Ceea ce se numește mândrie deșartă este mulțumirea de sine care se întreține numai din părerea mulțimii. Când această părere se schimbă, dispare și mulțumirea însăși, adică dispare acest bine suprem iubit de toți. De unde rezultă că cine se mândrește cu părerea mulțimii, stăpânit de o grijă zilnică, se străduiește, muncește și încearcă să-și păstreze faima. Într-adevăr mulțimea este schimbătoare și nestatornică, așa încât, dacă faima nu este întreținută dispare repede. Mai mult, fiindcă toți doresc să culeagă aplauzele mulțimii, fiecare întunecă cu ușurință faima altuia. De unde, fiindcă lupta se dă pentru ceea ce e prețuit drept bun suprem, se naște o sete grozavă de a se înjosi unul pe altul, iar cine, în cele din urmă câștigă victoria, se fălește mai mult că i-a dăunat altuia decât că și-a fost sieși de folos.
citat celebru din Baruch Spinoza
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi și următoarele:
- citate despre mândrie
- citate despre întuneric
- citate despre victorie
- citate despre timp
- citate despre schimbare
- citate despre naștere
- citate despre muncă
- citate despre mulțumire
- citate despre iubire
- Ne poți propune o poezie de dragoste?
Citate similare
Dacă ne imaginăm că cineva se bucură de un lucru pe care nu-l poate avea decât unul singur, vom năzui ca el să nu mai fie stăpân pe acel lucru. Vedem deci că natura oamenilor este de cele mai multe ori în așa fel alcătuită, încât ei îi compătimesc pe cei nenorociți și îi invidiază pe cei fericiți, și anume cu o ură cu atât mai mare cu cât ei iubesc mai mult lucrul pe care și-l imaginează în posesia altuia. Mai departe, vedem că aceeași proprietate a naturii omenești și care-i face pe oameni să se compătimească unul pe altul, îi face să fie invidioși și ambițioși. Căci, experiența ne arată că copii, râd sau plâng numai fiindcă îi văd pe alții râzând sau plângând, apoi, ceea ce ei văd că fac alții, doresc să imite numaidecât;în sfârșit, doresc pentru ei tot ceea ce își imaginează că face plăcere altora, fiindcă imaginile lucrurilor, sunt înseși afecțiunile corpului omenesc de cauze externe și este determinat să facă cutare sau cutare lucru.
citat clasic din Baruch Spinoza
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi și următoarele:
- citate despre natură
- citate despre invidie
- citate despre imaginație
- citate despre sfârșit
- citate despre râs
- citate despre plăcere
- citate despre plâns
- citate despre imagine
Prin bine înțeleg orice fel de bucurie;și, mai mult, tot ce duce la bucurie;în primul rând, ceea ce satisface o nevoie, oricare ar fi ea. Prin rău înțeleg orice fel de tristețe;și în primul rând, ceea ce lasă nesatisfăcută o nevoie. De aceea, fiecare judecă și apreciază, potrivit afectului său, ce este bun și ce este rău, ce este mai bun și ce este mai rău și, în sfârșit, ce este foarte bun și ce este foarte rău. Astfel, avarul crede că mulțimea banilor este ceva foarte bun și că lipsa lor este ceva foarte rău. Ambițiosul râvnește mai mult decât orice gloria și dimpotrivă, de nimic nu se teme mai mult decât de rușine. Pentru invidios, nimic nu e mai plăcut decât nefericirea altuia și nimic mai supărător decât fericirea altuia. Astfel, fiecare judecă, potrivit afectului său, ce lucru e bun sau rău, folositor sau nefolositor.
Baruch Spinoza în Etica
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi citate despre zgârcenie, citate despre tristețe, citate despre rușine, citate despre nefericire, citate despre fericire, citate despre bucurie sau citate despre bine și rău
Profesiunea care atrage mai mult pe român este aceea care nu este prea departe de mulțime. Lui îi place să se simtă în mijlocul mulțimii, să vorbească și să se ajute cu mulțimea. Specularea forțelor naturii prin industrie și comerț, el o întreprinde numai în cazul cel rău, adică dacă nu poate fi funcționar, avocat sau politician. Când are talent, el rămâne la avocatură și la politicianism, adică la specularea concetățenilor săi. În această din urmă profesiune, sufletul românului câștigă o energie neîntrecută. Cel mai anonim dintre anonimi, intrat în politică, devine dintr-o dată "om mare". Și cum toți românii au râvna să ajute și să îndrume neamul, țara este copleșită de "oameni mari". Nu mai știe neamul pe cine să urmeze. Mare a devenit și Ion, mare a devenit și Gheorghe, mare a devenit și Petre... S-a zăpăcit aproape tot neamul, că prea are neamul "oameni mari"!
Constantin Rădulescu-Motru în Psihologia poporului român
Adăugat de Avramescu Norvegia Elena
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi și citate despre România, citate despre politică, citate despre devenire, citate despre țări, citate despre vorbire, citate despre talent, citate despre suflet sau citate despre industrie
Dacă cineva își imaginează că un altul își apropie lucrul iubit prin aceeași legătură de amiciție sau printr-una mai strânsă decât aceea prin care și-l câștigase numai pentru el, va fi afectat de ură față de însuși lucrul iubit, și va fi invidios pe celălalt. Această ură față de lucrul iubit, legată de invidie se numește gelozie, care, de aceea, nu este decât o șovăială a sufletului născută dintr-o iubire și, în același timp, dintr-o ură, însoțită de ideea altuia pe care îl invidiem. Apoi, această ură față de lucrul iubit va fi mai mare, în raport cu bucuria de care gelosul obișnuia să fie afectat de iubirea pe care i-o dădea la rândul său lucrul iubit, și de asemenea în raport cu afectul de care era mișcat față de acel cu care își imaginează că lucrul iubit era asociat. Căci, dacă îl ura, prin chiar aceasta va urî lucrul iubit, fiindcă își imaginează că lucrul iubit afectează cu bucurie ceea ce el însuși urăște;și de asemenea pentru că este silit să asocieze imaginea lucrului iubit cu imaginea aceluia pe care-l urăște.
citat celebru din Baruch Spinoza
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre prietenie
Cele mai agreabile persoane din jur sunt cele împăcate cu sine. Doar cine se află în armonie cu sine, doar cine se place pe sine (sau măcar încearcă), este capabil să-i placă și pe cei din jur și să se facă plăcut și de ei. Cine se înfățișează exact așa cum este, fără să se prefacă, și nu vrea să fie un exemplu pentru nimeni este per se o persoană agreabilă. În schimb, cine se străduiește cu îndârjire nu reușește decât să îi calce pe nervi pe toți cei din jur.
Alexander von Schonburg în Arta conversației sau eleganța ignoranței (2015)
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre superlative sau citate despre promisiuni
Ceea ce suntem noi este fără urmă. Dacă acest "Eu-Sunt" este deja perfect? "Ce urmează?" Eu zic: Nu te aștepta la nimic! Pur și simplu, lasă viața să curgă liberă! Dacă într-adevăr o experiență este atât de profundă, încât să ne atingă interior, atunci acea experiență este recunoașterea a cine și ce suntem noi. Recunoașterea Experimentatorului. După care nu mai există: "Ce urmează?" Noi suntem crescuți de minte în sens evolutiv. Dar dacă există ceva de veacuri perfect în noi? Lui nu i se poate adăuga nimic și nu i se poate lua nimic. Dar în momentul în care acest "eu" dispare, nu mai există niciun fel de urmare. Ceea ce suntem noi este fără urmă. Dacă acestui moment simt că îi lipsește ceva, atunci îl voi vinde pe cea mai puternică experiență a mea din trecut. Chiar și experiența este văzută în noi, indiferent cât de măreață ni se pare. În momentul acela, experimentatorul însuși este dizolvat în Nemărginire. Iar ceea ce rămâne este fără formă, fără margini, este beatitudinea însăși, este această beatitudine de A FI. Experiențele vin și pleacă, dar oare Experimentatorul se schimbă?!
Atmaji Maharaj în Ceea ce suntem noi este fără urmă, Partea 2
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre viață, citate despre trecut, citate despre perfecțiune, citate despre libertate, citate despre existență sau citate despre evoluție
Nu e nici un personaj în Shakespeare care să nu fie copleșit de sentimentul iubirii. Toți iubesc ceva. Dacă asta dispare, dispare și Shakespeare. Dar așa ceva nu are cum să se întâmple, după părerea mea.
citat din Marius Stănescu
Adăugat de Veronica Șerbănoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre William Shakespeare
În general, oamenii judecă mai mult după ochi decât după mâini, deoarece fiecăruia îi e dat să vadă, dar puțini sunt în stare să și simtă. Fiecare vede ceea ce tu pari, dar puțini te simt cine ești cu adevărat. Iar cei puțini nu vor îndrăzni să se opună părerii celor mulți care au de partea lor autoritatea înaltă a statului ce îi apără. Deci, faptele oamenilor și, mai cu seamă cele ale principilor pentru care nu există un judecător suprem care să le judece, trebuie privite numai prin prisma scopului. Prin urmare, e necesar ca un principe să facă în așa fel încât să învingă și să-și păstreze statul. Iar mijloacele lui vor fi socotite totdeauna onorabile și de fiecare lăudate, deoarece oamenii de rând sunt atrași numai de ceea ce pare și de succesul unui lucru. Iar lumea nu e făcută decât din asemenea oameni de rând.
Niccolo Machiavelli în Principele, XVIII
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre înălțime, citate despre succes, citate despre mâini, citate despre laudă, citate despre justiție, citate despre autoritate sau citate despre apărare
Această năzuință de a face ca fiecare să aprobe ceea ce iubim sau urâm noi înșine este în realitate ambiție, și astfel vedem că fiecare are de la natură, dorința ca ceilalți să trăiască după felul său, și fiindcă toți poftesc la fel, se împiedică unii de alții, și toți voind să fie lăudați sau iubiți de către toți, se urăsc reciproc.
citat clasic din Baruch Spinoza
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre reciprocitate, citate despre realitate, citate despre dorințe sau citate despre ambiție
Omenirea nu dispare
În lume se moare
fie de prea mult râs,
fie de prea mult plâns.
În lume se mai moare
fie că ai prea mulți bani,
fie că ai prea mulți ani.
În lume se mai moare
fie că din greu muncești,
fie că doar lenevești.
Tot în lume se mai moare
fie că ești încă tânăr,
fie că ești mai bătrân,
fie ești copil pe umăr,
fie ești cât un gorun.
Se moare de prea mult bine,
Se moare de prea mult rău.
Moartea la oricare vine
Ca să-și ia tainul său.
Se moare în timp de pace,
Se moare-n timp de război.
Omenirea se reface
Chiar dacă ne ducem noi.
Indiferent cum se moare,
Lumea toată, nu dispare.
Cum natura înverzește,
Așa omul odrăslește.
Unul naște, altul moare,
Toți avem un timp sub soare.
poezie de Dumitru Delcă (9 aprilie 2014)
Adăugat de Dumitru Delcă
Comentează! | Votează! | Copiază!
Spune-ți părerea!
Vezi mai multe poezii despre timp, poezii despre moarte, poezii despre verde, poezii despre tinerețe, poezii despre stejari, poezii despre război, poezii despre râs, poezii despre plâns sau poezii despre pace
Toți și toate
Toți își dau părerea despre toate, dar
Niciunul nu te întreabă ce mai faci,
Toți îți sunt prieteni pe față,
Iar când nu ești de față, dușmani.
Toată lumea își dă cu presupusul,
În loc să afle de la tine răspunsul.
Toți sau toate găsesc motiv de bârfă,
Îi răsfoiesc pe unii și pe alții,
Mai ceva, ca pe o revistă.
Toți și toate au etichetă pentru fiecare,
Dar ei gândesc ca un oarecare.
Toți se alătură mulțimii toate,
Toate răstălmăcesc vorbe aruncate.
Dacă toți ar face reuniune cu toate,
Ar echivala cu totalitate,
Drepturi în egalitate,
Frăție și unitate.
poezie de Diana Niță
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe poezii despre prietenie, poezii despre prieteni și dușmani, poezii despre dușmănie sau poezii despre bârfă
Dorința care se naște din bucurie, este în aceleași împrejurări mai puternică decât dorința care se naște din tristețe. Dorința este însăși esența omului adică o sforțare prin care omul năzuiește să-și mențina existența. De aceea dorința care se naște din bucurie este ajutată sau sporită prin insuși afectul bucuriei;pe când dorința care se naște din tristețe este micșorată sau înfrânta de însuși afectul tristeții.
Baruch Spinoza în Tratat despre îndreptarea intelectului
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate de Baruch Spinoza despre tristețe, citate de Baruch Spinoza despre bucurie, citate de Baruch Spinoza despre naștere, citate de Baruch Spinoza despre existență, citate de Baruch Spinoza despre dorințe sau citate despre ajutor
Unde? Când? De ce?
Unde se duc iubirile când pier
Și unde pleacă îngerii să doarmă?
Unde se-ascunde oare, primăvara
Și când dispare copilul din noi?
Cine ne-amână, iarna, răsăritul
Și ne scurtează zilele pe rând?
Suntem fire de praf într-o clepsidră,
Sau vajnici luptători cu un destin?
De ce ne este trupul vulnerabil,
De ce ni-i sufletul așa plăpând?
Unde-i Raiul, să mergem toți acolo,
De ce-așteptăm, mai întâi, să murim?
poezie de Leliana Rădulescu
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe poezii despre îngeri, poezii despre zile, poezii despre trup și suflet, poezii despre suflet, poezii despre somn, poezii despre religie, poezii despre rai sau poezii despre primăvară
Anthony Findlay
Valabil atât pentru țară cât și pentru om,
Iar pentru o țară ca și pentru un om
Este mai bine să fie temută decât iubită.
Iar o țară mai degrabă rupe prietenia
Cu toate națiunile din lume
Decât să-și pericliteze bunăstarea,
Declar că pentru un om este mai rău dacă-și pierde
Banii decât dacă-și pierde prietenii.
Iată, rup cortina care-ascunde sufletul
Unei aspirații străvechi:
Când oamenii vociferează pentru libertate
Ei, de fapt, vor să se-înstăpânească peste cei cu adevărat puternici.
Eu, Anthony Findlay, care dintr-un umil sacagiu
M-am ridicat pe culmea eminenței
Până acolo încât spun mulțimii "Veniți" și ei vin
Sau spun mulțimii " Plecați,"
Afirm că unei națiuni nu-i va fi niciodată bine
Și nici nu va cunoaște binele
Dacă cei puternici și cei chibzuiți nu vor avea bastonul
Și nu-l vor folosi pe spatele celor proști și leneși.
poezie de Edgar Lee Masters din epitaf din ANTOLOGIA DE LA SPOON RIVER editura CORESI, ediție 2020, traducere de Petru Dimofte
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe poezii despre națiuni, poezii despre bine și rău, poezii despre prostie, poezii despre libertate, poezii despre lene, poezii despre iubire sau poezii despre frică
Eu nu știu cine m-a adus pe lume, nici ce e lumea, nici ce sunt eu însumi; eu mă aflu într-o ignoranță teribilă a tuturor lucrurilor; eu nu știu ce e corpul meu, ce sunt simțurile mele, ce este sufletul meu și însăși această parte a mea care gândește ceea ce spun, care meditează asupra oricărui lucru și asupra ei însăși, fără a se cunoaște mai mult decât restul. Eu văd aceste spații înspăimântătoare ale universului care mă închid și mă găsesc legat de un ungher al acestei vaste întinderi, fără a ști de ce sunt așezat mai degrabă în acest loc, decât în altul, nici de ce puținul timp ce mi-e dat să trăiesc îmi este hotărât în punctul acesta mai degrabă decât în altul din întreaga eternitate care m-a precedat și din cea care mă urmează... Tot ceea ce cunosc e că trebuie să mor în curând, dar ceea ce ignor mai mult este însăși această moarte pe care n-o pot evita.
Blaise Pascal în Cugetări
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre moarte, citate despre cunoaștere, citate despre spaimă, citate despre simțuri, citate despre ignoranță sau citate despre corp
Într-adevăr, dacă rămâne actorul cu mulțumire este atunci când este aplaudat. Este mulțumirea că i-a plăcut publicului. Și mai mare mulțumire este când vezi că o sală întreagă se ridică în picioare, la sfârșit, aplaudă câteva minute în șir și te tot invită la rampă. Într-adevăr, actorul simte cel mai bine acest lucru și-i place cel mai mult. Este o răsplată a muncii lui.
citat din Tamara Buciuceanu-Botez
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre răsplată, citate despre picioare, citate despre minute sau citate despre actorie
Când se bazează pe interes, prietenia dispare o dată cu interesul, pentru că cei doi nu erau prieteni unul altuia, ci ai profitului. De aici rezultă că prieteniile bazate pe plăcere sau pe interes sunt posibile și între doi oameni vicioși, și între un om virtuos și unul vicios, și între unul nici virtuos, nici vicios, și oricare altul. Este clar însă că prietenia bazată pe valoarea persoanlă nu este posibilă decât între oameni de virtute, căci oamenii vicioși nu se simt atrași unul de altul decât dacă e vorba de un interes. Dimpotrivă, a avea încredere unul în altul, a nu se nedreptăți niciodată unul pe altul și toate celelalte calități cerute unei adevărate prietenii caracterizează prietenia dintre oamenii virtuoși.
citat celebru din Aristotel
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre posibilitate, citate despre încredere, citate despre valoare, citate despre prietenie adevărată, citate despre calități sau citate despre adevăr
Scopul este cel spre care se tinde. Direcția este ceea ce ne face să ajungem mai ușor la scop. Căci oricine urmărește un scop își conduce acțiunea după el și cine se îndreaptă mai perseverent spre capăt ajunge mai repede. Căci există bunuri spre care nici chiar mai multe mișcări nu produc un avans prea mare, pe când altele aduc cu efort puțin roade bogate. Deci, ceea ce trebuie distins și mai ales este ceea ce este mai util. Căci toate cele mai utile sunt mai bune și fiecare lucrare trebuie judecată după roadele sale. Fiindcă mulți nu au acest discernământ, au depus mult efort și au avansat puțin, pentru că au avut ochiul îndreptat doar exterior, spre înfățișarea lucrării, și nu interior, spre rodul virtuții. În fapt, ei se bucurau mai mult să facă lucruri mari decât să se exerseze în cele folositoare și le-au preferat pe cele prin care puteau fi mai degrabă admirați decât îndreptați.
Hugo de Saint-Victor în Meditații spirituale
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre perseverență, citate despre ochi, citate despre mișcare, citate despre bogăție sau citate despre admirație
Spaniolii geloși aveau dreptul să își închidă soțiile în mănăstire, pentru timpuri limitate sau pentru totdeauna. Rusul nu-și ucide soția necredincioasă, ci se spânzură el, iar sârbul este gelos numai când este incult. Turcii sunt geloși ca gorila, iar arabii ca șarpele cobra. Germanii fac din gelozie o chestiune de onoare, pentru a avea ocazia să se bată și să-și taie unul altuia urechile și nasurile. Englezul nu este gelos pentru că cinstește femeia, văzând în ea și pe soră și pe mamă, nu pe amantă. Americanul nu este gelos fiindcă prețuiește mai mult timpul și sănătatea lui decât pe soție. Grecul nu este gelos deoarece consideră că, din toate câte se pot repara pe lume, cel mai ușor se repară pierderea femeii; și nu este gelos și pentru că, liniștit, înșală el pe altul, mai înainte de a nu fi avut altul timpul să-l păcălească.
Iovan Ducici în Fericire, iubire, femeie (1994)
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre soție, citate despre gelozie, citate despre căsătorie, citate despre șerpi, citate despre femei, citate despre Rusia, citate despre urechi sau citate despre sănătate
Caracteristicile în aparență noi pe care individul le manifestă în cadrul mulțimii nu reprezintă de fapt decât manifestări ale inconștientului în care se află înmagazinați germenii a tot ce există mai rău în sufletul omenesc; dacă vocea conștiinței încetează sau dacă sentimentul responsabilității dispare în aceste circumstanțe iată un fapt pe care nu ne este greu să-l înțelegem.
Sigmund Freud în Psihologia colectivă și analiza eului
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre voce, citate de Sigmund Freud despre suflet, citate despre responsabilitate, citate de Sigmund Freud despre existență, citate despre conștiință sau citate de Sigmund Freud despre conștiință