Se numește îngâmfare acela care depreciază în chip nejust pe ceilalți, și de aceea, trebuie să definim îngâmfarea drept bucurie care se naște din credința falsă prin care un om se socotește superior altora. Iar desconsiderarea de sine, trebuie definită drept tristețea care se naște din credința falsă prin care un om se socotește inferior celorlalți. De aceea, se poate concepe ușor de ce omul îngâmfat este cu necesitate invidios și de ce îi place să fie înconjurat numai de acei care se poartă după gustul sufletului său neputincios și, astfel, din prost îl fac nebun. Deși desconsiderarea de sine este contrară îngâmfării, totuși cel umil este foarte aproape de cel îngâmfat. Căci, tristețea lui se va alina, cu alte cuvinte se va bucura, când închipuirea lui se va desfăta privind viciile altora, și dimpotrivă se va întrista cu atât mai mult, cu cât se va crede inferior altora.
citat celebru din Baruch Spinoza
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Citate similare
Dorința care se naște din bucurie, este în aceleași împrejurări mai puternică decât dorința care se naște din tristețe. Dorința este însăși esența omului adică o sforțare prin care omul năzuiește să-și mențina existența. De aceea dorința care se naște din bucurie este ajutată sau sporită prin insuși afectul bucuriei;pe când dorința care se naște din tristețe este micșorată sau înfrânta de însuși afectul tristeții.
Baruch Spinoza în Tratat despre îndreptarea intelectului
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Nu cred în cel care propovăduiește credința sa altora. Credința nu cunoaște cuvinte. Trebuie trăită și abia atunci se poate răspândi de la sine. Credința nu înseamnă a o explica, ci a o trăi!
Camelia Oprița în Legenda Stelei De Crăciun (2012)
Adăugat de Vika Viktoria
Comentează! | Votează! | Copiază!
Nu, nu trebuie iubiți cei sănătoși, cei siguri de sine, cei mândri, cei mulțumiți, cei bucuroși ei n-au nevoie! Ei primesc dragostea cu îngâmfare și indiferență, doar ca pe un omagiu care li se aduce, ca pe o obligație ce li se cuvine de drept. Un dar care se adaugă altora, o podoabă în păr, o brățară la încheietura mâinii, așa socotesc ei dăruirea totală a altuia, iar nu drept rațiunea și esența întregii lor vieți. Numai celor pe care soarta i-a persecutat, numai celor tulburați, celor năpăstuiți, celor nesiguri, celor lipsiți de frumusețe, celor umiliți, numai lor le poți într-adevăr ajuta prin iubire. Cine le dăruiește viața lui, acela le oferă compensație pentru ceea ce viața le-a luat. Numai ei știu să iubească și să fie iubiți așa cum trebuie să iubim cu recunoștință și modestie.
Henry Jaeger în Disperatii
Adăugat de Bernadeta
Comentează! | Votează! | Copiază!
NU-I DERANJEAZĂ..., DIMPOTRIVĂ... (Î-L)
Pe încăpățânați nu-i deranjează că alții nu sunt încăpățânați, dimpotrivă...
Pe încrezuți nu-i deranjează modestia altora, dimpotrivă...
Pe înfumurați nu-i deranjează modestia altora, dimpotrivă...
Pe îngâmfați nu-i deranjează modestia altora, dimpotrivă...
Pe înșelători nu-i deranjează cinstea altora, dimpotrivă...
Pe josnici nu-i deranjează că alții sunt cinstiți, nobili, onești, dimpotrivă...
Pe cei care jură strâmb nu-i deranjează cei care jură drept, dimpotrivă...
Pe cei care își calcă jurământul nu-i deranjează cei care nu își calcă jurământul, dimpotrivă...
Pe lași nu-i deranjează curajul altora, dimpotrivă...
Pe lăudăroși nu-i deranjează modestia altora, dimpotrivă...
Pe leneși nu-i deranjează hărnicia altora, dimpotrivă...
Pe lichele nu le deranjează că alții nu sunt lichele, dimpotrivă...
Pe limbuți nu-i deranjează tăcerea altora, dimpotrivă...
Pe lingușitori nu le deranjează că alții nu sunt lingușitori, dimpotrivă...
George Budoi în Calitățile și defectele în aforisme, epigrame, madrigale, poezii, pamflete și satire (8 august 2020)
Adăugat de George Budoi
Comentează! | Votează! | Copiază!
Numai în măsura în care oamenii trăiesc conduși de rațiune, se potrivesc totdeauna cu necesitate prin natură. În măsura în care oamenii sunt zbuciumați de afecte care sunt pasiuni, ei pot fi diferitți prin natură și potrivnici unii altora.
Baruch Spinoza în Etica
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Prin bine înțeleg orice fel de bucurie;și, mai mult, tot ce duce la bucurie;în primul rând, ceea ce satisface o nevoie, oricare ar fi ea. Prin rău înțeleg orice fel de tristețe;și în primul rând, ceea ce lasă nesatisfăcută o nevoie. De aceea, fiecare judecă și apreciază, potrivit afectului său, ce este bun și ce este rău, ce este mai bun și ce este mai rău și, în sfârșit, ce este foarte bun și ce este foarte rău. Astfel, avarul crede că mulțimea banilor este ceva foarte bun și că lipsa lor este ceva foarte rău. Ambițiosul râvnește mai mult decât orice gloria și dimpotrivă, de nimic nu se teme mai mult decât de rușine. Pentru invidios, nimic nu e mai plăcut decât nefericirea altuia și nimic mai supărător decât fericirea altuia. Astfel, fiecare judecă, potrivit afectului său, ce lucru e bun sau rău, folositor sau nefolositor.
Baruch Spinoza în Etica
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Dacă cineva își imaginează că un altul își apropie lucrul iubit prin aceeași legătură de amiciție sau printr-una mai strânsă decât aceea prin care și-l câștigase numai pentru el, va fi afectat de ură față de însuși lucrul iubit, și va fi invidios pe celălalt. Această ură față de lucrul iubit, legată de invidie se numește gelozie, care, de aceea, nu este decât o șovăială a sufletului născută dintr-o iubire și, în același timp, dintr-o ură, însoțită de ideea altuia pe care îl invidiem. Apoi, această ură față de lucrul iubit va fi mai mare, în raport cu bucuria de care gelosul obișnuia să fie afectat de iubirea pe care i-o dădea la rândul său lucrul iubit, și de asemenea în raport cu afectul de care era mișcat față de acel cu care își imaginează că lucrul iubit era asociat. Căci, dacă îl ura, prin chiar aceasta va urî lucrul iubit, fiindcă își imaginează că lucrul iubit afectează cu bucurie ceea ce el însuși urăște;și de asemenea pentru că este silit să asocieze imaginea lucrului iubit cu imaginea aceluia pe care-l urăște.
citat celebru din Baruch Spinoza
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Există o falsă modestie care este deșertăciune, o falsă glorie care este nesocotință, o falsă măreție care este o micime, o falsă virtute care este fățărnicie, o falsă înțelepciune care este prefăcătorie.
citat clasic din La Bruyere
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
Când sufletul se concepe pe sine și puterea sa de a lucra, el se bucură; căci sufletul se contemplă pe sine cu necesitate, când concepe o idee adevărată sau adecvată. În adevăr, sufletul concepe unele idei adecvate.
Baruch Spinoza în Etica
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Exprimarea de sine este esențială pentru cinstirea de sine. Trebuie să-ți faci timp nu numai pentru a-ți integra propria experiență, ci pentru a acționa ca răspuns la ea. Iar răspunsul este invitația la dialog pe care o lansezi altora. Este gestul care construiește comunitatea.
Paul Ferrini în Liniștea inimii
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
Unui îngâmfat
Își cunoaște al său rol
Și și-l joacă foarte bine.
Deși are-un suflet gol,
Totuși, este plin de
sine.
epigramă de Grigore Drăgan din Pledoarie pentru epigramă (aprilie 2007)
Adăugat de Gheorghe Culicovschi
Comentează! | Votează! | Copiază!
Ceea ce nu se poate concepe prin altceva trebuie să fie conceput prin sine.
aforism celebru de Baruch Spinoza
Adăugat de Ioana M
Comentează! | Votează! | Copiază!
40 de aforiști reuniți într-o colecție memorabilă
Vezi detalii despre o antologie de referință!
A urî pe cineva este a-și imagina pe cineva drept cauză de tristețe; deci cine urăște pe cineva va năzui să-l înlăture sau să-l distrugă. Dar, dacă el se teme că rezultă de aici pentru el ceva mai trist, sau un rău mai mare și dacă crede că se poate feri de el nefăcându-i aceluia pe care îl urăște răul pe care îl plănuia, el va dori să se abțină de a face rău;iar aceasta cu o năzuință mai mare decât aceea pe care o avea de a face rău, care de aceea va birui.
citat clasic din Baruch Spinoza
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
CONDAMNĂM... (S3)
Condamnăm sodomia altora; cu a noastră ne înțelegem bine...
Condamnăm sonații, când e vorba de alții, dar niciunul pe sine că e sonat...
Condamnăm sperjurii, când e vorba de alții, dar niciunul pe sine că e sperjur...
Condamnăm stângăcia altora; cu a noastră ne înțelegem bine...
Condamnăm strâmbătatea altora; cu a noastră ne înțelegem bine...
Condamnăm stupiditatea altora; cu a noastră ne înțelegem bine...
Condamnăm subiectivitatea altora; cu a noastră ne înțelegem bine...
Condamnăm când alții sunt subumani, dar niciunul pe sine că e subuman...
Condamnăm sudălmile altora, când le suntem victime; cu ale noastre ne înțelegem bine...
Condamnăm suferințele pe care ni le produc alții, dar niciunul pe cele pe care el le produce altora...
Condamnăm suficiența altora; cu a noastră ne înțelegem bine...
Condamnăm când alții sunt lipsiți de suflet, dar niciunul pe sine că e lipsit de suflet...
Condamnăm supărăcioșii, când e vorba de alții, dar niciunul pe sine că e supărăcios...
Condamnăm suspiciunile altora; cu ale noastre ne înțelegem bine...
George Budoi în Calitățile și defectele în aforisme, epigrame, madrigale, poezii, pamflete și satire (2 august 2008)
Adăugat de George Budoi
Comentează! | Votează! | Copiază!
Omul care merge prea departe, care îndrăznește să fie și să aibă mai mult decât i-a hărăzit soarta, inevitabil va atrage gelozia divină și ruina. Omul sau națiunea care este dominată de o sete nestăpânită de autoafirmare va ajunge direct la o nemăsurată încredere în sine, și astfel la distrugere. Pasiunea oarbă generează încredere în sine, iar încrederea excesivă în sine sfârșește în distrugere. Depășirea a ceea ce este drept și firesc pentru om, aduce cu sine ruina, restabilind astfel echilibrul;prin extensie la întregul univers, guvernează legea cosmică, asigurând păstrarea unui echilibru și prevenind haosul și anarhia.
citat din Tucidide
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Prin muncă, omul este acela care se transformă mai mult decât materia. De aceea, munca trebuie înteleasă, mai înainte de toate, ca dezvoltarea armonioasă a personalității umane, spre realizarea solidarității dintre oameni, spre înțelegerea nevoilor altora, spre relațiile și colaborarea dintre indivizi și națiuni.
citat din Em. Zanini
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
Am fost multă vreme îndrăgostit de tristețe, deci în stare de păcat. Căci tristețea este un păcat împotriva speranței. Câtă dreptate are teologia! Nu trebuie să suspinăm după ceea ce vatămă. Or, tristețea este exact asta, vorbesc despre tristețea pe care o iubim, pe care o cultivăm, pe care o savurăm.
Emil Cioran în Caiete II. 1966-1968
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Spune-ți părerea!
Nu-ți fie frică să spui un "nu" sincer. Respingerea de care ți-e frică este de cele mai multe ori doar un scenariu imaginar în care tu joci rolul unei victime care încearcă să mulțumească pe toată lumea, mai puțin pe sine. În schimb, există riscul să fii dezamăgit de... tine însuți. Atunci când dai altora puterea de a te manevra după propriile interese, respectul pe care ți-l acorzi scade considerabil și astfel se nasc frustrările. Nu-ți mai sacrifica liniștea interioară pentru mofturile altora!
citat din Marius Simion
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Solidaritatea este opera unui sacrificiu conștient, este ultima verigă în înălțarea morală a voinței și este ținta spre care se îndreaptă cultura; solidaritatea se produce prin încordarea și stăpânirea de sine. O societate cu suflete diferențiate opune imitației rezistență, iar unitatea între membrii ei nu se poate dobândi decât prin sacrificiu voit al persoanei fiecăruia. Solidaritatea este o armonie cucerită prin lupta omului cu sine însuși, prin recunoașterea altora, după ce fiecare s-a cunoscut pe sine.
Constantin Rădulescu-Motru în Psihologia poporului român
Adăugat de Avramescu Norvegia Elena
Comentează! | Votează! | Copiază!
Năzuința prin care fiecare lucru tinde să-și mențină existența nu include un timp finit, ci unul nedefinit. Lucrurile singulare sunt moduri prin care atributele lui dumnezeu sunt exprimate într-un fel cert și determinat, adică sunt lucruri care exprimă într-un fel cert și determinat puterea lui Dumnezeu, prin care acesta există și lucrează. Nici un lucru nu are în sine ceva prin care să poată fi distrus sau care să-i suprime existența, ci dimpotrivă, se opune la tot ceea ce ar putea să-i suprime existența;și de aceea cât poate și depinde de el, năzuiește să-și mențină existența.
Baruch Spinoza în Etica
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!