşi plăcere ca şi ea. Umorul cel mai grosolan, aşa-numitul "umor negru", ne poate instrui în acest sens.
Sigmund Freud în Eseuri de psihanaliză aplicată
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!


Statul nu are nimic a face cu o concepţie economică sau cu o dezvoltare economică determinată! El nu este o însumare de părţi contractuale economice într-un teritoriu precis delimitat, având ca scop îndeplinirea sarcinilor economice; el este o comunitate organizată de fiinţe vii, asemănătoare unele cu altele din punct de vedere fizic şi moral, constituită pentru a asigura mai bine descendenţa şi a atinge scopul rezervat de providenţă. Aici şi numai aici se regăseşte scopul şi sensul unui stat.
Adolf Hitler în Mein Kampf
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!


Artistul, ca şi literatul, trebuie să aparţină timpului său; numai cu această condiţie operele lui se vor transmite posterităţii. El trebuie să aparţine ţării sale, numai astfel va fi uimitor. El trebuie să-i exprime opiniile, dacă ţine să fie adevărat şi admirat de gânditori. El trebuie să se arate concret în cugetările lui, numai astfel va avea un ideal.
citat din Theodor Aman
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!


Numele etnic al dacilor îşi revelează semnificaţia religioasă primitivă numai în universul valorilor specifice vânătorilor şi războinicilor. La fel, cultul lui Zalmoxis nu poate fi înţeles decât după ce se dezvăluie sensul iniţiatic al ocultării şi epifaniei zeului. Mitul cosmogonic românesc îşi revelează trăsăturile sale specifice după ce descifrăm nu numai preistoria "dualismului" balcanic şi central-asiatic, dar şi sensul ascuns al "oboselii lui Dumnezeu" după ce a creat Pământul, expresie surprinzătoare a unui "deus otiosus" reinventat de creştinismul popular într-un efort disperat de a-l desolidariza pe Dumnezeu de imperfecţiunile lumii şi de apariţia răului.
Mircea Eliade în De la Zalmoxis la Genghis-Han
Adăugat de Avramescu Norvegia Elena
Comentează! | Votează! | Copiază!


Spiritul şi viziunea materialismului ateu pervertesc toate valorile, căci le pun în serviciul egoismului şi tiraniei. Este dovada că valorile umane nu sunt absolute prin ele însele, ci preţuiesc în funcţie de duhul, sensul şi măsura în care sunt folosite. Numai în Hristos totul e adevărat, bun şi folositor. În afara Lui, totul este dezastru.
citat din Valeriu Gafencu
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
